27/05/2010 11:22 | EcoSostenibleWine 2010 pretén oferir als productors eines per elaborar vi de forma sostenible i adaptada al nou context climàtic
EcoSostenibleWine 2010 acollirà la presentació d'un estudi sobre la incidència del canvi climàtic a la vinya
La investigació, impulsada per 26 empreses, analitza la incidència del canvi climàtic en el procés de maduració del vi
Els primers resultats del projecte Cenit Demèter, que analitza la incidència del canvi climàtic a la viticultura, es donaran a conèixer durant la segona edició de la Conferència Internacional de Viticultura Ecològica, Sostenible i Canvi Climàtic, EcoSostenibleWine 2010, que farà a Vilafranca del Penedès els pròxims 15 i 16 juny. El Consorci Demèter, format per 26 empreses del sector, va iniciar aquest projecte fa dos anys, i ara es poden presentar els primers resultats. El principal objectiu del projecte és sumar esforços per tal de realitzar una investigació conjunta per a incrementar el coneixement científic sobre la incidència que pot tenir el canvi climàtic a la vitivinicultura espanyola.
La presentació d’aquests primers resultats tindrà lloc el dia 16 de juny, a partir de les 9 del matí, en el marc d’una taula rodona presidida per la directora tècnica de Miguel Torres, S.A i presidenta del Consorci Cenit Demèter, Mireia Torres. El torn de presentacions s’obrirà amb els resultats del projecte que estudia la incidència del canvi climàtic en el procés de maduració del raïm amb la presència de José Ramon Lissarrague del Grup d’Investigació en Viticultura de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de Madrid (UPM); José Miguel Martínez Zapater del Grup de Genètica i Genòmica del Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC); Joan Cacho del Laboratori d'Anàlisi del Aroma i Enologia de la Universitat de Saragossa; Rosa M ª Lamuela del Grup de Antioxidants Naturals de Polifenols de la Universitat de Barcelona i Julián Rivas del Grup de Recerca en Polifenols de la Universitat de Salamanca.
D’altra banda, també s’exposaran els resultats dels projectes que estudien els mecanismes d’adaptació de les fermentacions alcohòlica i malolàctica a les condicions de canvi climàtic. Participaran en les presentacions Ramón González de l'Institut de Ciències de la Vinya i del Vi de la Rioja i Albert Bordons del grup de Biotecnologia Enològica de la Universitat Rovira i Virgili.
Per la seva part, Lluís Giralt del grup de recerca de l'INCAVI presentarà els resultats dels treballs relacionats amb factors de desenvolupament vegetatiu de la vinya orientats a l'adaptació de la vinya al canvi climàtic i Javier Pérez de l'empresa Avanzare exposarà les investigacions que estan duent a terme en l'àmbit de la detecció en línia de metabòlits.
La Conferència Internacional de Viticultura Ecològica, Sostenible i Canvi Climàtic, EcoSostenibleWine 2010 aplegarà durant dos dies prestigiosos més de 40 tècnics i experts nacionals i internacionals en producció sostenible, com ara el del professor Hans R. Schulz, director del Centre d'Estudis de Viticultura i Enologia de Geisenheim, Alemanya o el Director de Ciència i Innovació de l'Associació de productors de Nova Zelanda, Philip Manson.
L’objectiu és oferir eines als productors vitícoles catalans eines per ser més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Els experts i tècnics convidats a la Conferència traslladaran als assistents eines i coneixements pràctics per assegurar la productivitat de les nostres vinyes en el futur, gràcies a l’aplicació de sistemes de producció sostenibles i adaptats al nou context climàtic.
EcoSostenibleWine 2010 està organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, a través de l’INCAVI, el Departament de Medi Ambient i Habitatge, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), les patronals del vi i el cava, Miguel Torres, Freixenet i Albet i Noya, entre altres entitats i institucions. El president del Comitè d’Honor de la Conferència Internacional és Sa Majestat el Rei d’Espanya Joan Carles I.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada