Molt s'ha parlar aquesta passada verema dels preus pagats als pagesos del Penedès, en molts caos per sota del preu de cost. Per aportar una mica de llum a la qüestió us informo del que ha pagat el principal celler català i espanyol, la novena companyia vitivinícola en el rànquing mundial. Enguany Freixenet ha pagat un 14% meys de mitjana que l'any passat, però assegura haver comprat prop d'un 10% més de producció, principalment del raïm negre que no ha volgut Torres. Per les varietats tradicionals del cava macabeu i parellada ha pagat 27,5 cèntims d'euro el quilo grau (30,3 cèntims si se superaven els 11 graus). Pel xarel·lo de menys de 12 graus s'ha pagat 33 cèntims (27,5 cèntims si no s'assolia aquesta graduació). Pel chadonnay s'ha arribat a pagar 40 cèntims, i 52 pel sauvignon blanc i el muscat. Per les principals varietats negres només s'ha pagat 17,50 cèntims.
Fa temps que dic que amb una hectàrea a la Champage el pagès va amb Mercedes. Amb una hectàrea al Penedès el pagès ha de demanar diners al metro.
Qué en penseu de tot plegat?
És cert, el raïm al Penedès es paga molt menys que a la Xampanya... Però quin és el preu mitjà d'una ampolla de xampany al mercat global i quin n'és el d'una de Cava? Potser això darrer explica el primer... Si bé hi ha caves a preus xampanyesos, el gros de la producció, malauradament, està molt i molt per sota... no?
ResponEliminaÉs una llàstima però sí. Tens tota la raó del món. Cal preservar, però, les vinyes del Penedès i els seus pagesos. No hi haur`pa futur sense pagesos professionals.
ResponEliminaHi estic plenament d'acord, però a vegades es presenta només una part de la història... I si no fos pels dolents de la pelicula que paguen aquests preus ridiculs comparats amb la Champagne (per cert, fem la comparació amb el que cobren els pagesos de Requena? o els de La Mancha?) faria decades que al Penedès ens hauriem convertit en una extensió del Vallès o el Baix Llobregat... Potser ara hem arribat a un punt en que això no s'aguanta i cal buscar-hi solucions...
ResponEliminaLes solucions fa temps que les hauríem d'haver buscat ja que moltes altres regions, com Rueda, ens han passat pel damunt i el cava ha anat perdent prestigi i preu
ResponEliminaPerquè s'aguanta el preu a la xampanya? Perquè són preus acordats entre viticultor, comprador i administració. Perquè hi ha una zonificació que prima la qualitat (escala de "crus" 100%, 90%, 80%). Aquí tot és bó i ara paguem més la parellada, ara el xarel·lo...demà el macabeu i sempre el chardonnay. No hi ha estudis seriosos sobre les varietats d'aquí, sols cal anar a les sessions del xarel·lo... Quan el CR del Cava es posarà les piles i edificarà alguna cosa amb una bona base, si amb aquesta facturació que te el cava podrien fer alguna cosa com la que estan fent a Rioja: els millors a treballar per la Rioja!
ResponEliminaAmpliant el comentari anterior mireu el que estan fent a la Rioja: http://www.plataformasinc.es/index.php/esl/Noticias/El-Instituto-de-Ciencias-de-la-Vid-y-el-Vino-sera-el-primer-centro-de-investigacion-de-la-universidad-riojana
ResponElimina