dijous, 27 de maig del 2010

El vi, amb la mateixa rellevància que la gastronomia?


Hem llegit a la premsa (http://www.abc.es/20100527/castilla-leon-castilla-leon/nutricionistas-confian-vino-alcance-20100527.html) que els nuticionistes consideren que el vi agafarà la mateixa rellevància que la gastronomia. L'empresari del sector Carlos Falcó creu que el vi mereix un millor reconeixement. Quina és la vostra opinió?

EcoSostenibleWine escalfa motors


27/05/2010 11:22 | EcoSostenibleWine 2010 pretén oferir als productors eines per elaborar vi de forma sostenible i adaptada al nou context climàtic

EcoSostenibleWine 2010 acollirà la presentació d'un estudi sobre la incidència del canvi climàtic a la vinya
La investigació, impulsada per 26 empreses, analitza la incidència del canvi climàtic en el procés de maduració del vi
Els primers resultats del projecte Cenit Demèter, que analitza la incidència del canvi climàtic a la viticultura, es donaran a conèixer durant la segona edició de la Conferència Internacional de Viticultura Ecològica, Sostenible i Canvi Climàtic, EcoSostenibleWine 2010, que farà a Vilafranca del Penedès els pròxims 15 i 16 juny. El Consorci Demèter, format per 26 empreses del sector, va iniciar aquest projecte fa dos anys, i ara es poden presentar els primers resultats. El principal objectiu del projecte és sumar esforços per tal de realitzar una investigació conjunta per a incrementar el coneixement científic sobre la incidència que pot tenir el canvi climàtic a la vitivinicultura espanyola.
 
La presentació d’aquests primers resultats tindrà lloc el dia 16 de juny, a partir de les 9 del matí, en el marc d’una taula rodona presidida per la directora tècnica de Miguel Torres, S.A i presidenta del Consorci Cenit Demèter, Mireia Torres. El torn de presentacions s’obrirà amb els resultats del projecte que estudia la incidència del canvi climàtic en el procés de maduració del raïm amb la presència de José Ramon Lissarrague del Grup d’Investigació en Viticultura de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de Madrid (UPM); José Miguel Martínez Zapater del Grup de Genètica i Genòmica del Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC); Joan Cacho del Laboratori d'Anàlisi del Aroma i Enologia de la Universitat de Saragossa; Rosa M ª Lamuela del Grup de Antioxidants Naturals de Polifenols de la Universitat de Barcelona i Julián Rivas del Grup de Recerca en Polifenols de la Universitat de Salamanca.
 
D’altra banda, també s’exposaran els resultats dels projectes que estudien els mecanismes d’adaptació de les fermentacions alcohòlica i malolàctica a les condicions de canvi climàtic. Participaran en les presentacions Ramón González de l'Institut de Ciències de la Vinya i del Vi de la Rioja i Albert Bordons del grup de Biotecnologia Enològica de la Universitat Rovira i Virgili.
 
Per la seva part, Lluís Giralt del grup de recerca de l'INCAVI presentarà els resultats dels treballs relacionats amb factors de desenvolupament vegetatiu de la vinya orientats a l'adaptació de la vinya al canvi climàtic i Javier Pérez de l'empresa Avanzare exposarà les investigacions que estan duent a terme en l'àmbit de la detecció en línia de metabòlits.
 
La Conferència Internacional de Viticultura Ecològica, Sostenible i Canvi Climàtic, EcoSostenibleWine 2010 aplegarà durant dos dies prestigiosos més de 40 tècnics i experts nacionals i internacionals en producció sostenible, com ara el del professor Hans R. Schulz, director del Centre d'Estudis de Viticultura i Enologia de Geisenheim, Alemanya o el Director de Ciència i Innovació de l'Associació de productors de Nova Zelanda, Philip Manson.
 
L’objectiu és oferir eines als productors vitícoles catalans eines per ser més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Els experts i tècnics convidats a la Conferència traslladaran als assistents eines i coneixements pràctics per assegurar la productivitat de les nostres vinyes en el futur, gràcies a l’aplicació de sistemes de producció sostenibles i adaptats al nou context climàtic.
 
EcoSostenibleWine 2010 està organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, a través de l’INCAVI, el Departament de Medi Ambient i Habitatge, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), les patronals del vi i el cava, Miguel Torres, Freixenet i Albet i Noya, entre altres entitats i institucions. El president del Comitè d’Honor de la Conferència Internacional és Sa Majestat el Rei d’Espanya Joan Carles I.
 

dimecres, 26 de maig del 2010

Satisfacció de Llena



Hi ha qui dóna per fet que, en el cas que els socialistes continuïn al Govern de Catalunya el novembre d'aquest any, el conseller Joaquim Llena no continuarà en el càrrec a Agricultura. Sí que podria continuar, però, Oriol Guevara com a director general de l'Incavi. Avui mateix Llena ha fet una valoració positiva del pla de xoc del sector agroalimentari. A continuació us adjunto la nota de premsa difosa per la Generalitat.

Llena fa una valoració positiva del pla de xoc

La indústria agroalimentària i les cooperatives disposaran ja al mes de juny de 70 milions d’euros en concepte d’ajuts directes i préstecs a interès zero
 
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha fet una valoració “positiva” del pla de xoc pel sector agroalimentari aprovat a finals de març pel govern català, arran d’una pregunta del grup parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds, al Parlament de Catalunya.
 
El conseller ha explicat que en el decurs d’un mes i mig, “el cent per cent de les mesures ja estan a disposició del sector o bé ja està planificada la seva execució”. Segons Llena, de les 25 mesures de l’esmentat pla, les més importants per al sector en aquest moment són les que donen liquiditat al sector arran de les dificultats existents per accedir al crèdit. Llena ha recordat que “ja estan obertes dues línies de crèdit, una específica per al sector fructícola i una altra per a tot tipus d’explotacions, i que en breu es bonificarà els interessos de les dues línies”.
 
El titular del DAR també ha destacat la línia crèdits oberta pel Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), que aporta fins a 1.300 milions d’euros per al sector. Durant la seva intervenció, Llena ha assenyalat que han tingut “molt bona rebuda entre el sector” les mesures que donen una moratòria de dos anys al sector, i que beneficien a ramaders i a joves.
 
Repassant diferents mesures que seran efectives aquest mes de juny, el conseller ha esmentat els ajuts directes i els préstecs a interès zero que es posaran a disposició de la indústria agroalimentària i les cooperatives per un import global de 70 milions d’euros, així com la convocatòria de l’ajut al cessament anticipat. Entre altres mesures que també seran operatives a partir del mes de juny figura una campanya de promoció exterior de productes agroalimentaris, l’emissió telemàtica de certificats sanitaris dels moviments de bestiar, i el conjunt de mesures vinculades al sector de la pesca, les quals passen per préstecs bonificats i ajuts per a la millora de l`eficiència energètica de les embarcacions d’arrossegament.
 
Cal recordar que a través d’aquest pla el sector rebrà 270 milions d’euros en crèdits bonificats, 270 en l’avançament d’ajuts i 55 més en concepte d’ajuts directes.
 

Yecla es reivindica


Els vins de Yecla es reivindiquen. El cert és que gràcies a cellers com Bodegas Castaño, aquesta DO ha aconseguit situar-se al mapa. 

En plena crisis del mercado interno y con dificultades en el internacional, que es el sustento de sus bodegas desde hace años, la DO Yecla parece optar por la vía de aumentar la calidad antes que bajar unos precios que ya son lo que se suele calificar con el eufemismo de competitivos. Esa línea de trabajo ha podido ser contrastada en la tercera edición del Certamen http://www.proensa.com/mas_info.php?id=44
 

Avgvstvs Xarel·lo 2009



Si l'any passat em va sorprendre molt gratament el xarel·lo de Recaredo i els de Mas Candí, aquest any m'ha agradat moltíssim el xarel·lo del 2009 d'Avgvstvs. És més aromàtic, fruitós i fresc que en les anteriors dues anyades. És un vi elegant que mostra el potencial d'aquesta varietat.



XAREL·LO 2009 

 

Tercera añada de este Xarel·lo con algunas modificaciones ya que, a pesar de las 

buenas críticas recibidas, para nosotros aún no era el vino con el que habíamos 

soñado. Por ello hemos cambiado un poco el proceso de elaboración para poder 

refrescar sus aromas sin perder estructura ni untuosidad y mostrando todo el 

carácter de esta variedad. Al no disponer en nuestra propiedad de ninguna viña 

con esta variedad (y aún menos vieja), hemos seguido seleccionando un viñedo 

de casi 30 años a unos 8 km. de nuestra bodega, con unas características 

climatológicas muy similares a las nuestras.  

 

VARIEDADES 

100% Xarel·lo. 

 

ELABORACIÓN 

Como el pasado año, vendimiamos el 16 de Septiembre con una maduración excelente y un estado sanitario envidiable.Para su elaboración sólo utilizamos el mosto flor el cual fermentó en barricas nuevas de roble francés de 300 litros y sin realizar la maloláctica para preservar una buena acidez. Esta vez sólo permaneció un mes en barrica para después enviarlo a un depósito donde realizó una crianza sobre las lías durante unos 2 meses, removiéndolas periódicamente. Con ello hemos buscado obtener una gran cremosidad sin perder la frescura y frutosidad de esta variedad. 

 

FECHA DE EMBOTELLADO 

Se embotelló el  de 2 de Febrero de 2010 

 

PRODUCCIÓN TOTAL 

3.300 botellas de 75 cl. 

 

DATOS ANALÍTICOS 

13o1 Grados alcohólicos. 

5,7  gr/l. Acidez Total en Tart. 

0,34  gr/l. Acidez Volátil en Acét. 

0,6  gr/l. Azucares Residuales. 

3,12 de pH. 

89 mgr/l. SO2 Total. 

 

TEMPERATURA DE SERVICIO 

Aconsejamos servirlo a 8oC. 

 

BREVE NOTA DE CATA     

De agradable color dorado suave con tonos verdosos, este vino destaca por sus notas frutales maduras como plátano, junto con una gran variedad de elegantes notas cítricas y florales que irán evolucionando y conjuntándose con el tiempo. En boca es potente, goloso y estructurado, destacando un fondo cremoso que se funde con una agradable y fresca  sensación cítrica. Se trata de un vino muy versátil ya que puede maridar muy bien con gran variedad de platos. Desde aquellos a base de marisco o pescado, a cualquier carne blanca, gran variedad de quesos, sobretodo cremosos, con frutos secos, etc. 

 


  

dimarts, 25 de maig del 2010

Nou pas per al Penedès


Destacats elaboradors no tenen dubtes que el Penedès ha aconseguit virar el rumb per recuperar el prestigi perdut. Iniciatives com les de Qalidès han estat molt destacades. Ara el que cal és no afluixar i continuar treballant de forma continuada en el temps. L'enoturisme és un terreny on queda molt per fer. Què en penseu?

La DO Penedès i el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural acorden potenciar l’enoturisme i el consum de proximitat


L’acord s’emmarca dins de les línies del pla estratègic de la DO que propugna una producció de qualitat per sobre de la quantitat



Barcelona, 21 de maig de 2010. – L’activitat iniciada per la DO Penedès per impulsar una aposta per la qualitat com a segell de distinció de la seva producció i que es recull en el seu Pla Estratègic, compta ja amb el suport explícit del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural. Aquesta és la principal conclusió de la trobada institucional celebrada ahir a la seu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès entre la Directora General del Departament d'Agricultura i Ramaderia (DAR), Rosa Cubel, i els representants de la DO Penedès i la Unió Vitivinícola del Penedès. Durant la reunió es va valorar la situació actual del sector vitivinícola a Catalunya i es va aprofitar per exposar el punt actual de desenvolupament del Pla Estratègic 2008 - 2012 de la DO Penedès. 


Rosa Cubel també es va interessar per conèixer de primera mà la situació de canvi que es viu dins de la DO Penedès i va elogiar l'esperit emprenedor de l’entitat. La DO Penedès ha decidit reduir estratègicament el volum de la producció i ha fet una aposta per la qualitat dels seus vins, per tal de guanyar competitivitat al mercat. Aquest Pla se sosté sobre els següents pilars fonamentals que han de caracteritzar els vins del Penedès: Diversitat, Qualitat percebuda, Cultura del vi, Promoció i comunicació.


Durant la trobada, es van acordar diverses línies d'actuació entre el DAR i la DO Penedès, que com a principal fil conductor tenen la potenciació del enoturisme, la màxima promoció a l’àrea de Barcelona per tal d’augmentar el consum de proximitat. També es va profunditzar en l’aposta per conrear i produir de manera sostenible i ecològica




En aquesta reunió van estar presents el Director General del INCAVI, Oriol Guevara, i el President d’UVIPE, Joan Huguet, acompanyats pel Director dels Serveis Territorials de Barcelona, Jaume Balagué i del Cap de l'Oficina del Alt Penedès, Jordi Sella. El President de la DO, Francesc Pascual, el seu Gerent, Josep Ribes, i el cap dels Serveis Tècnics, Francesc Olivella, van comptar amb la presencia de quatre cellers representants de les produccions petites i mitjanes de la DO Penedès. 



Sobre D.O. Penedès

La D.O. Penedès destaca pels seus excel·lents vins blancs, frescos, afruitats i de graduació alcohòlica moderada, mentre que els negres són suaus, amb textura de vellut i amb caràcter. Els rosats també es mostren fragants i afruitats. Són notables els vins d’agulla d’aromes intensos i persistents. La varietat del raïm insígnia d’aquesta Denominació d’Origen, que 

dilluns, 24 de maig del 2010

Notes de tast del Montsant i Priorat 08. 2/3 Trio Infernal.


2/3 TRIO INFERNAL' 08
Trio Infernal. Torroja del Priorat.
DOQ Priorat

Fill de velles carinyenes de coster d'entre 70 i 90 anys, aquest monovarietal és brillant. Té bona acidesa i volum. Destaquen les notes a llorer i a figues negres madures i prunes. Té un bon equilibri i una més que interessant longitud. Fermenta en bótes obertes de 500 litres. Les macveracions són llargues i la criança en fusta és de 18 mesos. No obstant això, no perd de vista la clara voluntat d'expressar la fruita.

Notes de tast del Montsant i Priorat 08. Braó



BRAÓ' 08
Celler Acústic. Els Guiamets
DO Montsant

Gran i sutil vi del Montsant fruit d'un mosaic de velles vinyes. La més antiga data de 1928. La mitjana de les vinyes és d'uns 60 anys. Criat durant 13 mesos: un 30% en bótes noves i la resta en bótes de vi d'un any. Tot plegat per aconseguir expressar el terrer i la fruitositat. Aquest 2008 és força fruitós, més fi i elegant que el 2007 i que el que encara està al celler, el del 2009. És un vi voluminós però balsàmic i fresc. És un molt bon vi de l'Albert Jané.

33,8 milions d'hectolitres de cervesa


La cervesa sembla que no afluixa. Aporta 5.910 milions d'euros a l'economia espanyola. Es fan 33,8 milions d'hectolitres.  Creieu que té més potencialitats el sector cerveser que el del vi?

El sector cervecero crea riqueza y empleo en el panorama agroalimentario español

España es el cuarto productor europeo de cerveza y el décimo del mundo, con una producción de 33,8 millones de hl., lo que supuso una aportación a la economía nacional de 5.910 millones de euros. 

24/05/2010 


El sector cervecero crea riqueza y empleo en el panorama agroalimentario español

España es el cuarto productor europeo de cerveza y el décimo del mundo, con una producción de 33,8 millones de hl., lo que supuso una aportación a la economía nacional de 5.910 millones de euros.

























MARM.-En la presentación del "Informe Socioeconómico del Sector Cervecero en España 2009" Isabel Bombal destaca la aportación del sector cervecero en la creación de riqueza y empleo en el panorama agroalimentario español 

 

España es el cuarto productor europeo de cerveza y el décimo del mundo, con una producción de 33,8 millones de hl., lo que supuso una aportación a la economía nacional de 5.910 millones de euros y la generación de 225.000 puestos de trabajo. 

 

La Directora General del MARM ha resaltado también el apoyo que este sector presta a la materia prima nacional, al utilizar la práctica totalidad de la producción nacional de malta y lúpulo en la elaboración de la bebida. 

 

La Directora General de Industria y Mercados Alimentarios, Isabel Bombal, ha presentado hoy, junto al Director General de la Asociación de Cerveceros de España, Jacobo Olalla Marañón, el "Informe Socioeconómico del Sector Cervecero en España 2009", donde ha resaltado la importancia de este sector como creador de riqueza y empleo en el panorama agroalimentario español, especialmente en la hostelería. 

 

Durante su intervención, Isabel Bombal ha destacado que España es el cuarto productor europeo de cerveza y el décimo del mundo, con una producción de 33,8 millones de hl., lo que supuso una aportación a la economía nacional de 5.910 millones de euros y la generación de 225.000 puestos de trabajo directos e indirectos. 

 

Asimismo, Isabel Bombal ha señalado que el consumo de cerveza per cápita en 2009 fue de 50,2 litros, uno de los más moderados entre los países de la Unión Europea, lo que evidencia que la mayoría de la población hace un uso responsable de este producto, asociándolo al encuentro familiar o amistoso.

 

En este sentido, la Directora General ha dicho que el 67% de esta bebida se consume en bares y restaurantes, acompañada de alimentos en pequeñas cantidades, según los patrones que definen el modelo mediterráneo. 

 

Isabel Bombal también se ha referido al apoyo que el sector cervecero presta a la materia prima nacional, al utilizar la práctica totalidad de la producción nacional de malta y lúpulo en la elaboración de la bebida. Concretamente, la asociación de Malteros de España, que agrupa a 7 malterías en España, utilizó aproximadamente 640.000 toneladas de cebada en la elaboración de malta, mientras que la Sociedad Española de Fomento del Lúpulo recolectó este año un 25% más que el ejercicio anterior, llegando hasta las 1.018 toneladas de kilos de flor cosechadas. 

 

El "Informe Socioeconómico del Sector de la Cerveza en España 2009" se ha realizado en virtud del Convenio Específico de Colaboración, firmado en enero de 2008, entre el entonces Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación y la Asociación de Cerveceros de España, con el objetivo de publicar conjuntamente la información relativa al sector cervecero español. 

El vi d'Iniesta

Hem llegit en diversos mitjans de comunicació, com l'Sport, que Andrés Iniesta impulsa un celler a Fuentealbilla. Molts creien que ara, amb la crisi, hi hauria retracció d'inversions alienes al sector. No sembla que Iniesta, però, faci cas a aquestes consideracions. Vosaltres tastareu el vi del número 8 del Barça?

PROYECTO EMPRESARIAL EN FUENTEALBILLA

‘Bodegas Iniesta S.L.’

Los viñedos de Andrés en su localidad natal permitirán al canterano etiquetar botellas con su nombre en breve

Andrés Iniesta

Andrés Iniesta



JORDI GIL

El arraigo que siente Andrés Iniesta hacia Fuentealbilla vuelve a ponerse de manifiesto con la iniciativa empresarial que todavía dará a conocer más su pueblo en el mundo. El jugador ya tiene definido el proyecto que le llevará a iniciar en dos meses las obras para la construcción de unas bodegas que le permitirán etiquetar su propio vino.

Las ‘Bodegas Iniesta S.L.’ serán en breve una realidad y las perspectivas son inmejorables para llevar al mercado un producto de gran calidad.

De momento, el nombre que llevarán los vinos está por definir, existen tres propuestas, pero se pretende trabajar con muchas variedades y perfiles diferentes. 

El vino tinto partirá principalmente de la variedad de Bobal, muy típica de la zona de Castilla-La Mancha. En los vinos blancos se recurrirá a las cepas que generen Macabeo o Chardonnay. El consejo regulador no permitirá poner el nombre de ‘cava’ al vino espumoso, aunque ello no será impedimento para que las bodegas elaboren un producto equiparable a los mejores que se pueden encontrar en Catalunya.

Las obras se iniciarán en dos meses y, pese a la premura del tiempo, el objetivo sería disfrutar de las primeras botellas el próximo otoño. Serían unos vinos jóvenes que darían el pistoletazo definitivo a una vieja aspiración de la familia Iniesta. Los primeros viñedos fueron adquiridos hace unos siete años, pero el vino se elaboraba en bodegas comunes para la venta a granel. Ahora, en cambio, los vinos llevarán la marca exclusiva del centrocampista manchego.

Un enólogo ya se ha puesto en marcha para marcar las pautas de los nuevos vinos y las previsiones apuntan a que las bodegas generarán la creación de unos 12 puestos de trabajo fijos, además de otro número de empleados eventuales. Sin duda, la apertura del negocio será de gran ayuda para el pueblo en época de crisis. De forma directa o indirecta, la pequeña localidad de 2.000 saldrá muy reforzada por esta iniciativa empresarial.

El turismo ya había aparecido en los últimos meses por la peregrinación de muchos culés que querían conocer el pueblo del héroe de Stamford Bridge. En esta ocasión, con las bodegas, el impulso en la zona será todavía mayor y los vecinos se sienten más orgullosos que nunca por ver como Andrés Iniesta no se olvida de sus orígenes.

El rotativo ‘La Tribuna de Albacete’ desveló algunos detalles técnicas de la instalación. El diario se hizo eco de la publicación del Diario Oficial de Castilla-La Mancha (DOCM) en la que se especificaba que el proyecto había pasado con nota la evaluación de impacto ambiental y podía llevarse a cabo sin problemas.

La resolución habla de “una bodega para la elaboración y crianza de vinos, con una capacidad de elaboración y almacenamiento de 800.000 litros, equivalente a un millón de kilos de uvas anuales”. La bodega estará ubicada a kilómetro y medio del casco urbano de Fuentealbilla, en la carretera hacia Villamalea. El complejo ocupará 38.000 metros cuadrados, de los que las edificaciones ocuparán una superficie de 2.500 metros cuadrados.

Las instalaciones contarán con los últimos avances técnicos en el sector en todas sus parcelas: la zona de recepción de uva, de descarga, sala de elaboración, cámara frigorífica, laboratorio, sala de catas, sala de crianza, de embotellado, almacén y 31 depósitos de acero, de los cuales 14 son grandes cubas de 50.000 litros cada una tanto para el almacenamiento como para la fermentación. Unos elementos que aseguran un vino muy apetecible.

Serps, aranyes i ratolins al vi?


Dissabte passat Victor-M. Amela publicava a La Contra de La Vanguardia una entrevista a Josep Maria Albet. A l'entrevista, que és molt interessant, Josep Maria Albet, a qui alguns posicionen com a nou president del Consell Regulador de la DO Penedès, explica que quan el raïm es cull a màquina hi poden anar a parar serps, aranyes o ratolins al vi. Això, que és cert, creieu que és convenient explicar-ho?


Josep M. Albet i Noya, vitivinicultor, pionero del vino ecológico en España

"Los vinos ecológicos son el futuro de la viticultura"

VÍCTOR-M. AMELA  - 22/05/2010



Tengo 53 años. Nací y vivo junto a mis viñedos de Sant Pau d´Ordal, Subirats (Penedès). Soy enólogo y vitivinicultor. Estoy casado. Tengo un hijo, Martí (17). Soy catalanista de centro y soy independentista. Soy católico no practicante. Experimento la agricultura biodinámica


Desde cuándo hace vinos?

 
Hace cuatro generaciones.

Cómo empezó?

 
A finales del siglo XIX la plaga de filoxera exterminó las viejas viñas. En 1880 mi bisabuelo Albet llegó a esta finca: él injertaba variedades locales en pies de cepas americanas, que eran inmunes a la plaga.

¿Estas viñas son sus bisnietas, pues?

as viñas son clónicas: las reproducimos por injertos de esquejes. Mi abuelo hizo ya vinos aquí, ymi padre, que se atrevió con el primer vino ecológico, con mi respaldo. ¡Fuimos pioneros en la península Ibérica! Hoy sólo hago vinos y cavas ecológicos.

¿Bien valorados?

obert Parker otorgó 94 puntos sobre 100 al vino Belat, y 92 al Reserva Martí.

¿Es más caro un vino ecológico?

 
Sólo un 10% más caro, siendo muchísimo más exigentes los procesos de cultivo.

¿En qué es singular el vino ecológico?

 
Se elabora como antes de la revolución industrial y química, de modo que queda libre de sustancias sintéticas: ¡es más saludable!

¿A qué sustancias sintéticas se refiere?

 fertilizantes sintéticos. A herbicidas, pesticidas y plaguicidas sintéticos. Sustancias nocivas que pasan a la planta, a la uva y al vino.

¿Y cómo fertiliza usted los suelos?

on un compost de restos vegetales de la vendimia anterior y heces de oveja y gallina, más minerales puros, como rocas de potasa, arcillas sulfuradas... ¡Crecen cepas más fibrosas, rústicas y resistentes! Y no echamos herbicidas: sólo cortamos las hierbas.

¿Y cómo evita insectos y plagas?

i abonas la viña con ortigas, ¡excitas el sistema inmunitario de la planta! Y uso algas marinas, y aspersión de extracto de romero... Y los protocolos ecologistas permiten espolvorear cobre y azufre, ¡como ya hacía Noé!

¿Y todo esto funciona?

í, y eludimos moléculas alergénicas y cancerígenas. Hay que estar más pendiente, podar más para que pasen aire y sol, y recoger la uva a mano, lo que es más lento y caro...

¿Por qué no recoger la uva a máquina?

 
Recoges también saltamontes, caracoles, gusanos, arañas, serpientes, ratones... ¡Y restos de esos bichos quedan en el vino!

¿Quiere que tome aversión al vino?

as etiquetas de cada vino deberían especificar si la uva fue recogida a máquina o a mano. Nosotros seleccionamos a mano los mejores granos. El vino tendrá mayor calidad.

¿El proceso en bodega es diferente?

samos sólo un tercio del sulfuro que se emplea en el vino convencional: los alérgicos a los que esa sustancia irrita las mucosas lo agradecen... Sustituimos oxígeno por gas inerte en las cubas, para evitar bacterias. Y todo en la bodega se desinfecta con agua caliente a presión, ¡sin detergente alguno!

De su bodega, elíjame ahora su vino y su cava predilectos.

ino: el Belat, elegante tinto sobre una variedad de uva local que redescubrí. Cava: el Brut 21, por su expresividad.

¿Qué variedades de uva emplea para elaborar sus vinos?

enemos 76 hectáreas de viña ecológica, y aunque el 20% es xarel · lo, ¡el resto es de 24 variedades distintas!

¿Tantas?

í, porque estamos rescatando variedades primitivas que se daban por extinguidas. Uno de nuestros vinos, el XXV, está hecho con dos variedades desconocidas (X y X) que yo he rescatado, más viognier (V).

¿Y dónde encuentra usted esas variedades primitivas que se habían perdido?

n viñas viejas, asilvestradas en bosques, en monasterios, o me las traen viejos payeses... Y experimento con ellas: me gusta indagar, el riesgo, la sorpresa, el hallazgo... ¡Eso es estar vivo! Voy probando cosas... Algunas, todavía un poco enigmáticas, misteriosas...

¿A qué se refiere?

l cultivo biodinámico.

¿En qué consiste?

iene presente cada fase de la luna en función de cada fase del cultivo de la viña... Y rociamos la tierra y la vid con infusiones...

¿Infusiones de qué?

e ciertas plantas silvestres recogidas durante la noche de San Juan, que es el momento en que más activos están sus principios químicos. Luego, en litros de infusión, se remueven mediante remolinos: eso dinamiza aún más los principios activos...

Suena a pócima de hechicería.

s una suerte de homeopatía para la tierra. Dispongo de cierto preparado que ya he constatado que, dinamizado, ¡contiene 80 veces más vida microbiana de lo usual!

¿Qué preparado?

e toma el cuerno de un toro de tres años y se rellena de caca de vaca. Se entierra en la viña en un solsticio de verano, a un metro de profundidad. Se desentierra en el solsticio de invierno. Con esa caca se preparan bolitas. Cada bolita se diluye en 75 litros de agua, que se dinamiza agitándola en remolinos levógiros y dextrógiros. Y con este preparado líquido se rocía el suelo de la viña a brochazos, con gotas gruesas...

Le van a llamar pirado.

a se reían de mí cuando empecé con los vinos y cavas ecológicos... Pero ya nadie se ríe: cada vez más bodegas me imitan. ¡Lo ecológico es el futuro del sector, créame!

Le creo.

i no experimentas, te adocenas. Y eso es el fin. Para sobrevivir, ¡singularízate! Hay tantos haciendo lo mismo... La vida es demasiado corta para desaprovecharla repitiendo.


A los 18 años, el joven viticultor Albet padeció severas alergias provocadas por sustancias sintéticas de uso agrícola. Incubó una conciencia ecologista que le llevó a ser pionero en la producción de vinos y cavas ecológicos (www. albetinoya. com), hoy aplaudidos. Me pasea por sus viñas, en una ladera de la sierra del Ordal: le apasiona cuidarlas una a una, y me confiesa que incluso habla con ellas. "Gozo de cada cepa, y cuando me jubile tendré una pequeña viña... y haré vino", me explica, para resumir su pasión por el terruño y sus vinos: esa es la clave de la felicidad en el trabajo..., que lo es a su vez del éxito. Su chardonnay acaba de quedar en sexta posición en una cata internacional entre 900. 


Doble reconeixement



El periodista mai no hauria de ser noticia. No obstant això, vull agrair en aquesta talaia pública els dos reconeixements a la meva tasca professional dels que vaig ser objecte dijous i divendres passat, concretament de l'associació Qalidès i de l'Associació Catalana d'Enòlegs.

Qalidès terrers del Penedès celebra el seu Primer lliurament de guardons

En el marc del Castell de Sant Martí Sarroca, l’associació Qalidès Terrers del Penedès ha dut a terme el primer certàmen de lliurament de passaports que anualment durà a terme l’entitat amb l’objectiu de reconèixer aquelles persones o entitats, que hagin destacat en el terreny professional o social. 

Amb aquesta nova proposta de caràcter anual, aquest grup integrat per alguns dels cellers més significatius de la DO Penedès: Albet i Noya, Augustus Fòrum, Can Feixes, Can Ràfols dels Caus, Jean Leon, Finques Torres, Jané Ventura, Mas Comtal i Gramona, que treballen sota la mateixa filosofia, la elaboració de Vins de Finca, inicia un projecte que recorrerà diferents punts de la geografia catalana, per tal de fer el lliurament d’aquests guardons en forma de passaport, que atorgaran als receptors la possibilitat de rebre un lot de 9 vins únics d’aquests cellers. 

En aquesta edició els guardons i guardonats han estat els següents:

-Honorable Conseller Sr. Joaquim Llena, per la seva tasca al capdavant del departament d'agricultura, pesca i acció rural, en pro del sector del vi català.-Sr. Josep Roca Com a sumiller català amb una gran projecció internacional, i gran difusor i impulsor dels vins de la nostra terra, un dels nostres millors cambrers de vins.
-Sr. Pere Guilera Com a impulsor i lluitador incansable en la defensa i foment del manteniment del paisatge vitivinícola del Penedès.
-Sra. Maria Teresa Baltasar Pel seu impuls i treball en la vinculació del món de l'art amb el món del vi.
-Mas Albornà Per la seva tasca d'integració social i laboral dels adults amb discapacitats i malalties mentals de la comarca. I especialment pel projecte educatiu "Viu la Vinya".
-Sr. Ramon Francàs Com a gran coneixedor i comunicador dels vins de qualitat de la DO Penedès.
-Sr. Toni Albà Com a actor polifacètic i ambaixador de l’humor de la nostra terra. Sra Carme Ruscalleda En reconeixement a la difusió de la gastronomia catalana i els seus productes a nivell mundial.
-Srta. Laia Sanz Heptacampiona del món del Trial, pels èxits esportius assolits, i pels futurs.
 
Qalidès (síntesi de Qualitat i Penedès) és una associació nascuda l’any 2004, formada per 9 elaboradors de la DO Penedès, amb l’objectiu de transmetre que hi ha un altre Penedès, un Penedès preocupat per conservar el conreu de la vinya, que és respectuós amb l’entorn i amb la seva identitat paisatgística, i que cerca transmetre en els seus vins de finca la tipicitat dels terrers de cada una de les diferents propietats i situar-los entre els millors del món. 
Aquesta singularitat, unida a una clara aposta per la qualitat, i un respecte per l’entorn són les característiques diferencials d’aquests cellers i els seus Vins de Finca.

Per la seva banda, al Castell de Falset l'ACE va celebrar una nova edició de la Nit de l'Enologia amb l'objectiu de continuar visibilitzant el treball dels enòlegs. Els premis van ser els següents:

Enòleg amb la millor trajectòria professional:

Josep Bujan Fernández


Enòleg que ha realitzat el projecte d’investigació o la proposta més innovadora, que ha sabut sorprendre i afegir talent i valor al món del vi:

Jaume Gramona Martí


Enòleg amb més carisma i/o empenta enològica:

Emili Esteve Puntí


Enòleg sènior 2010: 
El reconeixement a un professional, amb més de 25 anys en la professió: Joan Milà (a títol pòstum) i Enric Serra.

dilluns, 17 de maig del 2010

Relleu a Torres en un any i mig


Avui dilluns publico a La Vanguardia una noticia sobre el relleu de Miguel A. Torres com a primer executiu de la companyia. També avanço alguns punts del seu protocol familiar. Què us sembla?


La compañía se dota de un protocolo familiar en el que no se deja nada al azar

Cuenta atrás para el relevo en Torres



RAMON FRANCÀS

Vilafranca del Penedès


El 29 de octubre del próximo año el presidente, consejero delegado y director general de Torres, Miguel Agustín Torres, cumplirá 70 años, lo que conllevará su relevo como primer ejecutivo de la compañía. Así lo estipula un protocolo familiar desarrollado bajo los consejos de la consultora Lansberg Gersick & Associates, especializada en empresas familiares. Se fichó a esta consultora norteamericana para “evaluar la situación actual y iniciar un programa de asesoramiento”. Los detalles de este protocolo han sido revelados por el propio presidente de Torres con motivo de una conferencia en Lausana. Miguel A. Torres no esconde que una de sus principales preocupaciones es conseguir una buena transición hacia la próxima generación, la quinta. Al mismo tiempo “era bien consciente del hecho que muchos negocios familiares no sobreviven a la tercera generación”. Torres tiene bien presentes los problemas que conllevó el hecho de que su padre, Miguel Torres Carbó, estuviera al frente de la compañía hasta sus últimos días. Uno de los criterios que impone el protocolo familiar impulsado por la cuarta generación es que los miembros de la familia que quieran ser parte del negocio deben poseer un título universitario y trabajar tres años en una empresa externa antes de incorporarse a la bodega familiar. También se ha establecido que a partir de la sexta generación sólo podrá haber un miembro de cada rama de la familia en la compañía. Miguel A. Torres reconoce que ésta es una limitación “bien extraña”, aunque apunta que “al sólo haber un miembro por rama, se hará necesario escoger al mejor”. Por su parte, los parientes políticos, a excepción de su esposa, la artista Waltraud Maczassek, que preside la Fundación Torres, no podrán ser parte de la empresa. Según el protocolo, los miembros de la familia tienen el derecho de vender sus acciones, pero la familia también se reserva el derecho de adquisición preferente para mantener el control total de la empresa. Incluso se ha pactado que los miembros de la familia que deban desplazarse por motivos laborales sólo podrían volar en clase turista, a no ser que estén en estado de gestación o tengan más de 50 años. No se ha dejado casi ningún detalle al azar, hasta el punto que se ha llegado a acotar el número máximo de botellas, 300, que cada año los Torres pueden llevarse a sus hogares. Para asegurar la continuidad en la empresa familiar, “ha sido necesario intensificar la comunicación entre los miembros de la familia y la estructura de gobierno”. Ello ha conllevado que todoas las semanas Miguel A. Torres despache con su hermana Marimar, la responsable de la bodega californiana de la compañía, y con su hermano Juan María.

  Una de las primeras decisiones adoptadas por el consejo de administración ha sido poner en manos del único hijo varón del presidente, Miquel Torres Maczassek, la dirección de su bodega chilena desde enero pasado para “conocer de cerca el mercado y ganar más experiencia”. El otro hijo del presidente incorporado a la empresa, Mireia, se ocupa de la dirección técnica. La compañía también acaba de nombrar a Raül Bobet, ajeno a la familia y hasta ahora asesor de la empresa, como nuevo adjunto a la dirección general. Torres quiere continuar siendo una empresa familiar 100% autofinanciada. El presidente de la bodega asegura que “es imprescindible recurrir al crédito, aunque intentamos hacerlo lo menos posible”. El año pasado redujeron su deuda en un 10%, y este año se han marcado volver a reducirla un 10% más. En lo que va de año Torres ha experimentado un 20% de incremento en sus exportaciones y “leves síntomas” de recuperación en el mercado nacional.


dijous, 13 de maig del 2010

El Ferran Adrià dels còctels, demà divendres a Vilanova



El considerat com a Ferran Adrià de la cocteleria, Javier Caballero, serà demà divendres a la nit, d’onze a dues de la matinada, a Vilanova i la Geltrú. Oferirà les seves creacions cocteleres moleculars, on s’apliquen coneixements físics i químics, al restaurant Can Cabanyes de la cantonada de la plaça de les Cols amb el carrer Comerç de Vilanova. Aquest acte obre el primer aniversari d’aquest establiment on es barreja la cuina tradicional mediterrània amb tocs contemporanis i noves tendències.  Els preus dels còctels  que prepararà Javier Caballero per a la clientela de Can Cabanyes oscil·laran entre els 7,30 i els 10 euros. La jornada la patrocina l’aromàtica  London Dry Gin Bulldog de Distribuciones Louzado.  Per una nit, doncs, la barra de Can Cabanyes es convertirà en un futurista bar amb estrafolàries creacions que ben bé podrien servir-se a l’Enterprise, la nau insígnia de la Flota Estelar de la Federació de Planetes Units de la sèrie televisiva Star Trek.

Des d’aquesta setmana Can Cabanyes incorpora destil·lats de nivell i recupera el servei de cocteleria amb una carta mensual que anirà canviant i que incorporarà els coneguts com a còctels moleculars. Can Cabanyes ja havia servit còctels fins a l’estiu de l’any passat. El restaurant també ha anunciat que millorarà la seva carta de vins i que renovarà la seva cristalleria amb motiu del seu primer aniversari.

Una de les creacions més famoses de Javier Caballero és el Gin&Tonic Molecular, un còctel sòlid per al qual ha dissenyat, fins i tot, les copes de cristall. La cocteleria molecular consisteix, segons Caballero, en aplicar els coneixements dels processos físics i químics que s’apliquen als ingredients per a donar una versió diferent del combinat resultant. Caballero explica que el treball conjunt de cuiners i científics és clau per avançar. Diu que va aplicant tot allò que aprèn de físics i químics. Els canvis produïts poden donar-se en la textura o la temperatura. Per aquest motiu és busca la tècnica més adequada. Així, en el cas del seu gin tònic sòlid es combina la gelatina, un fals caviar i el suc de llima per donar sabor a gin tònic. La ginebra es converteix en gelatina i la tònica, que forma una altra capa, sembla caviar incolor. Per damunt de tot hi ha una cobertura d’aire de llima i les bombolles s’aconsegueixen amb bicarbonat de sodi i àcid cítric. És un gin tònic que es pren d’una mossegada. 

Caballero s’autodefineix com un cocteler freelance. També  li agrada que l’anomenin bartender, un terme anglosaxó que significa qui atén el bar.

Tot està inventat?


Dom Pérignon acaba d'anunciar una novetat que no deixa indiferent. Què en penseu vosaltres? Tot està inventat ja en el món del vi?



Dom Pérignon crea un exclusivo pack de edición limitada, la Wedding Box para distinguir las bodas más excepcionales y convertir un momento inolvidable en único. El nuevo pack The Wedding Box contiene 12 botellas de Dom Pérignon Vintage 2000, acompañadas de una botella muy especial con la etiqueta en plata y personalizada con los nombres de la pareja y la fecha, que se presenta en un estuche exclusivo. Ésta es la primera vez que la maison realiza una edición limitada de estas características que permite personalizar la etiqueta y convertirla en única.

Algunas de las celebrities que han celebrado su boda con Dom Pérignon figuran: 
Lady Di, Tom Cruise, Claudia Schiffer, Beyoncé o Jennifer López.

La 
Wedding Box de Dom Pérignon es una edición limitada y estará disponible sólo bajo pedido expreso a Dom Pérignon: Tel  934 960 730.
PVP Recomendado: 1.700 €

dimecres, 12 de maig del 2010

Notes de tast del Montsant i Priorat 08. Perpetual Salmos


PERPETUAL SALMOS' 08
Torres
DOQ Priorat

Aquest és el buc insígnia dels vins prioratins de Torres. L'anyada 2008 encara està en construcció. Apunta menys corpulència que en anyades anteriors però una bona elegància. Està centrat en velles carinyenes i destaca per ser un negre llarg i persistent. És un vi que sempre m'ha interessat. M'agraden les seves notes balsàmiques fresques (espígol i eucaliptus), la seva concentració i potència, les notes a fulla seca i les fruites negres (com la pruna de Califòrnia). És un gran vi de tanins rodons i dolços.

Notes de tast del Montsant i Priorat 08. Osmin


OSMIN '08
Merum Priorati
DOQ Priorat

Aquest primer vi d'aquest emergent celler de Porrera (un projecte del 2000 on es va començar a vinificar el 2003) és un negre hedonista de gran concentració. S'elabora a partir de velles garnatxes i carinyenes (70% del cupatge) d'entre 80 i 100 anys. Es completa amb syrah, cabernet sauvignon i merlot. La seva criança ha estat de 12 mesos i ara fa 4 mesos que està embotellat. La fusta està pendent d'acabar-se d'arrodonir en el vidre. Té bona acidesa. Ara el celler està a punt de treure l'anyada del 2006. Aquest 2008 no es comercialitzarà fins d'aquí a uns dos anys. És un vi molt interessant fruit d'un projecte que caldrà anar seguint. Apunta a cotes molt altes.

Notes de tast del Montsant i Priorat 08. Negre de Negres


NEGRE DE NEGRES' 08
Portal del Priorart
DOQ Priorat

Aquest vi del projecte de l'arquitecte Alfredo Arribas el vaig tastar després d'una criança de 14 mesos (part en bótes noves) esperant, en un tanc d'inox, ser clarificat i ser embotellat. En nas predomina ara una nota a crema cremada, conseqüència de la criança en fusta. És fruitós (cirera i mora), un pèl astringent i corpulent. La seva base és la garnatxa, completada amb pertites aportacions de carinyena, cabernet sauvignon i syrah. No té l'elegància del seu germà gran, el Somni 08.

Notes de tast del Montsant i Priorat 08. Isis


ISIS' 08
Celler Cooperatiu dels Guiamets
DO Montsant

Criat durant 14 mesos en bótes de roure francès, el vi estrella de la Cooperativa dels Guiamets continua centrat en la varietat syrah (50%), completada amb carinyena i garnatxa. Ara per ara encara és un vi tancat, amb notes reductives. No obstant això, ja mostra una interessant fruita madura: mores que semblen confitades. Continua mantenint l'ampolla especial italiana geperuda (Quasimodo) i l'etiqueta de l'artista Josep Maria Subirachs.