09/06/2010 14:36 | El nombre d'inscrits a EcoSostenibleWine 2010 supera les 300 persones
Llena i Baltasar insten el sector de la vinya i el vi a seguint promovent una producció sostenible
Vilafranca acull una Conferència Internacional, que pretén donar eines al sector sobre els mecanismes existent d'adaptació i sostenibilitat de la vinya i el vi
Moment de la presentació
Els consellers d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, han presentat avui a segona edició de la Conferència Internacional de Vitivinicultura Ecològica, Sostenible i Canvi Climàtic, l’EcoSostenibleWine 2010, que es farà a Vilafranca del Penedès els dies 15 i 16 de juny. A la presentació, també han participat Joan Amat, president de l’Institut del Cava, i Eugeni Llos, vicepresident segon de la AVC/UVIPE. L’inici de l’acte ha anat a càrrec del director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Oriol Guevara, que ha ofert un tast de vins i caves ecològics per exposar la necessitat d’impulsar una producció més sostenible de la vinya i el vi.
Tant els dos consellers com els representants del sector han destacat que el Congrés serà un èxit, i que a data d’avui ja hi ha 300 inscrits. Segons han manifestat a la roda de premsa, la sostenibilitat és el futur i un factor clau de competitivitat en els mercats internacionals. A part, el consumidor cada vegada està més conscienciat envers els productes respectuosos amb el medi ambient i cal donar resposta a aquesta demanda, que va a l’alça. Per això, és tan important que sector públic i privat vagin de la mà per afrontar aquest repte, com demostra la col·laboració existent per organitzar l’EcoSostenibleWine 2010.
En aquest sentit, el conseller Francesc Baltasar ha destacat que la Conferència “serà un gran èxit perquè respon a tres elements fonamentals: el país té clar que s’ha de lluitar contra el canvi climàtic i fer desenvolupament sostenible del mateix; el sector de la vinya i el vi té una elevada sensibilitat envers aquest repte de futur i la societat cada vegada demanda més aquest tipus de producció”.
Baltasar ha afegit que “el sector fa temps que treballa e investiga per ser més efectiu i operatiu, i que ha estat al costat del departament de Medi Ambient per tal de configurar el Pla de Mitigació del Canvi Climàtic a Catalunya”. El conseller també ha fet menció del Llibre Blanc d’Adaptació al Canvi Climàtic, elaborat per la UE, que marca estratègies per al sector com “traslladar cultius cap a majors altituds, noves varietats de cultiu, elecció de varietat de vinyes adient a les noves condicions climàtiques”, entre d’altres. Segons Baltasar, cal seguir treballant en aquesta línia ja que, a part d’altres beneficis per l’entorn, és un estratègia per incrementar els guanys en el mercat.
Per la seva part, el conseller Joaquim Llena ha dit que el Congrés permet marcar “el full de ruta d’un sector inquiet i molt important de l’economia catalana”., i a part, seran dies de reflexió i de projecció internacional. “La sostenibilitat és un factor de competitivitat”, ja que cada vegada hi ha un consumidor més preocupat per la terra i el seu entorn i el sector ha de seguir treballant en aquesta línia per donar resposta a les demandes de la societat, ha afegit Llena.
El conseller també ha avançat que al llarg dels dos dies de la segona edició de la Conferència, es presentaran diferents estudis i eines adreçades al sector:
1. El Codi de Millores Tècniques i Pràctiques Sostenibles: Un important instrument el.laborat entre l’INCAVI, el Departament de Medi Ambient i Habitatge i la Universitat de Barcelona i consensuat per la majoria de bodegues catalanes que facilita les pautes per a obtenir una producció sostenible. Aquest codi és el primer d’aquestes característiques que es redacta a l’Estat Espanyol.
2. Els primers resultats del projecte Cenit Demèter, que analitza la incidència del canvi climàtic a la viticultura: El Consorci Demèter, format per 26 empreses del sector, va iniciar aquest projecte fa dos anys, i ara es poden presentar els primers resultats. El principal objectiu del projecte és sumar esforços per tal de realitzar una investigació conjunta per a incrementar el coneixement científic sobre la incidència que pot tenir el canvi climàtic a la vitivinicultura espanyola.
EcoSostenibleWine 2010 està organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, a través de l’INCAVI, el Departament de Medi Ambient i Habitatge, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), les patronals del vi i el cava, Miguel Torres, Freixenet, i Albet i Noya, entre altres entitats i institucions. El president del Comitè d’Honor de la Conferència Internacional és Sa Majestat el Rei d’Espanya, Joan Carles I. El seu principal objectiu és donar resposta als productors i elaboradors sobre els mecanismes existents d’adaptació i sostenibilitat de la vinya i el vi en un futur immediat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada