Prop de 60.000 degustacions, una xifra similar al Cavatast del 2008, és el positiu balanç d'un Cavatast afectat per la pluja i pel disgust de l'alcalde, un malestar que va expressar en el seu discurs inaugural (que vaig reproduir en un anterior post) i que la nota de premsa de l'Ajuntament sadurninenc també recull:
El Cavatast planta cara a la pluja, que no pot aigualir les ganes de tastar cava d’un públic cada vegada més internacional
Amb prop de 60.000 degustacions de cava, se supera la xifra del 2008, el darrer any que també es va celebrar de divendres a diumenge
Per primera vegada en catorze edicions, el Cavatast va haver d’afrontar el repte de la pluja i es va demostrar que les ganes de tastar cava són més fortes que l’inconvenient d’haver d’obrir el paraigües. Les prop de 60.000 degustacions de cava que es van consumir és una quantitat lleugerament superior a la del 2008, el darrer any que la mostra també es va celebrar de divendres al vespre fins diumenge a la nit. Recordem que l’any passat van ser tres dies sencers aprofitant que la festivitat del 12 d’octubre va caure en dilluns i que això va permetre assolir una xifra de visitants rècord. A diferència de les degustacions de cava, les de gastronomia, xarcuteria i pastisseria van patir un lleuger descens en relació a fa dos anys, però van continuar sent molt importants. La regidora de Comerç i Turisme, Esther Parellada, considera que aquest 2010 s’ha constatat plenament el poder d’atracció que té el Cavatast. “La mostra de caves i gastronomia de Sant Sadurní ha estat capaç de mantenir un alt nivell de visitants malgrat la crisi econòmica i la pluja”, puntualitza Parellada. Com a responsable del comerç de la vila, la regidora també destaca el creixement de la Fira Comercial, que es consolida plenament com un complement idoni del Cavatast. D’altra banda, fa notar que les botigues, els bars i els restaurants de la vila es van veure molt afavorits al llarg del cap de setmana pels visitants del Cavatast i la Fira. Aquest increment de vendes i l’alta ocupació de places hoteleres també va tenir repercussió en el conjunt de la comarca.
Muriel Casals i el disgust de l’alcalde
La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, havia inaugurat les dues fires el divendres a la tarda amb un discurs en el qual va posar el cava com a model de país. “És un sector que sap combinar amb encert la vessant agrícola i industrial a través de petites, mitjanes i grans empreses”, va apuntar Casals. Ella mateixa va dir que el cava equilibra les seves fortes arrels en la terra amb una recerca puntera, és a dir, l’experiència amb l’experimentació. La presidenta d’Òmnium també va destacar el paper del cava com ambaixador de Catalunya al món. Per la seva banda, l’alcalde, Joan Amat, va manifestar públicament el seu disgust amb els cavistes sadurninencs que aquests darrers anys han deixat d’assistir al Cavatast. “Lamento la decisió d’algunes empreses locals de notable relleu que han decidit no participar en un esdeveniment cabdal per Sant Sadurní, pel cava i pel comerç de la vila”, va puntualitzar l’alcalde. Amat encara va afegir que el dret a presumir de ser de la capital del cava s’ha de guanyar donant un cop de mà en els moments difícils. “No apostar amb fermesa pel Cavatast és tenir una estimació de conveniència per la vila, per molt que després es llueixi el nom de Sant Sadurní a les etiquetes”, va sentenciar en el seu darrer Cavatast a l’alcaldia.
La sala de tast va tornar a ser un dels al·licients de la mostra i les deu sessions que es van programar es van omplir pràcticament totes. Les 400 persones que hi van passar en van fer una valoració molt positiva, sobresortint el maridatge entre ostres i cava, a càrrec del restaurandor Thierry Airaud-Giuthier i la sommelier Rosa Vila, i especialment la sessió que va combinar els contes eròtics de Jordi Biosca, amb la xocolata de Simón Coll, el cava i la música d’un saxofonista.
La pluja, protagonista secundària
Les previsions de pluja eren la gran preocupació del Patronat de Turisme, organitzadors del Cavatast, i dels establiments que participaven en la mostra. A l’hora de la veritat, però, la pluja es va limitar a la jornada de diumenge, i només de manera moderada i discontinua. Divendres i dissabte el temps es va aguantar i els visitants no van desaprofitar l’ocasió de traslladar-se a Sant Sadurní i gaudir del producte més típic de la població. La tarda i la nit de dissabte van ser el moment de màxima afluència de públic, superant totes les previsions, fet que va comportar que alguns cavistes acabessin el producte. Avançada la nit i durant la matinada va descarregar una forta tempesta, però el diumenge només va quedar una pluja fina que no va impedir que hi hagués gent i ambient al recinte firal. Moltes persones es passejaven per la rambla de la Generalitat amb el paraigües a una mà i la copa de cava a l’altra, en una imatge insòlita fins ara al Cavatast. Tot i així, és indubtable que el mal temps que feia a molts indrets de Catalunya va espantar alguns possibles visitants. A destacar, per cert, l’augment d’estrangers, un col·lectiu cada vegada més nombrós, alguns dels quals programen el seu viatge a terres catalanes fent-lo coincidir amb el Cavatast. També van passar per la mostra polítics en precampanya, com ara la consellera Montserrat Tura i el diputat Josep Maria Pelegrí, a més de la diputada sadurninenca Dolors Montserrat.
La majoria de les activitats complementàries van funcionar correctament, com ara el trenet que feia un tomb per la vila, i que va arribar a transportar unes 1.300 persones entre dissabte i diumenge. Els inflables per a la mainada també van tenir molt èxit dissabte, però es van haver de retirar diumenge degut a la pluja. La presència de Ràdio Sant Sadurní, que debutava al Cavatast amb programació en directe, va ser també molt elogiada. Des de l’organització, s’apunta que malgrat la valoració positiva del Cavatast 2010 sembla que serà necessari repensar algunes qüestions de la mostra i revisar aspectes de l’actual fórmula per garantir que la quinzena edició torni a ser un èxit.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada