dimarts, 19 de febrer del 2013

Jean Leon Vi de Finca, un "reconeixement a la feina ben feta"


Jaume Rovira, Mireia Torres i Josep Maria Pelegrí. Fotografia de Jemi Paretas

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat pel director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Jordi Bort, ha visitat avui el celler Jean Leon amb motiu de la concessió de la qualificació de Vins de Finca a les games altes dels vins de Jean Leon. Aquest celler de Torrelavit, que enguany festeja el seu 50è aniversari (la finca va ser adquirida el 12 d'octubre de 1963), es converteix així en el primer celler del Penedès, i el segon català, que obté el reconeixement legal de 'Vi de Finca', la màxima distinció a la qual pot optar un vi a Catalunya. A l’acte també hi ha assistit l’alcalde de Torrelavit, Ramon Riera i Bruch; el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, i el president del Consell Regulador de la DO Penedès, Josep Maria Albet.
Durant l’acte, Mireia Torres, directora general de Jean Leon, ha mostrat la seva satisfacció i ha destacat que és “un reconeixement a l'esforç que s'ha fet des de 1963 per obtenir vins d'alta qualitat”. Jaume Rovira, enòleg des de la fundació del celler fins 2008, ha lliurat una ampolla del primer Vi de Finca Gran Reserva Jean Leon 1969 a Josep Maria Pelegrí. El conseller també ha signat una ampolla (només en queden 84) de l’anyada 1969. Hi ha escrit: “Un reconeixement a la feina ben feta”.
Josep Maria Pelegrí, que ha arribat amb una hora de retard, ha dit que aquest reconeixement "molt especial" visibilitza la qualitat dels vins catalans, que s'ha de buscar major penetració del consum del vi català a casa Nostra sense deixar d'apostar pels mercats internacionals i que cal "saber aprofitar" el valor afegit de l'enoturisme. Ha dit el cap del DAAM que "a casa tenim grans productes", amb "valor afegit, qualitat i excel·lència". Ha signat una de les últimes 84 ampolles que queden de la primera anyada de Jean Leon (1969) i ha dit que la figura de Jean Leon, un personatge "avançat als seus temes i pioner", ha de servir de guiatge. Pelegrí diu que no s'ha generalitzat el reconeixement Vi de Finca a Catalunya amb la intenció que "no perdi valor". El conseller ha mostrat també la seva voluntat que aquesta distinció contribueixi a promoure el consum de vi de la terra entre els catalans. “Els vins catalans són excepcionals, i aquesta distinció ho deixa ben clar. A vegades ens calen reconeixements com aquest per adonar-nos que no cal buscar fora el que tenim a casa nostra. Hem de ser profetes a casa”, ha manifestat.
L'enòleg ja jubilat Jaume Rovira ha dit que avui ha estat "un gran dia per a Jean Leon", ja que ha estat la "culminació" d'una "gran idea", la d'elaborar un vi especial. Rovira també s'ha mostrat convençut que a Jean Leon li hauria fet "molta il·lusió"  aquest reconeixement.
Vinya Gigi Chardonnay, Vinya Palau Merlot, Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva i Vinya L’Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva han aconseguit reunir tots els requisits per rebre la distinció i la podran lluir a les seves etiquetes a partir de març.
Jean Leon és un petit celler del Penedès que produeix vins d’alta qualitat. Des de la seva creació als anys setanta, ha sigut pioner a España en la introducció de varietats nobles. Va ser el primer celler a Espanya a plantar chardonnay, en realitzar una fermentació en barrica de vi blanc (1973) i en elaborar una ampolla de cabernet sauvignon (1969). Avui, els seus vins són internacionalment reconeguts i s’exporten a més de 40 països. És propietat del Grup Torres des de 1994.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada