dimecres, 25 de maig del 2011

Reflexions sobre els productes ecològics

Sempre he pensat que no per ser ecològic un vi ja ha de ser bo (mai ningú parla dels contaminants atmosfèrics que afecten les vinyes ecològiques). Tampoc ha de ser bo un xampany per ser de la Champagne o un priorat per ser del Priorat. A la Champagne i al Priorat hi ha vins mediocres i d'altres que fan plorar d'emoció. Hi ha de tot a la vinya del Senyor.  El consum de productes ecològics, però, es manté tot i la crisi, segons un baròmetre fet públic avui per la Generalitat:

El consum de productes ecològics es manté malgrat la conjuntura econòmica actual
Més de la meitat de la població catalana ha consumit alguna vegada aliments ecològics
El conseller durant la presentació
El conseller durant la presentació
 
El preu i la dificultat a l’hora de trobar aquests productes continuen sent els principals obstacles per al seu consum
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila,  ha presidit la presentació dels resultats del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2010, realitzat pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), a través de l’empresa TNS Demoscopia. L’objectiu del baròmetre és quantificar i qualificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics dels consumidors catalans.
 
El conseller Pelegrí ha manifestat que el consum de productes ecològics es manté i va creixent progressivament malgrat l’actual conjuntura econòmica. A través d’aquest estudi s’ha pogut constatar que més de la meitat de la població catalana, un 51,2%, ha consumit alguna vegada aliments ecològics, el 35% amb freqüència mensual i un 20% de forma setmanal.
 
Segons Pelegrí “el consum de productes ecològics té un públic fidel que no ha deixat de consumir-los tot i ser una mica més cars”. “Aquest fet ens referma que ens trobem davant un mercat estable amb una important projecció de futur, ja que el 21,6% dels consumidors han afirmat que tenen la intenció d’augmentar el consum d’aquests aliments en els propers mesos, sobretot fruita, verdura i llegum”, ha explicat el conseller.
 
Els resultats del baròmetre també indiquen que un alt percentatge de la població entrevistada, un 93,8%, manifesta que ha sentit a parlar dels aliments ecològics i un 84,6% de la població té una noció correcta del que aquests signifiquen. Una amplia majoria dels que manifesta haver sentit parlar dels aliments ecològics en projecta una visió positiva (83,6%) amb definicions com ara “aliments sans”, “naturals” o “sense additius químics”. Al mateix temps però, un 22,6% apunta identificacions de tipus negatius com ara “preu excessiu”.
 
D’altra banda, la gran majoria dels entrevistats que coneixen els aliments ecològics confia en què el producte certificat com a ecològic realment ho és (84,2%) davant una minoria (13,4%) que discrepa del segell de garantia. Tot i així, hi ha poc coneixement dels segells oficials existents (menys del 50%). Segons el conseller, “el coneixement dels processos i el sistema de producció dels aliments ecològics pot ajudar a comprendre el preu d’aquests productes, alhora que convé publicitar més el procés de certificació per tal d’atreure millor i abans al consumidor”.
 
Gairebé la meitat dels compradors d’aliments ecològics enquestats (48,4%) esmenta que, en algunes ocasions, ha adquirit productes convencionals per no trobar-ne d’ecològics, sobretot la carn. Tot i així, un 57,9% afirma que en el darrer any ha percebut que la presència d’aliments ecològics en els establiments ha augmentat.
 
De fet, tal i com ha explicat el conseller, la dificultat a l’hora de trobar productes ecològics fora de les botigues especialitzades i el preu són els principals obstacles per al consum d’aquest tipus de producte. En aquest sentit, Pelegrí ha explicat que cal fer un esforç en la distribució d’aquests aliments per augmentar-ne l’accessibilitat, el consum i la freqüència. “Hem de treballar en aquests dos aspectes” ha dit el conseller, “ja que a l’estudi es constata clarament que entre els motius que incentivarien la compra de productes ecològics hi destaca un preu més assequible i una presència més gran en els llocs de compra habituals”.
 
El Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2010 també constata que el 64,7% dels no consumidors d’aliments ecològics estarien interessats en consumir aquest tipus d’aliment. Malgrat això, només un 44% estaria disposat a pagar un sobrepreu per adquirir aliments ecològics, que serien en especial verdures, llegums i fruites.
 
Un altra aspecte que s’analitza en aquest baròmetre és la presència d’aliments ecològics a les escoles. En aquest sentit, el 26,7% dels entrevistats que han sentit a parlar dels aliments ecològics té fills en edat escolar. D’aquests, un 34,1% ha sentit a parlar als seus fills sobre els aliments ecològics arran d’alguna activitat desenvolupada a l’escola. En línies generals, existeix una actitud favorable a la utilització de productes ecològics als menjadors escolars, tot i que ha disminuït l’interès per pagar més per aquest servei. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que “és molt important que a les escoles s’expliqui què són els productes ecològics, ja que d’aquesta manera els alumnes comencen a prendre consciència d’aquest tipus de producció”.
 
La verdura, la fruita i els lactis són els aliments ecològics més consumits, seguits en importància pels ous, el pa, la pasta i els cereals ecològics. D’altra banda, el vi i els menjars preparats són aliments ecològics de demanda minoritària.
 
L’estudi, que es realitza per tercer any consecutiu, s’ha portat a terme en dues fases. En primer lloc, s’han realitzat 1.200 entrevistes a població general resident a Catalunya. En una segona fase, s’han realitzat 400 entrevistes a compradors exclusius de la llar amb la finalitat de tenir mostra suficient d’aquest target i extreure’n resultats concloents.
 
Podeu consultar el Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2010 al web del Departament:http://www.gencat.cat/daam
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada