dijous, 28 de maig del 2009

Eufòria blaugrana


La trentena de treballadors de la plantilla de Mont Marçal de Castellví de la Marca, amb la conseller delegat del celler al front, Blanca Sancho, van reunir-se en un bar de Barcelona per seguir la final de la Champions. Blanca Sancho va llogar un autocar per traslladar tota la plantilla d'un celler que elabora i comercialitza el cava oficial del Barça, un escumós que es presenta amb una etiqueta on es pot llegir: 'més que un cava, més que un club'. El triplet del Barça ha fet duplicar les vendes dels tres caves del Barça: un brut natural i un brut de macabeu, xarel·lo i parellada i un rosat de trepat. La producció puja a 100.000 ampolles però ara ja pensen a ampliar el tiratge gràcies als triomfs de l'equip de Pep Guardiola. També gran èxit de vendes (un 40% més) està assolint el cava que Canals Nadal elabora i comercialitza a favor de l'Agrupació Barça Veterans. Aquest cava del Pla del Penedès, un brut que es ven a uns 4,50 euros, es presenta amb set plaques de jugadors mítics del Barça, com ara Biosca o Ramallets.

Quatre novetats


Un petit projecte vitivinícola del Penedès "fruit de la passió, l'esforç i l'experiència" (Mas Can Colomé) acaba de treure un exòtic vi blanc jove (Turonet 2008) que combina vinyes velles de xarel·lo macerat pel·licularment, sauvignon blanc prefermentat en fred i chardonnay fermentat a baixa temperatura. Han fet només 4.000 ampolles que es presenten en una ampolla d'estil trencador.

L'elaborador Joan Sardà ha presentat aquest dimarts el seu nou projecte a l'Empordà, amb un corpulent i glicèric vi blanc i un de negre amb varietats autòctones. Una part dels ingressos amb la venda es destinen a la protecció i conservació de la flora autòctona del Cap de Creus. Una part del raïm surt d'una vinya municipal de Port de la Selva. Els vins es diuen Cap de Creus Nacre i Cap de Creus Corall

Castell de Perelada ha tret aquesta setmana el seu Ex Ex 7, un vi de monastrell de l'Empordà del qual només han fet 2.918 ampolles. Cada any fan proves estudiant la maduració del raïm en el moment de la verema, els tipus de terreny, el reg... Els millors resultats els embotellen. A tot plegat ho anomen 'Experiencia Excepcional': Ex Ex. El vi el vénen per una mica més de 50 euros.

Aquest dimarts Codorníu ha presentat el seu renovat rosat de pinot noir. Aquest va ser el primer monovarietal de pinot noir elaborat a Espanya (octubre del 2001) i va obrir el mercat a un gran creixement dels caves rosats. La nova anyada, que ja he tastat, destaca per les fruites vermelles.

dimecres, 27 de maig del 2009

Sabotatge a un vi de Torres!




Un ciutadà norueg, Odd Holck-Steen, va caure en coma dissabte després d'un àpat regat amb el terpènic vi blanc de Torres San Valentín 2005. Algunes primeres informacions parlen que el vi haria pogut ser objecte d'un sabotatge amb cianur (si fos cert l'home no s'hauria recuperat). També s'apunta que és un vi català però no es diu que aquest blanc de parellada està elaborat per un celler amb seu al Penedès que ara té el segell de Viñedos de España (el 2005 estava emparat per la DO Catalunya).  En informacions com aquesta caldria ser el màxim curosos possibles.
A continuació reprodueixo el comunicat fet des de Torres:

En su línea de transparencia y colaboración, Bodegas Miguel Torres se ha puesto a disposición de las autoridades sanitarias españolas y noruegas y les ha facilitado toda la información sobre el producto de su marca consumido por el ciudadano noruego de Arendal, ingresado actualmente en un hospital, donde evoluciona favorablemente.

La compañía ha sido informada por las autoridades noruegas que entre los alimentos y bebidas ingeridos por esta persona se encontraba una botella de vino blanco San Valentín en media botella (37,5cl.), cosecha 2005, lote L6208T. A partir de este momento, está colaborando plenamente con los técnicos de las autoridades noruegas.

En relación a este asunto, la compañía quiere informar que:

1.     Sólo se han comercializado 135 cajas en Noruega y 915 cajas en España de este producto, que fue expedido entre los meses de agosto y diciembre de 2006. Durante los casi 3 años transcurridos desde entonces no se ha producido ninguna reclamación al respecto.

2.     A pesar de ello y como medida de precaución, la compañía ha procedido a retirar el vino San Valentín añada 2005 del mercado español y noruego.

3.     La calidad de todas y cada una de sus botellas de vino -más de 40 millones al año- está totalmente garantizada, ya que en su proceso de elaboración se siguen escrupulosamente todas las prácticas enológicas y procedimientos que aseguran la máxima calidad (Reglamento CE1493/1999 con las posteriores modificaciones del CE1622/2000).

 

4.     A lo largo del procedimiento de embotellado se toman muestras cada hora de los vinos para su degustación y análisis. Estas catas se repiten periódicamente a lo largo de la crianza del vino. Nunca se ha detectado ninguna anomalía.

 

5.     Todos los vinos salen de la Bodega debidamente encorchados y capsulados y existe un proceso de trazabilidad para seguir su posterior evolución.

 

Bodegas Torres mantendrá informados a sus consumidores de cualquier novedad que se produzca en este tema, a la vez que apela a la responsabilidad de todos para evitar una alarma social innecesaria.

 


dimarts, 26 de maig del 2009

Garnatxa Vs carinyena


Àlex Duran exposa en la seva xarxa social del vi (www.somni.org) una reflexió arran la darrera edició de la Fira de Falset. Es pregunta si la garnatxa i la carinyena han d'anar juntes o bé separades. Jo també em vaig plantejar aquesta qüestió i vaig acabar fent un reportatge que va publicar La Vanguardia. La meva opinió personal és que els nostres avantpassats no s'equivocaven gens plantant garnatxa i carinyena i fent vins amb totes dues varietats. 


Un señor con esmoquin con una dulce dama

 

El Priorat y el Montsant muestran las potencialidades de la cariñena y la garnacha


RAMON FRANCÀS

PORRERA.- Las variedades de uva que dan mayor singularidad a los vinos del Priorat y el Montsant han mostrado toda su potencialidad durante la Fira de Falset, que hoy finaliza. En pleno auge de los vinos auténticos obtenidos a partir de variedades autóctonas que expresan su terruño, el Priorat y el Montsant no dejan de apostar por la cariñena y la garnacha. La noche del viernes Porrera y Capçanes se convirtieron en los grandes escaparates de las potencialidades que ofrecen ambas variedades en la excelente nueva añada, la del 2007, que se caracteriza por una mayor búsqueda de la expresión frutal, la elegancia y la frescura. En Porrera, en una heterogénea primera muestra, se cataron cariñenas de hasta 17 elaboradores, mientras que en la Cooperativa de Capçanes recibieron una multitud para mostrar cómo la dúctil garnacha se expresa de forma diferente según la composición de la viña en la que está plantada. Diego Durán, de Trosset de Porrera, ve en la cariñena “un señor elegante vestido con pajarita”, mientras que en la garnacha ve reflejada “una dama alegre que desde un bien principio ya cae bien”. En parecidos términos se expresa Marc Pérez, de Mas Martinet Assessorament, que compara la cariñena con “un señor serio con esmoquin”. La garnacha es para Pérez una variedad “en la que entra más la sensibilidad”. Gerard Batllevell, del Celler Joan Simó, entiende a la cariñena como “masculina y más salvaje”, mientras que reserva para la garnacha calificativos como los de “sensible y femenina”. Ester Nin (Nit de Nin, Clos Erasmus...), opina que la cariñena es “la parte fresca, la acidez y el nervio”, mientras que la garnacha es “amable y dulce”. Nin, como René Barbier Meyer de Gratallops, insisten en que ambas variedades se complementan. Para el gerente de Vall Llach y presidente de la DOC Priorat, Salustià Álvarez, la cariñena es “mineralidad, profundidad, frescura y potencia”. Considera que la garnacha “es la flor -la violeta- y la untuosidad”.


divendres, 22 de maig del 2009

Enoturisme


Dijous publicava a La Vanguardia, a la quinzenal secció La Vinoteca Catalana, un reportatge sobre enoturisme a Catalunya. Alguns podrien arribar a pensar que, quan ja fa molts anys que a la Toscana, la Champagne o Califòrnia estan treient suc de l'enoturisme, aquí arribem tard i malament. Ara per ara no hi ha encara dades oficials de quants turistes del vi hi ha a Catalunya o a Espanya, ni de quin  volum de negoci suposa. Qué en penseu? Pels qui no vau poder llegir l'article dijous, us l'adjunto a continuació.



http://www.interceller.com/uvipe/associats/Vanguardia_creciente_turismo.pdf

dijous, 21 de maig del 2009

'Resaca en el país del vino'


El 10 de maig passat publicava a La Vanguardia un reportatge que m'havia encarregat la secció d'Economia. Es publicava sota el títol de 'Resaca en el país del vino' i amb el subtítol de 'La crisis agita las bodegas, que viven el repliegue de inversiones ajenas al sector'. Aquest reportatge, pel qual he rebut diverses pressions, ha comportat múltiples reaccions i comentaris, la majoria en clau positiva. Alguns comentaris, però, els trobo ben desafortunats, especialment aquells que barregen el món del vi i la política. A continuació us adjunto l'adreça dels comentaris electrònics fets a La Vanguardia amb motiu del meu reportatge. Ja em direu quina és la vostra opinió.


http://www.lavanguardia.es/economia/noticias/20090510/53700092793/la-crisis-agita-las-bodegas-que-viven-el-repliegue-de-inversiones-ajenas-al-sector.html

dimarts, 19 de maig del 2009

Control-c / control-v


Aquest text que ara reprodueixo és un article d'opinió que he redactat però que finalment no es publicarà. Potser els mitjans de comunicació especialitzats en arguments informatius vitivinícoles només parlen de les excel·lències i s'obliden d'abordar les qüestions més polèmiques. M'agradaria que em donguessiu la vostra opinió sobre la situació que exposo en aquest text ara que està de plena actualitat informativa el programa desenvolupat per l'empresa de tecnologia Symmetric que permet verificar si un text és original de l'autor que el presenta o si és una còpia extreta d'Internet. 

Los profesionales que nos dedicamos a los argumentos informativos vitivinícolas no dejamos de recibir correos eléctrónicos que inundan nuestras cuentas  en los que nos adentran en toda suerte de bondades de vinos de los que sólo nos ofrecen notas de cata, notas informativas y, con un poco de suerte, fotografías en alta resolución. Las muestras (y por supuesto las contramuestras) cada día lucen más por su ausencia. Explorando en mi dirección electrónica no me ha costado nada encontrar mensajes como el que sigue: “Te adjuntamos una nota de cata y la fotografía, esperando que la noticia te resulte interesante y agradeciéndote por adelantado la difusión que puedas hacer de ello”. La mayoría suelen ser comunicaciones lacónicas, de la suerte de la que sigue: La bodega x “acaba de lanzar al mercado las nuevas añadas de los vinos x x. Adjuntamos fotografías de los vinos y fichas de cata. Departamento de Imagen y Comunicación”. Estas comunicaciones electrónicas parecen cortadas por un mismo patrón, tanto si provienen de la propia bodega como si quien las difunde es una agencia de comunicación que representa a la bodega, como es el caso de la siguiente: “Buenos días, coincidiendo con el lanzamiento al mercado de la nueva añada, el cava x presenta nueva imagen y acaba de recibir un nuevo reconocimiento... Os adjuntamos toda la información de estas noticias por si puede ser de vuestro interés. Podéis descargar la imagen en alta resolución en el siguiente link”. En algunos casos la prosa se torna casi poética, pese a que el remitente también se ‘olvidó’ de mandar una simple muestra y incurrió en alguna falta ortográfica que me he permitido la licencia de corregir: “Color rojo granate con el ribete violáceo, muy cubierto. Aroma intenso de frutas negras maduras: arándanos, moras, envueltos en fragantes notas de violetas, sobre un fondo balsámico de eucalipto y menta fresca. En buen equilibrio con los tonos de la barrica, especias como la vainilla, la canela y el clavo, tostados y torrefactos (toffee, bombón inglés) y con un marcado carácter mineral, grafito, turba, y sotobosque mediterráneo (romero, jara, tomillo....). En conjunto muy complejo, lleno de matices y en constante evolución en la copa”. También abundan mucho las notas de prensa que nos llegan a nuestro e-mail sin muestra pero, eso sí, con el amparo de una alta puntuación en tal o cual guía de pretendidos gurús que hacen un buen negocio y no siempre explican de quién cobran y cuáles son sus intereses.
Lo peor del caso que aquí nos ocupa es que no pocos profesionales (¿?) ni pocos medios de comunicación acaban practicando la aberración periodística del control-copiar / control-pegar y esa suerte de mensajes pseudopublicitarios acaban ganándose el premio, quizás no merecido, de la publicación sin ver modificado ni una sola coma del texto original. Ello hace un flaco favor a nuestra profesión, que necesita de un mayor prestigio y de una más alta consideración. No se me ocurre que un crítico de la sección de motor de un diario se atreva a desgranarnos los pros y contras de un turismo, si se agarra bien al asfalto o si el rumor del motor es el adecuado, sin antes haberlo conducido. Tampoco quiero creer que un crítico cinematográfico nos recomiende una película sin haberla visto o que nos ofrezcan una crónica taurina sin haber asistido al ruedo. Todo ello me lleva a la conclusión de que hay que saber seleccionar lo que se lee, dónde se lee y quién firma la información.

Vins amb nous enfocs


Els enòlegs ens ofereixen vins que responen a les noves dinàmiques de mercat i als nous hàbits de consum. A la recent Fira de Falset es van presentar els nous Priorat de l'anyada del 2007 que han d'anar apareixent al mercat. Els nous Priorat, que ja no semblen seguir els dictats marcats pel gran gurú de Baltimore (Maryland), abandonen les concentracions i les potències excessives per mostrar-se més balsàmics, frescos i elegants. Ja no està ben vist només ensenyar muscle. Un vi hedonista ha de ser ja un vi elegant de cap a peus. Al Penedès també s'observen canvis d'estil prou significatius. Una mostra d'això la podem trobar en el sorprenent Viña Sol del 2008, un vi amb més caràcter terpènic que mai per plantar cara des de Torres als emergents blancs de Rueda. També la nova anyada de Fransola, que és a punt de sortir al mercat, enamora amb uns embriagadors aromes a préssec.

dijous, 14 de maig del 2009

Facebook i vi


Cada cop més, Facebook es posiciona com a una una eina potent i gratuïta per fer arribar missatges comercials del món del vi. Avui mateix l'incombustible penedesenc Jordi Melendo, que col·labora amb diversos cellers penedesencs i que elabora un xampany, m'ha convidat al grup del celler de Carles Esteva Growe. Es diu al grup de Can Ràfols dels Caus:

"Bodega situada en el Macizo del Garraf, dentro de una finca de 700 has. de bosques, viñedos y plantas aromáticas. Espectaculares nuevas instalaciones donde se producen unos vinos fantásticos y de reconocido prestigio".

També hi ha establiments, com el restaurant La Fitorra de l'Hotel Cèsar de Vilanova i la Geltrú, que anuncien els seus tasts i sopars maridatges quinzenals amb vins del massís del Garraf a través del seu Facebook. Hi ha qui diu, però, que cal un gran prescriptor de referència dels vins catalans i més i millors guies especialitzades. També hi ha qui diu, com la meva amiga Empar Moliner, que calen llibres orientatius per als consumidors que es volen iniciar en aquest apassionant món del vi. Qué en penseu?

dimarts, 12 de maig del 2009

Noves tecnologies


Després d'uns anys retorno a l'esfera blog a causa d'un virus que avui mateix, tot dinant, m'ha inoculat la Gemma Urgell, la responsable de comunicació de l'Incavi. Enceto aquesta nova etapa amb la voluntat de parlar obertament sobre el món del vi (per això el meu blog parla de franquesa, tot jugant amb el meu cognom, que prové dels territoris francs). Pretenc parlar, principalment, del vi de casa nostra, i compartir amb la blogosfera informacions, descobertes, inquietuds i neguits. No es pot viure al marge de les noves tecnologies al segle XXI i, com diu la Gemma Urgell, cal obrir-se a les noves possibilitats que ens permeten interactuar amb els nostres lectors.