diumenge, 28 de novembre del 2010

Vins amb noms que no deixen indiferent





Aquest diumenge publico a la secció Gente de La Vanguardia un divertit reportatge sobre els noms com a mínim curiosos de molts vins. Tot plegat és només màrqueting?


Vinos desenfadados

RAMON FRANCÀS
Barcelona

“Gran Cerdo es un gran vino dedicado a los directores de banco que nos negaron préstamos aduciendo que el vino no era un bien embargable. Corpulentos, sudorosos y trajeados personajes, algún día descubriréis que las cosas más importantes de la vida no se pueden embargar. Gracias a los amigos, pues con su ayuda conseguimos al fin hacer el embotellado, ahora puedes disfrutar de nuestra criatura más ácida...” Esta es la sorprendente carta de presentación de un tinto joven riojano de Gonzalo Gonzalo que se vende entre los 4 y los 5 euros con una etiqueta en la que el protagonista es un tocino con alas. Gonzalo, que no duda que gran parte de las ventas de su vino se deben a su impacto mediático, atribuye la creciente irrupción de caldos con nombre divertido a “una moda”. También opina que “las modas vienen y van”. Antes ya había sacado al mercado el No Phone, un vino nacido de una viña en la que no hay cobertura de teléfono móvil.
Lo cierto es que de vinos con nombre gracioso o desenfadado existen en todos los rincones de la geografía vitivinícola española. En Catalunya se encuentra desde el Finca Malaveïna (finca mala vecina) de Castell de Perelada en el Empordà al Penedès A bodes em convides (de buen grado) de Can Ramon-Viticultors del Montgròs de Sant Pere de Ribes o el Cap de Ruc (cabeza de burro) del Celler Ronadelles de Cornudella de Montsant. Pero con el asno de protagonista también podemos encontrar La Senda del Burro, un prieto picudo de Viñedos Propios Pajares (Vino de la Tierra de León). Ya dice el refrán que quien a la bodega va y no bebe vino, burro va y burro viene. Las etiquetas de los vinos se ven pobladas de los animales más variopintos, como El Perro Verde, un exitoso verdejo de la DO Rueda fruto de la colaboración de Bodegas Ángel Lorenzo Cachazo y del marchante de vinos catalán Quim Vila (Vila Viniteca). En colaboración con Bodegas Vizcarra, Vila también ha impulsado el Venta Las Vacas (DO Ribera del Duero). Claro que también ya hay quien hace vino para canes: el Sniff-and-Tail. No menos desenfadado, aunque también con reminiscencias animales, es el Qué bonito cacareaba de las riojanas Bodegas Benjamín Romeo de San Vicente de la Sonsierra. Claro que la palma se la llevan los vinos aragoneses Cojón de Gato y Teta de Vaca.
Tampoco tiene desperdicio una marca de la Alpujarra almeriense: Tetas de la Sacristana. Claro que si nos damos una vuelta por el mundo se encuentran nombres hasta cierto punto repulsivos, como el del tinto de mesa francés Frog’s Piss (pis de rana) o el también galo y barato Le Vin de Merde (el vino de mierda). En la etiqueta de este último vino del Languedoc se incluye la inscripción Le pire...cache le meilleur (lo peor... esconde lo mejor). De nombres de vinos estrafalarios los hay para todos los gustos, como el australiano Bitch (puta), el Fat Bastard (gordo cabrón) del Languedoc-Roussillon; el californiano Mad Housewife (ama de casa loca); el también norteamericano de Napa Valley Cleavage Creek (escote profundo) o los Spanish White Guerrilla de Calahorra, los granadinos Vino Peleón y el aragonés Maria de la O. Claro que los supersticiosos mejor que se abstengan de catar los chilenos Gato Negro o Casillero del Diablo.

Gran Cerdo
Tinto joven elaborado por la bodega riojana The Wine Love, de Fuenmayor.


Teta de Vaca
Tinto de la DO Calatayud de Bodegas y Viñedos del Jalón y Lamarca Wines.

El Perro Verde
Blanco de la DO Rueda de verdejo, de Ángel Lorenzo Cazacho y Vila Viniteca.

Venta Las Vacas
Tinto de la DO Ribera del Duero, de Bodegas Vizcarra y Vila Viniteca.

Fat Bastard
Ocho vinos franceses elaborados por Maison Gabriel Meffre, de Gigondas.

Cap de Ruc
Tinto crianza de garnacha y cariñena de Cellers Ronadelles de la DO Montsant.

Le Vin de Merde
Tinto del Languedoc-Roussillon que se anuncia como un vino para filósofos.

Frog’s Piss
Vino tinto de mesa francés que se ofrece a un precio relativamente económico.

Cojón de Gato
Vinos de viñedos de Laguarres (Huesca) de Bal d’Isábena y Lamarca Wines.

Maria de la O
Tinto de garnacha del prepirineo aragonés, de Bodegas Ejeanas y Lamarca Wines.








dissabte, 27 de novembre del 2010

Els enòlegs, de celebració i de reivindicació



Al voltant de 150 persones va aplegar l'acte amb el qual l'ACE va festejar ahir divendres al vespre el seu 25è aniversari. Avui La Vanguardia recull la notícia (els de la fotografia són els presidents que ha tingut l'ACE: 1er.- Josep Llucià, 2n.- Ramon Viader, 3er - JOsep Ribas, 4t.- Carles Playà, 5è- Oriol Guevara i l'actual, Josep Anton Llaquet). Llaquet afirma que la nova pàgina web que van presentar ahir "pot ser un revulsiu per l’associació, si tal com volem la podem fer servir com un eina de treball, això és el que ens reclamen els nostres associats, que volen poder consultar informacio tècnica, conèixer novetats, tenir tots els proveïdors al seu abast, i jo els demano que hi participin criticant, millorant, comentant, presentant les seves novetats, etc… per fer que sigui una eina ben aprofitada".


Los enólogos catalanes, de celebración y reivindicación


SANT SADURNÍ D’ANOIA.- La Associació Catalana d'Enòlegs (ACE) celebró ayer viernes en las cavas Juvé & Camps de Sant Sadurní d’Anoia su 25 aniversario reivindicando más reconocimiento social para los enólgos, que se postulan como los autores intelectuales de los vinos. El presidente de la ACE, Josep Anton Llaquet, reclama una mayor “visualización” de la labor del colectivo. Ayer presentaron un libro conmemorativo de los 25 años y una nueva página web. R. Francàs




dijous, 25 de novembre del 2010

La mar de novetats


Aquests dies de plena campanya de Nadal se succeeixen els actes i les presentacions. La següent és una seleció del més recent:

1- L'Associació Catalana d'Enòlegs celebra aquest divendres al Penedès (Juvé & Camps) el seu 25è aniversari tot reivindicant més presència social dels enòlegs, que es postulen com els autors intel·lectuals dels vins. Voldrien tenir un reconeixement similar al dels cuiners. Han fet un llibre commemoratiu dels 25 anys i presentaran la seva nova pàgina web.
2- Les caves Guilera de Lavern acaben de treure al mercat el cava de gamma alta (tot i que només el venen a 15 euros) Agosarat. És de la gran anayada del 1998 i només n'han fet 1.100 ampolles. És el cava més vell del mercat (12 anys).
3- Gramona va presentar aquest dijous a Monvínic el primer resultat dels seus estudis per combatre els efectes del canvi climàtic a la vinya: el dolç Gra a Gra Pinot Noir.
4- Pinord, que fins ara només feia vins i caves al Penedès i vins al Priorat, ha decidit fer el primer salt fora de Catalunya amb un Ribera del Duero.
5- Bodegas Roda, de la Rioja, dels catalans Mario Rotllán i Carme Daurella, s'acaba d'estrenar a la Ribera del Duero.
6- Terra Remota, un dels cellers més emergents de l'Empordà, acaba de treure l'anyada 2007 del seu vi estrella, el negre Cos Adrien, que venen a 40 euros.
7- El restaurant Mooi de Vilanova i la Geltrú i les caves Parés Baltà fan aquest divendres un sopar-maridatge
8- Més de cent vins i caves del Garraf compartiran protagonisme aquest dissabte a la Finca Clos la Plana de Sant Pere de Ribes.
9- Al Celler Waltraud de Pacs del Penedès, de Torres, se celebra a partir de les vuit del vespre d'aquest dissabte el Capítol d’Investidura de l'Acadèmia Tastavins del Penedès. S'investiran nous acadèmics i acadèmiques de nombre. També s’investirà Acadèmic d’Honor Miquel Agustí Torres, president de Bodegues Torres, i Acadèmic de Mèrit, Oriol Guevara, director general de l’INCAVI de la Generalitat. Durant la vetllada al Celler Waltraud també es lliuraran els II Premis Tastavins amb les següents categories i guardonats:
Millor celler de l’any: Bodegues Torres
Millor Viticultor de l’any: Lluís Milà de Villalobos
Millor iniciativa: Setmana del Cava, organitzada per la Confraria del Cava
Premi al mèrit periodístic: Sergi Cortés, de la revista Cupatges
10- El restuarant Negrefum de Vilanova i la Geltrú i el celler Avgvstvs Forvm del Vendrell organitzen un sopar maridatge pel dijous 2 de desembre.
11- Codorníu presenta a Madrid amb el dissenyador Lorenzo Caprile el seu espot de Nadal el dijous 2 de desembre.

Castell de Perelada, havans i Píc-nic


La tercera convocatòria d’enguany del sopar maridatge de la Penya Los Perseguidos es va fer dimarts al restaurant Píc-nic de Sitges sota una gran incògnita sobre el futur d’aquesta hedonista i masculina trobada plena d’alta restauració i de bons vins i cigars. Els organitzadors, la família Matas Arnalot i l’estanquer Josep Maria Marcé, ja han anunciat explícitament la voluntat de tornar a reunir als Perseguidos a finals de gener o principis de febrer de l’any que ve tot i l’enduriment de la Llei del Tabac a partir de l’1 de gener del 2011. Es mostren disposats a reconvertir la fumejant trobada en la reunió d’un selecte club, encara que la nova llei els obligui, com així sembla, al fet de no poder disposar de cambrers. O sigui, estan disposats a continuar per molt perseguidos que estiguin. Miquel Matas afirma que estem esperant a veure què acaba dient la nova normativa.
Sigui com sigui, la convocatòria de dimarts passat, que arribava després d’un dilatat parèntesi, va tornar a situar el llistó ben amunt, tant pel que fa a un menú memorable com pel que fa al celler de vins i de cigars. Castell de Perelada va regar l’ampli menú del Píc-nic amb fins a set de les seves referències de les DO Cava i Empordà. Les van presentar el sommelier de la casa Ferran Viscasillas i el cap de vendes a Catalunya, Emili Abella. L’aperitiu es va regar amb el cava Castell de Perelada Brut Nature 2008 i amb el Vermut de Falset i va comptar amb un petit Hoyo de Monterrey du Maire, un havà de fortalesa molt suau ideal, precisament, per fumar a l’hora de l’aperitiu. Un cop entaulats (ningú va parlar de política però sí dels quatre gols del Reial Madrid a Àmsterdam) es va obrir el menú amb una provocadora ostra amb caipirinha i un intens i concentrat chupito amb consomé de calamarsons que es van regar amb el cava Gran Claustre. Unes petxines de pelegrí amb salsifís es va acompanyar del Castell de Perelada Chardonnay del 2009. Un dels vins més especials de la nit, el Garriga Blanca 2009, va ser la parella de ball d’una quallada amb foie, escuma de patata fumada i calenta i un penetrant oli de tòfona que ho va impregnar tot de gas butà. El Cabernet Rosat 2009, encara amb molt de color i uns intensos sabors de llaminadura, va regar un excels bacallà amb brou d’escudella i trinxat amb carn d’olla. El millor vi de la nit, el Malaveïna 2007, va acompanyar un llom de vedella blanca.
Les postres es van regar amb una Garnatxa 12 Anys per deixar pas a un poderós Punch Gran Robusto especial per al mercat espanyol.

Un Cartaví amb rècord de cartes, a La Vanguardia




Aquest dijous publico a la secció La Vinoteca Catalana un article que intenta aprofundir en l'èxit del Cartaví, que ha arribat a la quarta edició amb un rècord de participació. Els restaurants del Garraf i el Penedès n'han estat els grans protagonistes, Què us sembla? Si feu click damunt el quadre podreu veure molt millor tots els guanyadors.

LA VIONOTECA CATALANA

Más y mejor vino catalán en los restaurantes

RAMON FRANCÀS
Barcelona

El vino catalán conquista cada año mayor y mejor presencia en las cartas de los restaurantes de Catalunya. Así lo certifica, en su cuarta edición, el Concurs de Cartes de Vins de Restaurants de Catalunya (Cartaví), especialmente en lo que se refiere a los vinos blancos y a los rosados. Los restaurantes Marejol de Vilanova i la Geltrú (en la categoría de precio de más de 45 euros sin vinos), Ú de Les Gunyoles-Avinyonet del Penedès (de 25 a 45 euros) y Cal Baumer de Prat de Lluçanès (hasta 24 euros) han sido los brillantes vencedores de la última edición del Cartaví, que ha batido el récord de participación con 580 cartas. Los restaurantes del Garraf y el Penedès han sido los más ampliamente premiados.
El propietario del restaurant Marejol de la capital del Garraf, Jose Gallego, opina que el concurso Cartaví “es una brillante idea que fomenta una mayor presencia de los vinos más próximos, lo cual es muy valorado por los clientes”. Su carta, un verdadero libro profusamente ilustrado que se acompaña de una variada información, cuenta con 230 referencias, de las cuales 200 son catalanas. Un 85% de los vinos que sirven en su restaurante de la playa de Vilanova son del Massís del Garraf y del resto del Penedès. Raimon Olivella, propietario y chef del restaurante Ú, se define como “un defensor a ultranza del territorio y de nuestros productos”. De hecho, un 99,9% de las 132 referencias de su carta son catalanas. Maria Mercè Escamilla y Ramon Riera, los propietarios de Cal Baumer, ofrecen sólo vinos catalanes, un total de 120. Aseguran que “dado que ofrecemos una cocina tradicional catalana no podíamos entender de otra forma nuestra carta de vinos”.
Cartaví es una iniciativa organizada por la patronal Associació Vinícola Catalana (AVC) conjuntamente con el Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat (Incavi) y la Associació Catalana de Sumillers, con el concurso del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya como principal patrocinador. Su objetivo es “fomentar la presencia de los vinos catalanes en las cartas de los restaurantes ubicados en Catalunya y avivar el consumo inteligente del vino catalán”. El director general del Incavi, Oriol Guevara, dice que “nos podemos felicitar del hecho de que en sólo cuatro años se ha consolidado esta iniciativa”, y anima al consumidor catalán a “recorrer el territorio, sus magníficos paisajes y, obviamente, sus grandes restaurantes para comprobar como el vino catalán, que también forma parte de la dieta Mediterránea que acaba de ser distinguida como patrimonio inmaterial de la humanidad, está a la altura de su excelente oferta gastronómica”. El presidente de los sumilleres catalanes, Jordi Bort, afirma que “cada vez más las cartas de vinos de los restaurantes catalanes son más atractivas” mientras que el vicepresidente primero de la AVC, Eugeni Llos, apunta que “cada año ganan dosis de creatividad e ingenio”. Llos entiende que Catalunya conquista año tras año mayor prestigio como “un país de grandes vinos”. El secretario general del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat, Xavier Castella, ve en el Cartaví “la excusa perfecta para poner en valor al vino catalán”. El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, asegura que “el vino catalán ya tiene una gran calidad” pero que es necesario “comercializarlo bien”.

El 'waka' espot




Freixenet va presentar ahir a la tarda el seu espot a l'Hotel Vela de Barcelona. La pressumpta relació de Gerard Piqué amb Shakira (desmentit per la colombiana assegurant que va ser un waka rumor) i el concert de la cantant a Barcelona van deixar en un segon terme el solidari brindis nadalenc de les caves del barri de l'Estació de Sant Sadurní d'Anoia. Us adjunto la nota de premsa de Freixenet.

FREIXENET, SHAKIRA Y LA FUNDACIÓN PIES DESCALZOS
BRINDAN POR QUE SALGA EL SOL

El pasado día 20 se rodó el video clip de la canción de SHAKIRA “Sale el Sol”, parte de cuyas imágenes son la base del spot de TV de Carta Nevada Freixenet 2010 que concluye con un brindis especial de Shakira deseando Felices Fiestas y que, como reza en el estribillo de la canción, “Después de la tempestad sale el Sol”.

Por primera vez en la historia publicitaria de Freixenet se realiza una campaña de publicidad aunando objetivos de diversas entidades. Freixenet, por su parte ofrece un año más su esperado brindis de Navidad protagonizado por una gran estrella como es Shakira, nº 1 de la canción. Así mismo la Fundación Pies Descalzos junto con Shakira, fundadora e impulsora de la misma, obtiene fondos para construir un colegio en Haití (Puerto Príncipe) y otro en Colombia (Cartagena) para escolarizar, alimentar y vestir a niños desplazados y en estado de extrema necesidad. Por otro lado, la agencia de comunicación de Freixenet, JWT, con su equipo creativo dirigido por Alex Martínez, ha colaborado con el director Jaime de Laiguana en la realización del video clip “Sale el Sol” y del Documental sobre la Fundación “Hagamos que salga el Sol”, ambos producidos por Ovideo.

Estas tres piezas, el spot TV, el video clip y el documental conforman la campaña de Carta Nevada Freixenet 2010, que se estrenará, prácticamente en todos los canales nacionales y autonómicos de TV, el próximo 9 de Diciembre. La web de Freixenet acogerá en una mini-site especial la totalidad de la Campaña.

Como comentamos al anunciar el acuerdo con la Fundación Pies Descalzos, la artista cede imágenes del video clip para realizar el spot sin contrapartida económica, pues toda la aportación de Freixenet se destina a la construcción de los colegios mencionados, sumándonos así al espíritu solidario de Shakira que permite que un gran número de niños desesperanzados tengan la oportunidad de ver “salir el Sol” y optar por un futuro mejor gracias a la educación que podrán recibir.

dimecres, 24 de novembre del 2010

Un dels mites de Bordeus


Ahir a la nit un amic de Vilanova i la Geltrú aficionat a la gastronomia em feia arribar un acudit referit a un dels grans mites de Bordeus. La història, que ara us adjunto, m'ha fet pensar en els mites a Bordeus. De fet, Château Mouton Rothschild (Pauillac) va fer que una llista de Premier Grand Cru Classée que havia estat inalterada desde 1855, durant un segle, es modifiqués l'any 1973, després de dècades de pressions per part del seu poderós i conegut propietari. Què en penseu dels mites i de l'estricte classificació de Bordeus? Per cert, encara que no fos Premier Grand Cru Classée, el Mouton Rothschild del 1928, òbviament, va existir, com demostra l'etiqueta que acompanya aquest post.


Un hombre entra al restaurante Ritz Carlton de París con su pareja y pide una botella de MOUTON ROTHSCHILD 1928. El camarero regresa con una vasija de decantación llena de vino y sirve un poco en la copa para que el hombre lo pruebe...Este toma la copa...lo huele. .lo prueba ....pone la copa en la mesa ...y comenta un poco disgustado.. :Esto no es Mouton 1928... El camarero insiste y le asegura que si es Mouton 1928 y un minuto después unas 20 personas rodean la mesa de la pareja, incluyendo al maitre, al gerente del hotel y al chef.. ,quienes intentan convencerlo inútilmente de que es un MOUTON 1928, el vino que el pidió. Finalmente alguien le pregunta, ¿como puede usted decir que este vino no es Mouton 1928?El hombre muy pausado y claro dice: Mi nombre es Phillipe de Rotschild y yo hice ese vino... Entonces el camarero consternado da un paso al frente y admite que el vino que hay en la vasija de decantación es CLERC MILON DE 1928 Y- agrega -No podía soportar la idea de consumir nuestra última botella de Mouton 1928.. Pero, si no me equivoco Señor, usted también es dueño de dos viñedos Clerc Milon que quedan en la misma aldea de Mouton, usted conoce perfectamente Clerc Milon, emplean la misma variedad de uvas, hacen la poda a la vez, vendimian el mismo mes, ponen el mosto en barricas idénticas, embotellan el vino al mismo tiempo y usan huevos de las mismas gallinas para la refinación... Los vinos son iguales...solamente se diferencian en una pequeñísima distancia geográfica.... Rotschild pide al camarero que se acerque y le susurra al oído...: Cuando usted regrese a su casa esta noche, dígale a su mujer que se quite las bragas, métale un dedo por delante y otro por detrás y entenderá cómo una pequeñísima distancia geográfica puede afectar al aroma y al sabor.

dimarts, 23 de novembre del 2010

Shakira roda l'espot de Freixenet a Terrassa


Demà dimecres es presenta a Barcelona, a l'Hotel Vela, l'espot nadalenc de Freixenet amb Shakira. Avui a La Vanguardia, a la secció Gente, en faig un avançament.

Shakira rueda en Terrassa el spot de Freixenet


RAMON FRANCÀS
Sant Sadurní d'Anoia

En unos estudios de Terrassa, en el Parc Audiovisual de Catalunya, grabó el sábado Shakira el esperado spot navideño de Freixenet. La cantante colombiana se puso bajo la dirección de Jaume de la Iguana para brindar en catalán en un anuncio que incluirá imágenes de su último videoclip. El director de Comunicación de Freixenet, Pere Bonet, avanzó ayer a 'La Vanguardia' que durante el rodaje de este solidario anuncio navideño Shakira intervino ante los responsables de la grabación "en cada una de las acciones del spot que tienen que ver con su persona". Bonet, que asistió a la grabación, asegura que la cantante es "muy perfeccionista". En el rodaje, del que se encargaba la productora Ovideo, han participado más de un centenar de profesionales. La creatividad ha ido a cargo de la agencia publicitaria J. Walter Thompson. Shakira no cobrará por su trabajo. Freixenet, sin embargo, realizará una aportación de medio millón de euros a la Fundación Pies Descalzos, creada por Shakira para trabajar por la escolarización de niños sin recursos.


Parxet entra al Penedès i al Montsant


Aquest dimarts publico a la recontraportada de La Vanguardia, a la secció d'economia l'exclussiva sobre la inversió de 3 milions d'euros del grup Parxet al Penedès, així com l'adquisició de la majoria de Portal del Montsant. Quina opinió us mereix el creixement meteòric d'aquest grup propietat d'una de les branques de la família Raventós?

Invierte 3 millones en unas nuevas cavas y adquiere Portal del Montsant

Parxet apuesta por otro Penedès


RAMON FRANCÀS
Sant Sebastià dels Gorgs

Ramon Raventós Basagoiti (1975), el consejero delegado del grupo familiar Parxet, vio desde pequeño como la que fue su casa, Codorníu, compañía de la que su padre fue vicepresidente, “evolucionó para convertirse en una bodega de gran volumen ofreciendo productos para un público masivo”. Esta no es la forma, afirma, como entiende el mundo del vino. Por ello esta rama de la familia Raventós decidió lanzarse a la aventura de desarrollar su propio proyecto con la compra, en 2006, de Parxet (DO Cava), Marqués de Alella (DO Alella) y Tionio (DO Ribera del Duero). Desde 2003 ya venían elaborando también un Rioja, Basagoiti, con el que se estrenaron en el mercado español coincidiendo con añada del 2005 tras haber comercializado hasta entonces este tinto en los mercados de exportación. Su meteórica expansión continuó creando su propia distribuidora de vinos en la Comunidad de Madrid, Gleva, de la que es socia minoritaria la riojana Familia Martínez Bujanda, y adquiriendo a finales del 2008 la distribuidora catalana Constantino Sábado. Pero su proyecto de crecimiento ha continuado este año, haciéndose recientemente con hasta el 70% de la propiedad de una de las bodegas más emergentes de la DO Montsant, Portal del Montsant (Marçà), lo que ha supuesto una inversión en el período 2010-2011 de 600.000 euros, e iniciando la construcción de una bodega elaboradora de cava con almacén logístico de 6.500 metros cuadrados en la Finca Montargull de Sant Sebastià dels Gorgs (Avinyonet del Penedès). Esta bodega se suma a la histórica de Tiana, donde la compañía mantiene su sede social y administrativa pese a que ha llegado a su techo productivo, y a la de Santa Maria de Martorelles. Las nuevas cavas del Penedès, una instalación subterránea diseñada para integrarse al máximo en su entorno natural aprovechando el desnivel de un terreno plantado de históricos viñedos, suponen una inversión de 3 millones de euros. La finalización de las obras se espera para mayo del próximo año. La elaboración se estrenará coincidiendo con la vendimia del 2011. Con este proyecto Parxet suma la gestión de 50 hectáreas de viñedo del Penedès a las 40 que ya controlaba hasta ahora. Ramon Raventós califica de “emblemática” esta finca de un Penedès que quiere reivindicar pagando un euro por encima del precio medio del kilo de uva en la zona. Eso sí, busca una viticultura exigente de muy baja producción y de alta calidad apostando, principalmente, por viñas muy viejas. Asegura que “nuestro gran salto lo queremos dar ahora invirtiendo en viticultura convencidos de que otro Penedès es posible”.
El grupo Parxet espera cerrar este año con una producción que se situará entorno a los 2 millones de botellas de cava y vino tranquilo, de las que exporta un 15%, y una facturación de 13 millones de euros, un 7% más que el año pasado. Su resultado bruto de explotación alcanza los 2,3 millones de euros. Desde el primer día han reinvertido la totalidad de los beneficios. Actualmente, tras estrenarse también con éxito en Rueda (Austum), estudian entrar como elaboradores en zonas como Mallorca o el Bierzo.

dilluns, 22 de novembre del 2010

Pere Rovira, 70 anys de res


Pere Rovira i Rovira va festejar de forma entranyable aquest diumenge, a Mas Pujó, el seu 70è aniversari en companyia d'amics i familiars. Vam tastar gairebé tots els seus vins prioratins, destacant el col·losal Gran Buig del 1998, una anyada perfecta. 70 anys és molt o és poc, segons com es miri. Els anys no volen dir res. Tot plegat és un estat mental. La joventut o la vellesa res tenen a veure amb l'edat, i menys en el cas que ens ocupa. 70 anys tan ben portats en un home tan vital com en Pere Rovira i Rovira no són res. Ja diuen que avorrir-se i envellir és el pitjor que et pot succeir. També expliquen que arribar a vells volem veure-ho, però sense ser-ho. Repetidament m'ha explicat que els homes que tenen filles (ell en té el doble que jo) tenen una bona vellesa. Ell em confirma que això pot ser ben bé cert. Aquest elaborador és com els seus hedonistes vins, uns joves Priorats que acaben de fer deu anyets però que són plens de maduresa i elegància. Ja diuen que a cabells blancs honrats no hi ha panys tancats. De fet, Mas d'en Gil és un fidel reflex de la personalitat d'aquest vitivinicultor de llarga experiència, de reeixit recorregut i d'entusiasta vocació. Amb cada copa de Mas d'en Gil ens bevem el seu paisatge però també bona part de l'ànima del seu màxim impulsor. Aquesta és la bellesa de Pere Rovira i Rovira. Les seves filles el defineixen com un home inquiet, sensible i visionari. També diuen, ben encertadament, que porta la terra als gens.
Quan penso en ell em recordo d'un bon refrany català: "A gran senyor, doble honor. I és que em considero afortunat d'haver-lo conegut, de poder parlar setmanalment amb ell, d'esmorzar amb ell i amb el Joan Roca a la Llesqueria de la Font Vella de Falset o al bar del Mercat de Vilanova i la Geltrú, de compartir els canelons de la Teresa Picollà a Can Quel, de recórrer mil i un cops Mas d'en Gil i de tastar-ne els seus vins. Sóc un home afortunat perquè ser que em queda molt de temps per endavant per aprendre'n d'un dels homes claus del món de vi al Penedès, al Priorat, a Catalunya i a Espanya. Per molts anys Pere, per moltes hores de tertúlia que ens queden pendents. Gràcies, de tot cor. Com tu diries, "a la vida s'han de tenir somnis i s'hi ha de creure".

dissabte, 20 de novembre del 2010

Facturació rècord a Torres, on continua la inquietut


El mes d'octubre passat el president de Torres, Miquel Agustí Torres, exposava en el marc del congrés d'Aecoc que la seva companyia espera superar aquest any, tot i la crisi, els 200 milions d'euros de facturació, un rècord que es va assolir el 2007. Superar els 200 milions d'euros de facturació suposarà incrementar les vendes al voltant d'un 8% respecte l'any passat. Bona part d'aquesta remuntada es deu al bon comportament de les exportacions mentre les vendes a Espanya continuen estancades. De fet, Torres, ja ven a 140 països de tot el món al voltant del 73% del total de la seva producció. Torres mai revela quina és la seva producció amb l'objectiu d'evitar que es calculi el preu mig per ampolla. Aquesta bona marxa de la companyia tot i les turbulències econòmiques, monetàries i financres contrasta, i força, amb el molts moviments de personal que hi ha a l'empresa: la renúnia forçada de Mireia Torres a la direcció tècnica per fer-se càrrec de la gerència de Jean León i del celler prioratí del Lloar, la marxa a Xile del seu germà Miquel per fer-se càrrec del celler de Curicó, la marxa del director de Comunicació a Caixa Penedès (Albert Puig), la marxa de Fina Soler, la marxa a final d'any del fins ara tot poderós director legal (Luis de Javier), la incorporació per endreçar la casa de l'enòleg Raül Bobet com a director general adjunt a la presidència, el mal estar existent entre diversos directius per l'acció de Bobet... Tot plegat, segons analistes propers a Torres, podria respondre a la voluntat de "fer net" a Torres preparant la jubilació de Miquel Agustí Torres com a primer executiu (mantindrà la presidència) per a ser substituït pel seu fill Miquel. Això hauria provocat recels i una crisi de confiança per part de Mireia. Tot plegat, mala peça al teler.

El nou Viladellops negre, de gamma alta


Viladellops, un dels cellers més emergents del Massís del Garraf, acaba de treure al mercat un nou vi negre, el Turó de les Abelles 2007, que sembla que el pas per vidre ha arrodonit després d'una criança de 16 mesos en bóta que, inicialment, va semblar excessiva, com el seu preu, que se sitúa en 24 euros. S'ha dissenyat amb la voluntat de ser un vi de gamma alta on expressar la fruitositat de les varietats syrah i garnatxa negra. Caldrà anar veient la seva evolució a l'ampolla per esbrinar si guanya més elegància. A continuació us adjunto la nota de premsa de l'agència de comunicació contractada per Finca Viladellops:



FINCA VILADELLOPS PRESENTA UN NOU VI: EL TURÓ DE LES ABELLES

El celler Finca Viladellops treu al mercat un nou vi negre, El Turó de les Abelles 2007, que esdevé el seu alt de gamma.

04/11/10. Un cupatge de Syrah i Garnatxa Negra al 50% s’ha convertit en la nova aposta de Finca Viladellops a finals d’aquest 2010. Es tracta d’un vi amb volum, estructura i bona acidesa, d’un bonic color granat molt cobert, aromes minerals i de fruita negra, amb matisos especiats, de raïm ben macerat. Potent i llarg en boca, resulta saborós, carnós, amb agradables notes de regalèssia i torrefactes.
El Turó de les Abelles 2007 deu el seu nom a la parcel·la 44 de la finca que Viladellops cultiva al Massís del Garraf, on anteriorment hi havia hagut ruscos d’abelles, i a on ara hi creixen els ceps de Garnatxa i Syrah amb què s’ha elaborat aquet vi. Tal com és propi de la personal zona del Garraf, es tracta d’un sòl de naturalesa calcària, que, a la finca d’en Marcelo Desvalls –propietari de Viladellops-, a més a més s’hi troben abundants fòssils marins que evidencien el seu origen submarí.
La parcel·la es va veremar manualment en caixes de 15 quilos, i el raïm va ser seleccionat tant a la vinya com posteriorment a la taula de selecció. La fermentació va tenir lloc en bóta a temperatura controlada de 23-25ºC, un cop realitzada una prèvia maceració pre-fermentativa a la mateixa bóta, oberta, a 10-12ºC. Va seguir una criança de 16 mesos en bótes de roure francès, i es van seleccionar les millors bótes per al cupatge final, després del qual el vi va completar la criança en dipòsit fins a l’embotellament, el juliol de 2009. És a finals de 2010 quan El Turó de les Abelles arriba al consumidor. Aquesta nova referència es converteix així en l’estendard de Finca Viladellops, un celler establert en un territori de profundes arrels històriques, un projecte honest i sensat que es recolza en un sòlid treball en viticultura per aconseguir vins que expressin la singularitat del Massís del Garraf.

Vins catalans a San Sebastian Gastronomika


Amb algunes absències destacades, com la d'una DO Penedès que festeja el seu 50è aniversari, però amb la presència de DO's més actives com la Cava, la Montsant o la Catalunya, el vi català també serà protagonista dimarts que ve a Sant Sebastià. A la jornada Tasta Catalunya tampoc hi són representats els dos principals grups del món del cava.


Tasta Catalunya a SAN SEBASTIAN GASTRONOMIKA


21 a 24 de novembre
Es presenten els olis nous de les Denominacions d’Origen Protegides Baix Ebre – Montsià, Empordà, Les Garrigues, Siurana i Terra Alta.

Prodeca organitza la participació al 12é Congrés “San Sebastian Gastronomika”, que se celebra al Palau Kurssal de San Sebastià durant els dies 21 a 24 de novembre, un esdeveniment sobre cuina urbana que reuneix cuiners de renom internacional.
Prodeca ha habilitat un estand en l’espai “Market”, dedicat a l’exposició, degustació i difusió de productes alimentaris. Les Denominacions d’Origen Protegides d’Oli Baix Ebre – Montsià, Empordà, Les Garrigues, Siurana, i Terra Alta, la Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida i la Gamba del Litoral de Catalunya participen en aquest estand accessible tant a congressistes -cuiners i prescriptors - com a ciutadans.

35 empreses, a la jornada TASTA CATALUNYA, adreçada als cuiners.

A més de l’estand, el dimarts 23 de novembre, a la Zona de Congressistes, Prodeca ha organitzat una jornada dedicada a Catalunya. Sota el lema Tasta Catalunya, els 600 congressistes de San Sebastian Gastronomika podran degustar, des de les 12 hores i fins a les 20 hores, propostes gastronòmiques elaboradores amb productes catalans. Per a l’organització d’aquesta degustació, Prodeca compta amb la col·laboració de l’Espai Catalunya de Sant Sebastià a través del seu Cafè Restaurant “Via Fora!”.

35 empreses catalanes participen amb la presentació de vins i caves, oli, llonganissa, anxoves, pa amb tomàquet, formatge, tonyina, mongetes, arròs, vedella, pollastre, pera, botifarra negra, escalivada, carquinyolis i galetes, que seran els productes protagonistes d’un show-cooking que tindrà lloc durant la franja horària de màxima afluència – de13:30 h a 15:00 h.

D’altra banda, el cuiner Javier Torres, del Restaurant “Dos Cielos” de Barcelona, participarà en un taller de cuina amb la preparació d’un plat on els olis d’oliva de les denominacions d’origen protegides que hi ha reconegudes a Catalunya seran el principal protagonista. Torres estarà acompanyat per un representant dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen Protegides de l’Oli de Catalunya, que parlarà sobre les característiques de l’oli i els seus beneficis a la cuina.

Empreses catalanes participants en la jornada TASTA CATALUNYA:

Acrefa / formatges artesans / Vic (Osona)
Anxoves de L’Escala / anxoves / L’Escala (Alt Empordà)
Anxoves El Xillu / anxoves / L’Escala (Alt Empordà)
Anxoves Solés / anxoves / L’Escala (Alt Empordà)
Bohigas / cava / Òdena (Anoia)
Casa Bordas / anxoves / L’Escala (Alt Empordà)
Castell Sant Antoni / cava / Sant Sadurní d’Anoia ( Alt Penedès)
Cava Canals Canals / cava / Castellví de Rosanes (Baix Llobregat)
Celler Los Trovadores / vi / Tarragona
Celler Masroig / vi / El Masroig (Priorat)
Cellers de l’Empordà (Masia Perelada) / vi / Perelada (Alt Empordà)
DO Catalunya / vi / Reus (Baix Camp)
DO Cava / cava / Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
DOP Arròs del Delta de l’Ebre / arròs/ Amposta (Montsià)
DOP Les Garrigues / oli/ Lleida
DOP Mongetes del Ganxet / mongetes / Sabadell (Vallès Occidental)
DOP Montsant / vi / Falset (Priorat)
DOP Oli Baix Ebre-Montsià / oli / Tortosa (Baix Ebre)
DOP Oli Empordà / oli / Figueres (Alt Empordà)
DOP Oli Terra Alta / oli / Gandesa (Terra Alta)
DOP Pera de Lleida / pera / Lleida
DOP Siurana / oli / Reus (Baix Camp)
Embotits i Carns Consul, SL / embotits artesans / Terrassa (Vallès Occidental)
Gremi de Flequers de Barcelona / pa / Barcelona
Grup Balfegó / tonyina / L´Ametlla de Mar (Baix Ebre)
IGP Llonganissa Vic / llonganissa / Vic (Osona)
IGP Pollastre i Capó d’El Prat / pollastre / El Prat de Llobregat (Baix Llobregat)
IGP Vedella del Pirineus / vedella / La Seu d'Urgell (Alt Urgell)
Mas de les Vinyes / vi / Cabacés (Priorat)
Mas Palou / carquinyolis / Ripoll (Ripollès)
Mascaró / cava / Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
Masia Vallformosa, SL / cava / Vilobí del Penedès (Alt Penedès)
Miquel Torres, SA / vi / Vilafranca del Penedès ( Alt Penedès)
Trias, Nets de Joaquim,SA /galetes artesanes/Santa Coloma de Farners (Selva)
Unió de Pescadors “Anxoves de l’Escala” / anxoves / L’Escala (Alt Empordà)

divendres, 19 de novembre del 2010

Anyada 2010 al barri de la Ribera de Barcelona


Des del 1994, cada any per aquestes dates, el Barri de la Ribera de Barcelona celebra l’arribada dels vins de la nova collita, una de les cites anuals més esperada pels professionals i amants del vi. El dimecres 23 de novembre els carrers Agullers, Consellers i Canvis Vells seran l’escenari de presentació en primícia de la nova anyada 2010 de prestigiosos cellers d’arreu de l’estat. El tast de vins s’acompanya de tapes i platillos elaborats pels restaurants més emblemàtics del barri.

Es tastaran els vins joves dels cellers: Abel Mendoza, Albet i Noya, Artadi, Benjamín Romeo, Ca N’Estruc, Carchelo, Castaño, Castell del Remei,Castillo de Monjardín, Celler Capçanes, Celler el Masroig, Fariña, Finca Valldosera, Gramona, Josep Mª Ferret Guasch, L’Olivera, Más Amor, Mommessin, Mont Marçal, Muga, Ostatu, Parató, Raventós i Blanc, Roura, Sierra Cantabria, Solar de Urbezo, Terras Gauda, Torres i Viñas del Vero.

Els establiments que col·laboren són: Bar Agullers, Bar Salvador,Bubó, Cal Pep, Comerç 24, Escuela de Hostelería Hoffman, Forn Vilamala, Kannon Gyo, La Coronella, La Vinya del Senyor, Olis Bargalló, Querida Carmen, Petra, Sagardi, Serralleria Alfons, Aigües del Montseny, Vila Viniteca.

L’assistència dels darrers anys ha estat de més de 3000 persones, que no es van voler perdre la presentació dels nous vins. Amb la compra d’una copa commemorativa de l’acte, es poden tastar tants vins com es desitja.

Dia: 23 de novembre del 2010.
Hora: a partir de las 17.00 h.
Preu: 4 €. Copa + degustació de vins.
Lloc: Calles Agullers, Consellers i Canvis Vells. Barri de La Ribera, el Born. 08003 Barcelona.

dijous, 18 de novembre del 2010

Torres i el comerç just


Miguel Torres Chile ha obtingut la certificació internacional Fair Trade (comerç just) per la seva línia de vins Santa Digna. Bodegas Torres s'ha conviertit en la primera empresa espanyola vitivinícola que rep aquesta certificació per a una línea dels sus vins. Quina opinió us mereix? A continuació us adjunto la seva nota de premsa.



MIGUEL TORRES CHILE 

APUESTA POR EL COMERCIO JUSTO



Miguel Torres Chile  obtiene la certificación internacional Fair Trade (Comercio-Justo) de su línea de vinos Santa Digna


Bodegas Torres se convierte en la primera empresa española vitivinícola que recibe esta certificación para una línea de sus vinos




Con el objetivo de lograr mayor equidad en el comercio internacional y entregar al consumidor un producto elaborado bajo la transparencia y respeto entre la empresa y sus trabajadores, conservando la elaboración de productos de alta calidad, Miguel Torres Chile ha obtenido la certificación internacional Fair Trade (Comercio Justo) para su principal línea de vinos Santa Digna. La iniciativa responde a la constante innovación que ha demostrado la Compañía desde sus inicios y a su compromiso con la responsabilidad social. Bodegas Torres se convierte así en la primera compañía española vitivinícola que recibe esta certificación para uno de sus productos.


Este nuevo reconocimiento que ha logrado la bodega será plasmado en cada una de las botellas con el fin de que los consumidores estén informados sobre el proceso de elaboración del producto. La certificación indica que la bodega ha pagado un valor justo -que permita el desarrollo del agricultor- por las materias primas, ha otorgado condiciones laborales dignas a sus trabajadores y ha tomado medidas de preservación medioambiental durante la elaboración del vino.


Con esta certificación Miguel Torres Chile apuesta por ser la viña Fair Trade más importante de Chile, tanto en valor como en volumen.


¿Cómo se obtiene la certificación Fair Trade?


Los estándares de comercio justo implican 3 pilares fundamentales, que Miguel Torres Chile cumple con rigor: pagar valor justo por la compra de materias primas, entregar condiciones laborales dignas a sus colaboradores y preservar el medioambiente. Todas estas medidas están consensuadas/ revisadas con su equipo de trabajo y son auditadas externamente por IMO, organismo suizo de certificación internacional.


Los trabajadores son los protagonistas


“La  idea de certificarnos se intensificó  tras el terremoto que afectó a Chile el 27 de  febrero de 2010. Desde ese momento hemos estado trabajando intensamente para concertar este proyecto. Si bien Miguel Torres Chile ya incorpora desde hace muchos años algunas de las políticas claves que se tienen en cuenta en esta certificación; cómo pagar un precio por la uva que permita equilibrar la cadena de valor y en especial proteger al agricultor, así cómo condiciones de trabajo dignas, la certificación “Fair Trade” incorporará la generación de una prima por cada botella de Santa Digna vendida. Nuestros colaboradores decidirán en pequeños comités cuál es el mejor uso de estos fondos aplicados a proyectos sociales”, señaló Miguel Torres Maczassek, Presidente Ejecutivo de Miguel Torres Chile.


Uno de los objetivos principales de la apuesta de la bodega ubicada en Curicó es el bienestar de sus colaboradores, lo que suma un valor agregado al producto final que reciben los consumidores. 


Elaboración de vino, más que un producto


Al mismo tiempo que los consumidores se deleitan con las distintas variedades de la línea Santa Digna, los colaboradores de Miguel Torres Chile y sus productores certificados reciben una “prima”, que corresponde al 5% del valor del coste de la materia prima más el 5%  del coste de la mano de obra directa. Éste es depositado directamente en la cuenta corriente de una organización constituida por los colaboradores de Miguel Torres Chile.


Los fondos son administrados por un órgano mixto entre los colaboradores y la empresa que velan porque éstos desarrollen proyectos sociales de bien común. De todas maneras el destino final de la prima es una decisión de los trabajadores.


Miguel Torres Chile trabaja firmemente en la convicción que hoy la calidad de un producto no está sólo en la fortaleza de una marca, sino en acciones concretas que permitan a los nichos de mercado no competir por precio, sino con comercio justo para no perjudicar la cadena productiva. 

Els vins de Madrid


Tot i que no es promocionaven marques ni productes concrets, ha despertat certa curiositat saber quins vins es van tastar a Madrid aquesta setmana en el marc de la iniciativa de l'Incavi, que va reunir una quarantena de professionals. És per aquest motiu que adjunto aquesta informació. Al quadre hi ha alguna falta (Mucat quan hauria de dir Muscat, Argartà quan hauria de dir Argatà, Escala Dei quan és Scala Dei, Garnaxa quan és Garnatxa, Con Bonastre quan és Can Bonastre...) que no són atribuïbles a la meva persona. Ja sabeu que si clickeu damunt el quadre el podreu llegir millor.

Vins catalans de gran prestigi


La Vinoteca Catalana de La Vanguardia aborda avui el tema del creixent prestigi internacional que estan assolint els vins catalans. Quina opinió us mereix?


LA VINOTECA CATALANA
Vinos que se brindan a un gran prestigio


RAMON FRANCÀS
Barcelona

El vino catalán, gracias al tirón internacional del cava o al prestigio de zonas como el Priorat, vive una revolución que lo ha situado en las cartas de algunos de los principales restaurantes del mundo. El B44 de San Francisco, de Daniel Olivella, o el Casa Mono de Nueva York ya suman más de un 23% de referencias catalanas en sus cartas de vinos. Por ello han sido galardonados en la primera edición del concurso Cartaví Internacional, que organiza la Associació Vinícola Catalana con la colaboración de ACC1Ó de la Generalitat. Las mayores cotas de prestigio para el vino catalán se han cosechado con codiciados vinos como L’Ermita de Álvaro Palacios, Clos Mogador de René Barbier o Clos Erasmus de Daphne Glorian. El director general del Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat, Oriol Guevara, asegura que “la política del vino catalán tiene sentido para aquellos vinos que enseñen valores, sin que ello signifique despreciar a los vinos de gran volumen de precios bajos”. Guevara, que ve en la Borgoña un buen modelo a seguir, afirma que el prestigio del vino catalán “va a más”, aunque cree que se hace necesario que los pequeños proyectos se vean amparados por el prestigio de sus denominaciones de origen. También opina que “el prestigio no puede conquistarse con precios bajos”.
El director general adjunto a la presidencia de Torres, el enólogo Raül Bobet, considera que “el futuro del mundo del vino pasa por conquistar la distribución haciendo bien las cosas y con un precio razonable, pero también por ganarse el prestigio internacional”. Se muestra convencido de la viabilidad, a medio o largo plazo, de los proyectos de prestigio ligados a un terroir que persigan el “perfeccionismo” en el marco de una viticultura que asemeja a las labores de la jardinería. Según Bobet, grandes bodegas como Torres han conjugado la elaboración de éxitos comerciales como el Viña Sol o el Sangre de Toro con escasos vinos de gran prestigio ligados a una finca, como es el caso del Grans Muralles de la DO Conca de Barberà, el Zemis Jean León de la DO Penedès o el Perpetual Salmos de la DOCa Priorat. Opina, sin titubeos, que el vino catalán de prestigio tiene “un clarísimo futuro”.
Los creadores del imponente tinto del Penedès Sot Lefriec, los inquietos enólogos Irene Alemany y Laurent Corrio, son del parecer que el futuro de los vinos catalanes de prestigio va ligado al hecho de que sean los propios viticultores los que hagan su propio vino, “mostrando lo mejor de sus terroirs”. Irene y Laurent abogan para que “nos respetemos y ayudemos los unos a los otros y guardemos buena parte de nuestra energía para trabajar conjuntamente en la misma dirección, como hacen nuestros vecinos franceses”. El viticultor y divulgador del mundo del vino Enric Soler entiende que “los vinos catalanes han realizado un enorme salto cualitativo que ya empieza a verse recompensado”. Añade que la existencia de pequeños proyectos vitivinícolas en Catalunya debería contemplarse como algo “nada excepcional”. Apunta que “en otras regiones del mundo la inquietud por hacer cosas especiales ha demostrado que incrementa la riqueza de la propia zona y, además, recibe el reconocimiento de un consumidor que cada vez está más ávido de descubrir nuevas experiencias sensoriales”. Con su escaso Nun Vinya dels Taus, un hedonista xarel·lo del Penedès, Soler no sólo ha conquistado las cartas de algunos de los más prestigiosos restaurantes catalanes sino que también ha conseguido cierto prestigio internacional.



Peu de foto: Algunos de los vinos catalanes más prestigiosos
Crèdit: Carles Castro

dimarts, 16 de novembre del 2010

Tast panoràmic de l'Incavi a Madrid


Les DO's catalanes, de la mà del vilanoví Oriol Guevara, el director general de l'Incavi, han aterrat a Madrid. El mercat espanyol està molt estancat però això no vol dir que no hi hagi marge per millorar la situació. Aquesta és la nota de premsa difosa ahir per la Generalitat:

Més de 40 professionals madrilenys del sector vitivinícola (sommeliers, distribuïdors, comunicadors, periodistes i líders d’opinió) van participar, ahir a Madrid, en un tast panoràmic de totes les denominacions d’origen vinícoles de Catalunya organitzat per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Aquesta ha estat la primera acció de tot un seguit d’iniciatives destinades a introduir la marca de Denominació d’Origen dels vins catalans a Madrid.

Durant el tast, dirigit pel director general de l’INCAVI, Oriol Guevara, el públic assistent va poder constatar l’enorme riquesa vitícola i enològica que atresora el nostre territori, on avui són possibles tots els estils del vi modern. Un patrimoni que, en paraules del director general de l’INCAVI, és en aquest moment “un dels seus millors arguments davant de tots els mercats vinícoles nacionals i internacionals”.

Aquesta idea enllaça amb l’ambiciós programa d’investigació que s’està duent a terme des de l’INCAVI per recuperar varietats autòctones de la vinya catalana, des de la malvasia del Massís del Garraf (D.O. Penedès) fins a la Garnatxa blanca de les D.O. Terra Alta i Empordà, entre altres. Un enlluernador catàleg de varietats, la majoria de les quals van tastar els reunits, que varen poder prendre contacte amb algunes de les etiquetes més innovadores de l’actual enologia capdavantera de Catalunya.

Amb més de 17.000 viticultors, una superfície plantada de 63.000 hectàrees, més de 500 cellers embotelladors, unes vendes netes anuals superiors als 1.100 milions d’euros i més de 22.000 persones emprades, el sector del vi i el cava és el tercer en importància de la indústria agroalimentària catalana.

dilluns, 15 de novembre del 2010

Els premis del 3r concurs Vinya-Celler-Masia


El dissabte 13 de novembre, en el marc de la Fira Catavins de Sabadell, s’ha realitzat el lliurament de premis del tercer Concurs Vinya-Celler-Masia de vins de collita pròpia dels Països Catalans. En aquesta tercera edició del concurs de vins dels Països Catalans, promogut pel consorci Vinya-Celler Masia, ha sigut temàtica de vins negres. Hi han participat referències de diferents denominacions d’origen de territori de parla catalana. Segons l'organització, "la possibilitat de provar vins diferents, en un entorn domèstic i utilitzant les noves tecnologies per fer les valoracions de forma anònima, ha atret a aficionats del món del vi que han pogut ser jutges i tenir les mateixes sensacions que els sommeliers i enòlegs professionals obtenen en els seus tastos".

En aquesta tercera edició (temàtica de vins negres) els 5 vins més ben valorats per part del jurat, han estat:

  1. La Creueta 2007 d’Eudald Massana Noya
  2. Negre trepat 2009 del Celler Carles Andreu
  3. Samsó 2007 de Parató
  4. Negre 2008 de Mas Pòlit
  5. Cabernet Sauvignon Criança 2006 de Caves Bolet




















(Guanyadors del 3r concurs Vinya-Celler-Masia. D'esquerra a dreta: Mas Pòlit, Caves Bolet, Eudald Massana Noya, Celler Carles Andreu i Parató)


Logotip Consorci Vinya Celler Masia (click aquí)


L'organització destaca l’alt nivell de les mostres rebudes, la facilitat del sistema de puntuació i la gran implicació dels jutges i de la gent de Mas Albornà que realitzen el picking dels lots que s’envien als jutges. L’organització, que corre a càrrec del consorci Vinya-Celler-Masia, format actualment per Vins Bolet, Parató, Suriol, Vallort i Vega de Ribes; es mostra molt optimista de cara a una quarta edició. El consorci Vinya-Celler-Masia espera seguir consolidant aquest concurs de vins com un referent a Catalunya i que permeti donar a conèixer al públic en general el major nombre de cellers possible que basen les seves produccions en collites pròpies dels territoris dels Països Catalans. Dels vins premiats jo em quedo amb el creat per Joan Rabadà i Carles Andreu a Pira i amb la carinyena penedesenca de Parató.

Centre enoturístic, a Montblanc


El 19 de novembre la DO Conca de Barberà celebra 25 anys. Per aquest motiu s'inaugura a Montblanc el Centre d’Interpretació Enoturístic de la D.O. Conca de Barberà, a dos quarts de sis de la tarda d'aquest divendres, i es fa una festa de celebració dels 25 anys de la DO. (Torre del Portal de Sant Antoni al Carrer de la Volta, 2. Montblanc). A dos quarts de vuit del vespre es farà un tast dels vins de la Conca. El primer reglament de la Denominació d’Origen Conca de Barberà i el seu Consell Regulador van ser aprovats per l’Ordre de 19 de novembre de 1985. L’evolució de la viticultura a la Conca de Barberà, com s'afirma des del Consell Regulador, ha esta molt lligada a l’evolució històrica de la comarca. Els antecedents més remots es troben en temps dels romans i possiblement fins i tot abans. Però va ser amb l’edat mitjana quan sobretot va agafar molta rellevància. Les ensenyances dels monjos de l’Ordre del Cister i dels de l’Ordre Templari han passat de generació en generació, fins a l’actualitat. En el sector, la comarca ha sigut pionera en l’elaboració sindicada del vi i conserva encara el seu patrimoni, les conegudes “Catedrals del vi”. En motiu d’aquests 25 anys, de la forta tradició vitivinícola de la comarca i dels paisatges privilegiats de la Conca es té previst inaugurar el Centre d'Interpretació Enoturístic de la Conca de Barberà, on també s’ubicarà la nova seu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Conca de Barberà.
Amb la seva modèstia, la DO Conca de Barberà ha aconseguit fer una celebració del seu primer quart de segle més interessant que no pas la de la DO Penedès, que aquest dies fa el 50è aniversari.



diumenge, 14 de novembre del 2010

Porrera, a gran alçada




Haig de confessar que em va agradar, i molt, l'edició del dissabte passat del Tasta Porrera. Em va agradar tot i l'absència de grans vins de la gamma més alta (com ara Vall Llach, Ferrer Bobet Selecció Especial o Osmin). Un dels vins que més em va agradar (ja l'havia tastat a la Fira de Falset al maig) va ser el Ferrer Bobet 2007, un negre elegant i fresc, de molta volada, centrat en carinyenes velles (61%). A Porrera dissabte l'oferien a 23,50 euros. També em va agradar el Trossets de Porrera dels germans Duran (predomina, a parts igual, la carinyena de vinyes velles i la cabernet sauvignon). Dissabte a Porrera es podia comprar a 31 euros un vi que busca expressar la fruita i que habitualment costa uns 50 euros a la botiga especialitzada. També em quedo del Tasta Porrera 2010 amb el Terra d'Hom, amb el fantàstic negre de guarda Roquers de Porrera 2006 del petit celler familiar Celler de l'Encastell del Raimon Castellví i la Carme Figuerola i amb Les Eres 2006 de Gerard Batllevell (Celler Joan Simó). Celler Vall-Llach només va portar al Tasta Porrera l'Idus 2008, un vi de mala anyada que no aconsegueix emocionar, i uns grans de garnatxa per mostrar com arriba el raïm a mitjan mes de novembre a Porrera. De fet, tant el gerent deVall Llach, Salustià Álvarez, com el propi Lluís Llach em destacaven que no van acabar la verema d'aquest any fins divendres passat. Per últim, també us vull comentar els dos correctes vins del celler de Gérard Depardieu (Sine Nomine 2006 i Herència del Padrí 2005)tot i un preu que trobo excessiu i el Martinet Degustació número 2 (2005) que ha experimentat un radical gir cap a la finura i l'elegància respecte el seu predecessor. Ara per ara el Degustació se centra en la syrah (50%) però en un futur ho vol fer en la carinyena. De les anyades complicades no n'hi haurà.
El temps va acompanyar dissabte a Porrera, els canvis d'ubicació a la plaça Catalunya van ser positius i les degustacions gastronòmiques (em quedo amb els cargols dolços i coents, amb la galta i amb la truita amb suc) formidables. Tasta Porrera 2010 ha estat tot un èxit gràcies al fet que és encara un espai amb encant i sense excessiu públic on es pot tastar, comentar i comprar vi.

dijous, 11 de novembre del 2010

El vi cooperatiu català, a La Vanguardia


Aquest dijous també publico a La Vanguardia la secció La Vinoteca Catalana, que aquesta setmana està dedicada al món del vi cooperatiu català. No sempre en un article hi caben tots els apunts sobre qüestions tan complicades i difícils com aquesta. Sovint es parla de la posada al dia de les cooperatives però s'eludeixen les dificultats econòmiques pèr les quals passen lo els reiterats ajuts econòmics que han rebut i reben de la Generalitat. Quina és la vostra opinió?

LA VINOTECA CATALANA

Vino cooperativo, imaginación e innovación


RAMON FRANCÀS
Barcelona

El peso del vino cooperativo catalán es más que destacado. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) agrupa 78 cooperativas (76 de primer grado y 2 de segundo grado) del sector del vino, que aglutinan la producción de 21.439 socios y ocupan a 1.013 trabajadores. Estas cooperativas facturan en torno a los 300 millones de euros, de los cuales la mitad proviene de la actividad vitivinícola. Las cooperativas vitivinícolas gestionan el 55% de la producción total de Catalunya. La producción del vino cooperativo catalán se eleva hasta los 1,68 millones de hectolitros (224 millones de kilos de uva). El presidente de la FCAC, Josep Pere Colat, afirma que “tras dos campañas muy duras en las que el precio de la uva no ha hecho más que bajar y donde se ha traspasado en algunos casos el umbral de la quiebra técnica, las cooperativas han tenido que hacer frente a la crisis con las fórmulas más imaginativas posibles”. Considera que “con el esfuerzo de todos se ha podido contener la crisis, desde el agricultor hasta las cooperativas”. También añade que “las cooperativas continuamos apostando en procesos de innovación que garantizan la calidad de nuestros productos, consolidados en mercados de los cinco continentes y reconocidos con múltiples galardones”. El director general del Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat, Oriol Guevara, defiende que “las cooperativas catalanas atesoran el potencial más grande de la viña y el vino de la vieja Europa” mientras el conseller d’Agricultura, Joaquim Llena, afirma que “el cooperativismo tiene más sentido que nunca”.
Buena muestra de la buena marcha del vino cooperativo catalán es la evolución del histórico Celler Cooperatiu de Gandesa, que suma una producción de 3 millones de kilos de uva y una facturación de 2 millones de euros. Suman 435 socios, de los cuales 330 son proveedores de uva. Su producción embotellada asciende a 600.000 botellas, mientras que producen 300.000 litros en bag in box y hasta 800.000 litros en garrafas de plástico. En su principal mercado, Catalunya, han incrementado sus ventas en lo que va de año un significativo 30%. El gerente y enólogo de esta bodega, Joan Maria Riera, considera que “el futuro del vino cooperativo catalán pasa por reducir la cantidad y apostar por la calidad”. Cree que pese a que ha habido “una gran revolución”, hay que redimensionar las bodegas cooperativas reduciendo el número de socios e incrementando la profesionalización. No menos destacada es la evolución de la cooperativa de segundo grado Centre Vinícola del Penedès (Cevipe), que el pasado viernes celebró su 25 aniversario consolidada como la primera unidad de producción de la región del cava y como uno de los principales proveedores de vino base para cava y de vino a granel para bodegas elaboradoras de Catalunya, España y Europa. Su facturación asciende a 20 millones de euros. Reúne a más de 2.000 socios y hasta 14 cooperativas: Abinyana, Barberà de la Conca, Bellvei del Penedès, l’Arboç, l’Espluga de Francolí, La Granada, Llorenç del Penedès, Moja, El Vendrell, Solivella, La Nou de Gaià, Vilanova i la Geltrú, Vila-rodona y Vimbodí. Su presidente, Xavier Farré, y su gerente, Pau Urgell, afirman que “en 25 años se ha demostrado la validez de un proyecto que tiene como objetivo garantizar una mejora en la competitividad y defender el valor que el viticultor percibe por la uva”. También consideran que hay que volver a la “anticipación” que mostraron en sus orígenes para resolver los problemas.

Vins a Sabadell, Porrera i Gelida


Avui dijous publico a La Vanguardia (secció Vivir) una petita noticia fent referència a les tres principals activitats vitivinícoles d'aquest cap de setmana. La més notable és la del Catavins de Sabadell. El seu director, Josep Abellán, diu que aquest cap de setmana Sabadell es convertirà en el punt de trobada del món del vi. Arriba a la tercera edició apostant per fer un salt qualitatiu i quantitatiu, incrementant l’oferta d’expositors i ampliant i renovant el programa d’activitats per oferir espais innovadors i atractius als professionals i optimitzant-ne la presència al saló. La creació de l’Aula del Professional, sala amb accés exclusiu als professionals, permetrà tastar els vins exposats d’una manera directa i privada. Les tradicionals i exitoses activitats, els cursos de tast i les degustacions guiades s’engloben dins una atmosfera especialment pensada per tots els amants de vi, que troben a Catavins Sabadell l’espai idoni per aprofundir en la cultura del vi. Paral·lelament, els dies 10, 11 i 12 de novembre tindrà lloc el taller internacional “Catalonian Cellars” on una trentena d’importadors de tot el món es trobaran amb empreses productores catalanes (una quinzena) per afavorir els contactes professionals i incrementar les seves exportacions. Més informació a www.catavinssabadell.com.

Vinos en Sabadell, Porrera y Gelida

Con la tercera edición del Catavins, Fira Sabadell celebra hasta el domingo un certamen abierto al público general y al profesional que quiere hacer un salto cualitativo y cuantitativo con un centenar de estands. Por otra parte, en Porrera se podrán catar el sábado por la mañana vinos de 16 bodegas del pueblo y degustar la gastronomía local, y en el Funifira de Gelida se catarán vinos y cavas del Penedès el sábado y el domingo. R. Francàs

Un vi anomenat Gran Cerdo



Com sabeu els que aneu seguint aquesta bitàcola digital, algun cop selecciono noticies que m'han impactat per compartir i comentar amb vosaltres. La d'avui supera tots els índexs d'hilaritat. Sembla que la gent ja no sàpiga què inventar per sortir als mitjans de comunicació. Què en penseu?

Caldo con dedicatoria

El enólogo Gonzalo Gonzalo crea el vino Gran Cerdo dedicado a los banqueros que no financiaron su proyecto

11.11.10 - 00:16 -

No tenían dinero, pero sí la idea y la materia prima. Querían embotellar un nuevo vino joven que en principio se llamaría Le Punk. Iniciaron un peregrinaje por los bancos para conseguir los 6.000 euros que necesitaban. «Nos pedían un aval porque nos decían que el vino no es un bien embargable», relata el enólogo fuenmayorense Gonzalo Gonzalo. Cambiaron de estrategia y solicitaron de puerta en puerta una cuenta de crédito. Tampoco lo consiguieron. Hartos de mendigar euros a cambio de intereses recurrieron a los amigos, que no dudaron en prestarles dinero en esta nueva aventura, no era la primera.
Ante tanta negativa bancaria decidieron cambiar el nombre inicial del vino Le Punk y rendir su particular homenaje a los banqueros que les habían cerrado tantas puertas. Así que al caldo le llamaron Gran Cerdo. De hecho, de esta forma lo hicieron saber en la etiqueta en la que incluyeron una explicación del por qué del nombre: «Gran Cerdo es un gran vino dedicado a los directores de banco que nos negaron préstamos aduciendo que el vino no era un bien embargable. Corpulentos, sudorosos y trajeados personajes, algún día descubriréis que las cosas más importantes de la vida no se pueden embargar. Gracias a los amigos, pues con su ayuda conseguimos al fin hacer el embotellado. Ahora puedes disfrutar de nuestra criatura más ácida...»
Gran Cerdo salió en agosto, pero entonces lo hacía sin cápsulas. No había dinero y de hecho así lo advertían en la etiqueta. Pero las primeras ventas de esta edición limitada de 12.000 botellas han permitido a sus creadores añadir la cápsula en un caldo que se ha distribuido en Galicia, Suiza, la zona de Jurançon en Francia y en el mercado local.
La repercusión mediática ha pillado desprevenidos a sus elaboradores. El pasado día 29 se sorprendieron cuando la periodista Julia Otero comentaba en su programa de radio la aventura de estos jóvenes riojanos. Creen que todo surgió por una llamada de un oyente al contestador del programa de Radio 3, Siglo XXI. El artista Matthew Herbert sacaba un disco dedicado al cerdo y alguien contó el proyecto de Gonzalo.
Este vino del año, que en una enoteca se puede adquirir por cuatro euros, también se vende por Internet y aunque de momento no figura en la web de sus creadores, www.thewinelove.com, se incluye en lotes de botellas que piden sus clientes. «No es que nos vayamos a hacer ricos, simplemente queremos divertirnos haciendo vino que ya es bastante», relata Gonzalo. A partir de un viñedo de tempranillo y otro de graciano se elabora Gran Cerdo. Un vino que no tiene una intensidad de color alta, en la nariz dominan aromas lácticos, yogur de limón, también aparecen regaliz de zara y fruta negra, como la mora. El toque de acidez viene del graciano.
Pero Gran Cerdo no es su única aventura. Antes ya habían sacado el vendimia tardía No Phone. Para poner este nombre se inspiraron en la falta de cobertura móvil que había en la viña de origen del caldo. También sacaron Nunca Jamás, dedicado a Michael Jackson, que originariamente le iban a llamar Neverland. Los abogados de la familia -Michael Joseph Jackson, Inc.- se opusieron al registro. «Es lo que tienen los vinos, nunca se sabe cómo se van a acabar llamando», comenta Gonzalo Gonzalo. También organizan actividades en las que el vino es el protagonista, como Mariquitinas day's, el primer sábado de mayo. En la actualidad, están programando Vino Sonoro Films, una cata de vinos donde las sensaciones que éstos provocan se complementan con las que emanan diversas bandas sonoras.


La noticia seleccionada la podeu trobar a larioja.com (http://www.larioja.com/v/20101111/rioja-region/caldo-dedicatoria-20101111.html). També han parlat d'aquesta història a http://blogs.lainformacion.com/strambotic/2010/10/28/gran-cerdo/, a http://finanzascuantitativas.es/vino-gran-cerdo/ o a http://www.meneame.net/story/vino-gran-cerdo-vino-dedicado-banqueros

dilluns, 8 de novembre del 2010

Funifira a Gelida



Aquest proper cap de setmana, dies 13 i 14 de novembre, fan a Gelida el Funifira. S'hi podran degustar vins i caves de la comarca. També es podrà participar en un tast exprés mentre puja i baixa el funicular. El programe d'actes es completa amb el vol de maquetes d'aeromodelisme, maquetes navals, visites guiades al castell de Gelida... i, com no, un espai dedicat al Funicular. Els seus organitzadors afirmen que "la Funifira vol ser una fira amb identitat pròpia, una fira vinculada al maquetisme, al modelisme i a l’oci ferroviari, que incorpora també una mostra de la gastronomia de diferents restaurants de Gelida i dels vins i caves del Penedès i que incorpora, també, activitats adreçades a tos els públics"

Hi hauran dos espais firals diferenciats:
- Espai firal temàtic: Expositors lligats a l’àmbit del maquetisme i modelisme ferroviari.
- Espai firal gastronòmic: Proveïdors de restauració, postres, embotits i degustació de vins i caves

Al voltant dels espais firals, en diferents espais municipals i amb la implicació d’altres entitats gelidenques, és previst organitzar diferents activitats lúdiques i educatives que pretenen complementar l’oferta comercial i posar en valor diferents recursos turístics i de promoció de Gelida. 

HORARIS FIRA TEMÀTICA
Dissabte d’11h a 19h
Diumenge d’11 a 14h
Lloc: Pavelló poliesportiu

HORARIS FIRA GASTRONÒMICA
Dissabte d’11h a 15h i de 18h a 22h
Diumenge d’11h a 15h i de 18h a 21h
Lloc: Pista Unió Casal Gelidenc

diumenge, 7 de novembre del 2010

Luis de Javier deixa Torres


El que era un rumor que corria com la pólvora s'ha acabat confirmant. Un dels directius més coneguts i amb més trajectòria de Bodegas Torres, l'advocat de la companyia, Luis de Javier Esteban, deixarà l'empresa a finals d'any "per decissió pròpia". Fonts de Torres, però, anuncien que el fins ara gerent del Departament Legal "seguirà assessorant l'empresa de manera externa". La noticia no sorprèn donada les males relacions que mantenia amb l'actual home fort de Torres, el director general adjunt a la presidència, l'enòleg Raül Bobet. Moltes coses estan canviant molt ràpidament a Torres en l'últim any: la marxa a Xile de Miquel Torres Torres Maczassek, la substitució de Mireia Torres per Josep Sabarich a la direcció tècnica per passar a fer de gerent de Jean León i Torres Priorat (El Lloar), la reincorporació de Raül Bobet al capdamunt de l'staff... Tot plegat per anar preparant el relleu familiar després de l'anunci de Miquel Agustí Torres de deixar de ser el primer executiu de la companyia en complir els 70 anys.

divendres, 5 de novembre del 2010

El 5è Vins&Blogs, a Finca Viladellops el dia 20


El cinquè Vins&Blogs de la Penedesfera, una iniciativa molt interessant, ja escalfa motors. Es farà el 20 de novembre a Finca Viladellops, l'emergent celler de l'Associació de Viticultors del Massís del Garraf.


5è Vins&Blogs de la Penedesfera "Especial Gastronòmic"


El primer Vins&Blogs gastronòmic! El proper dia 20 de novembre a les 11.00 hores i fins les 13.00 hores tindrà lloc el 5è Vins&Blogs de la Penedesfera a la Finca Viladellops (Olèrdola) http://www.viladellops.com/ Els Vins&Blogs són trobades informals de blocaires amb l'objectiu de fomentar la cultura de la gastronomía, el vi, la vinya i el cava, el turisme, etc. a la xarxa. Aquesta trobada impulsada per la Penedesfera no només és oberta als blocaires de l'Anoia, l'Alt i Baix Penedès, i el Garraf, si no també d'altres comarques o persones interessades a compartir una bona estona.
En aquesta ocasió, la blocaire organitzadora és la carme de http://cuinetes-carme.blogspot.com/ i ha fet un trobada gastronòmica! Si esteu interessats en assistir-hi i gaudir d'un tast dels vins de la Finca Viladellops, així com també un tast d'embotits d'un Mestre Xarcuter del Garraf, haureu de deixar un comentari a l'entrada original de http://www.penedesfera.cat/2010/10/13/5e-vinsblogs-a-la-finca-viladellopsL'aforament al Celler és limitat, (entre 15-20 pax) amb la qual cosa, anirà per ordre de rebuda. Us agrairíem que en fessiu difusió i us esperem!