dijous, 20 de gener del 2011

Trobat un desconegut cep ancestral a Sant Pere de Ribes



Aquest divendres signo al Diari de Vilanova una informació sobre la troballa a Sant Pere de Ribes d'un ancestral cep autòcton de raïms negres desconegut. Què en penseu de la tasca per recuperar les antigues varietats autòctones catalanes?

Trobat un desconegut cep ancestral

// RAMON FRANCÀS

Bodegas Torres, que fa més d’una dècada que busca per tot Catalunya varietats ancestrals perdudes per estudiar les seves possibilitats enològiques, ha localitzat a Sant Pere de Ribes un antic cep absolutament perdut. L’han batejat inicialment com a varietat 40. Torres ha iniciat el procés de recuperació, que encara es troba en la fase preliminar. De fet, els ceps són del 2008 i encara no estan formats.
Segons ha confirmat a aquest periòdic la responsable d’investigació de varietats ancestrals d’aquest celler penedesenc, Mireia Torres,  la varietat trobada a Ribes, de raïm negre, va ser reempeltada el maig del 2009. A Torres encara no tenen feta la caracterització agronòmica i ampel·logràfica. Com que només teníem quatre quilograms, encara no hem vinificat el raïm, segons afirma Mireia Torres.
El celler català que més esforços està destinant a la recuperació d’aquest ric patrimoni ampel·logràfic català és, precisament, Torres.
Després de més d’una dècada buscant i estudiant les varietats trobades, Torres ha reunit per ara una col·lecció amb 34 varietats catalanes conegudes i 23 d’absolutament desconegudes. D’aquestes últimes veuen potencialitats, segons Mireia Torres, en 11 d’elles (tres de blanques i la resta de negres). Les han trobat en velles vinyes dels municipis de Querol, Vic, Llaers, Cervera, La Fatarella, Vallgorguina, Balsareny, Castellolí, Caseres, Teià o Sant Pere de Ribes.
La responsable de investigació de varietats ancestrals de Torres ha anunciat per aquest mateix any la comercialització dels primers vins de Torres fruit dels meticulosos i lents treballs de recerca, recuperació, sanejament, cultiu in vitro, climatització, plantació i legalització d’aquestes antigues varietats de ceps autòctons.
Des de l’Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat també es treballa en l’estudi de les possibilitats que ofereixen les varietats recuperades.
 El seu director general, el vilanoví Oriol Guevara, diu que les varietats autòctones són un eix fonamental per al sector vitivinícola català, però que cal anar amb compte de no menysprear les varietats de prestigi internacional.


2 comentaris:

  1. La recerca es una tasca molt lloable i que pot aportar bons resultats per donar el "tret difernacial" als nostres vins, ja que l'homogenització dels sabors es bastant evident. Molt interessant recuperar aromes antics i oblidats, es com la troballa d'un petit tresor, un moment de gloria.

    ResponElimina