El preu mitjà del vi català ha crescut durant el 2010, encara que lleugerament. Les vendes catalanes, però, han crescut menys que les de la resta de l’Estat. Així, en termes de valor, mentre el creixement per al conjunt d’Espanya ha estat del 10%, per a Catalunya ha estat del 8,8%. En termes de volum, la diferència encara ha estat major, ja que en el conjunt de l’Estat les exportacions espanyoles de vi han crescut un 15,6% mentre que les catalanes ho han fet un 5,1%. En canvi, quant al preu mitjà, mentre que a Catalunya ha crescut un 3,6%, a Espanya ha caigut un 4,9%. Què en penseu? Jo opino que és bo que el que és important no és el nombre d'ampolles venudes sinó el seu valor.
Les vendes de vins catalans es recuperen durant l'any 2010
El preu mitjà ha crescut un 3,6% mentre que a la resta de l’Estat ha caigut un 4,9%
Alemanya és el principal comprador del vi exportat per Catalunya
L’any 2010 ha estat un any de recuperació pel que fa a les vendes de vins catalans. Així, durant l’any passat Catalunya va exportar 209,2 milions de litres per un valor de 523,8 milions d’euros, a un preu mitjà de 2,50 euros per litre. No obstant això, i contràriament al que passa al conjunt d’Espanya, ha estat més gran l’augment en termes de valor (8,8%) que en volum (5,1%). Per tant, després d’un any 2009 negatiu, es recuperen les exportacions catalanes de vi, tot i que no assoleixen els nivells dels anys 2007 i 2008.
Aquestes dades es desprenen de l’Informe sobre exportacions de vins des de Catalunya 2010 que ha elaborat l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi per encàrrec de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).
Segons aquest informe, que s’elabora amb dades de l’Agència Tributària (Departament de Duanes) referents a les exportacions de productes vitivinícoles procedents de les províncies catalanes, les vendes catalanes han crescut menys que les de la resta de l’Estat. Així, en termes de valor, mentre el creixement per al conjunt d’Espanya ha estat del 10%, per a Catalunya ha estat del 8,8%. En termes de volum, la diferència encara ha estat major, ja que en el conjunt de l’Estat les exportacions espanyoles de vi han crescut un 15,6% mentre que les catalanes ho han fet un 5,1%. En canvi, quant al preu mitjà, mentre que a Catalunya ha crescut un 3,6%, a Espanya ha caigut un 4,9%.
Pel que fa a la composició de la cartera de vins exportats per Catalunya,en termes de valor, dels 523,8 milions d’euros facturats, 317,8 milions (el 61% del total) corresponen a escumosos i caves. Els segueixen en importància els vins tranquils que, amb 188 milions d’euros, representen el 36% del total. D’aquests 188 milions d’euros, 131,2 (el 25% del total) corresponen a vins amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) i 56,5 milions d’euros (11% del total) a vins sense DOP.
En termes de volum, dels 209,2 milions de litres exportats per Catalunya, els escumosos i caves, amb 102,5 milions de litres, representen el 49% del volum total exportat l’any 2010. Els vins tranquils, amb 91,3 milions de litres, suposen el 44% del total, dels quals 49,2 milions (23,5% del total) corresponen a vins sense DOP i 42,2 milions corresponen a vi amb DOP (20% del total).
Pel que fa als preus mitjans, cal destacar que Catalunya segueix mantenint una envejable situació des del punt de vista del conjunt d’Espanya, amb un preu mitjà global de 2,50 €/l, molt superior al del conjunt (1,09 €/l), a causa de la major proporció en el total de vins relativament més cars, com són el cava i els vins amb DOP.
D’altra banda, de l’anàlisi per país o mercat de destinació, es desprèn que Alemanya és el principal comprador del vi exportat per Catalunya, ja que representa, amb 121 milions d’euros i amb 50 milions de litres, el 23% de les exportacions totals.
En termes de volum, el Regne Unit, França, Bèlgica i els Estats Units (per aquest ordre) importen al voltant dels 20/22 milions de litres, i cadascun representa a l’entorn del 10% del volum total exportat. No obstant això, presenten alts i baixos respecte de l’any 2009: pujades del 28,5% a França i del 10,4% per a Bèlgica; i baixades del 6,4% al Regne Unit i del 3,8% als Estats Units.
En definitiva, les estadístiques analitzades avalen l’any 2010 com un any bo per a les exportacions del sector vinícola català, amb una forta recuperació cap a finals d’any particularment en vins de major valor. Tot i que són els vins envasats els que, percentualment, van créixer més en valor, i els vins a doll, els que més van créixer en volum, la recuperació del cava és la que més contribueix en litres i euros absoluts al conjunt de les vendes. Vendes, particularment bones a França, Bèlgica i el Canadà en volum i, als Estats Units, Franca, el Canadà i Suècia en valor, a més del gran creixement enregistrat a la Xina.