dilluns, 1 de novembre del 2010

El tot s'hi val ja no s'hi val al Penedès?


Amb 247 milions de kilos de raïm (un 9,86% més que l'any passat) s'ha tancat una verema al Penedès que el director del Consell Regulador de la DO, Josep Ribas, va definir divendres passat a les caves Torelló de Gelida com a "moguda". Els màxims responsables de la DO Penedès, visiblement molestos per l'article La Vinoteca Catalana de La Vanguardia de dijous passat en que s'alertava del perill que el Penedès baixés a segona divisió i en el qual s'afirmava que la celebració del seu 50è aniversari és discreta, van fer balanç divendres passat. El president del Consell Regulador, Francesc Pascual, va anunciar que repetiran l'espot a TV3 i va remarcar l'esforç que s'està fent per aixecar el nivell de qualitat. Diu que els principals objectius són l'enoturisme i fer acostar la qualitat dels vins penedesencs als consumidors finals. Per la seva banda, Josep Ribas va afirmar que "el tot s'hi val ja no s'hi val al Penedès". Aquestes manifestacions porten implícites que fins fa poc tot s'hi valia al Penedès? El Blanc Tranquille de Torelló va estrenar divendres passat les noves contraetiquetes de la DO Penedès. A continuació us adjunto la nota de premsa difosa per la DO Penedès amb una anotació en vermell, feta per mi:
Surten les primeres ampolles de DO Penedès amb les noves contraetiquetes, coincidint amb la celebració del seu 50è aniversari
- DO Penedès avança en la consecució del seu Pla Estratègic
- La verema 2010 es tanca amb 240 milions de kilos de raïm de gran qualitat
Barcelona, 29 d’octubre 2010. –Avui han sortit les primeres ampolles amb les noves contraetiquetes, que inclouen el nou eslògan d’aquesta denominació “Sol i Vi”, amb el que es pretén transmetre un missatge positiu que convida a conèixer els vins i la zona del Penedès. Aquest fet s’emmarca dins del Pla Estratègic que està seguint la DO Penedès des de fa dos anys. Els vins del Penedès han utilitzat al llarg de la seva vida dues revisions de contraetiquetes. L’última que s’ha utilitzat fins ara correspon a 1999, coincidint amb el trasllat de la seu social del Consell Regulador. Més de 500 milions d’ampolles han sortit des de l’any 1999 amb aquesta contraetiqueta, que acaba de ser reemplaçada per la que avui comença una nova etapa. En paraules de Francesc Pascual, president de la DO Penedès, “fa un mes vam visitar la Fàbrica de Moneda y Timbre de Madrid per veure per primera vegada les noves contraetiquetes, i avui per fi podem veure-les als nostres vins”. S’han produït 30 milions de contraetiquetes per aquest 2010, que serviran per embotellar 25 milions de vi. Els vins de la verema 2010 són els primers que surten amb la imatge desenvolupada al Pla Estratègic. Seguint les línies generals del pla, es va reduir la producció intencionadament i es va augmentar el nivell d’exigència en els rendiments amb premses. Com a conseqüència d’aquests actes, els vins del Penedès han pujat el nivell de cata i, a pas pausat però ferm, estan aconseguint puntuacions superiors a altres anys en les guies de vins més reconegudes. Aquests són alguns dels punts que es van decidir treballar amb el Pla Estratègic, amb el que ja s’estan veient resultats, com la categorització del Xarel·lo, el control dels rendiments i les accions que ja s’han fet per apropar-nos al públic final, entre d’altres. Segons Francesc Pascual, la “verema d’aquest any ha estat marcada per la climatologia” però els viticultors han sabut triar el raïm de qualitat. En xifres generals, la verema ha estat un 9,80% superior a la de l’any passat. En quant a les varietats blanques, l’increment ha estat del 12% (destacant el Macabeu i el Xarel·lo amb increments del 17 i 15%, respectivament). En quant a les varietats negres, hi ha hagut un decrement del 11% (durant la roda de premsa es va dir un -5,30%), per motius climatològics, que han afectat al grau d’absorció d’aigua per part del raïm.

La DO Penedès destaca pels seus excel·lents vins blancs, frescos, afruitats i de graduació alcohòlica moderada, mentre que els negres són suaus, amb textura de vellut i amb caràcter. Els rosats també es mostren fragants i afruitats. Són notables els vins d’agulla d’aromes intensos i persistents. La varietat del raïm insígnia d’aquesta Denominació d’Origen, que destaca d’entre les 18 varietats autoritzades és el Xarel·lo, que es converteix en l’estendard de la marca. El Consell Regulador de la DO Penedès, que celebra aquest any el seu 50è aniversari, té inscrits als seus registres prop de 5.000 viticultors, 180 cellers i 158 empreses dedicades a la criança i explotació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada