El conseller d'Agricultura de la Generalitat, Joaquim Llena, va presentar ahir dimarts, un dia abans del debat monogràfic al Parlament de Catalunya, un document on aposta per un pla estratègic de suport a l'agricultura i l'alimentació. En aquest document hi afegeix unes reflexions sobre el sector de la vinya i el vi, que afegeixo a continuació. Quina opinió us mereixen? Creieu que s'arribarà a pagar uns preus dignes als productors?
Vinya i vi (vi i most 1,43%PFA+ raïm 2,08%)= 3,51%
Explotacions:13.000. Superfície:60.500 ha. (repartides en 11 D.O.) Producció: 3.300.000 hectolitre
Sector amb un ampli abast territorial, present al 47% dels municipis catalans. Hem estat la primera CA en implantar la tarja vitivinícola i hem inaugurat una nova seu de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), que ha fet una ferma aposta per la recerca. Actualment està desenvolupant més de 40 projectes en aquest àmbit.
Tot i que la darrera reforma de la OCM en el seu conjunt ens ha estat beneficiosa, ja que ha incrementat els diners destinats al sector i l’ha dotat de més instruments per regular-lo i fomentar-lo, des de l’arrencada de vinya que genera Pagament Únic fins a la promoció a països tercers. També és cert, que la seva aplicació a l’Estat espanyol ha activat una mesura clarament perjudicial per Catalunya: la destil·lació d’ús de boca, que ha generat un dret de Pagament Únic.
Com a principal reptes tenim el de garantir preus dignes al productor, concentració de l’oferta, comercialització conjunta i foment del consum intern dels nostres vins.
Menció apart mereix el sector del cava, que continua any rere any incrementant la seva producció i exportacions (actualment unes 218M d’ampolles), amb vendes similars a les del xampany francès.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada