divendres, 2 d’agost del 2013

La tercera edició del Concurs de Beure en Porró, dimarts a Valls




El porró torna a estar de moda. El dissabte passat van fer un concurs de beure en porró a El Pla del Penedès (el va guanyar l'enòleg i col·leccionista de porrons penedesenc Emili Esteve). El dia 6 d'agost a Valls (Firagost) fan la tercera edició del Concurs de Beure en Porró (es premia el millor estil, el qui està més temps, el qui ho fa de més amunt i hi ha un premi femení i infantil). Es farà de dos quarts de vuit del vespre i fins les nou de la nit. La inscripció és gratuïta i es pot fer fins mitja hora abans a la mateixa plaça del Blat on es farà. Aquest concurs és organitzat per la Cambra de Comerç de Valls, El Rebost i El Vi a Punt, amb la col·laboració del Museu del Vidre de Vimbodí. Un dels seus creadors, el vinater Oriol Pérez de Tudela, vol reivindicar el porró ja que “hi ha un cert consens a arraconar el porró. En els darrers anys, i a mesura que el vi ha anat guanyant en la sofisticació de tot el que l’acompanya, s’ha anat establint una ritualització del tast que ens ha fet renegar de les pràctiques anteriors. Però, i la festa, i l’energia, i el comunitarisme de la taula?”. Hi ha vinateries de moda a Barcelona (Bar à Vins de la Fàbrica Moritz) on el porró s’ha convertit en l’icona preferent, com a decantador català per excel·lència.
            El cineasta Bigas Luna sempre deia que al “seu poble” (el seu pare era de Valls) hi ha tres coses que li feien aixecar el cap, cap al cel: els castells dels Xiquets de Valls, els calçots, i el porró. A més, el refranyer català va ple de referències al porró: Qui no sigui català, en veure a galet, la pitrera es tacarà; No és bon català qui no sap xerricar;El beure millor és beure en porró; No hi ha res millor que un trago amb el porró...També s'adverteix, no obstant això, que Amb porró carlí, és més bo el vi; amb porró liberal, fa més bé que mal; que Qui el porró fa xerricar es beu el vi i el seny o que Si aixeques massa el porró, aniràs potser de cantó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada