dimecres, 16 de juny del 2010

Polèmica per l'integració de l'Incavi a l'Irta


Bona prova de la preocupació que es viu per l'anunci d'integració de l'Incavi a l'Irta és el comunicat que acaben de signar les denominacions d'origen vitivinícoles catalanes. Hi ha qui creu que encara s'és a temps a fer marxa enrera.


PREOCUPACIÓ DE LES DO VINÍCOLES CATALANES PER L’INESPERAT ANUNCI DE LA  INTEGRACIÓ D’INCAVI A l’IRTA.


Els ajustos econòmics decretats pel Govern de la Generalitat creen incertesa  en els Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen.


Davant la decisió d’integrar l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) dins de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), les Denominacions d’Origen  Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà. Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona, Terra Alta volen manifestar la seva preocupació per la situació d’indefinició que es crea en l’administració de les DD.OO. i en bona part del sector vitivinícola.


En primer lloc, es posa de manifest la pèrdua de pes específic que suposa la desaparició d’una institució que aglutina tot el sector del vi a Catalunya, que ha estat model a seguir per altres comunitats, dins d’un sector de vital importància per l’agricultura i l’agroindústria.  De fet, el Departament d’Agricultura ha estat el que ha sofert les retallades més importants de tot el paquet de mesures d’ajust econòmic, amb la pèrdua d’INCAVI i també de PRODECA.


Per altra banda,  s’està realitzant tot el procés d’adaptació de la reglamentació a la nova OCM, que comporta a la vegada canvis legislatius imprescindibles i urgents que afecten als reglaments de les Denominacions i a la mateixa llei del Vi catalana. Donat que no s’ha fet pública la nova distribució de competències normatives i ja s’ha anunciat que el procés serà llarg, existeix la possibilitat de paralitzar uns tràmits marcats pel calendari comunitari.


Per tant, les DO esmentades, en reunió cel·lebrada la passada setmana, han manifestat el seu desig de rebre informació clara i ràpida de tot el procés, així com la voluntat de participar en les decisions que es puguin prendre. Així mateix, es precís reconduir tot el procés a fi que el sector, donada la seva importància, pugui tenir una Administració pròpia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada