dimecres, 14 d’abril del 2010

El segon Ecososteniblewine escalfa motors


Sembla que en la seva segona edició de l'Ecososteniblewine, que es farà a Vilafranca el mes de juny, se li vol donar més dimensió a aquesta iniciativa penedesenca.




La Conferència es celebrarà els dies 15 i 16 de juny a  Vilafranca del Penedès


ECOSOSTENIBLEWINE 2010, fòrum de debat internacional per a  donar solucions i respostes a la sostenibilitat en el sector vitivinícola


La segona edició de la Conferència Internacional de Vitivinicultura Ecològica, Sostenible i Canvi Climàtic, ECOSOSTENIBLEWINE 2010 es celebrarà els dies 15 i 16 de juny a Vilafranca del Penedès. Aquest important fòrum s’organitza, després de l’èxit de la primera convocatòria, amb el principal objectiu de donar resposta als productors i elaboradors sobre els mecanismes existents d’adaptació i sostenibilitat de la vinya i el vi en un futur immediat.

ECOSOSTENIBLEWINE 2010 compta amb la participació dels més prestigiosos tècnics i experts nacionals i internacionals en producció sostenible com a font de competitivitat del sector  vitivinícola, convertint-se en un dels principals fòrums de debat a Europa sobre el canvi climàtic i el seu impacte en el sector de la vinya i la industria vinícola. L’objectiu es tractar de forma prioritària els comportaments sostenibles que millor pugin implementar-se als cellers i a la vinya, ja establerts o bé en aquells de nou disseny.

La Producció i l’Elaboració Sostenible, el Canvi Climàtic i la seva incidència en la producció vitivinícola i les implicacions  de les Polítiques Ecològiques i Sostenibles en el Comerç Internacional, són els quatre temes concrets que tractarà aquesta segona conferència.  Temes que preocupen el teixit social i empresarial, especialment, de les zones vitivinícoles i que actualment estan contemplats a totes les accions estratègiques de les administracions, institucions i organitzacions sectorials.

ECOSOSTENIBLEWINE 2010 està organitzat per l’INCAVI, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, les patronals del vi i el cava, Bodegas Torres i Albet i Noya, entre d’altres entitats i institucions.

 

Dia 15 de juny de 2010

Durant la primera jornada de la 2ª. Conferència ECOSOSTENIBLEWINE 2010, s’ abordarà la Producció Sostenible, com a sistema d’ organització d’una producció d’excel·lent nivell qualitat organolèptica i de seguretat alimentària, que en moltes ocasions pot servir de referència per altres models productius. En aquest apartat s’aportaran les novetats generades en la lluita contra les malalties i paràsits de la vinya, la guia de bones pràctiques vitícoles ecològiques, les tècniques de conservació dels sòls i la mecanització sostenible.

La segona àrea temàtica de la Conferència serà  l’Elaboració Sostenible, qüestió necessària no solament per a mantenir els paràmetres productius i comercials actuals, sinó també per a poder actuar com a exponent de comportament paral·lel a la sensibilitat de la societat i dels consumidors.

 

Dia 16 de juny de 2010

El Canvi Climàtic i la seva incidència en la producció vitivinícola serà tractat a través d’unes ponències que permetran conèixer la incidència del canvi climàtic en els factors de producció vitivinícola, i les pautes de control dels mateixos per a poder seguir obtenint una producció de qualitat en les àrees vitivinícoles més afectades.

En aquesta àrea intervindran molt especialment els equips d’investigació que es coordinen mitjançant el projecte Cenit Demeter, cofinançat pel sector i el  Ministeri d’Educació i Ciència,  els quals presentaran els resultats científics obtinguts després de dos anys d’investigació.

Y per últim, a la quarta àrea s’explicaran les implicacions que les actuals polítiques ecològiques i sostenibles en el comerç, així com altres temes d’interès com el cicle de vida dels productes vitivinícoles, els sistemes de càlcul de la petjada de CO2 i el comerç de productes ecològics i sostenibles.


El director general de l'Incavi n'ha fet una presentació:


La II Conferencia Ecosteniblewine 2010 está organizada en cuatro grandes áreas bien diferenciadas y complementarias, que se integran y contemplan dentro de los planes y acciones estratégicas establecidas en un buen número de administraciones, instituciones y organizaciones sectoriales.

La primera área, la dedicada a la Producción Sostenible, está considerada por muchas administraciones, como un buen sistema de organizar una producción de óptimo nivel de calidad organoléptica y de seguridad alimentaria, que muchas veces puede servir de referencia para otros modelos productivos. A medida que ésta avance, tanto más se beneficiarán aquellos. Los rasgos más característicos de esta Conferencia, pretenden ser las novedades generadas en la lucha contra las enfermedades y parásitos de la vid, guía de buenas prácticas vitícolas ecológicas, técnicas de conservación del suelos y mecanización sostenible.

La elaboración sostenible, la segunda área temática de la Conferencia, es un requisito indudable no solamente para mantener los parámetros productivos y comerciales actuales, si no también para poder actuar como exponente de comportamiento que va en paralelo a la sensibilidad de la sociedad y de los consumidores. En esta Conferencia se pretende tratar de forma prioritaria los comportamientos sostenibles que mejor pueden implementarse en las bodegas ya establecidas o en aquellas que se diseñan ex novo.

La tercera área de la Conferencia, cambio climático e incidencia en la producción vitivinicola, ligada estrechamente con las anteriores, permitirá conocer la incidencia del cambio climático en los factores de la producción vitivinícola, y las pautas del control de los mismos para poder seguir obteniendo una producción de calidad en las áreas vitivinícolas más afectadas. En ésta área se invita muy especialmente a los equipos de investigación que se coordinan mediante el proyecto Cenit Demeter, cofinanciado por el sector y el Ministerio de Educación y Ciencia, para que realicen y presenten los resultados científicos obtenidos tras dos años de investigación.

La cuarta área trata de las implicaciones de las políticas ecológicas y sostenibles en el comercio internacional y entre otros temas del ciclo de vida de los productos vitivinícolas, los sistemas de cálculo de la huella de CO2 y el comercio de productos ecológicos y sostenibles. No es de extrañar que esta Conferencia cuente con un soporte amplio del sector vitivinícola, pues esta Conferencia, como en la de la edición anterior, está dirigida a que el sector productivo tenga los conocimientos y las soluciones que se proponen con el fin de mejorar su posicionamiento técnico, cualitativo y competitivo.

Por último cabe señalar que la Conferencia Ecosostenible Wine 2010 no podría ser realizada sin la colaboración por una parte de las administraciones del área de agricultura, medio ambiente, seguridad alimentaria, de investigación y desarrollo e industria y por otro lado de los grupos de investigación de las universidades e instituciones científicas y finalmente de las entidades y organizaciones sectoriales nacionales e internacionales que le dan soporte y proporcionan personal, recursos y medios para hacer, cuando menos, una convocatoria amplia y eficaz para el sector.

 

En nombre de la Organización, reciban un cordial saludo,

 

Sr. Oriol Guevara i Sendra

Director General del INCAVI, Institut Català de la VInya i el Vi

Presidente del Comité Organizador EcoSostenibleWine 2010

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada