divendres, 27 de setembre del 2013

El catàleg de productors del Montsant es presenta aquesta tarda a Reus


El director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Tarragona, Anton Ballvé, la presidenta de la Mancomunitat de Municipis del Parc Natural de Montsant, Misericòrdia Montlleó, el president de la Junta Rectora del Parc, Ricard Pasanau, i la cuinera i estudiosa de gastronomia Mariona Quadrada, presentaran demà, divendres, 27 de setembre, a les 19 hores, a la seu de l’Estació Enològica de Reus (passeig Sunyer, 4-6), el Catàleg de productors de Montsant a Taula. El catàleg vol donar a conèixer els productes alimentaris de proximitat i afavorir les cadenes alimentàries de circuit curt, com a motor de reequilibri territorial i com a element de valorització de l’espai natural. La presentació va destinada als professionals del sector de la restauració i l’hostaleria que estiguin interessats a incorporar productes de proximitat al seu establiment, i també a aquelles persones que vulguin conèixer els productes de Montsant. En acabar la presentació s’oferirà una petita degustació de productes de Montsant. El catàleg és fruit de la suma de sinergies entre l’equip de gestió del Parc i la Mancomunitat de Municipis de Montsant i incorpora més de 60 productors que permetran difondre i potenciar els productes que s’elaboren a Montsant mitjançant la gastronomia i el comerç de proximitat. D’aquesta manera posaran en valor la tasca de les persones que fan possible obtenir un producte de qualitat i que contribueixen a la conservació d’un valuós patrimoni natural i paisatgístic.
Aquest catàleg, el va presentar a Barcelona el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, a finals del mes de juny. Durant la presentació, el conseller va manifestar que aquesta publicació posa en valor els productors i els productes de qualitat que es produeixen a Montsant i serà una eina de dinamització del sector productiu local, i aportarà beneficis econòmics cap al territori. Aquest catàleg és el primer pas per dur a terme un programa de desenvolupament social i econòmic vinculat a objectius de conservació per al Parc Natural de Montsant. L’objectiu principal és donar a conèixer, difondre i potenciar el producte elaborat a Montsant com a valor afegit a l’espai natural protegit, a més d’afavorir el consum de proximitat, mitjançant les cadenes de circuit curt. La finalitat és “arribar a compartir els interessos mutus dels productors i el sector terciari (serveis de restauració, comerç i hostaleria) i el parc per treballar tenint en consideració que ambdues parts es coresponsabilitzin d’un projecte que permeti unir conservació amb agricultura i l’impuls a una economia local tan important i característica a Montsant”. Aquest pla sorgeix com a resposta a una demanda social de productes de proximitat, sobretot per afavorir la venda directa entre productors i consumidors, una més alta exigència de qualitat en els productes, la identificació de la seva procedència i les pràctiques emprades per a la seva obtenció (agricultura ecològica, integrada... ).
Aquest projecte ha nascut amb la voluntat de potenciar, des d’una perspectiva local, les tendències i iniciatives adreçades a l’escurçament dels canals de venda en el sector agroalimentari i, més concretament, la promoció de la venda directa dels seus productes. Els canals de venda directa segueixen una tendència a l’alça i es preveu que creixin de forma continuada i sostinguda en els propers anys.El col·lectiu productor agrari és cada cop més conscient que necessita noves estratègies comercials per donar sortida als seus productes en un mercat competitiu, i per això impulsa noves iniciatives. Aquestes es basen en la qualitat, a reduir el nombre d’intermediaris i a oferir valor afegit al producte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada