dimarts, 31 d’agost del 2010
Vi universitari
Els vins universitaris catalans no deixen de sorprendre a propis i a estranys. Jo he tingut ocasió de tastar-ne algun cop i puc donar fe de la molt bona feina que es fa a l'URV.
El Vi Negre Criança 2008 (DO TARRAGONA) de la URV, nou guanyador en el Concurs Internacional de Vins Universitaris de Maribor, Eslovènia
El Vi Negre Criança de la URV, de la DO Tarragona, ha tornat a guanyar en la seva categoria en el Concurs Internacional de Vins Universitaris de Maribor, Eslovènia. Enguany ha guanyat la collita del 2008 i l’any passat ho va fer la del 2007. El Negre Criança del 2008, presentat per la Facultat d’Enologia, ha obtingut la màxima puntuació, 85,75, davant d'altres 23 vins negres procedents d'universitats de vuit països. És la setena edició del concurs, que organitza el Centre de Viticultura i Enologia a Meranovo de la Facultat d'Agricultura i Ciències de la Vida (Universitat de Maribor), i és una iniciativa única en el seu camp, que promou la cooperació entre els centres universitaris de tot el món en el camp de l'agricultura i en concret, de la viticultura. A la competició han participat un panell internacional d'experts que han fet els tasts.
En la categoria de vi negre en la qual ha guanyat la URV, en segon lloc ha quedat el Vi Honorem 2009 de la Universitat croata de Zagreb amb 85,25 punts, i el tercer puntuat ha estat el Vi Cerason 2008 amb 84,25 de la Universitat Mendel a Brno, de la República Txeca. En la categoria de vi blanc sec ha guanyat el Vi Hibernal 2008, de la Universitat polaca de Jagiellonski a Cracòvia, i de vi blanc amb sucre residual, el Vi Savignon Jagodni Izbor 2008, de la Universitat amfitriona de Maribor. La URV ha participat també en aquesta última categoria, amb el Malvasia Moscatell de 2009. Al concurs han participat també més universitats, 23, que l'any passat que eren quinze, i de deu països, vuit en l'edició anterior. L'atorgament dels premis tindrà lloc el dia 18 de setembre, en la commemoració del 35è aniversari de la Universitat de Maribor a Meranovo.
Vi eivissenc
El Celler de Gelida de Barcelona, de la família Falgueras, acaba d'incorporar els vins eivissencs Ibizkus. Els heu tastat?
Entra la ofrenda debut de Totem Wines, Ibizkus. Una edición limitada de rosado que es más que solo una bebida, Ibizkus es el sabor de la historia ibicenca en una copa con una historia única propia.
Creado con amor por Laurent Fresard, un Maestro de Vino diplomado, ibizkus esta hecho con la uva Monastrell (80%Monastrell,15%Tempranillo,5%Syrah), una variedad con un linaje directa trazado a las vides traídos a la isla por los fenicios desde hace más de 2000 años – demostrando precisamente cuanto tiempo el vino de calidad se ha apreciado en Ibiza.
Enfocando esta sabiduría a la tierra roja oxidada de Ibiza, Fresard se puso manos a la obra para realizar su sueño de fusionar el clima inusual de Ibiza y estas variedades raras de vid para crear un vino supremo que se puede encontrar solamente en los lugares más chic y exclusivos de la isla. Se ha producido solamente 12,000 botellas de ibizkus por asegurar una calidad de lo más alto y cada botella (de edición limitada) viene adornado con ilustraciones bellísimas.
El Ibizkus tinto elaborado con Monastrell (100%Monastrell) es un vino con un año de crianza en barricas de roble francés que muestra personalidad frutal conjugada con suaves toques de finas maderas que le proporcionan un largo y elegante postgusto.
http://ibizkus.com/
Disponibles a partir del Jueves día 5 Agosto. Cantidades limitadas.
IBIZKUS ROSÉ 2009. 13.45 + IVA
IBIZKUS ROSÉ 2009 MAGNUM. 29.45 + IVA
IBIZKUS TINTO 2008. 13.45 + IVA
TOTEM TINTO 2007. 24.00 + IVA
Verema a l'antiga, a Poboleda
Una de les iniciatives més interessants d'aquest cap de setmana tindrà lloc a Poboleda
POBOLEDA VIU EL 3 I 4 DE SETEMBRE LA
XII FESTA DEL VI I LA VEREMA A L’ANTIGA,
UNA DE LES MOSTRES MÉS POPULARS DEL PRIORAT
Divendres al vespre es presenta el primer Vi de la Vila d’aquest poble DOQ Priorat, Torroja del Priorat, agost de 2010.- Com cada mes de setembre, el pròxim dissabte, 4 de setembre, tindrà lloc a la vila de Poboleda la XII Festa del Vi i la Verema a l'Antiga, una celebració que ja ha esdevingut tradicional en el calendari de les trobades a l’entorn del vi i que és una de les que gaudeix de més popularitat al Priorat. El dia 4, un total de 26 cellers dels diferents pobles de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat oferiran tastos dels seus vins als baixos de les cases pairals del carrer Major durant tota la jornada. D’aquesta manera, amb aquest nombre de cellers prioratins aplegats en un sol espai i oferint els seus tastos, els visitants tindran una ocasió única per conèixer i identificar les diferències i característiques pròpies dels diversos vins que es fan als pobles del Priorat, uns vins amb una forta tipicitat i fidelitat al seu sòl d’origen. Aquesta fidelitat al “terroir” (terrer) ha esdevingut un dels aspectes més valorats pels professionals del món del vi en els darrers anys. I aquesta és també la filosofia del projecte aprovat recentment per la DOQ Priorat anomenat “Vins de la Vila”, que permetrà als productors indicar en l’etiqueta la vila de procedència del raïm amb què està fet el vi. Un projecte que ha convertit la DOQ Priorat en pionera respecte de la resta del món vitivinícola català i estatal, ja que a través d’aquest aval es garantirà la
procedència del raïm i, en definitiva, del vi.
La DOQ Priorat ha creat, com a part d’aquest projecte, dotze subzones dins la denominació d’origen, corresponent a les viles d’aquesta regió. D’aquesta manera, el Priorat recupera i potencia l’antiga tradició de conèixer els vins pels noms dels pobles d’on eren originaris. Precisament, una de les dotze subzones creades és la de Poboleda i, en el marc de la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga, el divendres dia 3 de setembre a les 22.30 h es viurà, com a acte previ, la presentació del primer Vi de la Vila de Poboleda, que s’ha elaborat seguint la nova indicació dels Vins de la Vila. L’acte, que s’ha titulat “Un vi amb màgia: Poboleda, Vi de la Vila”, tindrà lloc a la Sala Polivalent i gaudirà de l’acompanyament d’un espectacle de màgia al voltant del vi, a càrrec de Xavi Ibáñez.
Dissabte dia 4, a banda de la mostra i tast de vins al carrer Major, la XII Festa del Vi i la Verema a l’Antiga de Poboleda ha programat un any més diverses activitats populars que acostumen a tenir gran acceptació entre els visitants. Són les següents:
- A les 7,30 h, verema a l’antiga, tot caminant des del poble fins a una finca dels afores. Els participants poden veremar amb les seves pròpies mans i la collita es trasllada amb carros estirats per animals fins al poble.
- Cap a les 9 h es fa un esmorzar popular al recinte conegut com La Closa.
- Al voltant de les 10 h, a la carretera, es fa la piada (premsada) del raïm a la manera antiga, és a dir, trepitjant-lo amb els peus nus. Qualsevol persona del públic que ho desitgi pot participar-hi.
- A partir de les 10,30 h s’inaugura oficialment la mostra de vins al carrer Major.
- A les 14.30 h té lloc un dinar al Casal La Closa, el tiquet del qual es pot reservar anticipadament a l’Ajuntament de Poboleda o bé es pot adquirir el mateix dia.
- A les 18,30 h és prevista l’actuació castellera dels Xiquets de Reus.
- A les 20 h es representarà l'obra de teatre Terra de sarments a l’església del poble.
- A les 23 h, es farà el correfoc.
- A les 24 h es tancarà la diada amb un ball popular a La Closa.
El Consell Regulador de la DOQ Priorat col· labora amb la realització d’aquest esdeveniment promogut i organitzat per l’Ajuntament de Poboleda. La DOQ Priorat és l’única reconeguda a Catalunya com a Qualificada i una de les dues úniques que existeixen a l’estat espanyol, d’acord amb els requisits de qualitat i sistemes de producció que se segueixen en aquesta zona vitivinícola.
Hotels i enoturisme
Les iniciatives enoturístiques a Catalunya cada dia són més nombroses i variades. Els hotels també comencen a veure clara aquesta emergent forma de fer turisme:
Del 1 al 30 de septiembre, tres paquetes para disfrutar de la cultura del vino
Vinoterapia y visita a Bodegas Torres, la propuesta de Dolce Sitges
para celebrar la vendimia con una escapada
Dolce Sitges ha diseñado tres paquetes temáticos centrados en el mundo del vino para
despedir el verano desde sus instalaciones con vistas al Mediterráneo
SITGES, BARCELONA (30 agosto, 2010) ─ Dolce Sitges celebra la temporada de vendimia
durante el mes de septiembre con tres packs especiales para disfrutar de este magnífico hotel de
cinco estrellas con vistas espectaculares al Mediterráneo. Desde el 1 y hasta el 30 de septiembre,
Dolce Sitges brinda a sus visitantes la oportunidad de adentrarse en la cultura del vino a través de
una visita gratuita a las bodegas Torres, con tres propuestas distintas para festejar el fin de la
cosecha que incluyen tratamientos de vinoterapia y cena gastronómica con maridaje de vinos.
En homenaje a la vendimia y a los últimos días de verano, Dolce Sitges ha diseñado tres
propuestas especiales para este septiembre, que incluyen alojamiento y desayuno buffet en
habitación superior doble con vistas a Sitges y al mar, además de una botella de vino como
regalo de bienvenida. En todos los casos, además, cabe la posibilidad de efectuar el check-out
hasta las 14:00 horas, según la disponibilidad del hotel.
Como primera propuesta, para los que sencillamente quieran acercarse al mundo de la enología,
descubriendo de cerca el proceso de vinificación y crianza, Dolce Sitges añade a este pack
especial una visita gratuita a las Bodegas Torres en Pacs del Penedès, en plena tierra de viñedos,
en el Alt Penedès. De esta manera, los huéspedes podrán conocer la nueva bodega Waltraud y
visitar las instalaciones donde se elaboran vinos de renombre como Mas La Plana, Mas Borràs o
Sangre de Toro, todo a partir de tan sólo 99 € por persona y por noche.
Si además de esta visita, los huéspedes de Dolce Sitges desean disfrutar de los nutrientes de la
uva de una forma distinta, pueden hacerlo con el segundo paquete, que incluye, además de la
visita a las Bodegas Torres, un tratamiento de vinoterapia de 35 minutos para dos personas, todo
desde 159 € por persona y por noche. Este tratamiento, que suaviza y mejora el aspecto de la
piel, se inicia con una exfoliación con hidrolatos y guante de crin, seguida de una envoltura de
vid roja, profundamente hidratante, rejuvenecedora y combate la piel estresada y cansada.
Para los más expertos en vino, que aprecian la combinación de la cocina más sofisticada con un
vino a su medida, Dolce Sitges ofrece una opción que, junto con la visita a las Bodegas Torres,
incluye una cena única en el exclusivo Restaurant Esmarris, con maridaje de vinos para dos
personas, a partir de 199 € por persona y por noche, desde el 3 hasta el 25 de septiembre.
Al placer de degustar un buen vino se le suma, en esta ocasión, la experiencia Dolce, basada en
un servicio de gran calidad y con unas instalaciones excepcionales, con vistas al Mediterráneo en
un entorno tranquilo y a escasos minutos de Barcelona.
Para reservar su estancia en Dolce Sitges, puede llamar al teléfono +34 938 109 017, enviar un
fax al +34 938 109 050 o realizar su reserva a través de la web www.dolcesitges.com, donde se
pueden consultar las promociones especiales del hotel.
El Pack Especial Vendimia incluye:
Alojamiento y desayuno buffet en habitación superior doble con vistas a Sitges
Regalo de bienvenida (botella de vino)
Late check-out hasta las 14:00 horas, según disponibilidad
Paquete 1: Desde 99€ por persona, por noche, IVA incluido
Entrada gratuita para visitar las Bodegas Torres
Del 1 al 30 de septiembre
Paquete 2: Desde 159€ por persona, por noche, IVA incluido
Entrada gratuita para visitar las Bodegas Torres
Envoltura con vid roja de 35 minutos para 2 personas
Del 1 al 30 de septiembre
Paquete 3: Desde 199€ por persona, por noche, IVA incluido
Entrada gratuita para visitar las Bodegas Torres
Cena en el Restaurant Esmarris y maridaje de vinos para 2 personas
Del 3 al 25 de septiembre
dilluns, 30 d’agost del 2010
La verema a la Terra Alta: 38 milions de quilos
La verema també ha començat a la Terra Alta, on esperen 38 milions de quilos. La verema arriba amb algunes novetats als cellers.La Terra Alta, tot i les dificultats per la crisi, continua sent una DO clarament emergent. Aquest és el comunicat que ha fet el Consell Regulador:
A pesar d’un retard generalitzat d’uns 10 dies respecte la data d’inici de verema del 2009, la collita d’aquesta campanya no serà tardana.
El Consell Regulador espera registrar una producció moderada d’entorn els 38 milions de kilos i amb un estat fitosanitari òptim. Com a resposta a la forta calor d’aquesta setmana els tècnics dels cellers intensifiquen els seguiments de maduració en les varietats i partides més primerenques.
La campanya compta amb nous moviments en el Registre de Cellers i serà la primera en que els cellers podran optar per elaborar i qualificar un nou tipus de producte emparat resultant del Pla Estratègic entorn la Garnatxa blanca de la Terra Alta.
Com de costum, al municipi del Pinell de Brai ja ha tingut lloc la primera verema de la DOTA. Tot i això, a l’altra banda de les serres calcàries de Pàndols i Cavalls, on es concentra la major part de la superfície vitícola emparada, encara està per determinar l’inici de la verema. Son molts pocs els que s’atreveixen a qualificar la verema 2010 de tardana, però el contrast envers la precocitat de la collita 2009 és més que evident ja que els primers estadis de desenvolupament vegetatiu del cep van estar marcats per unes temperatures més suaus que en anyades anteriors.
La producció que s’espera registrar és inferior a l’esperada. El nivell d’estrès hídric sofert per les vinyes durant les fases de creixement del raïm i la baia (amb menys pluges que l’any passat durant aquest període) juntament amb determinats problemes de quallat del fruit, especialment en la varietat Garnatxa negra preveuen un volum de producció moderat. També cal destacar que la continua reducció de la superfície en producció, de l’ordre d’un 5% anual, contribueix a contenir la xifra global de producció. En l’apartat qualitatiu destaca un any més l’impecable estat sanitari de les vinyes i del raïm i, en el cas de la Garnatxa negra, s’espera un potencial qualitatiu superior. Amb tot, els tècnics i tècniques responsables de la producció dels cellers inscrits estan intensificant els seguiments de maduració en les varietats i partides més primerenques, pensant possiblement en determinar dates d’inici de verema. Un parell d’elaboradors, a Vilalba dels Arcs i a Bot han previst per demà divendres alguna verema puntual.
La campanya 2010/2011 s’enceta amb nous moviments en el Registre de Cellers. D’una banda Agrícola Fuster, empresa familiar situada a Gandesa, estrena nou celler enmig de les vinyes de la seva propietat. El celler Jordi Miró (Corbera d’Ebre) comptarà amb noves instal·lacions i Vins Carpó (Batea) s’estrenaran com a elaboradors de vi. Cal destacar la clara orientació al turisme del vi dels flamants cellers d’Agrícola Fuster i Jordi Miró. Per últim, amb la collita 2010 s’encetarà la possibilitat de produïr i qualificar un nou producte, concretament un vi blanc, resultant del Pla Estratègic entorn la Garnatxa blanca en que el CRDOTA està treballant des del juny de l’any passat. Properament l’ens gestor de la DO “Terra Alta” donarà a conèixer amb detall les característiques que perfilaran aquest nou “Terra Alta”.
Subirats continua amb la seva aposta enoturística
No hi ha dubte que el model de Subirats és un dels més destacats pel que fa a la promoció enoturística a Catalunya. No paren de treballar en més iniciatives:
“Viu la Verema a Subirats, Capital de la Vinya”
Ja s’ha iniciat la Verema i amb la collita del raïm una de les èpoques de l’any més interessants per fer Enoturisme al Penedès, tot relacionant el paisatge i el territori amb l’activitat humana. Subirats, Capital de la Vinya, és el municipi amb més superfície dedicada al conreu del raïm per a la producció de vi i cava, per tant és el millor espai per viure l’experiència de la Verema. Les diverses caves i cellers familiars de Subirats són al màxim d’activitat en una carrera contrarrellotge dels elaboradors per tal de collir les varietats en el seu punt òptim de maduració, arribant al moment culminant en el cicle que cada any viuen els viticultors. Coincidint amb la Verema, durant tot el setembre i bona part del mes d’octubre, a Subirats s’han preparat tota una sèrie d’activitats per tal de poder seguir en primera persona aquest procés. Sota el títol “Viu la Verema a Subirats, Capital de la Vinya” el Patronat de Turisme de Subirats convida a la seva pàgina web http://www.turismesubirats.com a participar d’aquesta experiència.
Així doncs cada dissabte des de l’Estació Vitivinícola de Lavern situada a l’Estació de tren de rodalies de Lavern-Subirats, es farà per primer cop el seguiment de la collita en bicicleta des de la vinya fins al celler amb un guia i tast de vi i cava inclòs. Durant tots els caps de setmana d’aquests dos mesos hi haurà l’oportunitat de fer la verema a l’antiga, collint manualment i trepitjant el raïm com els nostres avis amb els peus, i emportar-nos una ampolla amb el most que hem produït. Una altra activitat ben original és el tast de fins a 25 varietats de raïm de la verema i també el tast de most que s’oferirà en acabar les visites a les caves i cellers. Les Rutes Vitivinícoles de Subirats, 34 Km dividits en 9 rutes perfectament senyalitzades amb plafons informatius sobre les varietats del raïm, les feines del camp o la climatologia, són disponibles tot l’any però ara més que mai són un recorregut immillorable per participar de l’activitat frenètica a les vinyes.
Altres espais a Subirats d’interès cultural també dedicaran un tractament especial a la Verema. El 19 de setembre la Ruta “Última Defensa de Barcelona”, que recorre els escenaris a Subirats de la darrera batalla de la Guerra Civil abans de la presa de Barcelona, ens introduirà a la vida rural durant la Guerra. També el Museu d’Esperanto de Subirats exhibirà els caps de setmana la seva col.lecció completa d’ampolles de cava commemoratives de diferents congressos esperantistes d’arreu del món i al Castell de Subirats s’explicarà abastament la relació dels rectors de la parròquia amb els pagesos i els seus conreus al llarg dels 1.000 anys d’història del monument en la visita guiada diària que es realitza de dilluns a dissabte.
Voteu-me, si us plau
Dilluns que ve s'acaben les votacions del concurs de blocs de Catalunya. Jo competeixo en la secció de gastronomia. Ara per ara estic fora de la final. És per això que us demano que em voteu si us agrada el meu bloc. Ho podeu fer a http://www.premisblocs.cat/bloc/151 (No us oblideu de votar al costat de cada article, on hi ha les mans).
dijous, 26 d’agost del 2010
Noms curiosos, o molt curiosos, pels vins
No hi ha dubte que cada dia estan més de moda els noms curiosos en el món del vi. Em podem trobar en vins que han estat molt reeixits comercialment parlant, com el Rueda Perro verde. També de la factoría del Quim Vila destaca el nou El jardín de Lucía (Rías Baixas) o Viña al lado de la casa (Yecla) El sumiller sitgetà David Martínez ha batejat amb el nom de La Caseta de Fusta els seus vins (un xarel·lo i un rosat fosc)mentre que Manel Aviñó acaba de treure del seu celler de Sant Pere de Ribes el màgnum A bodes em convides. També força curiós és Que bonito cacareaba, de la DOQ Rioja. Èl que s'emporta la palma, però, és Tetas de la Sacristana, un vi de les Alpujarras d'Almeria. És una marca amb diversos vins del celler Selección de Vinos de Fondón, uns productes emparats com a Vino de la Tierra de Laujar-Alpujarra. Què en penseu d'això dels noms curiosos pels vins. És només qüestió de màrqueting?
Polèmiques cooperatives
Pedro Antonio Ruiz Santos cree que hay que depurar responsabilidades sobre la gestión de Tomás Cabañero
24.08.10 - 00:20 -
JOSÉ MIGUEL ALITE VILLARROBLEDO.
Los acontecimientos que en los últimos meses se han venido produciendo en la Cooperativa 'Vinícola de Villarrobledo continúan generando diversas reacciones. Así, si en los últimos días el nuevo presidente de la entidad vinícola, Teodoro Cuenca, comunicaba el inicio de la campaña de vendimia y daba a conocer el plan de la Cooperativa para los próximos años, pidiendo la confianza de sus socios, en esta ocasión ha sido el secretario general de la Agrupación Local del PSOE, el que pide que se depuren responsabilidades sobre la gestión del anterior presidente, Tomás Cabañero, sobre la que tanto 'Vinícola de Villarrobledo' como un puñado de socios, han presentado demandas sobre el que fuera presidente local del PP.
Con una gran fotografía a sus espaldas, en la que destacan Mariano Rajoy, María Dolores de Cospedal, y Tomás Cabañero, entre otros, en las instalaciones de 'Vinícola Villarrobledo', inició el líder local socialista, Pedro Antonio Ruiz y el concejal de esta formación política Juan Luis Iñiguez la rueda de prensa.
Pedro Antonio Ruiz afirmó que como organización política, les compete opinar sobre aquellas cuestiones que afectan a los ciudadanos, porque de lo contrario no tendría razón de ser una agrupación política, y podría dar la sensación de que se encuentran ausentes de lo que está ocurriendo.
Así, señaló que no se pueden dejar pasar por alto los acontecimientos acaecidos en la Cooperativa después de que el propio presidente de 'Vinícola de Villarrobledo' aparezca en los medios de comunicación pidiendo a los socios su confianza, arrojando algo de luz sobre lo que está ocurriendo.
Preocupación de la situación
La Agrupación Local del PSOE, hasta el momento no se había pronunciado y lo hace ahora, una vez ha hablado ya el presidente de la cooperativa. En este sentido, Ruiz Santoz añadió que el silencio no protege, y que en estos momentos lo que se necesita es conocer exactamente lo que ha ocurrido.
Aseguró que los socialistas no quieren acusar a nada ni a nadie, y que les preocupa mucho que la propia Cooperativa diga públicamente que ha planteado una querella criminal contra Tomás Cabañero, por una supuesta estafa y apropiación indebida.
Ruiz Santos, entiende que a la cooperativa no le ha venido bien relacionarse con la política, y trajo a colación la visita que en su día realizó a estas instalaciones el presidente nacional del Partido Popular, Mariano Rajoy, invitado por el entonces presidente de Vinícola, Tomás Cabañero, que también era presidente a su vez del PP de Villarrobledo, y vicepresidente provincial de esta formación política, y que dimitió de todos sus cargos al hacerse pública la insostenible situación económica de la Cooperativa.
El líder local socialista concluyó revelando que esa visita coincidió con la precampaña de elecciones europeas, cuando en la Cooperativa ya se estaban sucediendo los hechos que ahora han sido denunciados.
Espectatives d'una gran verema, tot i la polèmica pels preus
Los bajos precios que se pagan por la uva alarman a los viticultores mientras la Generalitat aboga por la estabilidad del sector
RAMON FRANCÀS
Vilafranca del Penedès
Pendientes de la climatología están estos días los viticultores catalanes. Viven temerosos de que la llegada de las lluvias pueda condicionar la calidad de una vendimia que, por el momento, se presenta muy sana, aunque con un sensible retraso respecto al año pasado. Muchos viticultores recuerdan que este año la vendimia llega cuando toca y recuerdan que los adelantos de los últimos años, atribuidos en parte al cambio climático, no eran normales. La producción se espera algo más generosa, en cuanto a kilos, que la del 2009. Sin embargo, las lluvias podrían traer perniciosos focos de podredumbre en uvas como la blanca macabeo, una de las tres variedades tradicionales del cava, que este año se presenta con una producción notablemente más elevada que en la última vendimia, con racimos más compactos y grandes. La también variedad blanca xarel·lo llega algo más corta de producción a causa del corrimiento de la flor provocada por las lluvias y el viento de la primavera, que no ha permitido cuajar de forma óptima las bayas. También ha habido algún problema puntual con la proliferación de hongos como el mildiu o el oídio, el granizo ha causado algún daño en la zona de El Lloar (Priorat) y la tramontana se ha cobrado destrozos en los viñedos del norte del Empordà, entre Espolla y Cap de Creus. Sea como fuere, las temperaturas moderadas de agosto han provocado una maduración lenta y gradual que hace pensar en una añada excelente.
Las temperaturas más suaves de esta campaña han retrasado la maduración de las uvas con respecto a las últimas vendimias. En el Baix Penedès la vendimia de la tempranera variedad blanca chardonnay que se destina a los vinos tranquilos se ha retrasado este año entorno a los 10 días. En Avgvstvs de Sant Vicenç de Calders (El Vendrell) iniciaron la vendimia de la variedad chardonnay el 25 de agosto. También las variedades blancas del cava llevan un retraso de maduración de entre 8 y 10 días, según el presidente de la patronal Institut del Cava, Joan Amat. En el cava se espera entre un 5 y un 10% más de producción que en el 2009. La vendimia en las cavas Vilarnau de Sant Sadurní d’Anoia se inició el 19 de agosto. En la Terra Alta, según el secretario del Consejo Regulador de la DO, Jaume Martí, la cosecha también llega “algo más generosa” que el año pasado pese a reducirse en un 5% la superficie de producción. En las denominaciones de origen Priorat y Montsant también esperan una gran añada.
Joan Santó, el responsable de la viña y el vino del principal sindicato agrario, Unió de Pagesos (UP), afirma que “aunque parezca imposible, la vendimia se presenta aún más complicada que el año pasado por la tendencia a la baja en los precios de la uva”. Afirma que la mayoría de pequeñas bodegas, que son las que suelen pagar un precio más elevado por la uva, recortarán compras, así como las grandes compañías. Esto se está traduciendo, según Santó, en el progresivo abandono de explotaciones y en la desaparición de viticultores, más de 7.000 en Catalunya desde el 2003. “Cada día se ven más viñas abandonadas”, asegura el responsable de UP. También rrecuerda que existen viticultores de la Terra Alta que aún no han cobrado la vendimia del año pasado. Sin embargo, Oriol Guevara, el director general del Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat, considera que la vendimia llega “algo más tranquila” que el año pasado en cuanto a la polémica por los bajos precios que se pagan por las uvas. No tiene dudas, sin embargo, que no se acabarán las “tensiones sociales” en el sector hasta que no se llegue a un acuerdo de estabilidad de los precios. Tanto desde Unió de Pagesos como desde la Generalitat se coincide en la percepción de que esta será una vendimia de buena calidad. Miguel A. Torres, el actual presidente en funciones de la principal patronal vinícola catalana, la Associació Vinícola Catalana, se muestra confiado ante la perspectiva de vendimiar una buena añada. Afirma que “los años en los que la vendimia se retrasa y se va hacia noches más frescas se consiguen las mejores calidades”. En cuanto a la polémica por el precio de las uvas, recuerda que desde su compañía se pacta el precio con la coordinadora que agrupa a sus más de 900 proveedores. Dice que “se trata de que todos podamos ir hacia delante en un momento en que los beneficios de los viticultores y los de los elaboradores son mínimos”. Recuerda, no obstante ello, que mientras Torres pagó 80 céntimos de euro por kilo de la uva tinta en el Penedès durante la última cosecha, en la Rioja se llegaron a pagar hasta 30 céntimos por kilo.
Excedentes de producción
Un documento del Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava revela que en los últimos años se ha producido un incremento de la producción en el sector vitivinícola que ha originado “los excedentes de producción que sufre actualmente el sector”. Ello ha provocado una “alteración en el equilibrio del sector”. Se identifican como posibles causas de estos excedentes, según los expertos, un deficiente sistema comercial, una falta de coordinación en el sector, una escasa regulación de la oferta, unos rendimientos excesivos o una “inexistencia” de pagos diferenciados por la uva de calidad. También se observan como deficiencias una falta de inversión en I+D, los excesivos márgenes por parte del sector de la restauración o problemas en la orientación y aplicación de los planes de reestructuración de la viña. Como aspectos positivos se destaca que hay margen para mejorar las exportaciones el vino catalán, que está atravesando un período de crecimiento.
“Por cinco kilos de uva me pagan lo que cuesta un café”
RAMON FRANCÀS
La Granada
“Vivo con mucha angustia preguntándome si conseguiré salir adelante o bien si tendré que abandonar unas viñas a las que ya se dedicaron mis abuelos”. Quien así se expresa, vencido por el pesimismo de ver como desde hace años que no se pagan unos precios justos por la uva, es Josep Marrugat Via, un viticultor y representante sindical de 44 años del municipio de La Granada (en la parte central de la comarca del Alt Penedès). Lamenta amargamente que “por cinco kilos de uva, lo que produce una de mis vides, me pagan sólo lo que cuesta un café”. Divorciado pero sin hijos, asegura que tiene pocos gastos, lo que le ha permitido continuar trabajando en las viñas. Eso sí, sus beneficios son pingues. El único trabajador que tiene en sus 15 hectáreas de viñedo, el marroquí Abdelkader, gana más que él. Para pagarle el sueldo, 5,60 euros la hora, ha tenido que recurrir a solicitar un crédito. Se considera un viticultor que va contra corriente. De hecho, se ha alejado de hacer sobreproducir sus viñedos para compensar los papupérrimos precios que se pagan por la uva para y se ha centrado en producir uvas de mayor calidad.
Una indemnización por la afectación de un gasoducto de la empresa transportista de gas Enagás en una de sus viñas hizo hace tres años que se permitiera un lujo, un BMW 320 de segunda mano, que no hubiera podido costearse con sus 9 horas de trabajo diarias seis días a la semana en las viñas. Ahora confía en poder alargar todo lo posible la vida de su coche, que ya suma más de 130.000 kilómetros, así como de su tractor, comprado en el 2002. Afirma preocupado que “si el tractor no me aguanta no sé cómo me lo haré”. Otra indemnización, esta vez de entre 30.000 y 40.000 euros que percibirá por verse afectadas sus viñas por el trazado de la nueva carretera C-15, le permitirá “aguantar un par de años más”. Cree que si no llega a recibir estas indemnizaciones que ya haría tiempo que hubiera tenido que resignarse a abandonar los viñedos. Hace ya dos décadas, desde que viajó a las zonas vitivinícolas de Chile y Argentina, que no puede costearse un gran viaje. Este año, como mucho, sólo podrá realizar una “escapadita” de dos o tres noches con su coche y sin salir de Catalunya.
Josep Marrugat, que es el responsable de la viña y el vino del sindicato agrario Unió de Pagesos en la comarca del Alt Penedès, no ve otra solución a la grave situación que sufren los viticultores que la adopción de medidas estructurales urgentes en el sector. Culpa a las patronales y a la administración, que “ha hecho dejadez de funciones mientras los payeses nos morimos”. Tampoco ve ningún futuro posible si el viticultor no hace esfuerzos para diversificar su producción agraria. En su caso también cultiva olivos y melocotoneros. Especialmente difícil ve la situación de los viticultores que, como él, venden sus uvas a las cooperativas. Marrugat es socio de la Cooperativa de la Granada, que este año celebra su 90 aniversario.
Lamenta también que cada día menos jóvenes se incorporan a trabajar en los viñedos. Comprende que “ningún padre aconseja a su hijo a dedicarse a un trabajo en el que no ganará nada”. La profunda crisis que atraviesa su sector, como recuerda Marrugat, está provocando que muchos viticultores dejen las viñas. “Cada día más se ven y se verán más viñas abandonadas”, asegura. Dice que más de una vez se ha planteado seriamente dejar de ser viticultor, aunque tampoco ve otras salidas o alternativas profesionales.
dimecres, 25 d’agost del 2010
Vilafranca del Penedès, 17 d’agost de 2010. – El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, organitza la primera edició del Concurs de Fotografia D.O Penedès, amb motiu del seu 50è Aniversari.
La temàtica de les fotografies, han de reflectir l’entorn vitivinícola de les terres del Penedès. Amb l’objectiu primordial de que hi hagi una gran participació, el concurs esta totalment obert a qualsevol persona que presenti imatges relacionades amb la temàtica establerta. Cada participant podrà presentar un màxim de tres fotografies, en color o blanc i negre, sent imprescindible que aquestes siguin inèdites.
El termini de presentació de les imatges, serà del dia 28 de juliol al 30 de novembre del 2010. A més a més, les fotografies rebudes fins a la data, s’exposaran en l’estand que la DO Penedès tindrà a la Fira de Mostra de Vins de Barcelona, que es celebra del 23 al 26 de setembre del 2010.
De totes les fotografies presentades, se’n seleccionaran 10 finalistes que optaran tant a premis en metàl·lic com a caps de setmana d’Enoturisme pel Penedès.
Els guanyadors finals es proclamaran durant els actes de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, del 17 al 19 de desembre de 2010.
Les bases del concurs o qualsevol altra informació es troben a http://www.dopenedes.es/
La Festa de la Verema de la Conca de Barberà arriba a la 40ena edició
Els dies 28 i 29 d'agost l'Espluga de Francolí, acollirà una nova edició de la Festa de la Verema, Fira D.O. Conca de Barbera.
Un any més l’Espluga de Francolí celebra l’excepcional sabor i l’aroma dels vins amb Denominació d’Origen Conca de Barberà a través d’un esdeveniment molt especial. Es tracta de la XL Festa de la Verema, una particular celebració que ret homenatge tant als seus deliciosos vins com als qui els elaboren.
Durant el cap de setmana del 28 i 29 d’agost s’oferirà una mostra i degustació de vins dels diferents cellers i cooperatives de la Denominació d’Origen. La Fira també inclou la degustació de cava i productes del camp de productors i artesans de la Conca de Barberà.
La inauguració de la XL Festa de la Verema serà el dia 28 d’agost a les set de la tarda, a la plaça Montserrat Canals a càrrec de Torni Massanés, director general de la Fundació Alícia. Les autoritats recorreran la trentena d’estands de vi, cava i gastronomia que participen a la mostra d’aquest any i s’obtindrà el primer most de la collita 2010. Aquesta festa té com objectiu, segons Dolors Domènech, regidora de festes i esports de l’Espluga de Francolí, “donar a conèixer els vins i caves de la DO Conca de Barberà, promocionar els cellers i aconseguir que la cultura del vi s’estengui cada vegada a més persones”. El president de la DO Conca, Carles Andreu, certifica aquesta voluntat de difondre la cultura del vi i creu que serà “una festa molt especial perquè és un any especial”. De fet, la festa celebra 40 anys de tradició vinícola i s’emmarca dins del 25è aniversari de la DO Conca de Barberà.
Entre els diversos actes que s’organitzen al voltant del món del vi destaca la presentació dels vins guanyadors del XXè Concurs de Vins i Caves de la Conca de Barberà, dels cellers Grup Castell d'Or, Gatzara Vins, Vinícola de Sarral i Carlania Celler. El concurs de tast de vins a cegues és una novetat dins el programa d'actes de la festa i intenta arribar al públic assistent a través de la seva participació. El concurs es dividirà en tres proves en les que el participant haurà d'endevinar la qualitat i característiques dels vins rosat, blanc i negre amb DO Conca de Barberà. I l’altra novetat d’aquest any és la possibilitat de realitzar menús degustació de cinc plats pensats per maridar amb vins de la DO Conca, gràcies a la participació de cinc restaurants de la comarca: Restaurant Cal Jordi, Cal Magret, Hostal del Senglar, El Molí del Mallol i Simó de Palau. Els menús es poden fer els dies 27, 28 i 29 a un preu de 30€ cadascun. Per veure els menús entra al Facebook de la DO Conca de Barberà http://www.facebook.com/#!/pages/DO-Conca-de-Barbera/302042823734?ref=tsL’any passat la cita d’aquesta festa del vi va rebre uns 1000 visitants que s’espera incrementar aquest any amb les novetats incloses i també amb el renom que cada cop agafen els vins de la Conca de Barberà. Tot i que des del dimecres 25 d’agost ja es poden assistir a direferents actes i presentacions relacionats amb el món del vi (MIRAR PROGRAMA D’ACTES), aquest any la fira tindrà un nou horari concentrant totes les activitats en dissabte i diumenge a la tarda.
La verema a l'Alt Penedès
NOVA LOCALITZACIÓ, IGUALS SERVEIS
Un any més es posa en marxa, concretament des del dimecres 1 de setembre, la Campanya de la Verema de l’Alt Penedès a Vilafranca del Penedès.
Des de la Comissió de la Verema, que des de fa més de 15 anys promou, impulsa i coordina l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, un ampli ventall d’institucions i organitzacions aborden un treball concertat amb motiu de la collita del raïm, la finalitat del qual és que aquesta es desenvolupi en les millors condicions possibles per als treballadors/es, els viticultors/es i la ciutadania de Vilafranca i de la Comarca del l’Alt Penedès.
Aquest esforç de concertació es tradueix per una banda, en l’intercanvi d’informació entre els agents participants a la Comissió dels tres sectors involucrats: sindicats de treballadors, organitzacions agràries i l’administració pública; i per altra banda, en la prestació coordinada d’un seguit de serveis que es desenvoluparan enguany entre l’1 d’agost i el 24 de setembre.
Serveis de la Campanya 2010
Els serveis previstos per a la campanya d’enguany, serán:
· Punt d’acollida i informació
· Oficina de contractació
· Servei de mediació intercultural
· Servei d’atenció social
· Servei d’alberg en espera
· Oficina Mòbil del SOC
Nou emplaçament
La major part d’aquests serveis s’ubicaran, enguany, en un emplaçament diferent al dels anys anteriors, concretament al local del c/General Cortijo, 18 bis, seu social de l’associació La Llum del Nord. El motiu d’aquest canvi d’emplaçament és el d’evitar la interferència amb el funcionament del Club de la Feina del Servei de Foment de l’Ocupació i, així mateix, mantenir la proximitat amb l’Oficina de Treball, els locals dels sindicats i les instal·lacions del SOIP.
Oficina mòbil del SOC
Tal i com s’ha fet en les darreres campanyes, el SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, tornarà a posar a disposició de la Comissió el servei de l’Oficina Mòbil del SOC.
En aquesta Oficina Mòbil es podran inscriure els/les treballador/es temporers/es, es podran enregistrar contractes i també mecanitzar les ofertes.
La finalitat de l’Oficina Mòbil és la d’apropar els serveis als ciutadans, especialment als treballadors temporers i als viticultors de la nostra comarca, a partir de cinc punts d’atenció localitzats en cinc municipis que posaran a l’abast de totes les persones interessades de la comarca aquests serveis i complementaran la tasca de l’oficina del SOC amb seu a Vilafranca.
Aquests punts de permanència de l’Oficina Mòbil del SOC estaran cada setmana des de l’1 fins el 24 de setembre de 8:30 a 14 hores als municipis següents:
Cada dilluns a LA MÚNIA (CASTELLVÍ DE LA MARCA).
Cada dimarts a GUARDIOLA DE FONT-RUBÍ (FONT-RUBÍ).
Cada dimecres a SANT SADURNÍ D’ANOIA.
Cada dijous a SANT MARTÍ SARROCA.
Cada divendres a SANT PAU D’ORDAL (SUBIRATS)
dimarts, 24 d’agost del 2010
Un xarel·lo del Penedès, únic vi espanyol a Finnair
Arriba la genòdica i els rat-penats
RAMON FRANCÀS
Vilafranca del Penedès
Bajo el lema 'Cuanto más cuidamos la tierra mejor vino conseguimos', Bodegas Torres considera el compromiso medioambiental como parte de sus valores y cultura organizativa. Una de las grandes preocupaciones de la compañía vitivinícola es la repercusión que pueda tener el cambio climático en el viñedo y las medidas que se pueden adoptar para paliarlo. El presidente de la compañía, Miguel A. Torres, afirma que “nos dedicamos a la viña, y en la viña no te puedes olvidar de la tierra”. Añade que “el cambio climático afecta de modo directo a la viña y puede convertirse en dramático si no hacemos nada para evitarlo”. Torres, que está invirtiendo 10 millones de euros en diez años para contribuir a luchar activamente contra los efectos del cambio climático, se acaba de adentrar en el prácticamente desconocido mundo de la genódica. Se trata de emitir frecuencias sonoras conocidas como proteodies en las viñas para intentar reducir las enfermedades que afectan a la madera de las vides, principalmente la yesca y la eutipa. Actualmente no existe ningún producto en el mercado para poder tratar a los hongos responsables de estas patologías que pueden acabar con la vida de la vid. Las enfermedades de la madera de la vid causan grandes pérdidas de producción ya que, pese a que no siempre provocan la muerte de la vid afectada, reducen la capacidad productiva de la planta. La vid acaba presentando un envejecimiento prematuro. Torres está realizando una prueba piloto en la viña de la que se obtiene uno de sus vinos blancos de finca más destacados, el Fransola.
La genódica, según el director de viticultura de Torres, Xavier Sort, “potencia la producción de proteínas de defensa de la vid, contribuyendo a la reducción de las enfermedades de la madera”. La genódica se fundamenta en la caracterización de secuencias de ondas asociadas a la transposición de genes en proteínas. Se sabe que las proteodies, que son la transposición de sonidos audibles de fenómenos ondulatorios que se producen de forma natural cuando los organismos fabrican sus proteínas, actúan sobre los seres vivos. En Torres han colocado emisores que se asemejan a reproductores MP3 que emiten las ondas con una cierta frecuencia, una especie de melodías, para estudiar qué resultados arroja en una hectárea de viña. Xavier Sort destaca que esta novedad científica bien pudiera aplicarse en el caso de las agriculturas ecológica y biodinámica por ser absolutamente respetuosa con el medio ambiente.
En Torres también estudian la lucha con murciélagos contra la plaga de la polilla del racimo. Su intención es poder controlar la plaga sin necesidad de recurrir al uso de insecticidas. Para ello, a finales del 2009 colocaron nidos para facilitar la reproducción de murciélagos en la finca de la Conca de Barberà de la que se obtiene uno de sus tintos más soberbios, el Grans Muralles. Desde Torres se afirma que además de contribuir a la reproducción de un mamífero cuya población está disminuyendo en toda Europa a causa de las dificultades que encuentra para nidificar, “pretendemos incentivar el control biológico de la polilla del racimo con el aumento de la población de murciélagos localizada cerca de los viñedos”. Esta acción se engloba en el proyecto Quiròpters, que se lleva a cabo desde el Museo de Ciencias Naturales de Granollers.
En el marco de su política de sostenibilidad, en Torres, que se han marcado como objetivo reducir en un 30% sus emisiones de CO2 en el 2020, han estudiado también la viabilidad económica y ambiental de destinar las cepas de viñedos arrancados a biomasa. Con ello “se quiere revalorizar un residuo agrícola y simultáneamente disminuir las emisiones de CO2, al utilizarlo en detrimento de los combustibles fósiles”. De esta forma, están transformando en carbón vegetal las vides que arrancan, entre 5 y 6 hectáreas cada año. Desde Torres se recuerda que el carbón vegetal ofrece “un poder calórico superior y más estable biológicamente”. El carbón vegetal lo obtuvieron inicialmente de forma artesanal, con las tradicionales carboneras, pero posteriormente lo tecnificaron para ganar mayor rendimiento.
dimarts, 17 d’agost del 2010
El Penedès, meca enoturística
Perderse entre viñedos
RAMON FRANCÀS
Vilafranca del Penedès
Deleitarse con un embriagador melocotón de secano del Ordal, recién recolectado y vendido directamente por su propio productor, maridado con un vino ligeramente dulce elaborado por Albet i Noya; adentrarnos en la historia del vino a través de unos monjes virtuales -unos pedagógicos hologramas- o vivir en pocos minutos todo el ciclo anual de las vides (Torres); participar activamente en la poda o la vendimia e incluso hacer de enólogo para realizar el assamblage de los vinos que se convertirán en cava (Segura Viudas); recorrer kilómetros y kilómetros de cavas subterráneas (Freixenet y Codorníu); admirar catedrales del vino como la de Codorníu obra del modernista Josep Puig i Cadafalch, la bodega Waltraud de Javier Barba para Torres, la de Luis González para Vilarnau o la de Josep Juvé para Juvé & Camps en Espiells; catar entre viñedos o recorrerlos a caballo, en todo terreno, en bicicleta de montaña o en el vehículo de transporte ligero giroscópico conocido como Segwai; visitar con guía el campanario de Santa Maria de Vilafranca del Penedès o el Castillo de Subirats; descubrir bellos rincones como Sant Sebastià dels Gorgs, un pequeño enclave de Avinyonet del Penedès con un antiguo cenobio benedictino... Son solo alguna de las propuestas del primer destino enoturístico español, con un total de 458.454 visitantes en el 2009. Tras haber crecido un 18,7% respecto al 2008, los enoturistas en España supusieron en el último año un total de 1.423.253 personas. Sólo la ruta de la Rioja Alta, con 90 bodegas inscritas, supera a la del Penedès, que suma 70 bodegas. Actualmente las Rutas del Vino de España cuentan con 21 iniciativas.
Enoturisme Penedès se ha convertido en el primer destino enoturístico español tras ser escogida por cerca del 32% de los enoturistas. Esta propuesta ha sido impulsada por el Consorcio de Promoción Turística del Alt Penedès. Desde Enoturisme Penedès, que permite a los visitantes diseñarse sus propias rutas (www.enoturismepenedes.cat), se ofrece “seguir el aroma de nuestra tierra, descubrir los rincones, la vida rural, el paisaje, la gente, las tradiciones y la gastronomía de una tierra llena de sabores y sensaciones inolvidables”. La revolución enoturística en el Penedès ha venido acompañada por una notoria evolución al alza de la restauración. Prueba de ello son los miembros de la asociación Penedès Fogons: Cal Blay Vinticinc, Cal Saldoni, Cal Ton, El Cigró d’Or y El Racó de la Cigonya. También destacan propuestas gastronómicas como las de Cal Pere del Maset, Cal Xim, Casa Torner i Güell, El Gat Blau, MerCat, Cal Recolons, Ca l’Americano o Cantallops. La comarca también cuenta con remarcables vinaterías, como es el caso de Inzolia o Cal Feru.
La oferta es ciertamente amplia. Se puede acceder a ella a través de una aplicación gratuita para teléfonos móviles mediante el enlace http://altpenedes.synctur.com/ o a través de la página web http://www.enoturismepenedes.cat/. Incluso se ha creado un meeting point entre viñedos convencidos del hecho que “quien dice que los negocios están reñidos con el placer es que no ha estado en el Penedès”. Se añade que “el Penedès ofrece el entorno más apropiado para reuniones y convenciones, encuentros con clientes y sesiones de trabajo y, para los momentos de ocio ofrece sus vinos y cavas, su gastronomía y un paisaje envidiable”. O sea, “la mejor forma de cerrar un trato”. Según la directora de Enoturisme Penedès, Núria Sala, “el interés y la oferta crece año a año”. Remarca especialmente el “encanto” que ofrece visitar las bodegas familiares. En el Penedès también destaca la oferta de Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya situado en Vilafranca del Penedès, y el Centre d’Interpretació del Cava de Sant Sadurní d’Anoia, que en junio abrió albergando la oficina municipal turística y que a principios del 2011 se completará como centro enoturístico.
En no pocas bodegas, como Vilarnau, Jean León, Guilera, Agustí Torelló Mata, Can Bonastre, Castellroig, Mas Comtal, Nadal, Parés Baltà, Vallformosa, Albet i Noya, Pinord, Jané Ventura, Joan Sardà, Mestres, Can Ràfols dels Caus, Can Ramon-Viticultors del Montgròs o J. Miquel Jané, han visto clara la necesidad de invertir para atraer a los enoturistas. Otras, como Oriol Rossell o Torre del Veguer, acaban de decidir empezar a apostar para atraer al turismo del vino. En Avgvstvs-Forvm de Sant Vicenç de Calders, donde ya hace cuatro años que destinaron a una persona exclusivamente a recibir a los visitantes, acaban de proyectar un nuevo centro de visitas y un comedor para catas y maridajes. El director comercial de Avgvstvs, Albert Roca, ve clara la apuesta después de comprobar como sólo en el último año los visitantes que reciben se han incrementado en cerca de 1.000 personas.
L'imperi dels Grau
La meca del vino
RAMON FRANCÀS
Palafrugell
Con 8.000 referencias entre vinos y destilados y una facturación de 80 millones de euros, Vins i Licors Grau se ha consolidado desde Palafrugell como la principal distribuidora española. Sorprendiendo a propios y a extraños, también se lanzaron a la aventura de crear una de las mayores vinacotecas europeas. La inauguraron en mayo del 2003 en el marco de unas instalaciones logísticas de 15.000 m2 y ya se les ha quedado pequeña pese a sus 1.200 m2 de superficie. En su gran tienda ya se realizan 71.000 compras anuales, un 55% de las cuales son de vinos amparados por denominaciones de origen catalanas, lo que arroja una facturación de 5,5 millones de euros. En un solo día de verano pueden llegar a realizar 1.000 ventas en su vinacoteca. El próximo año abordarán la ampliación de la tienda con 1.000 m2 más de superficie de venta. Con la ampliación pretenden consolidarse como “una tienda de referencia en Catalunya” y mejorar las referencias internacionales creando áreas temáticas. Desde octubre pasado también se han lanzado a la venta on line, en la que depositan muchas esperanzas pese a unos inicios “algo tímidos”. En un máximo de 48 horas sirven los pedidos en toda España. También cuentan con clientes franceses, alemanes o británicos en su tienda virtual. En septiembre iniciarán una campaña publicitaria con la modelo malagueña Elisabeth Reyes, la que fue Miss España del 2006, para promocionar la venta on line a través de http://www.grauonline.com/. La ampliación de la tienda también vendrá acompañada el próximo año de la construcción de un nuevo almacén climatizado con armarios inteligentes de 4.000 m2. Las inversiones previstas superan el millón de euros.
Jordi Grau Dillet, director general y fundador en 1977 de esta compañía familiar junto con su esposa Maria Dolors Segarra, que se ocupa del área de recursos humanos y de las relaciones públicas, afirma que su deseo es mantenerse como una empresa familiar autofinanciada “donde no se reparte ni un euro de beneficios”. Reinvierten, pues, el 100% de sus beneficios. Jordi Grau añade que “aunque nunca se puede descartar nada, no pretendemos diversificar un negocio que pretende ser fuerte en nuestra casa, en Girona”. Todo empezó en 1969, cuando Jordi Grau empezó a revender alguna caja de vino en Palafrugell para sufragarse sus estudios musicales en Barcelona. Ahora los hijos de los fundadores, Sergi y Jordi, ya se han incorporado plenamente al negocio.
Jordi Grau opina que las ventas de vino catalán, especialmente de tinto, continuarán experimentando una línea ascendente durante los próximos años, así como la cultura vitivinícola. Eso sí, considera que la crisis ha dejado el precio medio de compra de vino en las tiendas especializadas entre los 6 y los 8 euros. El director general de Vins i Licors Grau afirma que “ahora los consumidores son plenamente conscientes del encarecimiento de los productos con la llegada del euro y de lo que se está gastando”. Añade que “con la crisis, cuestan mucho de vender los vinos caros”.
divendres, 13 d’agost del 2010
Mireia Torres deixa la direcció tècnica de Torres
dijous, 12 d’agost del 2010
Èxit "absolut" dels vins de la DO Tarragona
Els vins tarragonins viuen certa emergència. Amb iniciatives com les del Firagost de Valls es volen reivindicar. Queda molt camí a recórrer però és indubtable que s'estan fent grans progressos.
Èxit absolut dels vins de la DO Tarragona en la darrera edició del Concurs de Vins i Caves de Firagost de Valls
Els vins de Vinícola de Nulles, Mas Vicenç, Vins Padró i Agrícola de Rodonyà assoleixen els primers premis gràcies al tast a cegues efectuat per un jurat format per una dotzena d'experts.
Al concurs hi van participar una vintena de cellers de les DO Tarragona, Montsant, Penedès, Terra Alta, Conca de Barberà i DOQ Priorat.
Els cellers de la DO Tarragona han estat els guanyadors absoluts en totes les categories de la setzena edició del Concurs de Vins i Caves de Valls que es va fer la setmana passada coincidint amb la Firagost. Els cellers de la DO Tarragona a més van assolir la major part dels segons i els tercer llocs.
En aquesta ocasió al concurs de Valls hi van participar una vintena de cellers de les DO Tarragona, Montsant, Conca de Barberà, Terra Alta, Penedès i la DOQ Priorat. En les diferents categories el jurat que estava format per professionals del sector van escollir cellers de la DO Tarragona en primera posició en el tast a cegues que es va fer a l'Hotel Class de Valls. Les empreses de la DO Tarragona que s'han emportat primers premis han estat Vins Padró de Bràfim, Mas Vicenç de Cambra del Camp, Agrícola de Rodonyà i Vinícola de Nulles.
Des del Consell Regulador de la DO Tarragona, el seu president, Josep Lluís Grogués, va destacar la importància del resultats del concurs de Valls. “No és cap casualitat que tots els primers premis hagin estat per vins de la DO Tarragona. S'està demostrant el treball que estem fent des de fa anys i els resultats en els diferents concurs on participen els nostres cellers ens estan certificant la feina”. Grogués es referia també als recents premis que algunes empreses de la DO Tarragona ha assolit, com ara els premis rebuts pel Vi negre criança 2008 de la URV a un concurs de vins a Eslovènia o la medalla d'argent del vi negre criança Ipsis 2007 de Vins Padró a les Selections Mondiales des Vins que s'ha celebrat al Canadà.
ELS PREMIATS A VALLS:
BLANCS JOVES
1.- ADERNATS SEDUCCIÓ 09 - Vinícola SC St Isidre de Nulles SCCL
(DO TARRAGONA)
2.- OR BLANC 09 - Cooperativa Agrícola de Valls (DO TARRAGONA)
3.- SINE - EL VI A PUNT
BLANCS CRIANÇA
1.- ADERNATS Blanc Fermentat en Barrica - Vinícola SC St Isidre de Nulles SCCL (DO TARRAGONA)
2.- PORTELL Blanc de bota - Vinícola de Sarral SC, SCCL
3.- MAS VICENS Chardonnay - Mas Vicens SCP (DO TARRAGONA)
ROSATS 1.- MIGJORN ROSAT 09 - Agrícola SC de Rodonyà SSL (DO TARRAGONA)
2.- ADERNATS ROSAT 09 - Vinícola SC St Isidre de Nulles SCCL
(DO TARRAGONA)
3.- ROSAT TREPAT 09 - Vinícola Sarral i Secció de Crèdit SCCL
NEGRES JOVES
1.- IPSIS Merlot 2009 - Vins Padró SL (DO TARRAGONA)
2.- SYH Syrah09 - Vinya Janine (DO TARRAGONA)
3.- MAS VICENÇ JOVE 09- Mas Vicenç SCP (DO TARRAGONA)
NEGRES DE CRIANÇA
1.- MAS VICENS Negre 2008 - Mas Vicens SCP (DO TARRAGONA)
2.- CLOT DE LES ERES - Virol SCP
3.- IPSIS Criança 2005 - Vins Padró SL (DO TARRAGONA)
GENEROSOS 1.- MAS VICENÇ DOLÇ - Celler Mas Vicenç (DO TARRAGONA)
2.- MOSCATELL DONZELL-DONZELL- Vins Padró SL
3.- MOSCATELL - Celler cooperatiu de Vila-rodona (DO TARRAGONA)
El jurat de l'edició 2010 estava format per:
Roser Amorós - Enòloga
Toni Coca - Enòleg
Antonio Henares - Enòleg i sumiller
Martí Magriñà - Enòleg
Emili Mayo - Sumiller i cellerista del Priorat
Tere Salat - Enòloga
Cèsar Torrijos – Enòleg
Sandra Rico – Enòloga i tècnica de l’INCAVI
Gerard Llauradó – Enòleg
Joan Nebot – Periodista vitícola (VADEVI.CAT i Avui)
Xavi Nolla – Sumiller i promotor de “Cultura de vi.com”
Judit Molons- Enòloga
Keko Forné – Enòleg i sumiller
Daniel Morell – Sumiller
dimarts, 10 d’agost del 2010
Premis enoturístics
ACEVIN CONVOCA LA I EDICIÓN DE LOS PREMIOS DE ENOTURISMO 'RUTAS DEL VINO DE ESPAÑA'
El concurso pretende reconocer el mérito de las mejores iniciativas enoturísticas puestas en marcha en el país, en el marco del proyecto Rutas del Vino de España
La Asociación Española de Ciudades del Vino (ACEVIN) ha creado una nueva propuesta para apoyar e incentivar el desarrollo del enoturismo. Se trata de la I Edición de los Premios de Enoturismo ‘Rutas del Vino de España’, que cuenta con el apoyo de Turespaña y que también tiene como objetivo estimular el importante esfuerzo realizado por todos los agentes implicados en este Club de Producto que se ha convertido en el proyecto enoturístico más importante y de más calidad de nuestro país.
Desde el año 2001, la Asociación Española de Ciudades del Vino (ACEVIN) y la Secretaría General de Estado de Turismo y Comercio trabajan conjuntamente en el impulso del turismo vitivinícola, con la creación del Club de Producto ‘Rutas del Vino de España’. Hoy, este club agrupa a un total de 21 Rutas que, a su vez, implican a más 400 municipios de 13 Comunidades Autónomas y alrededor de 2000 empresas (enológicas y turísticas). Todo ello pone en evidencia los esfuerzos desarrollados en materia de enoturismo durante los últimos años. Y es en ese marco donde ACEVIN y Turespaña han promovido la creación de los Premios de Enoturismo ‘Rutas del Vino de España’ como un sistema que reconozca y estimule la importante labor realizada por todos ellos.
Estos Premios de Enoturismo ‘Rutas del Vino de España’ contemplan 7 categorías: Mejor Iniciativa Enoturística; Mejor Territorio Enoturístico Socialmente Responsable (TESR); Mejor Campaña de Promoción; Premio a la Innovación; Calidad y Desarrollo Sostenible; Mejor Establecimiento Enológico; Mejor Establecimiento Turístico y Premio al Mérito Entoturístico. A ellos podrán acceder tres tipos de agentes: las iniciativas enoturísticas, los establecimientos enoturísticos (empresas y servicios) y las personas.
Los Premios de Enoturismo ‘Rutas del Vino de España’ tendrán carácter bienal. La fecha límite para la presentación de candidaturas de esta primera convocatoria es el 30 de Noviembre de 2010 y los premios se entregarán durante los primeros meses de 2011. El Jurado estará formando por representantes de ACEVIN, Turespaña-Secretaría General de Estado de Turismo y Comercio, el Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino, la Federación Española del Vino, Agencias de viajes especializadas en turismo del vino, Críticos gastronómicos y vitivinícolas, Periodistas especializados en turismo, vino y gastronomía, Expertos en turismo del vino y Miembros de Universidades. El premio no tiene dotación económica. Se entregará un único galardón en cada categoría, consistente en un trofeo y un diploma acreditativo.
ACEVIN y Rutas del Vino de España.
La principal línea de trabajo del Club de Producto Rutas del Vino de España de ACEVIN es la promoción de la cultura y el turismo del vino como herramienta complementaria para el desarrollo local. El proyecto está apoyado por la Secretaría General de Estado de Turismo y Comercio y el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino y agrupa actualmente a un total de 21 Rutas: Ruta del Vino de Alicante, Ruta del Vino Bierzo, Ruta del Vino de Bullas, Ruta del Vino de Campo de Borja, Ruta del Vino de Condado de Huelva, Ruta del Vino Jumilla, Ruta del Vino de La Mancha, Ruta del Vino de Lleida, Ruta del Vino y del Brandy del Marco de Jerez, Ruta del Vino de Montilla-Moriles, Ruta del Vino de Navarra, Ruta del Vino y del Cava del Penedès, Ruta del Vino de Rías Baixas, Ruta del Vino Ribeiro, Ruta del Vino Ribera del Duero, Ruta del Vino Ribera del Guadiana, Ruta del Vino de Rioja Alavesa, Ruta del Vino Rioja Alta, Ruta del Vino de Somontano, Ruta del Vino Tacoronte-Acentejo y Ruta del Vino Utiel-Requena.
dilluns, 9 d’agost del 2010
Nou vi de David Martínez
Després d'un xarel·lo, ara David Martínez ens mostra un revolucionari rosat que ja es por adquirir en botigues de referència com la de Vins i Licors Grau de Palafrugell.
ROSADA REVOLUCIÓ
Després del seu jove, fresc i franc xarel·lo, el prestigiós sommelier i cap de sala sitgetà David Martínez, del restaurant familiar El Velero, acaba de sorprendre novament el món del vi dissenyant un rosat força revolucionari. És innovador començant pel seu color fosc tractant-se d’un rosat penedesenc. De fet, aquesta escassa joia, només s’han elaborat 100 ampolles en format magnum (1,5 litres) ha estat batejada amb el nom de Rosat Fosc La Caseta de Fusta 2009.
És fruit d’una vella vinya de carinyena de 71 anys, la Torrentera, situada al massís calcari del Garraf, a Sant Pere de Ribes. Aquest monovarietal destaca per les seves goloses fruites vermelles tot i no perdre la frescor. És un vi que tastat a cegues no porta a l’equívoc: és clarament un rosat. Ara bé, el seu color pujat és desconcertant a simple vista. David Martínez el serveix fresc perquè, amb l’increment de temperatura a la taula, un mateix vi pugui oferir dues cares. Primer és un rosat molt fruitós i llaminer que fins i tot ofereix notes de Palote (llaminadura). Quan agafa temperatura es converteix en un vi jove fresc que ben bé podria confondre’s amb un negre. De fet, fins i tot podria confondre’s amb una maceració carbònica donada la seva gran extracció de fruita. Martínez ha trobat en la copa Riedel Montsant (l’Hermitage) un instrument adequat per a interpretar el seu vi.
En la nota de tast oficial Martínez el descriu com a fresc, saborós i llaminer, amb un pas de boca rodó, amb la força varietal de la carinyena present, la fruita marcada, sucós i equilibrat en conjunt. El seu final és molt llarg, varietal i fresc. També afegeix que és un vi molt gastronòmic i versàtil.
Es va veremar a mà el 16 de novembre de l’any passat en caixes drenades. La seva elaboració ha seguit els paràmetres de la biodinàmica (el Calendari Thun de Biodinàmica). Es tracta d’un rosat elaborat sense SO2, i només s’hi ha afegit 1g/Hl abans de l’embotellat. David Martínez defineix el seu nou vi com a innovador. Creu que el món dels rosats té encara un mercat no explotat. El Rosat Fosc és un vi de 13º emparat per la DO Penedès que serveix per donar continuïtat a un projecte que es va iniciar amb un xarel·lo jove.
dissabte, 7 d’agost del 2010
Exitosa posada en marxa de la Casa Bacardí
el primer cap de setmana d’obertura
· Del 29 de juliol a l’1 d’agost s’ha pogut accedir al recinte, instal·lat al Mercat Vell de Sitges, de manera gratuïta i en visites guiades de màxim 30 persones.
· CASA BACARDI permet endinsar-se en el passat de Sitges i el seu vincle amb la família Bacardí, el procés de producció del Rom BACARDI Superior i l’ elaboració dels Còctels Originals BACARDI
Sitges, 5 d’agost de 2010 –Durant el seu primer cap de setmana d’activitat, l’exposició permanent CASA BACARDI ha rebut prop de 500 visitants, que han pogut conèixer el vincle entre Sitges i els americanos, emprenedors que van emigrar a Llatinoamèrica al llarg del segle XIX, i entre els quals es troba Facundo Bacardí i Massó, fundador de la marca BACARDI. La visita també permet conèixer de manera experimental el procés d’elaboració de Rom BACARDI Superior i dels Còctels Originals BACARDI: Mojito, Cuba Libre, Daiquiri i Pinya Colada. La iniciativa neix després de l’èxit l’any passat de l’Acadèmia BACARDI, situada durant sis mesos al saló Blau i a la sala Vaixells del Palau Maricel de la pròpia Sitges, per on van passar més de 4.000 persones i que prèviament va poder ser visitada a Madrid, a la seu social de BACARDI ESPAÑA, S.A.
BACARDI i Sitges
BACARDI ESPAÑA, S.A ha liderat el projecte en estreta col·laboració amb les àrees de Promoció Econòmica i de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, mitjançant l’Agència de Promoció i Turisme de Sitges. Es preveu que es converteixi en un important reclam turístic per atreure visitants a nivell internacional i que doni un valor afegit a l’oferta cultural que actualment ja té Sitges.
Facundo Bacardí i Massó va ser un comerciant nascut i criat a Sitges, que va emigrar a Santiago de Cuba al 1830. Al 1862 va revolucionar el món dels espirituosos amb la creació del Rom BACARDI Superior, el primer rom envellit blanc, pur i equilibrat, perfecte per mesclar, que actualment és el rom premium més consumit del món.
La Companyia fundada fa gairebé 150 anys s’ha convertit en BACARDI LIMITED, la Companyia privada de begudes espirituoses més gran del món, que avui produeix i comercialitza una àmplia varietat de begudes alcohòliques reconegudes globalment, amb un portfoli de més de 200 marques i amb presència a més de 100 països.
Després de l’èxit assolit amb l’obertura de l’Acadèmia BACARDI, neix CASA BACARDI amb l’objectiu de convertir-se en un centre de visites internacional, equivalent europeu del museu BACARDI situat a Puerto Rico. El lloc triat per a instal·lar-se ha estat l’històric Mercat Vell, edifici modernista construït al 1890 i situat al casc antic de Sitges, al costat de l’Ajuntament.
La visita a CASA BACARDI
L’exposició es troba ubicada al Mercat Mercat Vell de Sitges, un edifici modernista inaugurat al 1890 i dissenyat per l’arquitecte Gaietà Buigas. Es tracta d’una visita guiada per l’Ambaixador de la Marca BACARDI –membre de la setena generació de la família- que proposa una experiència a través dels quatre espais que composen el centre: sala Heritage, sala Procés d’Elaboració, BACARDI Lounge Bar i Terrassa BACARDI. Per això l’Ambaixador convida els assistents, en diversos punts del recorregut, a experimentar i interactuar amb diferents elements de les quatre sales.
En una sola planta, un primer espai denominat Heritage és on es dóna la benvinguda al visitant i s’expliquen els llaços entre la marca BACARDI i Sitges. Aquesta zona dedica una especial atenció als americanos, aquells homes que a finals del segle XIX van emigrar a Amèrica a la recerca de la prosperitat, com va fer Facundo Bacardí i Massó, i s’explica l’evolució de la història de la Companyia des de la seva fundació al 1862 fins a l’actualitat.
La segona sala a visitar mostra al visitant les diverses fases del procés d’elaboració del Rom BACARDI Superior i el submergeix en l’univers de les melasses, alambins, barrils i processos de filtració. S’albiren secrets que han estat zelosament guardats durant generacions i, a més, es fomenta la participació activa del visitant, que pot moldre canya de sucre en una antiga premsa, endur-se una mostra de melassa i captar directament els matisos de tast dels aiguardents que s’utilitzen per a la mescla final del Rom BACARDI Superior.
El visitant culmina el recorregut a l’impressionant BACARDI Lounge Bar, d’estètica avantguardista, que és molt més que un bar. És una escola on els visitants reben, de la mà de coctelers professionals, una classe magistral de preparació de Còctels Originals BACARDI tan coneguts com el Mojito, el Cuba Libre, el Daiquiri i la Pinya Colada.
Després de la formació personalitzada, els visitants tenen l’oportunitat de degustar els seus propis Còctels Originals BACARDI a la terrassa exterior del complex, que gaudeix d’un ambient càlid i agradable.
Sobre BACARDI LIMITED
BACARDI LIMITED és la Companyia privada de begudes espirituoses més gran del món; produeix i ven una varietat de begudes internacionalment reconegudes. El portfoli de la marca BACARDI consisteix en més de 200 marques i productes, que inclouen: rom BACARDI®, el rom premium número u en vendes al món; vodka GREY GOOSE®, el vodka líder en el món en vodka super-premium; el whisky escocès DEWAR’S®, el whisky blended més venut a Estats Units; la ginebra BOMBAY SAPPHIRE®, la ginebra premium millor valorada al món; el tequila d’atzavara blava CAZADORES®, el tequila premium més venut a tot el món; el vermouth MARTINI®, el líder mundial en vermouth; i altres marques líders.
FUNCIONAMENT DE CASA BACARDI
Ubicació CASA BACARDI
Mercat Vell de Sitges
Plaça Ajuntament 11
08870 Sitges
Tel. d’informació: 938 948 151
Les visites s’han de concertar amb antelació. Les entrades costen 5 euros i poden adquirir-se online (http://www.casabacardi.es/), a Turisme de Sitges o a l’entrada de CASA BACARDI.
CASA BACARDI estarà oberta al públic de dimecres a diumenge. La visita és guiada, dura 45 minuts i es poden realitzar en castellà o en anglès. Es realitzaran sis visites al dia amb els següents horaris:
11h, 12:15h, 13:30h, 16h, 17:15h, 18:30h
INFORMACIÓ I RESERVES
CASA BACARDI http://www.casabacardi.es/
Turisme de Sitges http://www.sitgestur.cat/ Tel. 938 944 251