dilluns, 1 d’agost del 2011

Incendi a Codorníu



Aquest diumenge publicava a les pàgines de la secció Viure de La Vanguardia la noticia de l'incendi que ha afectat un magatzem logístic de Codorníu, a Sant Sadurní d'Anoia:

Incendi en una nau de les històriques caves de Codorníu

RAMON FRANCÀS
Sant Sadurní d'Anoia

Un incendi ha causat importants danys materials a les instal·lacions de les històriques caves Codorníu, de Sant Sadurní d'Anoia. El foc, que es va declarar durant la matinada d'ahir, a les 2.30, va ser controlat a prop de les 5 sense registrar-se cap ferit. Fins a primera hora de la tarda els Bombers de la Generalitat, que van treballar amb fins a 16 dotacions, encara estaven sufocant calius.  Durant el matí van treballar fins a 12 dotacions "refrescant" i supervisant la zona cremada. Les flames han afectat un total de 5.500 metres quadrats d'una de les naus, on s'emmagatzemaven ampolles de cava paletitzades destinades als mercats d'exportació. La zona afectada suposa una quarta part de la superfície destinada a emmagatzematge. A falta de l'informe oficial de Bombers, el foc, segons fonts de Codorníu, hauria pogut iniciar-se a causa d'un curtcircuit en una cambra, de 50 per 20 metres quadrats, on es guarda maquinària, com els carretons elevadors. Les flames s'haurien propagat al magatzem logístic contigu. El foc va provocar l'enfonsament del sostre de la nau, que va quedar molt debilitada. La possibilitat que es produïssin més col·lapses a l'interior del magatzem va obligar els bombers a treballar des de l'exterior. Segons Codorníu, encara és prematur per quantificar els importants danys causats pel foc.
L'incident no afectarà l'inici de la verema, que el Grupo Codorníu estrenarà al seu celler Raimat dimarts vinent. Per interessar-se pel succeït, es van traslladar ahir a Codorníu l'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, Josep Maria Ribas, i el director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat, Jordi Bort. Les flames no van afectar ni les zones productives, ni les quilomètriques caves subterrànies ni les edificacions més nobles de la firma cavista de la família Raventós. Ni tan sols no es van suspendre ahir les visites, encara que es van realitzar sense el tradicional trenet que recorre les instal·lacions. Les caves Codorníu continuen sent el celler més visitat de Catalunya. L'últim any les caves van ser visitades per unes 100.000 persones. De fet, el Penedès és la ruta enoturística més visitada d'Espanya. El disseny i construcció de Can Codorníu va ser encarregat a l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. Les caves es van construir entre finals del segle XIX i començaments del XX (1895-1915). Des del 1976 són Monument Històric Artístic i constitueixen, segons Codorníu, "un dels més impressionants exemples d'arquitectura civil dedicada a l'elaboració i criança de caves". Simbolitza "la fructífera aliança entre la naturalesa i la tasca humana", i actualment "no només són un impressionant conjunt arquitectònic, sinó que continuen sent el centre neuràlgic, i també el símbol, de la història i dels valors de Codorníu".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada