dilluns, 5 d’agost del 2013

10.500 quilos màxims per hectàrea a la Champagne, 13.200 al Cava

Imatge de vinyes penedesenques del Consell Regulador del Cava


El Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) ha acordat baixar un 4,5% el rendiment permès per a la verema 2013 a la Champagne. A la DO Cava, en canvi, s’ha incrementat un 10% el rendiment màxim, fins als 13.200 quilos per hectàrea. És una decissió que ha provocat desencís i malestar a la pagesia penedesca, que ja va veure l’any passat com  el preu mig del quilo de raïm amb destinació als caves se situava només a 30 cèntims d’euro.         
            El rendiment màxim autoritzat (comercialitzable) a la Champagne per a la verema 2013 ha estat establert pel Comitè Interprofessional de Vins de Champagne en 10.500 quilos per hectàrea, un 4,5% inferior al de 2012, “atenent a la lentitud del creixement econòmic”. D'ells, 500 kg/ha romandran “bloquejats” fins a l'1 de febrer en la reserva de Champagne. No obstant això, els viticultores tenen la possibilitat de collir 3.100 quilos més per hectàrea per restaurar les seves reserves personals, de les quals van haver de tirar mà el 2012 després d'una verema molt baixa en volum.
            Sobta, i molt, que patronals com Pive Cava, que han advocat a través del cavista Xavier Nadal per pagar preus justos pel raïm, es demanés enguany incrementar fins als 15.000 quilos per hectàrea. L’altra patronal, l’Institut del Cava, també es va sumar a la proposta. Finalment, però, a les portes d’escollir Pere Bonet com a president del Consell Regulador del Cava, es van acabar autoritzant els 13.200 quilos per hectàrea, un “error estratègic” segons destacats representants dels viticultors del Penedès. No sembla que anem gaire bé. Veurem com van les coses ara que hi hagut relleus a la Confraria del Cava Sant Sadurní (que manté a la junta directiva un imputat), la patronal Institut del Cava i el Consell Regulador del Cava. No va sent hora, però, que els viticultors del cava comencin a estar dígnament pagats?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada