dimarts, 28 d’agost del 2012

La Festa de la Verema de la DO Empordà, aquest diumenge a Cantallops

La Festa de la Verema de la DO Empordà es celebrarà aquest diumenge, 2 de setembre, a Cantallops. Organitzada pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen Empordà i l'Ajuntament de Cantallops, el programa d'actes s'iniciarrà a les sis de la tarda, a la plaça Major, amb el pregó de la festa que aquest any anirà a càrrec del periodista Manel Fuentes. Després del pregó, tindrà lloc la tradicional premsada del nou most, amb la participació de la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l'Empordà, acompanyats pels Tambors de l'Albera. Un cop acabat l'acte central de la festa i dels parlaments, hi haurà l'actuació del grup tradicional “De Calaix”, amb cançons de Cantallops i de taverna. La festa finalitzarà amb un tast de vins dels cellers del municipi: Maria Serra i Vinyes dels Aspres. A banda de l'acte central, també s'han programat els dies 1 i 2 de setembre activitats paral·leles a la festa, dedicada enguany a Eduard Toldrà. El músic i compositor va ser una persona molt vinculada al municipi altempordanès i enguany es commemora el 50è aniversari de la seva mort. Les activitats paral·leles s'iniciaran el dissabte amb visites guiades als cellers del municipis, a les 16.00 i les 17.30H. Al vespre, a partir de les 22.00H, es farà el descobriment d'una placa d'homenatge al músic i, posteriorment, s'ha programat un recital de cançons per a veu i piano a càrrec de Júlia Arnó (soprano) i Montserrat Massaguer (piano). Aquests actes tindran lloc a Can Batlle, seu del celler Vinyes dels Aspres. El dia 2 de setembre, al matí, es tornaran a repetir les visites guiades als cellers, a les 10.00 i a les 11.30 hores. Durant els dos dies també es podran visitar les exposicions “Gravats d'Isabel Sabaté inspirats en el món de vi”, al celler Vinyes dels Aspres, i “Pintures de Paco Duran. Vinyes i paisatges d'aquí”, a la Societat “La Concòrdia”.

Tast de raïm a les vinyes d'E. Massana Noya

El celler penedesenc Eudald Massana Noya (Finca El Masset de Sant Pau d'Ordal) organitza pel diumenge 9 de setembre un tast de raïm durant la verema, “per conèixer les sensacions que dóna la terra amb els fruits i per descobrir les varietats i les diferents maduracions: macabeu, xarel·lo, parellada, merlot i cabernet sauvignon, entre altres”. En aquesta activitat, que s'iniciarà a les vuit del matí, també s’explicaran els fonaments de l'agricultura ecològica i la biodinàmica. L'Eudald Massana i l'enòleg del celler, Josep Maria Vernet, acompanyaran els participants en aquesta experiència aportant els coneixements tècnics i vivencials. L’activitat comença a les 8 del matí amb una caminada per les vinyes tastant les diferents varietats directament del cep, després es descansa tot fent un esmorzar a la masia acompanyat de vins i caves de la finca, per després visitar el celler. Cal portar calçat còmode per caminar per les vinyes i un barret per si fa massa sol. L'activitat s'allargarà fins a dos quarts d'una. Cal fer reserva anticipada fins el dimecres 5 de setembre:  Tel.938994124 o bé a través del correu bodega@massananoya.com. S'ofereix per a un màxim 20 persones i el preu és: de 25 euros/persona adulta, nens fins a 6 anys gratuït, de 7 a 17 anys 17 euros/persona.




La renovació a Capçanes, avui a La Vanguardia



Aquest dimarts signo a la recontraportada d'Economia de La Vanguardia una informació sobre la renovació i els nous projectes de la modèlica Cooperativa de Capçanes. El president de la Cooperativa, Marcel Ferré, ha estat destacat amb un semàfor verd a la pàgina 2 del diari. Podeu llegir també l'article a La Vanguardia digital:http://www.lavanguardia.com/economia/emprendedores/20120828/54341608749/capcanes-se-renueva.html

Capçanes se renueva

La cooperativa lanza un plan para crecer y recuperar el prestigio

Emprendedores | 28/08/2012 - 00:00h
RAMON FRANCÀS
Capçanes
La Cooperativa de Capçanes (DO Montsant) ha renovado su junta directiva y ha impulsado un plan estratégico con el que espera incrementar sus ventas un 5% este año, y un 15% en el 2013 y 2014. Tras 32 años de presidencia de Francesc Blanc, el gran impulsor de esta cooperativa fundada en 1933, se ha nombrado un nuevo presidente, Marcel Ferré, que explica que su objetivo es "volver a ser un referente".

La cooperativa acaba de pasar una convulsa etapa marcada por los atrasos en los pagos a los socios productores y por diversas irregularidades. Por eso se ha decidido hacer borrón y cuenta nueva.

Tras cerrar el 2011 con una facturación de 3,1 millones de euros (3,2 en 2010), la que fue una de las cooperativas vitivinícolas más modélicas de España quiere recuperar el prestigio perdido. Una auditoría descartó que hubiera habido malversación, pero sí señaló que hubo una mala gestión. Las irregularidades también les costaron el cargo al gerente, a uno de los enólogos y a la responsable de marketing y comunicación. Hoy todos los cargos ya han sido sustituidos y desde el 1 de septiembre, además, se refuerza el departamento comercial con un delegado en la zona centro. El nuevo gerente, Joan Maria Sabaté, ve "una oportunidad" en el mercado de Madrid. Afirma que "es una zona difícil, pero no es imposible". También se muestra convencido de que no existe animadversión hacia los productos catalanes y subraya que "la calidad se aprecia, sea de donde sea".

Desde mayo pasado los poco más de 80 socios productores ya vuelven a cobrar regularmente (se está liquidando la cosecha del 2009) y las aguas parece que vuelven a su cauce. Sólo en agosto ya han conseguido vender un 30% más que el mismo mes del año pasado. En el 2011 su producción alcanzó las 800.000 botellas en una cooperativa con 240 hectáreas de viñedos en producción y que había llegado a rozar el millón de botellas. Exporta el 60% de la producción a un total de 45 países, entre los que destacan Alemania, Estados Unidos, el Reino Unido y China. Este año, en el que se han invertido en torno a 20.000 euros en la renovación de parte del parque de barricas, se espera consolidar incipientes mercados, como el ruso. Por otra parte, están trabajando para lanzar nuevos tintos de gama alta mientras confían en mantener su apuesta por los vinos ecológicos iniciada el año pasado con el tinto Mas Picosa. También siguen apostando decididamente por sus vinos kosher: 30.000 botellas anuales que les han dado gran visibilidad internacional y prestigio.

divendres, 24 d’agost del 2012

La FCAC xifra en un 25% la caiguda de la producció aquesta verema


A causa de les condicions climatològiques del mes d’agost, les cooperatives vinícoles d’arreu de Catalunya han iniciat la collita de les varietats blanques de raïm, principalment chardonnay. Pel mateix motiu, està previst que les varietats negres primerenques merlot i ull de llebre s’avancin a les blanques macabeu i xarel·lo. Les elevades temperatures registrades aquest mes d'agost que durant el dia superen de llarg els 30 graus i que de nit no baixen dels 23, unit a la manca d’humitat, han accelerat la maduració del raïm. Per aquest motiu, els cooperativistes s’han vist obligats a avançar el començament de la campanya, evitant així la pèrdua d’acidesa i l’envelliment del raïm.  La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya    parla d’un avançament de deu dies de la verema. Així ho explicava avui el president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Josep Pere Colat, que afirmava que “aquesta calor, juntament amb la sequera dels últims mesos, provocaran una reducció important en el volum de la collita d’enguany en força punts del territori català. L'estat del raïm és òptim, la qual cosa permetrà l’obtenció d’uns vins de gran qualitat si es té en compte que, en general, enguany no hi han hagut pluges en moments poc oportuns i que les elevades temperatures han donat raïms amb graduacions altes i gotims molt sans”. En la mateixa línia, explicava Josep Lluís Grogués, responsable de la branca del vi de la FCAC, “si tenim en compte, com a referència, el raïm que s'està collint ara mateix, chardonnay principalment, hi haurà al voltant d'un 40% menys de collita que l'any passat que va ser excepcionalment quantiosa. En relació amb la producció mitjana, s'espera una davallada d'un 25% aproximadament”.

Comença una verema al Pla de Bages amb menys problemes per la sequera que en d'altres zones


La Denominació d'Origen del Pla de Bages va començar ahir dijous la verema amb la varietat de raïm de chardonnay, i avui s'ha començat amb el sauvignon blanc. La la verema ve avançada respecte anys "normals". L’onada de calor dels darrers dies ha fet que “la velocitat d'increment de sucres s'acceleri”. A diferència d'altres regions, “la secada no està afectant tant perquè vam tenir una primavera prou generosa  en aigua i fa 15 dies en algunes zones de la comarca van caure 40 litres per metre quadrat. Des del Consell Regulador de la DO Pla de Bages s’ha informat avui que “en funció de la baixada de temperatures prevista pel cap de setmana veurem com segueixen la resta de varietats. A nivell qualitatiu cal recordar que hem començat el mateix dia que l'any passat i el 2011 va ser un gran any”.

Música en directe maridada amb vins per festejar el desè aniversari de la DO Montsant a l'Hostal Sport de Falset



El jardí de l’Hotel-Hostal Sport de Falset va acollir ahir dijous un maridatge organitzat per la DO Montsant amb motiu del seu 10è aniversari. L’acte va comptar amb música en directe. Els encarregats d’amenitzar el tast van ser el Duo Montsant, format per Marta Cardona al violí i Oriol Aymat, al violoncel. Es tracta d’una edició especial dels tastos que des de fa mesos s’organitzen a l’establiment de Falset, perquè als matisos dels vins de la DO Montsant a la vista, l’olfacte, el gust i el tacte, s’hi sumen en aquest cas les sensacions que aporten a l’oïda les melodies interpretades per dos joves i excepcionals músics.  El repertori de vins que han estat seleccionats per al tast són sis. Els blancs: Ètnic blanc (Celler el Masroig), Clos d’Englora blanc (Baronia del Montsant) i Trossos Sants (Alfredo Arribas). Els negres: Finca l’Argatà (Joan Anguera), Aloja (Coca i Fitó) i Ètim Garnatxa (Cooperativa Falset Marçà).  El tast ha estat dirigit per l’enòleg i membre del Consell Regulador de la DO Joan Asens. Segons l’organització, aquest tast a l’aire lliure, a l’Hotel-Hostal Sport, “confirma la polivalència de l’establiment a més del seu compromís de promoció dels vins de la comarca”.

Enoproposta amb passejada entre vinyes i tast de vins de Jané Ventura




El celler baixpenedesenc Jané Ventura ha anunciat avui la celebració de l’enoproposta “Tast de vins Jané Ventura, el tast del paisatge, que organitza l'empresa vendrellenca Expo-licor juntament amb la consultoria ambiental El Garrofer i Jané Ventura. Aquesta activitat consisteix en una passejada guiada entre vinyes a Mas Vilella, a La Bisbal del Penedès a les quatre de la tarda del dia 1 de setembre, juntament amb el tast dels vins de Jané Ventura. El guiatge anirà a càrrec de Benjamí Català (patrimoni arquitectònic rural), Marc Robert (patrimoni natural) i Gerard Jané (la vinya i el vi).