dijous, 13 de maig del 2010

El Ferran Adrià dels còctels, demà divendres a Vilanova



El considerat com a Ferran Adrià de la cocteleria, Javier Caballero, serà demà divendres a la nit, d’onze a dues de la matinada, a Vilanova i la Geltrú. Oferirà les seves creacions cocteleres moleculars, on s’apliquen coneixements físics i químics, al restaurant Can Cabanyes de la cantonada de la plaça de les Cols amb el carrer Comerç de Vilanova. Aquest acte obre el primer aniversari d’aquest establiment on es barreja la cuina tradicional mediterrània amb tocs contemporanis i noves tendències.  Els preus dels còctels  que prepararà Javier Caballero per a la clientela de Can Cabanyes oscil·laran entre els 7,30 i els 10 euros. La jornada la patrocina l’aromàtica  London Dry Gin Bulldog de Distribuciones Louzado.  Per una nit, doncs, la barra de Can Cabanyes es convertirà en un futurista bar amb estrafolàries creacions que ben bé podrien servir-se a l’Enterprise, la nau insígnia de la Flota Estelar de la Federació de Planetes Units de la sèrie televisiva Star Trek.

Des d’aquesta setmana Can Cabanyes incorpora destil·lats de nivell i recupera el servei de cocteleria amb una carta mensual que anirà canviant i que incorporarà els coneguts com a còctels moleculars. Can Cabanyes ja havia servit còctels fins a l’estiu de l’any passat. El restaurant també ha anunciat que millorarà la seva carta de vins i que renovarà la seva cristalleria amb motiu del seu primer aniversari.

Una de les creacions més famoses de Javier Caballero és el Gin&Tonic Molecular, un còctel sòlid per al qual ha dissenyat, fins i tot, les copes de cristall. La cocteleria molecular consisteix, segons Caballero, en aplicar els coneixements dels processos físics i químics que s’apliquen als ingredients per a donar una versió diferent del combinat resultant. Caballero explica que el treball conjunt de cuiners i científics és clau per avançar. Diu que va aplicant tot allò que aprèn de físics i químics. Els canvis produïts poden donar-se en la textura o la temperatura. Per aquest motiu és busca la tècnica més adequada. Així, en el cas del seu gin tònic sòlid es combina la gelatina, un fals caviar i el suc de llima per donar sabor a gin tònic. La ginebra es converteix en gelatina i la tònica, que forma una altra capa, sembla caviar incolor. Per damunt de tot hi ha una cobertura d’aire de llima i les bombolles s’aconsegueixen amb bicarbonat de sodi i àcid cítric. És un gin tònic que es pren d’una mossegada. 

Caballero s’autodefineix com un cocteler freelance. També  li agrada que l’anomenin bartender, un terme anglosaxó que significa qui atén el bar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada