dimecres, 3 d’agost del 2011

Bona verema, encara que a preus "ruïnosos"


Les condicions climatològiques han fet que la verema ja estigui a tocar. A Raimat, de fet, ja la van iniciar ahir més pendents d'aconseguir ressò mediàtic. Avui a La Vanguardia, a la secció Viure, publico un repàs per totes les DO's catalanes més la del Cava per conèixer quina és la situació a cada zona. Malauradament, la polèmica pel preu del raïm continua sent la gran noticia:

Bona verema, encara que a preus "ruïnosos"

RAMON FRANCÀS
Barcelona

La Catalunya vitivinícola creua els dits a les portes de la verema esperant que la pluja no faci malbé les bones expectatives que ha aixecat una anyada en la que els viticultors continuen parlant de preus del raïm "ruïnosos". Les pluges abundants de la primavera i les suaus temperatures de l'hivern i la primavera van propiciar un avenç tant de la brotació com de la floració. Les vinyes han arribat al mes d'agost amb abundant vegetació, bon vigor i bones reserves hídriques. També el verol s'ha avançat en una any amb un calorós inici de l'estiu. En alguns punts de la geografia vitivinícola catalana, especialment en varietats com la garnatxa, hi han hagut problemes de quallat de la flor. Les pluges en vinyes no tractades, tanmateix, han causat importants afectacions per fongs, especialment míldiu i oïdi. Les temperatures més fresques de la segona quinzena de juliol han reajustat la maduració, la qual cosa permetrà obtenir raïms més aromàtics. Abans del descens de les temperatures de la segona quinzena de juliol el cicle vegetatiu portava un avenç d'entre 8 dies i les dues setmanes. Com es recorda des de Castell de Sajazarra (DO Alella), la verema primerenca sol ser sempre de pitjor qualitat, mancada d'acidesa, amb mala maduresa polifenòlica i, a més, es corre el risc de què el raïm entre molt calent al celler. Si plou més a partir d'ara, tanmateix, la situació pot ser "dramàtica" per la podridura dels raïms, com adverteix Joan Santó, el responsable del sector de la vinya i el vi del principal sindicat agrari, Unió de Pagesos. Santó tem una verema "complicada" pels condicionants climatològics, encara que el que més els preocupa són els baixos preus que els paguen pel raïm. Diu que la situació és "fatal" ja que es mantenen o fins i tot es rebaixen els "ruïnosos" preus de l'any passat. En definitiva, si la climatologia no juga cap mala passada, ens trobem davant una "bona verema" amb produccions similars a les de l'any passat, com afirma el director general de l'Institut Català de la Vinya i vel Vi de la Generalitat, Jordi Bort. El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Josep Pere Colat, manifesta que la qualitat del raïm és "excel·lent", i que si no plou "tindrem una gran collita".
    A les deu del matí d'ahir mateix es va donar per iniciada la verema a Raimat, celler de Costers del Segre del Grup Codorníu. A Raimat, des d'on s'assegura que han inaugurat les veremes a Europa, s'apunta que les expectatives són les d'aconseguir una collita "excel·lent", el preludi de "grans vins". També apunten que aquesta verema és la més "sostenible" a Raimat, ja que doblen les hectàrees de vinyes ecològiques en producció El Grup Freixenet espera iniciar la verema al Penedès entre el 8 i el 10 d'agost. El director de comunicació de Freixenet, Pere Bonet, aposta per la unitat del sector per assolir acords de preus que permetin valorar més el producte, de la vinya al celler, i que obrin la porta a solucions "a llarg termini".
    A la DO Cava, on aquesta verema entren en vigor noves reglamentacions encaminades a aconseguir més qualitat, com rebaixar de 800 mil·ligrams per litre a 600 el màxim permès d'àcid glucònic (podridura), esperen una "molt bona qualitat" ja que "el raïm madura de forma lenta per les diferències de temperatura entre el dia i la nit". A la DO Cava la verema es presenta "abundant, possiblement com la del 2010", encara que no s’escapen de la polèmica ja que a la problemàtica dels baixíssims preus del raïm se suma l'entrada en vigor d'un control exhaustiu per impedir que els rendiments per hectàrea supurin els 12.000 quilos de raïm. D'entrada, a la DO Catalunya esperen "una bona producció". La de la DO Catalunya "podria ser una bona collita quant a la quantitat i, de moment, el raïm també presenta un estat sanitari bastant bo". A la DO Penedès esperen aconseguir entre un 5 i un 6% menys que l'any passat, encara que la mida dels grans de raïm pot fer que la producció no disminueixi respecte a l'última verema. El consell regulador de la DO Penedès assegura que "s'estan controlant molt bé" les afectacions per fongs. A l'Empordà esperen iniciar la verema en les mateixes dates que l'any passat amb l'expectativa d'aconseguir entre un 10 i un 15% més de raïm que el 2010. El president de la DO Empordà, Josep Blanch, confia a aconseguir una anyada de "molt bona o excel·lent qualitat". Si no hi ha contratemps, a la DOQ Priorat, on els ceps presenten un port "magnífic" i raïm abundant però no molt apinyat, s'espera aconseguir una collita excel·lent. A la DO Montsant es mostren convençuts de superar la producció del 2010, que va ser inferior a la mitjana, malgrat les malalties per fongs que estan sent controlades per la tècnica agrícola del consell regulador. A la DO Terra Alta, on esperen una producció moderada després de superar un mes de juliol sense estrès hídric, la verema també podria avançar-se. A Alella pronostiquen des de cellers com a Alta Alella una producció igual o lleugerament inferior a la del 2010, obtenint-se raïm amb acideses altes i moderada graduació. A Parxet creuen que obtindran més quilos de les varietats chardonnay, pinot noir i macabeu però una producció de pansa blanca similar a la de l'any passat. A la DO Pla del Bages, com a la resta de zones productores, també viuen pendents de la climatologia. Si el temps ho permet, esperen incrementar per sobre del 10% la producció de l'any passat. Avui, l'estat sanitari del raïm és "excel·lent". A Costers del Segre preveuen una anyada "excel·lent" i passar dels 13,2 milions de quilos de raïm de l'any passat als prop de 14 milions. L'increment de producció a la DO Tarragona es calcula entre un 5 i un 8%. La collita s'anuncia "molt bona tirant a excel·lent".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada