dilluns, 4 d’abril del 2011

Els txacolis de Biskaia, a Barcelona




Notes cítriques (pell de llimona, mandarina i aranja) i de poma combinades amb aromes herbàcies i florals (fonoll) marquen els frescos vins de la DO Biskaiko Txakolina, una denominació relativament jove (1994) que aquest dilluns s'ha presentat per primer cop a Barcelona (Hotel Condes de Barcelona) amb un ben organitzat wine room (Grup Gsr Produccions de Gastronomia) que s'ha completat amb un tast-maridatge dirigit pel sumiller Patxi Zabala. Aquest tast-maridatge s'ha fet per mostrar les àmplies possibilitats i versatilitats gastronòmiques dels txacolis blancs, que han acompanyat des de foie a un arròs melós passant per una crema de llenties amb llagostins. Només ha desentonat un txacolí fermentat en bóta (massa vainilla) que s'ha volgut maridar, també desencertadament, amb un gelat de iogurt amb fruits vermells. Al wine room hi han participat  16 cellers. M'ha semblat molt interessant el "txacoli d'autor" d'un enòleg format a Barcelona, Alfredo Egia. El seu celler (Egia Enea) elabora unes 15.000 ampolles d'un vi amb treball de mares que busca la frescor sense deixar de ser rodó i que destaca per notes de poma (nas) i aranja (boca). També m'ha semblat remarcable com evoluciona un txacoli d'una anyada a una altra, guanyant maduresa i notes almivarades. En aquest sentit m'han semblat molt instructius els dos mateixos vins (2010 i 2009) que ha presentat Bodega Berroja de Muxika.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada