dijous, 25 de febrer del 2010
Pagès, convençut que Codorníu retornarà a beneficis enguany
Penfolds, distribuït per Perelada Comercial
El 1950 Max Schubert és nomenat Chief Winemaker i es planteja el repte d’assolir l’excel·lència en els vins tranquils. Schubert va crear vins avui clàssics com el Grange Hermitage, el Bin 707, el Bin 389, el Bin 28 o el Koonunga Hill.
Actualment és el Chief Winemaker Peter Gago l’encarregat de mantenir una filosofia que ha portat Penfolds a ser considerat el millor celler d’Austràlia i un referent mundial.
'Cimera' dels vins del Garraf
No afluixen les iniciatives per a promocionar els vins del massís del Garraf. El restaurant Soligó de Ribes organitza per aquest dissabte 27 de febrer una àmplia cimera dels vins del massís del Garraf. Acompanyant mitja dotzena de plats clàssics d’aquest establiment, com la sípia amb mandonguilles, es podran degustar una vintena de vins del Garraf, que seran presentats pels seus propietaris i enòlegs. No hi faltaran els vuit cellers membres de l’Associació de Viticultors del Massís del Garraf: Can Ràfols dels Caus, Can Ramon - Viticultors del Montgròs, Finca Valldosera, Finca Viladellops, Vega de Ribes, Torre del Veguer, Montau de Sadurní i Valldolina. S’hi afegeixen, a més, els vins de l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges, Clar de Castanyer, el xarel·lo Arç Blanc, el merlot d’Álvaro Gassol i el xarel·lo de l’Era de Can Climent.
Els propietaris de l’establiment, Ricard Molas i Anna López Soligó, han convidat a l’acte als sis alcaldes de la comarca del Garraf i als primers regidors dels ajuntaments de Begues i Avinyonet del Penedès. També hi són convidats a aquest acte, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, els regidors de Promoció econòmica de tot el territori.
dilluns, 22 de febrer del 2010
Codorníu perd 2,9 milions
El grupo catalán registra números rojos de 2,9 millones
A. MARS - Madrid - 22/02/2010
La compañía Codorníu cerró su último ejercicio fiscal (de julio de 2008 a junio de 2009) con pérdidas de 2,9 millones de euros, frente al beneficio de 7,2 millones del anterior, en un contexto marcado por la crisis y caída del consumo de vino. También otras de las sociedades del grupo catalán registraron números rojos, como la filial estadounidense Codorníu Napa y otras divisiones como Codorníu Argentina, Codorníu Finland y Codorníu Deutschland, entre otras, si bien las sociedades Raimat, Ducde y Bodegas Bilbaínas tuvieron beneficios (ver cuadro), según las cuentas depositadas en el Registro Mercantil.
La sociedad dominante del histórico grupo, Unideco, cerró con ganancias de 1,9 millones, pero los propietarios no publican sus cuentas consolidadas desde el ejercicio cerrado en junio de 2006. Codorníu anunció entonces unas pérdidas de 905.000 euros, las primeras en 10 años, que el grupo de la familia Raventós atribuyó a costes de reorganización y a unas inversiones de 12 millones.
La sociedad Codorníu alcanzó una cifra neta de negocios de 185 millones, frente a los 215,3 millones del ejercicio anterior, en un año en el que la venta de vinos espumosos en el mercado español bajó un 8,7% en volumen y un 13,1% en valor, según datos de la consultora Nielsen a los que alude la compañía en su informe.
A pesar de la caída del consumo y las reestructuraciones internas acometidas en el ejercicio, Codorníu destaca del último ejercicio que la sociedad "continúa presentando un Ebitda positivo, que pone de manifiesto la gran capacidad de generación de recursos recurrentes (sin atípicos ni financieros) a pesar de la situación desfavorable del entorno". La cuenta de resultados arroja un resultado de explotación negativo de 4,8 millones y un resultado después de impuestos de 2,9 millones. Su deuda asciende a 93 millones.
A la crisis económica general, en el caso del cava se añade la problemática de un producto maduro en el mercado nacional, donde le cuesta crecer, aunque Codorníu también cuenta con una importante oferta de vinos tranquilos. Para el conjunto del sector del cava, son las exportaciones las que están salvando los muebles de las últimas campañas.
En este contexto, el grupo está ahora centrado en engordar su negocio en el mercado exterior. El grupo vitivinícola "prevé alcanzar una mayor dimensión del negocio especialmente en el área internacional", ya que en 2009 el mercado nacional de vinos espumosos "no ha dado signos de recuperación", admite la compañía.
El vi es dissenya i neix a la vinya
divendres, 19 de febrer del 2010
Plou i fa sol, un memorable vi del Garraf
Els promotors d’aquest projecte vitivinícola són el jove matrimoni format pel francès Laurent Corrio i per la vilafranquina Irene Alemany, els autors d’un dels vins icona més prestigiosos de la Denominació d’Origen Penedès: Sot Lefriec. Laurent i Irene, dos enòlegs que gaudeixen de gran prestigi i a qui acompanyen dos socis més en la iniciativa del Parc del Garraf, fa deu anys que van iniciar el seu projecte vitivinícola al Penedès, després d’una llarga experiència vinificant a la Borgonya i d’una estada a Califòrnia. Els vins Sot Lefriec i Pas Curtei són considerats com la principal punta de llança dels vins de garatge penedesencs. Laurent Corrio i Irene Alemany s’han caracteritzat per la seva recerca obsessiva de la fruita en uns vins que s’han convertit en hedonistes productes de culte. Pretenen expressar la fruita en els seus vins de forma elegant, sense caure en els excessos. Tot i el prestigi que han assolit i al fet que els seus vins estan a les cartes dels millors restaurants, es veuen obligats a treballar per compte aliè per arribar a final de mes. Deu anys després de començar al Penedès encara no poden viure del seu celler. Actualment elaboren 20.000 ampolles.
dijous, 18 de febrer del 2010
Noves anyades amb nova imatge a Nadal
dimecres, 17 de febrer del 2010
Guerra familiar pel control de Vega Sicilia
Guerra en Vega Sicilia: los hijos del presidente le destituyen de su cargo
Enlaces relacionados
Un lote de Vega Sicilia por 102.000 euros
Ni David Álvarez es Ángela Channing ni Vega Sicilia esFalcon Crest. Pero se le parecen. Y mucho. A sus 83 años, el empresario leonés, que controlaba hasta ahora la bodega, ha visto como cinco de sus siete hijos se han rebelado contra él, desatando una batalla fratricida que amenaza la estabilidad del grupo.
Según los datos que aparecen en el Registro Mercantil, y que han confirmado además fuentes próximas al grupo, a finales de enero, David Álvarez, hasta ahora presidente de Vega Sicilia, destituyó como consejero delegado a su hijo Pablo, alma máter de la empresa.
Pero la familia no se quedó parada y en un consejo de administración de El Enebro, la sociedad matriz de la bodega, cuatro de sus hermanos -Juan Carlos, Emilio, Elvira y Marta- sacaron adelante una propuesta por la que no sólo restituyeron en su cargo a Pablo, sino que dieron además un golpe de mano y cesaron como presidente a su padre y, como consejeros, a sus hermanos Jesús David y María José.
Guerra abierta en Eulen
Es algo parecido a lo que está pasando en el grupo Eulen, el gigante español de los servicios, con 90.000 empleados, una facturación de 1.324 millones y presencia en sectores como la limpieza, la seguridad, el mantenimiento, la formación y el trabajo temporal entre otros. Como ocurre en Vega Sicilia, cinco de los siete herederos se han rebelado contra su padre, intentando apartarle de la gestión, aunque todo indica que han perdido la batalla.
El problema es que, aunque el patriarca tiene el 51% de la empresa -cada uno de los hijos se reparte otro 7%-, no tiene la mayoría en el consejo de administración. Por eso cuando los hijos rebeldes intentaron plantarle cara, Álvarez forzó por vía judicial una junta de accionistas para cambiar el órgano administrativo y nombrar a independientes.
Ahora sólo hay uno, Miguel Cuenca, y el creador del imperio tuvo que ir a los tribunales para recuperar el mando, solucionar las discrepancias e intentar salvar al grupo con un proyecto por sacarlo a bolsa. En Eulen, a diferencia de lo que ha ocurrido en Vega Sicilia, no ha habido sin embargo destituciones. El consejo delegado sigue siendo Juan Carlos Álvarez, consejero también en BBVA y uno de los que encabeza la revuelta, y el presidente su padre.
Decanter destaca el Rioja Ventilla 71
Decanter, una de les revistes més prestigioses del món, ha destacat el negre de la Rioja Ventilla 71, de Bodegas Martínez Lacuesta, com el millor d'entre un centenar de reserves del 2005 de la DOQ Rioja. Amb aquest vi aquest celler que s'acaba de traslladar als afores de Haro ha volgut retre homenatge al lloc on des de 1895 han fet vi, al número 71 del carrer Ventilla d'Haro.
Nou vi de Fernando Alonso
Uribes Madero Bodegas y Viñedos, de Conca, acaba de treure el nou vi de Fernando Alonso, el Calzadilla 2005 Fernando Alonso en ampolla màgnum. L'Alonso l'ha regalat aquest passat Nadal als seus col·laboradors i amics. Les ampolles que han sobrat les venen a la pàgina web del celler i a la de Fernando Alonso al preu de 45 euros. És una reserva especial i limitada. Qué en penseu dels vins dels famosos?
Vi solidari amb Haití
Divendres passat a Madrid i dijous de la setmana que ve a Lavinia de Barcelona es presenta un projecte solidari. Les vendes d'un vi de Rueda (V3) es destinaran a Haití. Això m'ha fet recordar que el René Barbier del Priorat (Clos Mogador) fa anys que fa un vi per a una ONG francesa que treballa a Haití. El René va adoptar un nen haitià, l'Anderson, un enamorat del treball a la vinya. El vi del René es diu Haiti Moon. El pare enològic de Clos Mogador, Nelin, Manyetes o Solertia és tan escrupolós que mai ha explicat el seu projecte Haiti Moon per por a que algú pogués pensar que ho feia amb fins marquetinians. En les darreres setmanes també s'han fet subhastes de vi a Espanya en favor d'Haití, com una organitzada per Verema.com
dimarts, 16 de febrer del 2010
Crit al cel d'UP per l'OCM
Unió de Pagesos ha convocat avui una assemblea informativa d’àmbit nacional, del sector de la vinya i el vi, per informar de la situació de mercat a l’Estat i a Catalunya. El que volen érs "denunciar la nefasta gestió de l’OCM per part de les administracions estatal i autonòmica; això com exposar les reivindicacions del sindicat de cara a la manifestació del proper 20 de febrer a Barcelona. Unió de Pagesos recorda que ja fa temps que treballa des del sector per tal que el Govern articuli mesures que pal·liïn la crisi econòmica del sector: només cal recordar l’impuls i implicació en l’elaboració, l’any 2006, del Pla Sectorial Vitivinícola de Catalunya, actualment desaparegut. Unió de Pagesos fa temps que reivindica la necessitat d’un debat polític sobre el sector agrari al Parlament de Catalunya, que traslladi la realitat del sector a tota la ciutadania catalana i que està previst pel proper mes de març". El sindicat també denuncia la posició d’oligopoli de la gran distribució i de determinades empreses embotelladores, que trenca les regles de joc del mercat. Tenen la capacitat de marcar preus a la baixa i els fan transmetre a les altres baules de la cadena de distribució, arribant al productor. El sector de la vinya i el vi pateix aquest abús especialment. L’any passat Unió de Pagesos va reclamar reiteradament l’obertura d’una destil·lació de crisi urgent i imprescindible; l’Estat espanyol, que la podia aprovar, s’hi va negar al·legant motius pressupostaris. La realitat ha estat que el Govern espanyol ha deixat perdre 17,6 milions d’euros del programa de suport nacional l’OCM (diners comunitaris) durant l’any 2009, amb els que es podrien haver destil·lat 500.000 Hl de vi. També ha reclamat la mesura de la verema en verd per la propera campanya, preventiva de la destil·lació de crisi. I cal sobretot trobar la manera de responsabilitzar els compradors de vi dels preus abusius i ruïnosos que s’estan pagant. La situació de mercat actual és molt complicada, en part per la innacció del Govern català i central: davallada del consum interior i de les exportacions i un estoc als cellers equivalent a una collita (uns 34 milions d’Hl).
dijous, 11 de febrer del 2010
L'art del maridatge, a Monvínic
Licor de magrana antioxidant per San Valentín
PERFECT SERVE PAMA
“MOJITO ANTIOX”
Receta:
7 cl. Pama Liqueur.
2 cl. Reducción de granada.
2 cl. Zumo de limón natural.
5 Hojas de hierbabuena.
4 Frambuesas.
4 Grosellas.
2 Cucharaditas de azúcar moreno.
Poner los tres primeros ingredientes
en coctelera y agitar. Majar el resto
de ingredientes en la copa, servir con
el hielo incluido y completar con
soda.
Decoración: carpaccio de lima junto a una cucharada de
rubíes de granada y una hoja de hierbabuena servido en
una copa high ball.
Comitè en matèria de sanitat vegetal en producció ecològica
- Estudiar les necessitats del sector agrícola ecològic en matèria de sanitat vegetal.
- Proposar els criteris bàsics d’actuació en temes de sanitat vegetal per fer front a les plagues, les malalties i les males herbes ja conegudes, però per a les quals manquen estratègies de lluita i control vàlides i reconegudes, així com per a les que puguin ser de nova aparició.
- Assessorar a la persona representant del DAR competent en matèria d’agricultura i alimentació en òrgans col·legiats d’altres administracions públiques en matèria de producció agrària ecològica.
- Establir una base de dades actualitzada de productes fitosanitaris que es poden utilitzar en producció.
- Participar en l’elaboració de material informatiu i divulgatiu per al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal en producció ecològica.
Millorar el conreu de la vinya al Penedès
L’AJUNTAMENT D’OLÈRDOLA ARRENDA GRATUÏTAMENT TERRENYS A LA MUNTANYETA PER FACILITAR LA MILLORA DEL CONREU DE LA VINYA
El conveni amb el Grup d’Explotacions Vitícoles del Penedès s’ha signat aquest dilluns al mati
Aquest dilluns al matí s’ha procedit a la signatura formal d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament d’Olèrdola i el Grup d’Explotacions Vitícoles del Penedès. En l’acord s’estableix l’arrendament gratuït de gairebé 9.000 metres quadrats de la finca municipal de la Muntanyeta a favor d’aquest grup, depenent del departament d’agricultura, per a que s’hi plantin vinyes per a l’ús experimental de viticultors.
Segons es recull en l’acord, la finca es destinarà a l’experimentació divulgativa en el conreu de la vinya, utilitzant material vegetal millorat, mecanització integral i aplicació de tècniques innovadores per la millora de la qualitat i la reducció de costos. Finalitats que ja es persegueixen en la vinya experimental que el grup ha vingut conreant en un altre terreny al municipi, en una parcel·la també de l’Ajuntament situada al polígon de Sant Pere Molanta. Segons consta en l’acord, amb motiu de la propera ampliació del polígon, el Grup ha de cessar la seva labor en aquells terrenys i plantar la seva vinya experimental en un altre indret.
Després de 10 anys conreant la vinya experimental plantada en terrenys cedits per l’Ajuntament d’Olèrdola, el grup fa una valoració del tot satisfactòria pels resultats obtinguts en àmbits com la poda o la reducció de productes fitosanitaris.
El grup preveu fer la plantació de la vinya entre finals de març o principis d’abril per a obtenir així la primera collita l’any 2012.
L’arrendament es pacta per un termini de dotze anys comptadors des de l’entrada en producció de la vinya i un termini màxim total de quinze anys.L’Ajuntament recorda que l’operació té una singularitat evident, derivada de les característiques pròpies de la finalitat que es persegueix. No es busca una rendibilitat directa de l’explotació, no té ànim de lucre i sí té un propòsit investigador.
dimecres, 10 de febrer del 2010
Primer vi espanyol biodinàmic amb segell Demeter
Bodegas Pinord s’ha convertit en el primer celler espanyol en elaborar un vi d’agricultura ecològica reconvertida a biodinàmica certificat amb el segell internacional Demeter. Només hi ha 300 vins al món amb aquesta garantia. Es tracta del negre del Priorat del 2007 Clos del Músic, elaborat a Mas Blanc (Bellmunt del Priorat).
dimarts, 9 de febrer del 2010
Llaquet, nou president dels enòlegs catalans
Solertia, un immens Priorat
dilluns, 8 de febrer del 2010
Bacardí negocia quedar-se a Sitges
En fase de negociacions molt avançades es troba el projecte de retornar a Sitges un centre d’interpretació del rom Bacardí on, a partir de la figura del fundador de la marca, Facundo Bacardí, també s’explicaria als visitants la història de Sitges. Bacardí i Ajuntament de Sitges negocien que aquest centre d’interpretació, que comptaria amb un bar-terrassa on els clients acabarien la visita preparant-se un mojito, s’instal·lés preferentment al Mercat Vell de la vila. És l’antic mercat municipal, des de fa anys traslladat al costat de l’estació de Renfe. Va ser construït l’any 1890 per l’arquitecte Gaietà Buïgas i Monravà, de tendència modernista, al costat de l’Ajuntament de Sitges. La façana és de maó vist i la planta nau de forma rectangular ha albergat de forma intermitent durant els últims anys activitats com a exposicions i d’altres actes culturals. El conveni que s’està negociant podria portar l’Ajuntament a invertir en l’adequació patrimonial d’aquest antic edifici de titularitat municipal mentre que Bacardí s’encarregaria de les obres d’aquest centre que s’inspiraria en l’Academia que aquesta marca de rom va instal·lar amb gran èxit als salons de Vaixells i Blau del Palau Maricel durant l’estiu de l’any passat. Més de 4.000 persones van visitar a Sitges, millorant molt sensiblement la xifra de visites que havia tingut anteriorment a Madrid, aquesta exposició on els visitants podien viure l’experiència d’una sessió educativa sobre el procés d’elaboració del rom Bacardí Superior, el rom premium més venut del món.
La regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament sitgetà, Carmen Prat, ha confirmat l’existència de converses avançades però ha volgut remarcar que encara no hi ha cap acord en ferm, ni tan sols pel que fa a la cessió del Mercat Vell. Aquest històric edifici es podria cedir a Bacardí per espai de dos anys, prorrogables a dos anys més. Com es recordarà, tant l’alcalde Jordi Baijet com Carmen Prat han treballat intensament des de l’estiu passat per aconseguir retenir a Sitges aquesta proposta de Bacardí, Carmen Prat espera que aquesta iniciativa serveixi com a locomotora comercial per al carrer Major. Es pretén que es posi en marxa ja el pròxim mes de juny. La responsable de Promoció Econòmica puntualitza que aquest nou centre de Bacardí al Mercat Vell només obrirà les portes en horari museístic, deixant clar que es vol evitar que entri en competència amb els establiments de la vila. No es descarta que als visitants se’ls cobri una entrada que cobreixi el cost del mojito amb què finalitza el recorregut previst.
dijous, 4 de febrer del 2010
Cutty Sark canvia de mans
GLENROTHES AND CUTTY SARK SWAP OWNERS IN ACQUISITION DEAL
MARKETING / SCOTLAND
The Edrington Group, markets of The Famous Grouse and The Macallan, has agreed with Berry Bros. & Rudd (BB&R) to buy its Cutty Sark Scotch whisky brand.
The deal will see BB&R acquire the Glenrothes single malt brand from Edrington, which has also signed a long-term supply agreement to provide whisky fillings and stocks to BB&R with Edrington retaining ownership of The Glenrothes distillery.
Edrington will also take on all distribution contracts for Cutty Sark, while Maxxium will continue to distribute The Glenrothes in key internation markets and provide a distribution option for other brands with BB&R’s spirits portfolio.
dimecres, 3 de febrer del 2010
El vi s'escalfa
Al número de febrer de Vinos y Restaurantes m'acosto a la problemàtica del canvi climàtic en el món del vi. Què en penseu vosaltres?
El vino se calienta
RAMON FRANCÀS
No pocas bodegas parecen haberse tomado en serio su contribución medioambiental. Las iniciativas que se llevan a cabo son encomiables, pese a que la mayoría de las bodegas intenta sacar partido mediático a sus esfuerzos. Una de las compañías que más se ha significado en la lucha contra el cambio climático es Torres. No en vano la publicación inglesa Drinks Business ha incluido a Torres como la primera bodega en su Green List (lista verde). La lista está formada por 50 personas, organizaciones y empresas de todo el mundo que destacan por su contribución y compromiso en temas medioambientales. De hecho, Torres se ha convertido en la primera compañía vitivinícola del mundo en desarrollar una planta capaz de fijar el CO2 procedente de los procesos de fermentación del vino y convertirlo en materia orgánica que podría tener aplicaciones tanto como abono como para producir biocombustible. Han recurrido a una tecnología prehistórica para contribuir a resolver el problema de las emisiones de CO2 a la atmósfera. Esta tecnología con estas microscópicas algas es la punta del iceberg de los esfuerzos de Torres para contribuir a minimizar los efectos del cambio climático. De hecho, aseguran que “no hay buen vino que no respete la naturaleza”. El presidente de la compañía, Miguel A. Torres, se llega preguntar ¿qué pensarían nuestros hijos y nietos si no hiciéramos nada ante el cambio climático? Este grupo vitivinícola que afirma que “la calidad comienza en el medio ambiente” invierte 10 millones de euros en 10 años en medidas medioambientales, que van desde la reforestación, la protección del águila perdicera y el cóndor o la mejora de procesos de tratamiento de las aguas residuales con bioreactores de membrana a la utilización de una flota comercial de un centenar de vehículos híbridos o una furgoneta eléctrica para repartir en Barcelona. También están instalando placas fotovoltaicas para obtener hasta un 15% de sus necesidades de energía eléctrica y están reduciendo el peso de las botellas de sus vinos.
Por su parte, Castillo Perelada del Empordà junto con Mas Martinet del Priorat y Domaine de Cabasse de la Provenza están trabajando, en el marco del proyecto Life Priorat, para elaborar un manual de buenas prácticas ambientales en viticultura de montaña que seguirá las recomendaciones de la Carta del Paisaje Europeo y que servirá de guía a las bodegas de toda Europa que producen en este tipo de entornos. La iniciativa pretende reducir al máximo el impacto en el paisaje, el suelo y los cursos de agua, sin renunciar por ello a seguir obteniendo uvas que permitan elaborar vinos de calidad excepcional.
El progresivo adelantamiento de las vendimias, la obtención en las zonas más calurosas de uvas descompensadas por una maduración y un grado alcohólico excesivo, la falta de complejidad aromática, un mayor riesgo de proliferación de nuevas enfermedades en las viñas o una menor acidez de las uvas (lo cual es especialmente preocupante para la elaboración del champán o el cava) son algunas de las anunciadas consecuencias que se ciernen sobre el vino con el cambio climático. Se calcula que en el próximo medio siglo la temperatura continuará subiendo, un promedio de 2,04º C en las regiones vitivinícolas, siendo los cambios más drásticos en el sur de Portugal y España (2,85º C más), y los menores en Sudáfrica (0,88º C más). En Catalunya, el calentamiento global está desplazando hacia el norte, hacia el Pirineo, la plantación de no pocos viñedos. Hoy se obtiene vino, con resultados francamente positivos, en zonas donde hasta hace bien poco no había ni una sola vid, como es el caso de los proyectos de Torres o el de Raül Bobet. El global warming permite también que se esté incrementando notablemente la calidad de productos ingleses, como sus espumosos.
Exclusiva ginebra aromatitzada amb productes mediterranis
La família Giró de Vilanova i la Geltrú (els elaboradors de la coneguda ginebra MG) s’han decidit a treure al mercat el producte més exclusiu en 70 anys de trajectòria de les destil·leries. Es tracta de Mare, una ginebra d’alta gamma (30 euros). És l’única al món aromatitzada amb productes mediterranis com l’oliva arbequina, la farigola, el romaní o l’alfàbrega.
Nou consell a Freixenet, mateixa direcció
El nuevo consejo confirma a la dirección en Freixenet
RAMON FRANCÀS
Sant Sadurní d'Anoia
El nuevo consejo de administración de Freixenet, compuesto por doce miembros de la tercera generación de la família propietaria, todos ellos primos, ha confirmado al frente de la dirección del grupo a José Luis Bonet como presidente, a Enrique Hevia como vicepresidente y a Pedro Ferrer como consejero delegado. La nueva secretaria del consejo es la abogada Mercedes Ferrer, que substituye en el cargo a Dolores Ferrer. El remodelado consejo de administración, que realizará la próxima reunión a mediados de marzo, está formado por cuatro miembros de cada una de las tres ramas de la família propietaria de la firma líder mundial del cava. Los relevantes cambios suponen la salida del consejo de administración del presidente de honor, Josep Ferrer, y de sus tres hermanas: Pilar, Carmen y Dolores. Según Josep Lluis Bonet, “fue el propio Josep Ferrer, como siempre tomando la iniciativa, quien formuló una propuesta que fue aceptada sin reparos por sus tres hermanas”. Ello no significa, sin embargo, que Josep Ferrer y sus hermanas abandonen el control de la empresa. De hecho, se integrarán en un órgano asesor que vigilará de cerca el devenir de Freixenet. Según el presidente de la compañía, el hecho de que se incorporen seis mujeres miembros de la família que no ocupan cargos directivos convertirá al consejo de administración en un instrumento de control de los seis varones que sí ocupamos cargos directivos”.
Freixenet cerró el último ejercicio con una facturación de 520 millones de euros y con una producción de 200 millones de botellas. Con la crisis, la compañía ha decidido reajustar todas sus partidas y ha aparcado momentáneamente la construcción de la nueva bodega de Solar Viejo en La Rioja, encomendada al prestigioso arquitecto nipón Toyo Ito, y la adquisición de una empresa elaboradora en las Rías Baixas tras perder en el 2008 la bodega del Pazo Bayón, la que fuera propiedad del narcotraficante Laureano Oubiña.