dijous, 8 d’agost del 2013

Les tres limitadíssimes novetats d'Heretat Mont-Rubí i el saber fer de Josep Queralt



El sumoll Gaintus VN 2012


A través d’aquest blog vull confessar públicament la meva admiració pel treball d’un dels enòlegs que millor ho està fent al nou Penedès. Es tracta de Josep Queralt, d’Heretat Mont-Rubí. Recentment han tret tres nous vins de limitadíssima producció dels quals em quedo amb l’escassíssim Gaintus VN 2012 (només 279 efímeres ampolles de 75 cl.). Desprès de 13 anyades treballant amb la varietat sumoll de vinyes velles sobre terrer de llicorella, han volgut presentar el primer sumoll de fermentació espontània sense adició de sulfits. Vol ser (crec que ho han aconseguit) “una honesta i autèntica expressió de sumoll de la nostra finca Durona, nova plantació de l’any 2006 a Font-rubí, com un clar símbol de la recuperació d’aquesta varietat”. A més, m’agrada el seu equilibri (13º) i una tanicitat no tan abrupta com en altres sumolls. Jo he tingut la sort de tastar la mostra número 115. Potser el que menys importa aquí és que sigui un vi natural. Per damunt de tot és un bon vi. El seu PVP se situa en 25 euros.
            També han tret al mercat recentment el nou Durona Blanc 2012 (13 euros), també de producció curtíssima: 572 ampolles.  Josep Queralt diu que és un vi que neix del record i de dues parcel·les de l'Avellà: Vells ceps en vas de parellada i macabeu, produïen el raïm i posteriorment el vi de tots els àpats i també del ‘raget habitual’ de les llargues jornades de treball, segurament com a complement nutricional imprescindible". Afegeix que “hem volgut respectar l'expressió d'aquestes dues vinyes durant la seva elaboració, i posteriorment estabilitzar el vi en bóta de 225 l. de roure francès, durant 6 mesos”. Aplaudeixo que no tot siguin xarel·los quan parlem d’elevar el llistó dels blancs del Penedès. En aquest vi, però, que potser el pas per ampolla dolcificarà, hi he trobat massa infusió de fusta, un toc excessiu que no deixa veure amb més nitidesa ni la fruita ni la frescor.
            La seva tercera novetat és en ampolla magnum és Vinodelaluna 2010 (34 euros i només 384 ampolles): ceps plantats a més de 700 metres d’alçada a l’Alt Penedès. Tots els treballs a la vinya s’han fet seguint el calendari lunar. La resta ho volen deixar, expressament, en un misteri. Jo només els diré que és un vi corpulent, estructurat, tànic i alcohòlic (15º declarats a l’etiqueta que podrien ser més).


2 comentaris:

  1. Molt bona feina la de'n Josep Queralt i un gran encert en la politica del celler treballant la Sumoll i aconseguint vins excepcionals.
    Des d'aqui li envio un 'gràcies' per fer aquests vins tant autèntics.

    ResponElimina
  2. Molt bona feina la de'n Josep Queralt i un gran encert en la politica del celler treballant la Sumoll i aconseguint vins excepcionals.
    Des d'aqui li envio un 'gràcies' per fer aquests vins tant autèntics.

    ResponElimina