dimarts, 2 d’agost del 2011

Falset Marcà, un celler que 'dansa'

El patrimoni vitivinícola català és molt destacable. Falset Marçà participa en un projecte molt interessant per valoritzar el seu celler a través de la dansa:



L’edifici modernista de la Cooperativa Falset Marçà participa en el projecte “Cellers que dansen” per reinterpretar el patrimoni a través de l’art

Els artistes Àlex Font, Èlia López i Joan Bagés crearan una producció de dansa específica per al celler que es podrà veure a Tarragona a partir de finals d’octubre 


El celler modernista de la Cooperativa Falset Marçà ha estat un dels espais escollits per participar en el projecte audiovisual “Cellers que dansen”, que impulsen els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona amb l’objectiu de reinterpretar el patrimoni a través de la creació artística. Aquesta activitat és el resultat de la convocatòria Patrimoni i Creació Contemporània de 2011, una iniciativa realitzada en el marc de la plataforma de creadors Territoris Creatius (www.territoriscreatius.cat), i té per objectiu divulgar el patrimoni de Tarragona i incentivar projectes artístics multidisciplinars.
Els artistes Àlex Font, Èlia López i Joan Bagés realitzaran un projecte de videocreació, dansa i música específic per al celler de la Cooperativa Falset Marçà, un edifici d’estil modernista obra de l’arquitecte Cèsar Martinell – deixeble de Gaudí. L’arquitecte es va inspirar en les formes medievals per a la seva elaboració, motiu pel qual la façana principal presenta elements que rememoren el passat de Falset, com les torres de planta quadrada i les pesades dovelles de l’arc de mig punt que conforma l’entrada. El celler cooperatiu de Falset Marçà està considerada una de les anomenades “Catedrals del Vi”. 

Font, López i Bagés són un dels 6 equips participants en la iniciativa que impulsa Cultura, que també es durà a terme, en paral·lel, a un total de 5 altres cellers del territori; els 6 cellers escollits estan inclosos dins el programa de restauració i millora dels cellers cooperatius, que la Generalitat du a terme juntament amb l’Obra Social “la Caixa”. La gravació tindrà lloc el proper mes de setembre després que els artistes hagin conegut l’espai i dissenyat a través de la seva mirada artística un projecte ad hoc, amb la qual cosa l’obra resultant serà elaborada expressament per al celler de la Cooperativa Falset Marçà, que l’any vinent commemorarà el centenari.


Els creadors

Àlex Font (Barcelona, 1983) és realitzador, director de fotografia i fotògraf. Actualment resideix al Vendrell. Més informació a http://www.alexfont.net i http://alexandrefont.wordpress.com. Entre la seva obra publicada/ editada té un projecte de videodansa: Sarau! http://vimeo.com14700155 i un llibre per als mundials d’snowboard de La Molina 2011.

Joan Bagés (Flix, 1977) és músic i viu actualment a París. El seu treball contempla tant la creació sonora instrumental com l’electroacústica, la creació acusmàtica i les instal·lacions sonores. Més informació a http://www.joanbages.com.

Èlia López (Barcelona, 1985) és ballarina i actualment resideix a Roda de Barà. Ha realitzat gires nacionals i internacionals amb les companyies L’anònima Imperial Gelabert- Azzopardi Companyia de Dansa, La Veronal, Plan B d’Arantxa Sagardoy, Els Comediants i Proyecto Titoyaya. Va cursar els seus estudis de dansa contemporània a l’Institut del Teatre de Barcelona compaginant-los amb diferents workshops amb professors internacionals. Més informació a http://www.youtube.com/watch?v=fpi56m85oow,http://www.youtube.com/watch?v=0rn9sMrCoss, http://www.youtube.com/watch?v=RixCaBF-ObU&feature=related.


La videodansa es mostrarà del 27 d’octubre al 9 de desembre a la Casa de la Generalitat (Carrer Major, 14, Tarragona) i també en una exposició virtual permanentment consultable. Per a la Cooperativa de Falset Marçà el fet de poder participar en la iniciativa cultural és una ocasió més per promocionar el ric patrimoni del celler i enfortir el coneixement de l’espai i dels seus vins de la DO Montsant dins i fora de la comarca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada