diumenge, 30 de setembre del 2012

Primeres reaccions del Wine & Culinary International Forum



Durant tot el dia d'avui he anat rebent imputs del primer congrés internacional que es fa sobre l'harmonia entre gastronomia i vi amb grans ponents. Els parlaré del que han dit alguns dels protagonistes ja que he renunciat a assistir a aquest acte després que l'agència de comunicació Mahala m'hagués retret que no hagi fet esment en una noticia al fet que Torres patrocinava l'esdeveniment. Alguns dels portals catalans de vins no han penjat res encara a aquestes hores sobre l'esdeveniment. L'admirat blocaire Joan Gómez Pallarés ens adverteix a http://www.devinis.org que vol estar a l'alçada de l'organització (Torres i Mahala), i dels convidats mentre ens parla del sopar previ d'ahir a la nit al Palauet Albéniz de Barcelona al seu bloc. El primer en fer nota de premsa, però, avatçant-se a una organització que encara és hora que faciliti cap mena de conclusió, ha estat la Generalitat, ja que el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha estat l'encarregat de clausurar un congrés que ha comptat amb l'assistència de prop de 250 professionals. En el decurs de l’acte de cloenda, el conseller Pelegrí ha elogiat la iniciativa de Cellers Torres i s’ha felicitat de la gran participació internacional en la jornada. Al mateix temps, ha volgut lloar la tasca de trobar una harmonia entre el vi i la gastronomia.També s’ha referit Pelegrí al fet que el congrés hagi tingut lloc a Catalunya. En aquest sentit, ha dit que “som una terra de bons vins i bona gastronomia reconeguda internacionalment, i en els dos àmbit es distingim per la innovació i les propostes creatives, propostes que saben combinar la tecnologia amb la tradició i el potencial dels nostres bons productes”. El conseller ha recordat igualment que Catalunya disposa de 12 Denominacions d’Origen (DO) vitivinícoles, i que moltes d’elles es troben en un moment bo de prestigi i popularitat, gràcies a treball conjunt entre l’Administració agrària i els cellers productors. Finalment, Pelegrí ha afirmat que “els grans productes vitivinícoles catalans, els vins i el cava, els hem relacionat molt bé amb el món de la restauració i el turisme, en el marc de  la dieta mediterrània, de la qual Catalunya n’és bressol”. 
Per Twitter (només faig una selecció) hem sabut des de Mahala que Pelegrí ha dit que "Miguel A. Torres es un ejemplo de emprendedor, de persona creativa", mentre que José Roldán Tapia ha manifestat que l'esdeveniment "ha superado cualquier expectativa". També a través de Twitter, el director de  Cuina, Josep Sucarrats i Miró, ha recollit diverses intervecions tan assenyades com la de la MW Jancis Robinson:  "No hem parlat de preus. I hem d tenir en compte el consumidor. Qui demana vins de 100€ és que no els paga ell". Per la seva banda, Verema també ha piulat a Twitter per dir: "Cata de clausura con vinos de Primum Familiae Vini, gran colofón del organizado por ". Els elogis de Verema  també han estat expressats en un altre tuit: "Interesantísima propuesta de vinos de en el . Jaume Martí, el director de màrqueting de la cooperativa  Agrícola Sant Josep de Bot, ens ha seleccionat una frase del sumiller Josep Roca: "prefiero "armonía" a "maridaje": se refiere a composición, a los acordes, a la oposición de cualidades". També ha piulat Primum Familia Vini per dir coses com aquesta: "Mas la Plana 2003, great vintage drinking well now" (cal recordar que aquesta anyada va ser extremadament càlida!). La mateixa Jancis Robinson també ha piulat: "Kind of Torres to organise #WineCulinary in Barcelona today - suitable for both @artoftherestaur & me". El Wine & Culinary International Forum ha tingut un destacat ressò mediàric. Fins i tot s'ha vist el president d'honor de Torres, Miguel A. Torres, lloant en declkaracions a TV3 el gaudi d'un vi acompanyant un àpat.

Des de Mahala han enviat minuts després que la Generalitat una nota de premsa en castellà descriptiva de l'assistència, però sense donar detalls de fons:

Barcelona ha acogido hoy el Wine & Culinary International Forum, el primer congreso internacional sobre la armonía y las interacciones entre el vino y la gastronomía, así como la complementariedad de ambos en los menús gastronómicos. El evento, patrocinado por Bodegas Torres y dirigido al público profesional, ha tenido lugar en el Hotel ME Barcelona. El programa del congreso ha sido elaborado gracias al reconocido Comité Asesor del Forum, integrado por Josep Roca, François Chartier, Nick Lander y Víctor de la Serna. A la jornada han asistido 240 profesionales del mundo del vino y la gastronomía como Meritxell y Toni Falgueras del Celler de Gelida, Juan Antonio Herrero del Restaurante Lágrimas Negras, Joan Ras, Presidente de la Acadèmia Catalana de Gastronomia, Rosa Esteve del Grupo Tragaluz, Juli Soler de El Bulli, Marie Louise Bayols de Lavinia, Isabel Brunet de Monvínic o Joan Carles Ibañez del Lasarte, entre otros, así como sumilleres procedentes de países como Holanda, Canadá, Finlandia, Noruega, Suiza y Reino Unido. Se trata de la primera ocasión que se realiza un evento de estas características donde los sumilleres, cocineros, bodegueros y catadores más reputados del mundo han debatido de la forma más objetiva y científica posible la realidad sobre la complementariedad entre la comida y el vino, un evento que ha sido posible gracias a Bodegas Torres y a su gran interés por difundir e investigar sobre la cultura del vino. En palabras del laureado chef Alain Senderens, “para pensar los platos, el vino nos hace progresar y mejorar”. Entre los ponentes que han participado en la jornada cabe destacar la presencia del peruano Gastón Acurio, que ha mostrado los retos del vino en la cocina fusión; Josep Roca, que ha hablado sobre la profesión del sumiller; François Chartier, que ha explicado la ciencia aromática de la cocina y el vino; por su parte, Alain Senderens ha revelado las experiencias en las que el vino ha inspirado a algunos de sus platos; y para finalizar Jancis Robinson, Nick Lander y Víctor de la Serna han debatido sobre el lugar que ocupa el vino en el restaurante. Asimismo, el congreso ha ofrecido a los asistentes una cata monográfica de los vinos de las bodegas pertenecientes a la asociación internacional Primum Familiae Vini.


Destacats cellers a les Vendimias de Lavinia a Madrid



Lavinia organitza dissabte que ve, 6 d'octubre, la 4ª edició de “Las Vendimias de Lavinia a Ortega i Gasset” en col·laboració amb l'Ajuntament de Madrid, Gastrofestival i amb el patrocini d'Iberia i BMW-Inauto. S’afirma que “serà un esdeveniment únic en el qual s'homenatjarà la festa tradicional de la verema de la mà de diversos cellers pertanyents a diferents denominacions d'origen de tot el país i de prestigioses marques de productes gastronòmics nacionals”. Des de les 19:00 fins a les 22:00 hores del proper dissabte el carrer José Ortega i Gasset -entre Velázquez i Serrano- es tancarà per convertir-se en l'escenari d'una original festa on una selecció de cellers de diferents denominacions d'origen d'Espanya donaran a provar els seus vins compartint amb el públic l'arribada de la verema. Els assistents, a més, podran degustar una “rica i variada selecció gastronòmica”. Els més de 3.000 m² de moqueta de color vermell amb els quals es vestirà aquest emblemàtic carrer unit a la presència de dos grups musicals de jazz i bosanova convertiran el cor de Madrid en una original i única festa de la verema.
            Alguns dels cellers que estaran presents a “Las Vendimias” són Dinastia Vivanco; Roda; Rioja Alta; Marquès de Murrieta; CVNE; Arte Vino; Ramón Bilbao; Pérez Pascuas; Abadia Retuerta; Vega Sicília; Pago de los Capellanes; Dominio de Atauta; Cuatro Rayas; Barbadillo; Pazo de Señorans; Juan Gil, i, entre d’altres propostes, una selecció de vins de Madrid. Es podran degustar diversos plats de la gastronomia espanyola com els formatges Flor de Esgueva, pernil ibèric de Carrasco, o diversos productes gourmet de l'empresa Cascajares. La 4ª edició de “Las Vendimias és un acte obert al públic al que podran assistir un total de 3.500 persones. Per a això, els interessats podran adquirir una entrada per 10 euros -o 6 euros en el cas de ser socis de Lavinia. La inscripció es fa des del 25 de setembre a través de la web www.lavinia.es, on s'adquireixen les entrades que es podran canviar en la tenda Lavinia de José Ortega i Gasset o el mateix dia de l'esdeveniment a l'entrada situada a la cantonada dels carrers Velázquez i José Ortega i Gasset. Aquest tiquet permetrà degustar 5 consumicions durant l'esdeveniment (ja siguin de vi o gastronòmiques).

Vilarnau proposa fer descobrir les bombolles de cava en un tast que s'inicia prescindint dels sentits


De la mà l’enòloga sadurninenca Eva Plazas, i acompanyada d'una artista d'interpretació, les caves Vilarnau d’Espiells (González Byass) proposen fer descobrir el món de la bombolla del cava mitjançant un tast que s’iniciarà sense cap dels cinc sentits. Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa d’actes de la mostra Cavatast, que es fa del 5 al 7 d’octubre a Sant Sadurní d’Anoia. Durant el tast de Vilarnau s’aniran Es destapant un a un, el tacte, la vista, l'olfacte, l’oïda, el gust fins a acabar amb tots els sentits i “descobrint noves sensacions entorn d'una beguda molt màgica, el cava”. El preu per participar-hi són 7 euros. Les reserves es poden fer a: reserves@cavatast.cat o bé a través del telèfon 93.891.31.88.

dissabte, 29 de setembre del 2012

Lara diu que "en una guerra del cava hi haurà morts i ferits greus”


El president de Planeta, José Manuel Lara, va afirmat ahir divendres que si Catalunya acaba per independitzar-se el seu grup editorial traslladaria la seva seu social a una altra ciutat d'Espanya. La seu s'hauria d'anar a “Saragossa, Madrid o Conca”, ha assegurat l'empresari català. També ha recordat el boicot al cava que es va produir el 2004 després d'unes declaracions del llavors líder d'ERC, Josep Lluís Carod Rovira, contra la candidatura de Madrid als Jocs Olímpics després que es tanqués la porta a la selecció catalñana d’hoquei. Lara ha arribat a dir que “en una guerra del cava hi haurà morts i ferits greus”. També ha afegit que “la independència és absolutament impossible”, i ha afegit que espera que el full de ruta que ha adoptat Mes en el Parlament sigui una “arma de pressió per buscar alguna cosa a mig camí”.

Sumillers i importadors xinesos tasten al Priorat vins d'una trentena de cellers




Una delegació integrada per una quinzena de sumillers i importadors xinesos procedents de Hong Kong han visitat aquest dissabte la vila de Torroja del Priorat, on es troben participant en un tast de vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. La missió de prescriptors xinesos ha fet un recorregut per diferents espais d’interès de la DOQ Priorat i dedica la tarda a conèixer els vins d’una trentena de cellers que participen en un tast de presentació que es realitza a l’allotjament rural Cal Compte. El president del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Toni Alcover, ha donat la benvinguda a la delegació xinesa i ha convidat els seus integrants a assaborir els vins de cada un dels cellers presents al tast. Entre els prescriptors que visiten la DOQ Priorat s’hi troba Chow Kwok Ming Nelson, president de l’Assicació de Hong Kong i Xina de Sommeliers, així com el seu vicepresident, Chan Yee Wall Edwin. La DOQ Priorat ha incrementat en els darrers anys la seva presència en mercats emergents com el xinès, que cada cop més mostra interès a conèixer el territori d’aquesta denominació d’origen qualificada. Aquesta visita d’experts xinesos procedents de Hong Kong forma part d’un recorregut per una selecció de denominacions d’origen de l’estat espanyol que ha organitzat l’empresa Wine Events.

La gran tasca de L'Olivera, premiada a París


L’edició 2012 del festival internacional Oenovideo ha lliurat el seu Gran Premi al documental català “Terra d’Oportunitats”, coproduït per Televisió de Catalunya i per la productora Séptimo Elemento i dirigit per Roger Roca. Aquest film retrata la vida quotidiana a Vallbona de les Monges de L’Olivera, una explotació vitivinícola on una part de l’equip està format per persones amb dificultat d’inserció social. Des dels seus inicis, l'eix social de L'Olivera està en el nucli del projecte de l’Olivera. Junt a les activitats productives i d'integració laboral, duem a terme activitats socials amb la població amb què treballem, fonamentalment persones amb discapacitat psíquica, especialment aquelles en situacions socials més desfavorides. Aquestes persones formen part de la cooperativa com tothom i poden esdevenir socis de ple dret si així ho desitgen.
La pel·lícula, més enllà de presentar una realitat específica, es fa ressó igualment d’una realitat silenciosa però cada cop més present i que podríem anomenar com a Agricultura Social. La cerimònia de lliurament dels premis s’ha celebrat aquest divendres 28 de setembre al Palau de Luxemburg de París, seu actual del senat francès. L’acte ha inclòs una conferència de premsa amb el títol “La dimensió social del vi: un nou valor possible per al món vitivinícola del segle XXI?”, i on hi ha hagut els següents participants: 
 
* Roger Roca, director del documental “Terra d’Oportunitats”.
* Francesco di Iacovo, professor d’economia agrària a la Universitat de Pisa, promotor del projecte "Agricultura social europea" (Projecte SoFar) (http://sofar.unipi.it/)
* Jean Lheritier, professor d’història econòmica, president de Slow Food Roussillon i membre del Consell Internacional de Slow Food, que ha acompanyat des dels inicis el treball en xarxa dels cellers productors de vins d’agricultura social (www.slowfood.fr).
* Jean Phillippe Granier, enòleg i responsable tècnic de l’AOC Languedoc i membre del Consell de Direcció de el Centre Especial de Treball Compagnons de Maguelone (www.compagnons-de-maguelone.org).
* Pau Moragas, enginyer agrònom i enòleg, i responsable de camp de L’Olivera (www.olivera.org). 

L’acte també ha comptat amb la projecció de la pel·lícula guanyadora “Terra d’Oportunitats”, la cerimònia de lliurament dels premis i un còctel on estaven també representats algun dels vins de L’Olivera.  Una petita delegació de representants d’aquest celler de Costers del Segre ha pogut assistir a l’acte. A l’acte s’ha reconegut la gran qualitat del film així com també la tasca d’aquesta organització que treballa al poble de Vallbona des de l’any 1974 i elabora vins i olis de gran qualitat associats a un projecte social d’inclusió.

divendres, 28 de setembre del 2012

L'Alt Penedès vol incrementar la comercialització enoturística


L’alcalde del Pla del Penedès i president del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, Santi Soler, va elevar ahir dijous als alcaldes de l’Àlt Penedès una proposta de participació al Consorci de Promoció Turística com a membres consorciats amb dret a veu i vot a l’assemblea general o com a col·laboradors via subvenció. Soler va explicar que actualment el Consorci inclou, com a membres consorciats, empreses de tots els municipis de l’Alt Penedès i que ofereix assessorament i suport a tots els municipis de la comarca. “S’ha aconseguir establir una oferta turística estructurada i s’ha creat una marca (Enoturisme Penedès), ara el repte és augmentar la comercialització per portar més turistes i visitants a la comarca”.
            En el torn d’informacions de la presidència, el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, va exposar les 4 línies d’ajut que la institució presentarà a la Xarxa de Governs Locals de la Diputació de Barcelona: la senyalització del sender de la Via Augusta, l’ampliació de les rutes verdes, l’actualització de la senyalització turística i el manteniment de la xarxa bàsica de camins comarcals.

La Festa de la Verema del Bages creix i arriba a Manresa



L'edició d'enguany de la Festa de la Verema del Bages veurà complert un dels objectius: ser més gran i que part de les activitats es facin en altres poblacions de la comarca del Bages. La inauguració es fa a Sant Benet de Bages. En aquesta quarta edició, la Festa de la Verema arriba a la capital del Bages amb una proposta diferent a l'habitual: Nocturna Vinum, o el que és el mateix: vins, música i tapes. Nocturna Vinum, que tindrà lloc el divendres 5 d’octubre, és una activitat dirigida a “un públic amant de l’oci, de la bona companyia i d’un bon entorn, tot compartint una copa de vi. Aquesta definició va fer moure a la comissió per buscar la complicitat de 4 espais situats al centre de Manresa, on també tinguessin un vincle especial amb la cultura musical”. Tres restaurants (Canonge, Kursaal espai gastronòmic, Las Vegas, i La Peixera, cafè-teatre) són el nexe d’unió d’una combinació feta per l’ocasió: música+vins+tapes. Cada espai ha escollit una programació musical que acompanyarà amb una degustació maridatge de vins i tapes. En definitiva, com s’afirma des de l’organització, la iniciativa ofereix “gaudir d’una actuació musical d’artistes del Bages tot prenent una copa de vi i d’algun toc gastronòmic, al vespre de la nit manresana”. Tant els horaris com la diversitat dels espectacles estan pensats perquè el públic pugui fer un recorregut pels 4 espais. L’entrada a tots els espais és gratuïta, havent de pagar la consumició i les tapes. Els espectacles es fan de les 21.00 h a les 23.00 h i els espectacles són: Canonge (“Llibert Fortuny i Jordi Farrés” en concert), Kursaal espai gastronòmic (Ecofusió de jazz-flamenc-chillout amb “Cecili Rueda i Joan Romero” ), Las Vegas (Música i vi amb “Laia Boixadós i Jordi Figueres”). A les 23.30 h , a  La Peixera, hi haurà un concert de jazz i tast de vi comentat, amb “Max Sunyer a tres cantons i Toni Traus” (Max Sunyer – guitarra, Toni –Traus – baix, Agustí Borrell – bateria).
            La festa arranca aquest any el dijous 4 d’octubre amb una segona novetat, un taller pràctic sobre les propietats nutricionals i el valor alimentari del raïm i del vi de cuina a càrrec de Mengem Bages, que es poresenta amb el títol “Del cep al fogó”. La inauguració oficial tindrà lloc el divendres 5 d’octubre a la Fundació Alícia de Món Sant Benet, amb l’original taller didàctic “Els vins dins el món de la cocteleria”, a càrrec de Jaume Biarnés, responsable de cuina i recerca. Les places són limitades, havent de fer la inscripció enviant un correu electrònic a info@dopladebages.com.
            El dissabte, a la finca d’Urpina de Sant Salvador de Guardiola, tindrà lloc a partir de les 8.30h la Festa de la Verema Solidària, amb un seguit d’activitats que s’aniran desenvolupant durant tot el matí: sortida en BTT des de d’Ampans, caminada, botifarrada, collita i aixafada de raïm, taller artesanal del most, concurs de dibuix, tast de vins solidaris i maridatge, mostres d’artesans, animació i jocs de carrer tradicionals. Un matí farcit d’accions diverses, amb la finalitat que la gent pugui descobrir la verema més solidària del Bages. I el dissabte es tancarà amb el sopar de verema amb mongetes de Castellfollit del Boix i botifarra, un exitós sopar que aplega més de 400 persones.
            I el diumenge s’inicia també amb una tercera novetat: una “excursió amb bicicleta al passat de la vinya”, de la mà de MBici, amb sortida a Manresa i arribada al Mas Lluçà de Santpedor , un recorregut per barraques de vinya que acaba amb una visita a una masia medieval amb antics cellers i tines. L’excursió és apta per a tots els públics. L’organització diu que els protagonistes de la festa són els 12 cellers de la comarca, “uns cellers que formen una Denominació d’Origen d’una gran qualitat, i que portaran més de 50 vins per degustar, tant de varietats autòctones com varietals. I sens dubte, es podran tastar novetats”. Els visitants podran fer quatre degustacions de vins i caves, la plaça vella d’Artés, comprant un tiquet de 6€, amb copa inclosa. Durant tot el dia a Artés hi hauran activitats tant diverses com una trobada d’intercanvi de plaques de cava, concurs de fotografia, aixafades de raïm, baixades a la vinya amb tractor, representacions de teatre, música i espectacles de carrer, degustacions fetes per Les Cuineres del Bages, parades i mostres d’artesans, i el tast 2.0 que aquest any també s’amplia, degut al gran èxit de la passada edició.  El tast 2.0 es realitzarà el diumenge a les 18.30 h. i tastarà un vi de cadascun dels cellers de a DO Pla de Bages, i es farà de forma paral·lela al Museu d’Artés, a l’Espai Gastronòmic del Kursaal de Manresa, al Canonge i al Sibar de Barcelona. A cadascun d’aquests llocs hi haurà un sumiller que conduirà el tast. Des del primer moment, es podrà seguir via twitter al hashtag o etiqueta #vinsdelbages. A través d’ell, els participants del tast podran comentar les sensacions que els hi provoquen els vins i compartir les opinions amb la resta d’usuaris, ja sigui de viva veu, o a través de la xarxa i a distància.
            “Cuidant amb més cura que mai els elements més representatius de la festa”, la proposta d’enguany també inclou el teatre i la música al carrer, les baixades a la vinya amb el tractor seguides de la popular aixafada de raïm, on els nens i les autoritats en són els protagonistes, per a procedir a l’artesanal taller del most, el pa amb vi i sucre, els mossecs de verema, el sopar de verema, la festa acabarà a les 19.30 h. amb l’espectacle “Arrels” a càrrec de NEI Teatre i Esplai de l’Amistat d’Artés.
            La Festa de la Verema del Bages és una iniciativa “ arrelada com l’espai de referència del vi i el cava dels cellers que formen part de la Denominació d’origen Pla de Bages. S’afegeix que és “una festa amb un gran èxit de participació, que s’ha convertit en un homenatge al patrimoni i la tradició vinícola de la comarca, i pretén més que mai portar el nom del Bages en totes les accions que es portin a terme”. Per a més informació consultar www.festaveremabages.cat

Cursos d'iniciació al tast de vins i de gestió contable d’empreses vitivinícoles, a la URV


Totes aquelles persones que vulguin iniciar-se en el món del vi i el seu tast i que tinguin poc o cap coneixement del tema i busquin adquirir les tècniques imprescindibles per a l’iniciació al tast de vins i aprendre les nocions bàsiques sobre l’elaboració de vins blancs, rosats, negres i escumosos tenen la possibilitat de formar-se amb un curs de deu hores a la Facultat d'Enologia Campus Sescelades de la Universitat Rovira Virgili (URV). La universitat atorga un certificat d’aprofitament d’aquest curs presencial d’iniciació al tast de vins que s’ofereix per 135 euros. La coordinació acadèmica va a càrrec de Montserrat Nadal Roquet-Jalmar i té com a docents a Pedro Cabanillas Amboades, Anna Casabona París, Montserrat Nadal Roquet-Jalmar i Josep Ribas Beltran. Es farà els dies 13, 16, 20 i 23 de novembre, de 18:00 a 20:30 h.
            També s’ofereix un curs de gestió contable d’empreses vitivinícoles adreçat a empresaris i directius que tenen al seu càrrec la responsabilitat de l’àrea comptable i/o tributària de les empreses del sector vitivinícola: Professionals, assessors, gestors, etc, que duen la comptabilitat d’empreses del sector vitivinícola. L’objectiu d’aquest curs de la URV és “precisar els aspectes mes importants de la implantació del Nou Pla General Comptable en el Pla comptable específic del sector vitivinícola”, així com “ millorar substancialment l’anàlisi que pugui fer del resultat de la seva empresa, així com de la presa de decisions”. És un curs presencial que es farà del 06/11/12 al 08/11/12 de 09:30 a 14:30 h al Centre de Formació Permanent de la Fundació URV, a Reus. La coordinació acadèmica va a càrrec de Montserrat Nadal Roquet-Jalmar i s’ofereix el curs per 165 euros.
            Els dos cursos compleixen els requisits per ser bonificats a través de la Fundació Tripartita (FTFE). Per a més informació podeu contactar amb Pilar Álvarez: bonificacio.tripartita@fundacio.urv.cat o trucar al 977 32 74 13.

El còctel de Javier de las Muelas per al Cavatast: "inquiet, delicat i cosmopolita"


 
Sant Sadurní ja té un còctel propi: el Còctel Cavatast. L'empresari i cocktailmaster Javier de las Muelas, l'encarregat d'inaugurar el Cavatast 2012, l'ha creat, amb cava, per l'ocasió. El vindrà a presentar i a explicar-ne tot el procés creatiu en una ponència dirigida a professionals de la restauració que impartirà el dia 2 d'octubre a les 6 de la tarda, al Celler Gran de la Fassina, com un dels actes previs al Cavatast, la 16ena edició de la mostra de caves i gastronomia que es celebra els dies 5, 6 i 7 d'octubre a Sant Sadurní. Aquest dimecres, el que serà 'ambaixador' del Cavatast per mitjà del món de la cocteleria, va rebre una representació de l'Ajuntament de Sant Sadurní, encapçalada pel regidor de promoció econòmica i comunicació, Jaume Amigó, per tal de presentar el còctel i la masterclass que durà a terme. A la presentació, que es va fer a Dry Martini The Academy també hi van assistir representants de Som Sant Sadurní i de l'empresariat de la vila. En un acte molt distès, Javier de las Muelas i el seu equip van presentar la seva creació com “un còctel inquiet, delicat i cosmopolita, amb matisos de la Mediterrània, Índia, Jamaica, Àfrica, Brasil i Japó, amb aroma a tradició artesanal i gust d'arreu del món, començant per Sant Sadurní, d'on en surt un dels ingredients principals, el cava, que es simbolitza amb el raïm de groselles que decora la copa”. Des de l'Ajuntament s'ha volgut maridar enguany el món del cava amb el de la cocteleria, “per anar explorant terrenys i donar al Cavatast una nova projecció”, segons l'Ajuntament sadurninenc. El còctel serà patrimoni de Sant Sadurní i els restauradors de la vila el podran oferir com a producte amb identitat pròpia.

La Generalitat diu que a Catalunya estem ja molt avançats en la gestió integrada de plagues

El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Miquel Molins, ha inaugurat aquest matí, en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, la 5ª Jornada de Sanitat Vegetal, de periodicitat anual, emmarcada dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2012 del DAAM, i que té com a objectiu debatre temes d’actualitat relacionats en el control de les plagues, les malalties i les males herbes que afecten els nostres cultius. La jornada d’enguany és de la màxima actualitat, atès que es debat l’aplicació a Catalunya de la directiva (2009/128/CE) d’ús sostenible dels plaguicides, que és d’imminent  aplicació a l’Estat espanyol, i que estableix un marc per a aconseguir un ús sostenible dels plaguicides mitjançant la reducció dels riscs i els efectes del seu ús en la salut humana i el medi ambient, i el foment de la gestió integrada de plagues i de plantejaments o tècniques alternatives, com les alternatives no químiques als plaguicides. Aquesta Directiva obliga a tots els agricultors a adoptar els principis de la Gestió Integrada de Plagues l’1 de gener de 2014. Molins ha incidit en què “ens queda, doncs, poc més d’un any, per a aconseguir que la Gestió Integrada de Plagues sigui assumida per tots els agricultors, els quals hauran de disposar, a més, d’un assessor fitosanitari i aplicar sempre que sigui possible, tècniques i mitjans no químics en la prevenció i lluita contra les plagues, malalties i males herbes”. Els agricultors que fan Producció Integrada i Producció Ecològica o que estan associats en Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) ja compliran aquest aspecte de la normativa, tot i que la Directiva també estableix altres noves obligacions com ara prendre mesures de gestió del risc per a protegir el medi aquàtic i l’aigua potable, mesures en zones específiques, mesures en l’emmagatzematge, i la revisió periòdica els equips d’aplicació de fitosanitaris, entre altres.
    “A Catalunya estem ja molt avançats en la gestió integrada de plagues gràcies, entre altres motius, a la creació de les ADVs l’any 1983, les quals han fet millorar molt el control de les plagues, malalties i males herbes en el nostre territori”, segons s'ha informat avui des del DAAM. La jornada compta amb la participació de Jordi Peix, ex director general del DAAM, que va impulsar la creació d’aquestes agrupacions, de les quals actualment n’hi ha més d’un centenar distribuïdes arreu del territori català, i que compten amb 135 tècnics que assessoren fitosanitàriament als agricultors. Així, Peix hi exposa els principis d’aquella important iniciativa que ha resultat tan beneficiosa per a l' agricultura catalana. En la jornada també s’exposa el Full de Ruta fixat a Catalunya per a l’aplicació de l’esmentada directiva europea, elaborat pel DAAM en col·laboració amb la Mesa “Per a un ús sostenible dels productes fitosanitaris”. Aquesta Mesa, creada pel DAAM el passat mes de juny, compta amb representants del DAAM, de l’IRTA, del sector productor i comercialitzador de productes fitosanitaris, dels sindicats agraris, dels col·legis professionals, de les ADV, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), etc., i s’ha reunit periòdicament per a debatre el cronograma i mecanismes per a la seva aplicació. Per a complir amb la directiva, l’Estat espanyol i demés estats membres han d’establir, abans de novembre de 2012, els seus Plans d’Acció estatals, que a l’Estat Espanyol està sent elaborat per un Grup de Treball format per tècnics del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) i els caps de Servei de Sanitat Vegetal de sis Comunitats Autònomes, entre elles Catalunya.  A més, la Jornada compta com a ponent amb l’expert del Ministeri que coordina el Grup de Treball que elabora l’esmentat Pla de l’Estat espanyol, el qual hi exposa els seus trets principals.
    Al final de la sessió del matí hi haurà un debat sobre l’impacte d’aquesta nova normativa europea d’ús sostenible dels fitosanitaris; la Gestió Integrada de Plagues i l’assessorament fitosanitari, amb la participació de l’Associació d’ADV, d’Entitats amb ADV i d’Entitats d’Assessorament de Catalunya, de l’Associació de tècnics d’ADV de Lleida, i de representants del MAGRAMA i del DAAM. Aquesta directiva és, segonsd el DAAM, “un gran repte per a l’agricultura catalana i europea, no només per les noves i importants obligacions que imposa a l’agricultor sinó també per la necessitat imperiosa de trobar noves alternatives al control de plagues”. Per aquest motiu, des del DAAM ja fa temps que es treballa “en aquesta direcció” i es considera que “cal promoure iniciatives com la que conjuntament DAAM, IRTA i sector porten a terme en el sector de la fruita dolça amb el programa Fruit.Net, que va en la línia de la directiva d’aconseguir millorar l’ús dels plaguicides”. D’aquí que en la sessió de tarda de la jornada, els directors tècnics del programa Fruit.Net exposin els resultats obtinguts enguany en les plantacions pilot de pera, poma i préssec. També s’exposarà per part d’experts de l’IRTA, la “greu problemàtica” creada per la retirada dels productes fitosanitaris antiescaldants en postcollita de pera i poma i de les possibles alternatives al seu ús. Al final de la sessió de tarda, tècnics especialistes del DAMM donaran a conèixer les novetats sobre determinades plagues i malalties que amenacen greument les produccions fruiteres catalana, centrant-se bàsicament en eel perillós foc bacterià, que està afectant ja a plantacions de pera i poma del territori aragonès, i de la nova mosca Drosophila suzukii, que està afectant de forma important les produccions de cirera i maduixa del litoral català.
    El DAAM també apunta que “com es pot constatar, la sanitat vegetal és avui per avui una necessitat i una obligació que té davant reptes de gran calat i que esdevé no només un pilar fonamental de l’estratègia política del Departament d’Agricultura sinó un instrument de valor al servei propi del sector”. S'afegeix que “Aaxí, mentre d’una banda s’ha de prendre mesures contra les noves plagues que provenen de fora del nostre territori, d’altra cal afrontar les restriccions i obligacions que estableixen les noves normatives europees fitosanitàries, sovint un clar reflex de les demandes de la societat. Per aquest motiu, per part del DAAM s’està fent un important esforç en la prevenció i informació als agricultors de les noves plagues i malalties perilloses que ens amenacen, i paral·lelament en donar suport a l’agricultor a afrontar els reptes de la nova normativa europea”, afegeix Molins.

Cinema DiVí

La Denominació d’Origen Catalunya i el Club TR3SC han unit esforços per oferir al socis del club cultural la primera nit de Cinema DiVí: un maridatge de vi i cinema, durant el qual un grup de 100 persones podran visitar el Celler Bohigas (Òdena) i tastar al seu mas del segle XIII els seus vins amb un maridatge-sopar amb productes de proximitat. També s'ofereix assistir a la projecció de la pel·lícula documental Mondovino. La primera sessió de Cinema DiVí tindrà lloc el pròxim 11 d’octubre. Els assistents seran traslladats des de la Plaça Francesc Macià de Barcelona al Celler Bohigas (Òdena) en autocars en dos torns (19.30 i 20 hores) i, un cop finalitzada l’activitat, retornats al punt de sortida, per tal de facilitar els desplaçaments. Totes aquelles persones interessades poden inscriure’s a través de la nova secció dedicada al món del vi del Club TR3SC (www.tresc.cat/vins/). L’activitat té un preu especial de només 15€ (inclosos trasllats, visites, tastos, aperitiu i projecció de cinema). La sessió d’enoturisme i cinema servirà per presentar el cicle Cinema DiVí que la DO Catalunya prepara per l’estiu del 2013, en una acció en paral·lel amb l’Enoteca Regionale de l’Emilia Romagna, on el projecte Cinema Divino compta amb més de 7 anys d’història i un gran èxit de públic. La sessió a Bohigas comptarà amb el responsable del cicle italià, Carlo Catani, així com de premsa italiana. Cinema DiVí persegueix "apropar al públic més urbà a la realitat dels cellers del país, oferint un maridatge cultural (vi/cinema) als assistents, en un acte de divulgació de la cultura del vi".

700 persones al solidari Sopar de la Gàrgola, que es fa a Codorníu per commemorar el 125è aniversari de l'arribada de la plaga fil·loxeraire

Un total de 700 persones assistiran aquest dissabte al Sopar de la Gàrgola, els beneficis del qual aniran destinats a Càritas. Coincidint amb el 125è aniversari de l'arribada de la plaga fil·loxeraire a Sant Sadurní i, de retruc, a l'Alt Penedès, des de l'Associació Festa de la Fil·loxera s'ha volgut commemorar aquesta efemèride celebrant el Sopar en un lloc tan emblemàtic com és el Celler Gran de Can Codorníu. A dos quarts de nou del vespre s'obriran les portes del Celler Gran de Can Codorniu i, a les nou, de forma puntual, començaran un seguit d'actes de commemoració que l'Associació encara vol mantenir en secret. Després, hi haurà el tradicional sopar i, un cop s'acabi, hi haurà un sorteig d'obres d'art cedides per diversos artistes: Núria Torres, Francesc Guilera, Vicky Blanco, Laura Sibill, Alonso Castellanos, Pepita Cid, Mercè Benet, Clàudia Carbó, Immaculada Duran, Jaume Figueras... Les obres es podran veure el mateix dissabte a les Caves Codorníu. Els beneficis del sorteig també aniran destinats a Càritas. L'Associació Festa de la Fil·loxera, amb la col·laboració de l'empresa Hillsa, ha organitzat un autocar per totes aquelles persones que vulguin assistir al Sopar de la Gàrgola. Tot i que el transport amb autocar fins a les caves Codorníu serà gratuït, cal inscripció prèvia al Servei de Cultura de l'Ajuntament, ubicat al Casal d'Entitats. Es pot fer de forma presencial: C/ Marc Mir, 15, segon pis. De 8 del matí a 3 del migdia; per telèfon: 93.818.42.24 (de 8 a 15h) o bé per correu electrònic: cultura@santsadurni.cat. L'autocar sortirà a 2/4 de nou del vespre des de la Plaça del Pont Romà.
    L'Associació convoca dissabte a les 10 del matí a les Caves Codorniu a totes aquelles persones que vulguin ajudar a muntar el Sopar. A causa del gran nombre d'assistents, també serà necessària la col·laboració a l'hora de servir els plats. El Sopar de la Gàrgola és un acte organitzat per l'Associació Festa de la Fil·loxera amb el patrocini de Codorníu i, la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Sadurní, el Consell Comarcal, Brodats Grill, Hillsa, Escola Municipal de Música, Gràfiques Llopart, Divertalia, Coral Sant Sadurní, Isaac Pedrola i Oriol Noya i el seu equip.

El vi podrà anunciar-se en llocs on està prohibit


El PP ha presentat al Congrés una esmena al projecte de llei de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis --l'anomenada llei de la Llicència Exprés-- per permetre la publicitat de begudes alcohòliques de menys de 20 graus (cerveses i vins, fonamentalment) en llocs on la seva venda o consum estigui prohibida, segons un despatx de l’agència Europa Press. L'esmena, a la qual va tenir accés Europa Press, inclou una modificació en la Llei General de Publicitat de 1988 per exceptuar a les begudes de menys de 20 graus de la prohibició general de publicitar begudes amb alcohol en llocs on estigui prohibida la seva venda o consum. Aquesta excepció ja existeix per a la publicitat en televisió. Segons justifiquen els populars, "la immensa majoria de països de la UE no tenen limitat l'ús d'aquests canals de comunicació --com a esdeveniments esportius internacionals retransmesos a Espanya per televisió-- (per a la publicitat de begudes alcohòliques de menys de 20 graus), per la qual cosa aquesta limitació redueix la competitivitat de les marques espanyoles". A més, recorden que la publicitat en llocs com els estadis esportius "està dirigida principalment als espectadors de televisió", mitjà en el qual no estan prohibits aquests anuncis, per la qual cosa encara que les persones que acudeixen als estadis tenen prohibit el consum d'alcohol la restricció a la publicitat "manca de justificació". Per tot això, la intenció del PP amb la seva proposta és "facilitar la possibilitat que se celebrin a Espanya esdeveniments esportius de caràcter internacional que compten amb un fort suport econòmic i financer de marques de begudes amb graduació alcohòlica inferior a 20 graus".

Nova carta de vins interactiva a l'hotel Vela




Wave, el restaurant de la planta baixa del W Barcelona (l’hotel Vela de Barcelona), ha presentat com a una de les novetats per a aquesta tardor la seva nova carta de vins interactiva. L'eina, anomenada eMenu iPad i desenvolupada per l'empresa especialitzada Mi hormiga, presta “un innovador servei per donar més i millor informació als clients de Wave sobre les bondats dels vins nacionals, vins amb denominació d'origen (Penedès, Ribera, Priorat, Rioja, Navarra, etc.), caves i xampany que es poden trobar en “la cuidada selecció” del restaurant. Amb aquesta nova iniciativa, W Barcelona “aposta una vegada més per millorar l'experiència dels seus visitants proporcionant-los una eina que permet conèixer de manera molt visual, intuïtiva i instantània la identitat de cada ampolla de vi, obtenint així mateix informació específica sobre el celler, el maridatge, etc.” eMenu iPad és, a més, un suport per a tot l'equip de Wave incloent la figura del sumiller, ja que aquest pot plasmar les seves recomanacions i la seva experiència, sense perdre la comunicació propera amb el comensal. Wave és el primer restaurant d'hotel d'Espanya en el qual s'utilitzarà el serveis SAAS (Programari as a Service) de l'empresa capdavantera mundial en el sector de creació de cartes interactives, emenuinternational. El dispositiu triat per a la instal·lació d'aquesta aplicació en el restaurant Wave és el nou iPad 3 amb pantalla retina. En paraules de Badr Bennis, Food&Beverage Manager de l'hotel, “aquest tipus d'eines permeten millorar la satisfacció dels nostres clients i aporten més valor a la nostra marca i els nostres serveis. La innovació i el disseny, que són part de l'essència d’eMenu iPad, són també característiques inherents a la personalitat de W Barcelona, per la qual cosa aquesta aplicació encaixa perfectament amb l'experiència que volem transmetre”.

Tastos de vins de totes les DO's catalanes i caves, al Mercat de Santa Caterina de Barcelona



El matí d’aquest dijous s’ha presentat al Mercat de Santa Caterina de Barcelona (avinguda Francesc Cambó, 16) un cicle de tast de vins catalans i productes de mercat, una proposta que arrenca el pròxim mes d’octubre i que s’allargarà fins al mes d’octubre de 2013. L’acte ha comptat amb la presència del regidor de Comerç, Consum i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Raimond Blasi, a la vegada president de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB); Salvador Rovira de l’Institut Català de Vinya i el Vi (Incavi); el gerent de l’IMMB, Jordi Torrades, i el president de l’Associació de Comerciants del Mercat de Santa Caterina, Àngel Juny. L’Associació Enjoy Wine Barcelona proposa una activitat de tasts de vins de les diferents DO catalanes un cop al mes al mercat de Santa Caterina. Serà mensualment un divendres de 7 a 10 de la tarda. L’activitat inclou la presentació i tasts de diferents vins propis de cada D.O. El tast el realitzarà una persona experta triada per cada DO. Al final de cada tast hi haurà una petita degustació de productes del territori adquirits a les parades del Mercat. Hi participen les 11 DO’s catalanes més la del Cava.

Participar a cada activitat costa 25 € i es pot fer la inscripció a la web
www.dosantacaterina.cat o al punt d’informació del mercat
 

Les dates dels tasts són les següents:

26 d’octubre de 2012- DO Cava
16 de novembre de 2012 - DO Catalunya
21 de desembre de 2012 – DO Penedès
18 de gener de 2013 – DO Costers del Segre
15 de febrer de 2013 – DO Montsant
15 de març de 2013 – DOQ Priorat
19 d’abril de 2013 – DO Tarragona
24 de maig de 2013 – DO Terra Alta
14 de juny de 2013 – DO Empordà
19 de juliol de 2013 – DO Alella
20 de setembre de 2013 – DO Pla de Bages
18 d’octubre de 2013 – DO Conca de Barberà

Joan d'Anguera, amb certificat biodinàmic Demeter



El celler Joan d’Anguera ha estat acreditat com a operador Demeter Internacional, fet que certifica que la producció i elaboració dels seus vins s’ajusta als principis biodinàmics. En el portal del Consell Regulador de la DO Montsant (http://www.domontsant.com) s’afirma que “l'agricultura biodinàmica és un mètode d'agricultura ecològica que es va començar a exercir des de l'any 1924 com una aplicació dels principis de la filosofia de Rudolf Steiner, que es recollien al llibre Cursos sobre agricultura biològico-dinàmica”. S’afegeix que el celler Joan d’Anguera, ubicat a Darmós, compta amb 24,5 hectàrees de vinya (garnatxa negra, carinyena, syrah i cabernet), totes conreades sota els preceptes biodinàmics.
            Josep i Joan Anguera afirmen a la pàgina web del seu celler (http://www.cellersjoandanguera.com) que “aquest any hem decidit no enviar mostres a cap guia de vins , per tant no veureu els nostres vins en cap guia 2013. El motiu és perquè estem en un procés de redefinició dels vins que fem, ja que des de que treballem la vinya amb el mètode biodinàmic (amb certificació Demeter per aquesta collita 2012) la manera en que estem elaborant els vins també ha canviat substancialment”. Afegeixem que “molts ja heu provat els nostres vins de la collita 2011, la vostra impressió ha estat excel·lent i de sorpresa, cosa que ens anima a esperar el màxim per aquesta collita 2012”.
            Demeter "és la marca comercial per aliments obtinguts mitjançant el mètode de producció biodinàmica certificat. Joan d'Anguera estarà autoritzada i farà constar en l'etiqueta dels seus vins, la marca "Demeter" en la collita 2012. Joan d'Anguera és també una empresa agrària de producció ecològica inscrita amb el número CT 2066 en el registre d'operadors del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

47 milions de kilos de raïm de "gran qualitat" a Jerez




La verema ha acabat a Jerez amb una “excel·lent qualitat i una notable reducció en la collita, com a conseqüència de la falta de pluges”. L'últim celler inscrit a la Denominació d'Origen que romania encara obert va donar per concloses la seva operacions en el dia d'ahir, posant així fi a la verema 2012 per als productes protegits. En total s'han premsat gairebé 47 milions de quilos procedents de les una mica més de 7.000 hectàrees inscrites en el Consell Regulador. Ha estat una verema curta, però amb un alt nivell de qualitat i un grau mitjà superior a 11,5º Baumé. Les condicions climatològiques de l'any agrícola han estat particularment seques, amb un nivell mitjà de pluviometria lleugerament per sobre dels 300 litres, la qual cosa amb prou feines suposa la meitat de la pluja recollida en un any normal. Encara que al començament de l'estiu l'estat fenològic de la vinya feia preveure una evolució lenta del fruit, a partir del verol es va produir una notable acceleració del ritme de maduració, propiciat per puntuals repunts de les temperatures, de tal manera que en la primera quinzena d'agost el raïm dels pagaments de l'interior aconseguia ja una mitjana de Baumé folgadament superior als 11º. Finalitzada la collita, el nivell mitjà de maduració del raïm ha superat els 11,5º Baumé en el conjunt de la zona de producció. D'altra banda, l'escassetat de pluges de primavera ha propiciat un magnífic estat sanitari del raïm, per la qual cosa pot afirmar-se que “estem davant una collita d'una gran qualitat”.
            Després de l'últim any d'arrencades subvencionades per la OCM, la superfície inscrita en el Consell Regulador ascendeix actualment a 7.062 hectàrees, distribuïdes entre 2.514 explotacions al llarg dels nou termes municipals que formen la Denominació d'Origen. La superfície mitjana del vinyer se situa per tant lleugerament per sota de les tres hectàrees, si bé amb notables diferències entre municipis; així les vinyes de Trebujena tenen una superfície mitjana de només 0,73 hectàrees, mentre que en el cas dels vinyers del terme municipal de Jerez l'explotació mitjana és de més de 10 hectàrees. La producció total s'ha situat en 46.978.932 quilos, la qual cosa suposa un descens global del 27% pel que fa a la collita del passat any. Ara bé, considerant la menor superfície inscrita, la variació en termes de producció mitjana per hectàrea ha estat d'un 22%. Novament, el descens de producció per hectàrea ha afectat de forma molt diferent als diferents termes municipals de la Denominació; els vinyers de Trebujena han produït pràcticament un terç menys que en 2012, mentre que en alguns termes costaners com Chiclana i Chipiona s'ha recollit fins i tot més producció per hectàrea que en la passada verema. El dia 13 d'agost es va engegar oficialment el dispositiu especial de control del Consell Regulador, que ha aconseguit en aquesta ocasió a un total de 34 cellers d'elaboració i que ha mobilitzat a més de 40 inspectors. Com és habitual, la verema s'ha desenvolupat de forma molt escalonada, començant a l'interior i estenent-se progressivament cap als pagaments més propers a la costa. El gruix de l'activitat es va concentrar en l'última setmana d'agost, sent els últims cellers a tancar els de les localitats costaneres i, particularment, els dedicats al premsatge del raïm moscatell.
         La d'aquest any ha estat la tercera verema inclosa en el Pla de Viabilitat signat el 2010 per la Conselleria d'Agricultura i Pesca de la Junta de Andalucía amb les organitzacions professionals del Marco de Jerez. Sobre la base d'aquest pla, aproximadament 525 hectàrees de vinyer inscrit es troben acollides al pla pilot segons el qual la seva producció quedarà íntegrament destinada a l'elaboració de most concentrat rectificat.

dijous, 27 de setembre del 2012

Pazo de Señorans, els millors albarinyos segons International Wine Cellars


La revista International Wine Cellars, del prestigiós crític de vins nord-americà Stephen Tanzer, ha atorgat puntuacions per sobre dels 90 punts a dos vins del celler Pazo de Señorans en el seu número de setembre. Josh Reynolds, tastador dels vins espanyols de la revista nord-americana, li ha atorgat 92 punts a Pazo de Señorans 2011 i 93 punts a Pazo de Señorans Seleccióm de Añada 2005, sent els vins de Rías Baixas millor puntuats aquest any. Reynols qualifica aquests dos vins de la següent forma:

2011 Pazo de Señorans: or pàl·lid. Intensament perfumat per aromes de pela de llima, citronela, talc mineral, pebre blanc i camamilla. Refrescants sabors a fruites sucoses de meló, realçats per notes cítriques i minerals i deixa un retrogust de fruita tropical. Sec, equilibrat, profundament afruitat amb un final d'una claredat impressionant i un toc mineral.

2005 Pazo Señorans Selección de Añada (envellit durant 34 mesos en acer inoxidable sobre mares): Brillant color groc-or. Exhibeix un sorprenent ventall d'aromes complexes compostes per pera fresca, mel de flors, camamilla i nous torrades, amb una intensa nota predominantment mineral. Es detecten vibrants sabors florals i a pela de cítrics Deixant-lo airejar se li reconeix després unes aromes de fruits més profunds i melosos així com una subtil textura oliosa. Revela un final marcat per un toc mineral, que deixa apreciar un vi d'una qualitat brillant, amb grata frescor. Aquest vi sembla remarcablement jove per la seva edat. (Eric Seleccionis de Salomón)

Pelegrí destaca els Plans impulsats pel Govern català com a eines de suport al sector per a garantir la seva competitivitat i futur

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat dels directors generals de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Maria Montfort, del conseller delegat executiu de PRODECA i director general de l’INCAVI, Jordi Bort, del director general de Forestal Catalana, Miquel Puig, i de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, ha inaugurat, aquesta tarda, la 58a edició de la Fira Agrària Sant Miquel de Lleida i el 27 Saló Internacional de la Fruita Eurofruit, que se celebren al recinte de Fira de Lleida fins al proper diumenge, 30 de setembre. Pelegrí ha volgut deixar palès que es tracta d’un certamen agrícola i ramader històric, que enguany ha mantingut les xifres, fet que demostra la seva “capacitat d’atreure potencials compradors i clients i la necessitat de les empreses de promocionar-se, compartir, fidelitzar i donar-se a conèixer en els temps que corren, perquè per sobre de tot aquesta Fira és un espai de comercialització i de networking especialitzat en un dels sectors més estables de la nostra economia i en una de les regions agroalimentàries més dinàmiques de Catalunya, de l’Estat i d’Europa.  Pelegrí ha valorat també molt positivament altres indicadors que posen de manifest el dinamisme del sector i la seva capacitat de contribució a la reactivació econòmica del país a través de les inversions que fa el propi sector en projectes de dinamització de les zones rurals. Així, el conseller ha destacat que enguany s'han aprovat, dins del programa Leader, 412 resolucions de recolzament a petites i mitjanes empreses agràries per un import de 18 milions euros, el que representa una inversió induïda de més de 56 milions d’euros.
    El conseller també ha destacat que aquest certamen també aprofita la seva capacitat de concentració per a posar sobre la taula els temes que ocupen i preocupen tant al sector com al Govern, i la primera edició del Fòrum Agrari de la nova PAC, el Fòrum sobre la Innovació en Agricultura, les 75 activitats paral·leles (amb 38 jornades tècniques i 5 reunions professionals), i una nova edició del Congrés Lleida Qualitat, en són una mostra”. En aquest punt, el titular del DAAM ha dit que “ el nostre mercat és el món, que no es fa res sense mirar a l’exterior, i que a dia d’avui és indiscutible que les exportacions estan aconseguint alentir la caiguda de l’activitat econòmica. “Estem batent records en volum d’exportacions, amb xifres històriques i amb un ritme de creixement per davant del de l’Estat”. Les exportacions catalanes sumen 30 mesos seguits de creixement continuat i han augmentat un 7,37% en els primers 6 mesos de l’any respecte al mateix període del 2011, duplicant la taxa espanyola que ha estat del 3,4%; les vendes catalanes a l’exterior suposen el 25,9% de les exportacions de l’Estat i aporten 3,73 punts al creixement de la seva economia. Gairebé 2.400 empreses catalanes van començar a exportar l’any passat i Pimec calcula que Catalunya té un potencial per millorar les seves exportacions de més de 27.000 milions d’euros” ha senyalat el conseller.
    El conseller també ha posat de relleu que en el sector agroalimentari, la taxa de cobertura (percentatge sobre el pes que tenen les exportacions sobre les importacions) no ha parat de millorar des del 2007, passant del 64% abans de la crisi (2007) a un 80% el 2011 i a un 83% durant el primer semestre de 2012. “Això vol dir que abans de la crisi compràvem 100 a l’estranger i només érem capaços de vendre 64. Ara som capaços de vendre 83. Així, la taxa de cobertura ens demostra que la competitivitat de les nostres empreses és molt més forta de la que moltes vegades se’ns atribueix i que, si bé no produïm quantitat, la nostra qualitat ens permet oferir més valor que els nostres competidors.
    Josep Maria Pelegrí ha indicat que per subsectors la indústria càrnica manté el lideratge -és el que exporta amb més valor-, però els productes d’alta qualitat com la fruita, els olis i els vins també acumulen importants increments interanuals. La qualitat de la nostra fruita va fer que creixéssim un 12% en els mercats internacionals el 2011, el 2010 ho vam fer un 5,4% i aquest any, han disminuït per culpa de les pedregades i la baixa producció, però en canvi els hi ha donat una molt bona cotització en llotja. “La nostra fruita té una gran acceptació al mercat rus, una economia que en 2 o 3 anys pot esdevenir la 5a del món en termes de PIB. Sóc conscient que la internacionalització no és ni fàcil, ni ràpida, ni tampoc no es fa sense invertir recursos, però també sóc conscient que l’exportació té uns beneficis indiscutibles per a les empreses i per a l’economia del país. De fet és una de les poques vies que tenim per aconseguir un creixement equilibrat i sostenible del teixit productiu català”. En aquest sentit, el conseller ha destacat que és per això que el Departament té un Pla d’Impuls a la Internacionalització agroalimentària catalana, que entre d’altres mesures inclou un programa d’acompanyament a l’empresa per introduir-se en un mercat o iniciar-se en l’exportació; un estudi de noves modalitats de contractació, i un conjunt d’actuacions de Trade Marketing (de promoció directa) per tal d’evitar la subcontractació de serveis externs, segons sector, producte i mercat. “Un pla que reclama vocació empresarial i emprenedora, tenir la il·lusió i la convicció de tirar endavant, però també, de tenir la formació, la paciència, i la planificació necessària per a fer-ho”, ha manifestat Pelegrí, afegint que “en definitiva, l’exportació és un repte estratègic en què tots hi hem de posar de la nostra part, inclòs les altes instàncies perquè reclamin allò que és de justícia com és la reciprocitat als productes de tercers països. Europa ha d’imposar a tots els productes les mateixes regles socials i mediambientals, i reclamem al Ministeri que faci la força que li correspon per a aconseguir-ho. En aquest sentit, el conseller ha considerat que “la PAC està avançant poc, i l’Estat té recorregut per millorar-ne i equilibrar-ne l’aplicació interna. Catalunya ha de poder decidir què fa amb els diners, atès que tenim competències exclusives en agricultura, i unes característiques especials i diferenciades respecte a la resta de l’Estat.
    “Els nostres europarlamentaris, senadors, diputats i jo mateix -ha afegit Pelegrí- estem treballant per a millorar tant la nostra capacitat de gestió i decisió com per a respondre a les necessitats de l’agricultura catalana; sent conscients que la PAC encara no està tancada i l’Estat encara té molt marge de maniobra per a millorar la distribució dels recursos vinculats a aquesta política. No ens podem permetre que l’agricultura catalana tingui un doble greuge comparatiu: europeu (per la discriminació de l’agricultura mediterrània respecte a la nord –europea) i estatal (per una mala distribució dels fons i un discurs poc enfocat a la diversitat espanyola). I tampoc no ens podem permetre que la PAC compliqui més les coses, sinó que ha de servir per a estimular el sector a continuar endavant, a buscar alternatives i a ser emprenedor, i per a donar resposta a les necessitats d’un mercat global, volàtil i incert. Així, respecte al primer punt, la PAC ofereix una gran oportunitat com és l’aposta per l’agricultura del coneixement a través de tres accions: increment de les mesures destinades a fomentar la innovació i la recerca; major finançament; i augment del grau de cofinançament de les mesures. I és molt important que el sector estigui preparat per recaptar aquests recursos”. En aquest sentit, el conseller ha volgut destacar que el DAAM ha impulsat el Pla de Recerca, Innovació i transferència agroalimentària de Catalunya, que vol “posar ordre a tots els esforços que fem en la matèria i involucrar a tots els agents de la cadena per a na innovació útil, competitiva i 100% transferible. A dia d’avui s’estan elaborant les últimes accions que descriuen la implantació dels objectius estratègics en el Pla d’actuació. Per això es compta amb la participació d’un comitè d’experts, les propostes del qual es sotmetran a valoració i aprovació durant el mes de novembre. I a nivell internacional, ens hem adherit a la iniciativa de la Toscana en la redacció de la declaració d’intencions per a impulsar la innovació i la transferència en el sector agroalimentari. Aquesta estableix una xarxa d’innovació entre regions per tal d’establir sinèrgies, potenciar el treball en xarxa, la transferència de coneixements i experiències i potenciar les iniciatives “bottom up” (aquelles que sorgeixen dels propis emprenedors i XXX ). En aquesta xarxa hi figuren regions alemanyes, franceses, finlandeses, italianes, en canvi, nosaltres, som l’única regió espanyola que hi participa activament”. Pelegrí ha reiterat la necessitat de donar resposta a les demandes d’un mercat “global, volàtil i incert” i ha afegit que el sector agroalimentari és un dels sector més singulars, entre d’altres coses, per la seva alta volatilitat, el que genera una gran incertesa, “per això sempre he defensat l’excepcionalitat agrícola i us he parlat de l’economia social de mercat. En aquesta volatilitat inherent s’hi ha de sumar una nova variant. Aquest proper trimestre Europa i el món hauran de fer front a un nou repte que ja vam patir fa cinc anys i que es pot convertir en cíclic si no hi posem remei: l’increment mundial dels preus dels cultius bàsics, de les matèries primeres, increments que afecten especialment les nacions que depenen de les importacions i que responen a un seguit de variables com catàstrofes climatològiques, la producció de biocombustible a partir de blat de moro, soja, o la canya de sucre, l’increment de la demanda dels països emergents, o la bombolla especulativa. “No tots els factors esmentats poden modificar-se amb facilitat o rapidesa, però en canvi n’hi ha altres que podrien atacar-se per a d’evitar la volatilitat en el mercat i nous períodes d’increments i de fam, factors com el bioetanol, que té una petjada econòmica i social molt gran, o l’especulativa, en són alguns exemples. Aquests factors demanen una coordinació internacional i nacional molt gran, que alguns governs haurien de començar a reclamar i exigir. Sembla que la UE, molt pressionada per França, podria flexibilitzar les directives energètiques especialment a aquelles que afecten als agrocarburants de primera generació. És una molt bona notícia, però creiem que, en un moment de negociació de la PAC, no podem ignorar temes tant transcendentals per al futur del nostre sector com és aquest”.
    Finalment, el conseller ha palesat la necessitat, en el context actual, d’actuar amb responsabilitat, ens cal abordar els temes i treballar sobre el què tenim i el què ens cal fer, perquè tenim un gran potencial, el sector agraolimentari ha demostrat una vegada rere l’altra que sap adaptar-se al mercat. El nostre caràcter, els nostres valors i la nostra història ens ha portat a lluitar contra l’immobilisme per a crear oportunitats: fer-nos més grans, millorar la qualitat, innovar, crear noves marques com la dels paraguaios, buscar sinèrgies amb el turisme o la restauració,... I això, ens ha donat molt bons fruits. Som un sector anticíclic i estratègic. Les nostres dades d’ocupació, d’activitat, de vendes, d’exportació,... ens situen al capdavant de tots els sectors productius”. En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha destacat que “conscients del nostre potencial i dels nostres resultats, per primera vegada, el Govern ha fet que un dels seus 4 plans tractors per a dinamitzar l’economia catalana inclogui la cadena agroalimentària: és el Pla tractor Alimentació 2020, que impulsa del Departament d’Agricultura, amb la col·laboració el d’Empresa i Ocupació i que fou presentat presentat fa unes setmanes; aquest Pla destaca la nostra posició de lideratge a nivell europeu, la nostra fortalesa interna i la presència arreu del territori, i la nostra gran capacitat d’arrossegament d’altres sectors, com per exemple el turisme”.
    El Pla Alimentació 2020, segons el DAAM, “s’alinea amb els objectius del pla europeu Horizon 2020 i desenvoluparà una estratègia de país que permeti a Catalunya i a tots els seus agents aprofitar la capacitat tractora del sector alimentari i totes les potencialitats del seu entorn per tal de situar-se a mig i llarg termini com una referència mundial en l’àmbit de l’alimentació. Així, el pla definirà estratègies i projectes basats en les oportunitats del sector, com són: la valorització del producte alimentari en els mercats nacionals i internacionals, la cohesió dels agents de tota la cadena de valor per a reforçar la seva competitivitat, o l’activació de projectes d’alt impacte aprofitant les sinèrgies amb els serveis relacionats (distribució, restauració, etc.)”. S'afegeix que “aquest és un projecte de país, que ens situarà al capdavant de l’agenda política i de la reactivació econòmica de Catalunya, perquè cultivar i produir aliments significa potenciar una economia productiva real i necessària”, ha conclòs el conseller.
    El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, organitza, en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, la tercera edició del Saló PRODUQTE, que pretén ser “un canal de venda per a ajudar a consolidar les xarxes de proximitat amb el reforçament de les relacions entre el productor i el consumidor final”. La col·laboració conjunta entre totes les institucions implicades en la promoció agroalimentària cerca la consolidació d’aquest saló, que va nàixer l’any 2010 amb una gran afluència de públic consumidor i una selecta participació d’empreses expositores. Amb el Saló PRODUQTE es busca la millor combinació: una fira potent i reconeguda, que rep una mitjana de 180.000 visitants, i uns expositors amb productes d’excel·lent qualitat. El Departament, a través de PRODECA, ha estat el gran impulsor d’aquesta iniciativa, que té com a objectiu que els visitants de la fira coneguin de primera mà l’excel·lent producció agroalimentària que tenen al seu abast i que els productors ampliïn la seva cartera de negoci i fomentin les relacions empresarials. A més, el visitant podrà degustar i comprar productes alimentaris, i participar en tot un seguit d’activitats complementàries al voltant del producte, la cuina, i la formació. Així, està prevista l’habilitació d’un espai d’animació gastronòmica, en l’estand del Departament, per a la presentació dels productes, un Show Cooking de fogons amb cuiners reconeguts, així com tallers de cuina, tastos i xerrades. L’organització del saló PRODUQTE se suma a altres iniciatives que el DAAM porta a terme, mitjançant PRODECA, per a la promoció dels productes alimentaris de qualitat i proximitat, entre els quals cal esmentar la participació en la fira Mercat de Mercats a Barcelona, entre d’altres.
    A més, i també en el marc de l’esmentat certamen lleidatà, el Departament, com cada any, ha organitzat diverses jornades tècniques, dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2012, i participa en altres. Per la seva banda, l’Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d’Empresa i Ocupació, també participa en la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida amb l’exposició itinerant “Consum: Punt de Trobada”, amb què vol donar a conèixer als visitants quins són els seus drets i deures com a persones consumidores, explicant quina és l’estructura del consum a Catalunya, un model que actua en favor de la protecció de les persones i que amb la introducció del Codi de Consum de Catalunya ha reforçat els seus objectius. Així, “Consum: Punt de Trobada” intenta potenciar la vessant més crítica, reflexiva, responsable i sostenible en el consum, amb l’objectiu d’educar el consumidor i d’aconseguir la seva autosuficiència en les relacions de consum. L’Exposició està ubicada al Pavelló 3 del Recinte firal de Lleida (Camps Elisis).

El DAAM paga demà a 594 viticultors ajuts per a la reestructuració i reconversió de la vinya

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), farà efectiu demà divendres, dia 28 de setembre, un pagament provinent de fons europeus a un total de  594 productors del grup de prioritat dels viticultors professionals (joves agricultors, agricultors a títol principal i/o explotacions agràries prioritàries) que van sol·licitar bestreta, per un import de 1.289.468,28 € corresponent a una superfície de 935 hectàrees, en concepte d’import complementari a l’ajut a la reestructuració i reconversió de la vinya de la campanya 2011/2012. També es faran efectius, el mateix dia, dos pagaments complementaris corresponents a la campanya 2009/2010, per un import de 26.396,44 € i a la campanya 2010/2011, per un import de 199.584,58 €. El Ministeri va reassignar nous fons provinents d’altres comunitats que no van executar la totalitat del seu pressupost. El Departament diu que “ amb una bona gestió i una agilització, ha permès executar el 100% del pressupost inicial i com a conseqüència ha rebut un import addicional de 1.515.449,30 €”. Aquest pagament complementa el que es va fer en data 15 de juny de 2012, aconseguint un increment del percentatge de subvenció que ha passat del 22,60% al 31,45% actual.

Parc a taula porta diumenge productors i cellers a Begues

Aquest proper diumenge, 30 de setembre, el programa Parc a taula (http://www.diba.cat/parcsn/parcs/index.asp?parc=25) celebrarà a Begues (Baix Llobregat), en ocasió de la Fira d'Artesans i dins de les activitats de Viu el Parc (http://www.viuelparc.org/?page=inici_parc&parc=parc_del_garraf), el seu XIV Mercat amb una representació de productors i cellers de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona Entre les 10.00 i les 15.00 h, el Mercat del Parc a taula serà present a la Rambla de l'Església de Begues, on una representació de productors i cellers del programa oferiran els seus productes més representatius. Parc a taula es concep com un programa transversal de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, que forma part de Productes de la Terra, amb uns objectius generals i uns d'específics que deriven de la gastronomia, la producció artesana i la viticultura de proximitat i de qualitat que podem trobar en aquests territoris. D'aquesta manera, els restaurants de les poblacions vinculades als espais naturals protegits proposen degustar diferents plats, elaborats específicament amb productes naturals i cuinats per mans expertes. Als restauradors s'hi afegeixen els productors i artesans alimentaris del territori, “que aporten la matèria primera de qualitat que exigeix la millor cuina”. Per últim, s'inclouen allotjaments propers al parc, “que ofereixen el millor servei per tal de gaudir d'una estada relaxant i alhora confortable”. En aquesta edició, ja en formen part 155 empreses. Pel que fa al Garraf, Olèrdola i Foix hi participen un total de 57, dels quals, una desena seran diumenge a Begues.