No hi ha dubte que s'està creant una clara tendència amb la recuperació d'ancestrals varietats de raïm catalanes. Abans de la fil·loxera el parc ampelogràfic català era molt ric. Ara sembla que es vulgui tornar enrera tot buscant més identitat i personalitat, apostant pels terrers i per les varietats autòctones. Una de les iniciatives més interessants, impulsada per deu coneguts enòlegs catalans que prefereixen mantenir-se en l'anonimat, es va presentar ahir al restaurant Pla dels Àngels, d'Ada Parellada. Els periodistes ens vam haver de fer el sopar. Durant la presentació, que va ser molt original, es van tastar els seus vins (presentats en ampolles de mig litre que porten tap de vidre i que ja es poden adquirir a través de la seva pàgina web). Vaig trobar especialment interessants un sumoll blanc (sense bóta) i una carinyena blanca. La carta de presentació d'aquest projecte (10 Sentits) és la següent:
Permetre’ns prendre’t una mica del teu temps per presentar-te el projecte 10 Sentits que de ben segur trobaràs d’allò més interessant. Només serà un instant per donar-te a conèixer una nova iniciativa en el món de l’enologia.
A la primavera del 2009, en una trobada casual d’un grup d’enòlegs, amics, amb afinitats i inquietuds comunes, es començà a parlar de la situació en la que es trobava el sector vitivinícola de casa nostra. Catalunya és un país pioner en l’elaboració de vins, amb molta i llarga tradició, amb un important patrimoni vitícola, prestigioses zones de producció i grans vins reconeguts arreu del món. L’actual situació presenta un panorama incert de cara al futur; la globalització fa que cada vegada les empreses hagin de mil·limetrar les seves polítiques de productes, valorant per sobre d’altres les qüestions purament comercialitzadores, tancant la porta a molts aspectes dels que ens hauríem de sentir orgullosos i fer bandera per mostrar la nostra riquesa i el saber fer de molts professionals que durant anys han portat la nostra enologia als primers escenaris mundials, i que per contra han estat poc o gens reconeguts arreu, començant per casa nostra. Aquest grup de professionals, amb arrels i contactes amb quasi totes les zones vitícoles del nostre país, mostra la seva inquietud per aquesta realitat, i abans de quedar-se de braços creuats es proposen intentar fer alguna cosa per reivindicar els valors del nostre patrimoni vitivinícola i sobre tot el paper de l’enòleg com a artífex intel·lectual dels vins que s’hi elaboren.
La tempesta d’idees encetada culmina l’estiu del 2009 amb la proposta de creació d’un col·lectiu professional que té com a propòsits:
1. CREAR lliurement (vi, vinagre, cava... el que creiem, sense patró que digui com)
2. GAUDIR creant (Sense pressió comercial ni de resultats)
3. APRENDRE creant (20 ulls i 10 caps segur que ens fan obrir la ment)
4. TRANSMETRE il·lusió i passió pel món del vi
5. POTENCIAR la figura de l’enòleg com a autor intel·lectual dels vins
6. IMPULSAR les causes perdudes e investigar el que no és pròpiament comercial
7. RENOVAR idees i remoure consciències ancestrals (tot evoluciona)
8. SUMAR sinèrgies per catalitzar nous projectes
9. APORTAR les nostres experiències al món enològic
10. FER terrer com a expressió de la cultura lligada a la terra
El col·lectiu es bateja com a 10 Sentits, en referència a les persones que s’impliquen en el projecte i al decàleg acordat com a ideari motivador d’aquest moviment.
D’aquestes primeres trobades surten moltes idees que culminen en l’inici del primer repte, el Projecte 2009, que es concreta en la elaboració d’una sèrie de vins molt peculiars, i la seva posterior comercialització per donar a conèixer la feina feta i les possibilitats que ens brinden algunes varietats en vies de ser abandonat el seu conreu, precisament per manca d’interès comercial. És voluntat del col·lectiu dotar el projecte d’un caire pedagògic en lloc de comercial ja que el més important a valorar és la seva riquesa com a diversitat enològica; la valoració econòmica del producte final només servirà per donar viabilitat al projecte i buscar l’autofinanciació que permeti la seva continuïtat en el temps amb noves propostes, sempre diferents, i que engresqui al col·lectiu en nous reptes i als seus seguidors en noves emocions enològiques. No s’ha d’enganyar a ningú; no es tracta dels millors vins de Catalunya ni per descomptat del món. Només volem ser això que per a molts ha quedat desat al racó dels records, els terrers, els aromes i sabors de l’oblit, la curiositat, la inquietud, la nostàlgia però també les noves tecnologies i el saber fer, i per sobre de tot la autenticitat que esperem que els més entesos sàpiguen apreciar merescudament.
A la primavera del 2010 el projecte ja és realitat. Els vins dissenyats, treballats, mimats i finalment embotellats ja es poden tastar. Després de tot un any de esforços personals i llargues i enriquidores discussions, ja podem veure el resultat, que es concreta en quatre vins que posem a disposició de tothom que s’hi senti atret per a aquesta iniciativa, amb els que volem compartir les nostres experiències.
Si t’hi apuntes estarem encantats de rebre’t al nostre blog 10sentits.cat on tindràs més detalls dels vins que hem elaborat i on podràs participar activament, tot esperant haver-te captivat amb aquesta proposta i poder comptar amb tu per a aquest i futurs projectes de10sentits.
Gràcies per tot i t’hi esperem.
L’equip de 10 sentits.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada