L'ampelonimia és una disciplina molt interessant, que ens aporta molts elements per al millor coneixement del món vitivinícola. Gràcies a l'ampelonimia podem saber, entre d'altres, que el xarel·lo és una varietat que pren el nom de l'italià. Ara Alta Alella ha posat en marxa una interessant iniciativa sobre la varietat Mataró:
Alta Alella convoca una beca per conèixer l’origen de l’ús del mot Mataró per referir-se a una varietat de raïm. La Mataró és una de les varietats que exerceix de buc insígnia del celler Alta Alella. No només perquè és un dels únics cellers de la DO Alella que la utilitza per a l’elaboració dels seus vins, sinó també perquè és amb aquesta varietat que produeix el prestigiat Dolç Mataró, que es troba a les cartes de vins dels millors restaurants del món. La Mataró és una varietat negra que produeix un raïm cònic i compacte, de gra esfèrici gust aspre, i que acostuma a aportar al vi un color violaci intens. Originària de Morvedre (Sagunt, València), és especialment utilitzada al llevant de la Península Ibèrica, i coneguda a la majoria de zones vinícoles amb el nom de Monastrell i nomésrep el nom Mataró a la DO Alella, a Austràlia i a Califòrnia. Ara, el celler Alta Alella ha convocat una beca per valor de 1.000 euros per a finançar un estudi de recerca local que ajudi a conèixer l’origen de l’ús del nom de la capital del Maresme per referir-se a aquesta varietat, així com la seva arribada a la DO Alella.Aquelles persones que estiguin interessades en beneficiar-se d’aquesta beca tan sols cal que facin arribar una sol·licitud i el seu currículum a l’adreçaaltaalella@altaalella.cat.
Bones,
ResponEliminaEm podrieu dir la raó o origen del nom Mataró i perquè s'usa també a Califòrnia i Austràlia? gràcies.