dijous, 28 juny de 2012

Menció especial per a Vi-Franc al III Concurs BlocDOCat





Després d'uns dies d'absència de la blogosfera per motius alients a la meva voluntat, torno per a fer-vos partíceps de la menció especial que el jurat del III Concurs BlocDOCat ha atorgat a aquest bloc. Primerament voldria felicitar la guanyadora i l'altre gran finalista. Després dir-vos que més enllà d'aquest premi de consolació, el veritable premi ha estat en els darrers dos anys els molts seguidors que ha aconseguit aquest bloc que vol ser més que "tota una referència informativa del sector". A Vilaweb (http://www.vilaweb.cat/noticia/4024319/20120628/vi-bloc.html) han recollit la noticia i han afirmat que el meu "segurament és el bloc a concurs més visitat, perquè és una referència informativa dins del sector. Francàs és periodista de La Vanguardia i a través del seu bloc informa puntualment dels esdeveniments vinícoles més destacats, en especial els que fan referència al Penedès i al Priorat".

El bloc Vi. Moments. Persones (http://vimomentspersones.wordpress.com/), de la periodista Ruth Troyano, ha resultat el guanyador del III Concurs BlocDOCat, que organitza cada dos anys la Denominació d’Origen Catalunya. La guanyadora ha rebut de mans del president de la DO Catalunya, Xavier Pié, i del Conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, un xec per un valor de 3.000€. El jurat ha volgut atorgar també dos mencions especials. Una de les mencions ha estat per al bloc Vi Franc del periodista Ramon Francàs, en considerar-lo tota una referència informativa del sector. La segona menció ha estat per al bloc De Vinis (http://www.devinis.org/) d’en Joan Gómez Pallarès, pel seu recorregut el manteniment d’una altíssima qualitat durant la seva trajectòria. El jurat del concurs, “un grup independent i multidisciplinari de professionals” segons l’otganització, l’ha integrat en Xavier Ayala, president de l’Associació Catalana de Sumillers; el guanyador de la segona edició del BlocDOCat, Jaume Aguadé; el responsable de promoció de l’INCAVI, Salvador Rovira; el director de l’Associació Vinícola Catalana, Joan Gil; la periodista de Vilaweb Montse Serra; el periodista especialitzat en el món rural, Joan Albert Argerich; el dissenyador Joan Maria Vinyes i el secretari de la DO Catalunya, Anton Castellà. El lliurament de premis va tenir lloc lloc dimarts passat a la Sala Golden i Terrassa de El Molino, on els convidats van poder degustar també un maridatge de vins DO Catalunya i alguns productes amb distintiu de qualitat i indicació geogràfica del país, com ara la DOP Avellana de Reus, l’oli DOP Siurana, la nova IGP Pa de Pagès Català, la IGP Llonganissa de Vic i la DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya i la IGP Pollastre i Capó del Prat. 
El bloc guanyador ha rebut 3.000 euros i les dues mencions especials han rebut un sopar-maridatge per a dues persones.La tercera edició del concurs ha comptat amb la participació més alta, 26 blocs. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquest vespre, a Barcelona, el lliurament de premis del III Concurs BlocDOcat al millor bloc vitivinícola català a Internet, que organitza la Denominació d’Origen (DO) Catalunya amb l’objectiu de premiar les iniciatives particulars per difondre els valors del món de vi i de la viticultura a través de les seves bitàcoles o blocs. En el decurs de la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha manifestat que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) està al costat del sector, col·laborant amb les DO i amb les cooperatives vinícoles i cellers, per a la millora de la qualitat del vi i per a la seva promoció. obre aquesta promoció, Pelegrí ha afirmat que “el nostre gran repte és ser capaços de recolzar tot allò que contribueixi a aportar més valor al sector, a fomentar-ne el reconeixement, la internacionalització i l’exportació dels nostres productes de qualitat, i fer que esdevinguin referent d’excel·lència arreu del món”,

divendres, 15 juny de 2012

598 productors cobren 2,9 milions en ajuts per la reestructuració i/o reconversió de la vinya


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha fet efectiu avui divendres el primer pagament dels ajuts als plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya corresponents a la campanya 2011-2012 que es van convocar el passat mes de gener. La mesura de reestructuració i reconversió de la vinya persegueix, segons el DAR, “impulsar l’augment de la competitivitat de les explotacions vitivinícoles i afavorir la seva modernització i l’adequació varietal a les noves tendències del mercat, per a reforçar l’estructura del sector vitivinícola. Aquesta és una mesura del Programa de suport al sector vitivinícola, amb finançament 100% comunitari, que té per objectiu aconseguir l’equilibri entre l’oferta i la demanda de la producció vitícola i mantenir el nivell de rendes dels viticultors. Avui s’ha fet efectiu el pagament a un total de 598 productors, per un import de 2.993.838,67 euros corresponent a una superfície de 960 hectàrees, en concepte d’ajuts amb bestreta al grup de viticultors professionals, d’acord amb les disponibilitats pressupostàries i les prioritats de pagament establertes a les bases de convocatòria. Concretament, s’ha procedit a pagar un percentatge del 22,60% a les sol·licituds d’ajut amb bestreta presentades per persones joves agricultores, agricultores a títol principal i/o explotacions agràries prioritàries incloses en un pla col·lectiu.
Avui també s’ha fet efectiu un pagament complementari corresponent a la campanya 2009/2010 per un import de 7.597,11 euros i a la campanya 2010/2011 per un import de 155.989,54 euros. L’ajut es concedeix per a les finalitats de “compensar els productors que s’acullin a un pla de reestructuració i reconversió de vinya per les pèrdues d’ingressos derivades de l’aplicació del pla” i “participar en les despeses de reestructuració i reconversión”.  Les accions incloses són la reconversió varietal, incloent-hi la que es faci mitjançant reempelts; la reimplantació de vinyes i les millores de les tècniques de gestió de vinyes relacionades amb l’objectiu del règim. No s’hi inclou la renovació normal de vinyes que hagin arribat al final de la seva vida natural.

Els imports, les superfícies i els beneficiaris per comarca són:

COMARCA
IMPORT (€)
SUPERFÍCIE (ha)
BENEFICIARIS
ALT CAMP
670.940,47
204
118
ALT EMPORDÀ
23.189,50
6
2
ALT PENEDÈS
699.370,37
229
142
ANOIA
50.149,43
18
9
BAIX CAMP
6.074,15
3
2
BAIX EBRE
2.123,22
1
1
BAIX LLOBREGAT
11.288,41
7
3
BAIX PENEDÈS
158.960,67
55
33
CONCA DE  BARBERÀ
177.054,46
69
38
GARRAF
5.661,46
2
3
PRIORAT
42.995,50
17
12
RIBERA D'EBRE
13.470,35
4
3
SEGRIÀ
11.387,76
3
1
TARRAGONÈS
92.181,48
30
19
TERRA ALTA
911.422,09
259
183
URGELL
117.569,35
53
29
2.993.838,67
960
598


I els imports, les superfícies i els beneficiaris per demarcació són:

DEMARCACIÓ
IMPORT (€)
SUPERFÍCIE (ha)
BENEFICIARIS
BARCELONA
716.320,24
238
148
CATALUNYA CENTRAL
50.149,43
18
9
GIRONA
23.189,50
6
2
LLEIDA
128.957,11
56
30
TARRAGONA
1.148.206,73
378
222
TERRES DE L’EBRE
927.015,66
264
187
2.993.838,67
960
598

Rosat d'alta gamma per als establiments de les principals zones turístiques


Campo Viejo ha llançat al mercat un vi rosat d’alta gamma. Es diu Rosé i és un vi lleuger d'edició limitada (10.000 ampolles) destinat als establiments hostelers més exclusius de les principals zones turístiques espanyoles. La nova creació d'Elena Adell, l’enòloga de Campo Viejo, és un rosat pàl·lid, estil Côtes de Provence, que des del celler anuncien com a “perfecte per refrescar l'estiu en les terrasses, restaurants i beach clubs de moda”. Elaborat amb raïms de viura i tempranillo, Campo Viejo Rosé és un vi “lleuger i simpàtic” pel seu caràcter refrescant i el seu sabor afruitat. Presenta un “nas intens de flors fresques, violeta i fons fruiter de gerd i mora, amb un sorprenent joc de sabors, frescor àcida amb notes dolces i un final afruitat que allarga el seu record”, destaca Elena Adell de la seva creació més “chic”. El maridatge perfecte s’anuncia per a carns lleugeres, arrossos, sushi, pastes, amanides de fruites, peixos fumats i embotits. La tmperatura ideal de servei és entre els 6 i els 8ºC. 

La FCAC advoca pel manteniment del model de cooperativa agrària amb secció de crèdit


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) vol que es mantingui el model de cooperativa agrària amb secció de crèdit davant la proposta de bancarització de les seccions de crèdit presentada per la Conselleria d’Economia aquesta setmana. En el marc de la XIX Assemblea General Ordinària de la FCAC, feta avui al matí a Lavern–Subirats (Alt Penedès), uns 300 representants de cooperatives han ratificat la seva aposta pel model de seccions de crèdit. El president de la FCAC, Josep Pere Colat, afirma que “en l’actual context de crisi econòmica i restricció creditícia, les seccions de crèdit de les cooperatives estan facilitant el finançament del sector agrari -amb l’aportació de 230 milions d’euros per impulsar projectes de les cooperatives i els seus socis- i evitant la dependència d’un finançament bancari escàs i molt car”. En concret, les entitats financeres han disminuït un 17% el finançament al sector agrari en els 3 últims anys. Es tracta del sector més penalitzat en la concessió de préstecs després de la construcció (amb una davallada del 35,13%), i està seguit pel comerç (amb un descens del 9,44%). A més, cal tenir en compte que el 50% de les seccions de crèdit tenen oficines obertes a poblacions de menys de 2.000 habitants i també estan presents a un total de 23 municipis catalans a on no hi ha cap entitat financera. Josep Pere Colat també és crític amb el plantejament del Departament d’Economia, perquè sembla que vol eludir una responsabilitat, quan aquesta Conselleria és qui ha de supervisar i garantir el funcionament del model. En aquest sentit, el president de la FCAC es pregunta “com és possible que proposin bancaritzar totes les seccions de crèdit, quan la major part d’entitats bancàries travessen problemes greus?”  Finalment, Colat anuncia que, tal com està plantejada la proposta de la Conselleria d’Economia, no només fa perillar les seccions de crèdit sinó que també s’està posant en perill la viabilitat de les pròpies cooperatives, ja que es limiten les fonts de finançament de l’activitat productiva quan la restricció del crèdit és molt important.
A Catalunya, hi ha un total de 108 cooperatives amb secció de crèdit, que es concentren principalment a les comarques de Tarragona i Lleida i que aglutinen un volum de dipòsits de 670 milions d’euros. Les 237 cooperatives agràries pertanyents a la FCAC, en conjunt, aglutinen 77.851 socis i facturen 1.350 milions d’euros. Són dades que es desprenen de l’Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya corresponent a l’any 2011 i que s’ha fet públic avui, en el marc de l’Assemblea General. A més, les xifres posen de manifest, segons la FCAC, que “el nombre d’ocupats a cooperatives agràries està resistint molt millor que a d’altres sectors d’activitat”. La taxa d’ocupació fixa ha augmentat en un 1,4% i la facturació per treballador és comparable a la mitjana de la indústria agroalimentària: 321.400 euros per treballador, amb un augment de l’1,3% en relació amb l’any 2009. L’informe també posa de manifest que les cooperatives representen més del 50% de la producció a nombrosos sectors: avellana (91,0%), garrofa (87,0%), arròs (82,0%), ametlla (70,2%), oli d’oliva (63,8%), vi (57,8%). I també volums destacats a sectors com farratges (41,0%), llet (40,4%) i fruita dolça (28,6%).
Les cooperatives agràries catalanes mostren una àmplia participació en el comerç exterior. Un 27,8% de les cooperatives treballen a mercats internacionals, xifra que suposa un increment del 2,4% amb relació al període anterior, i fins al 32,9% tenen implantades certificacions de la producció. A més, es consolida la tendència a l’alça del nombre de cooperatives que participen en la venda per internet (19% front el 12% de fa 2 anys) i que han diversificat l’activitat agrària: un 42,2% de cooperatives tenen agrobotiga, el 27,8% organitzen visites guiades, el 17,3% tenen espais de degustació de producte i el 4,6% han incorporat punts d’informació turística.En el decurs de l’Assemblea General de les cooperatives agràries també s’ha presentat el Pla estratègic 2012-2015, que recull les línies de treball que han de garantir la competitivitat del sector en els pròxims anys.

Caminada eno-gastronòmica nocturna per les vinyes de Sant Sadurní d'Anoia



Cal Feru de Sant Sadurní d’Anoia està organitzant una caminada molt especial en la que, a més de les vinyes, el cava i la gastronomia, les estrelles i la màgia de les nits d'estiu en seran els protagonistas.  Es tracta de la CAMINADA ENO·GASTRONÓMICA NOCTURA PER LES VINYES DE LA CAPITAL DEL CAVA. Les places són molt limitades, obrim les inscripcions i recomanem fer la reserva el més aviat possible. És una activitat màgica en la que, segons l’organització, “les estrelles, els bons caves, el bon menjar i moltes sorpreses ens acompanyaran durant el recorregut”.  Es visitaran les vinyes de, Caves Gramona, Recaredo i Caves Agustí Torelló i Mata. A la cada vinya es degustarà un plat creat i cuinat pel xef Sergi Torres del Restaurant la Cava d'en Sergi i a l'hora dels postres els plats estaran creats pel pastisser Albert Carafí de Carafí Pastissers. Es eecomana portar barret, repelent de mosquits, calçat adequat i llanterna.
  • Sortida: A les 6 de la tarda del dissabte 14 de juliol de 2012 de Cal Feru
  • Dificultat: Fàcil
  • Recorregut: Cal Feru (Carrer Diputació - Sant Sadurní d’Anoia) – Vinyes de Recaredo  - Vinyes de Gramona - Caves Agustí Torelló Mata - Cal Feru)
  • Durada: 5 - 6 hores
  • Preu:  42 €/persona
  • Informació i inscripció: Inscripcions a partir del 15 de Juny a Cal Feru al telèfon 93 891 01 63, o a  calferu@calferu.com 
  • Places: 50 participants. Imprescindible inscripció prèvia.
  • Col·labora: Caves Recaredo, Caves Agustí Torello i Mata, Caves Gramona, Restaurant La Cava d'en Sergi, Carafí pastissers, Patronat de Turisme de Sant Sadurní i Ajuntament de Sant Sadurní.
  • Organitza: Cal Feru
Es pot veure com va anar la primera edició al següent enllaç: 1a Caminada eno.gastronòmica per les vinyes de la Capital del Cava

UP demana al Govern "tota" la informació sobre Eurovegas


Unió de Pagesos (UP) ha anunciat avui divendres que ha demanat al Govern català, en una carta dirigida al president de la Generalitat, Artur Mas, que faciliti al sindicat "tota" la informació que té del projecte de Las Vegas Sands Corporation sobre la instal·lació d’Eurovegas al Parc Agrari del Baix Llobregat, a més de totes les dades disponibles respecte a l’afectació de les terres agrícoles, informes elaborats pel propi Govern o altres entitats sobre l’impacte territorial que tindria. El sindicat també reclama informació sobre les valoracions d’infraestructures que caldria modificar perquè s’implantés la instal·lació al Baix Llobregat, així com altres sobre el projecte que siguin rellevants per a les persones que viuen i treballen en aquest territori. Unió de Pagesos exposa en la carta dirigida a Artur Mas que tramet aquesta sol·licitud d’informació basant-se en l’ordenament jurídic (Llei 26/2010 de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques), que garanteix el dret dels ciutadans a obtenir informació veraç i de qualitat dels seus governs. A més, el sindicat, com a representant majoritari al camp català, recorda que l’Estatut de Catalunya obliga el Govern a consultar a les organitzacions professionals agràries en la definició de les polítiques públiques que els afectin. El sindicat recorda en la seva carta que "el Parc Agrari del Baix Llobregat, zona en la qual s’ubicaria el resort d’oci de l’empresa americana, té una qualificació urbanística de sòl agrícola de valor protegit pel seu valor natural i agrari, segons el Pla General Metropolità, i que té en vigor un Pla Especial Urbanístic de Protecció i Millora". 
Unió de Pagesos també recorda al Govern català el propi departament d’Agricultura forma part de l’òrgan de gestió del Parc Agrari, i que porta a terme accions per a la millora i promoció de les explotacions agràries de la zona, amb una important inversió pública. El sindicat afegeix que, segons dades d’Agricultura, aquest Parc Agrari, una de les principals zones de producció hortícola de Catalunya, ocupa unes 1.500 persones i que s’hi està fent un esforç important de modernització i posada al dia, sobretot pel que fa a la comercialització dels productes. UP adverteix que "ara, les especulacions sobre les negociacions entre el Govern i Las Vegas Sands estan posant en perill tot aquest capital econòmic agroalimentari i humà, fet que s’agreuja perquè la Generalitat ni confirma ni desmenteix cap de les informacions, i això provoca inseguretat i un malestar creixent entre les explotacions agrícoles de la zona".

Un documental sobre el celler L’Olivera, guardonat a l'Oenovideo


El documental “Terra d’Oportunitats”, dirigit per Roger Roca i basat en l’experiència del celler L’Olivera, de la Denominació d’Origen Catalunya, ha obtingut el gran premi Oenovideo 2012, dins el Festival Internacional de Films sobre la Vinya i el Vi Oenovideo, celebrat a la localitat vitivinícola suïssa d’Aigle. El documental, de 60 minuts, parteix de l’experiència de L’Olivera, s’obre a l’espectador la vida quotidiana d’aquesta cooperativa així com diferents reflexions sobre el món rural, el territori i la vida als pobles petits. Segons s’0ha informat des del Consell Regulador de la DO Catalunya, el festival Oenovideo és el més antic dels que es celebren al voltant de la producció audiovisual entorn la vinya i el vi. entre el seu jurat hi ha professors, viticultors, enòlegs o membres de l’escena francesa, com l’actor Claude Brasseur.

Pelegrí trasllada a Arias Cañete els desacords catalans amb la proposta del Ministeri d'Agricultura pel que fa a la PAC

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha participat aquesta tarda en dues reunions a Madrid (Consell Consultiu de Política Agrícola per a Assumptes Comunitaris i Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural) en el decurs de les quals ha traslladat al ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miquel Arias Cañete, aquells punts en què Catalunya no està d’acord en relació amb el document que ha elaborat el Ministeri d’Agricultura per definir el posicionament espanyol davant de la reforma de la Política Agrària Comuna de la Unió Europea. El conseller Pelegrí ha plantejat al Ministre Arias Cañete, segonms s'ha informat des del DAR,  "les reticències de Catalunya davant d’alguns punts del document del Ministeri sobre la PAC, especialment en aquells apartats que des de Catalunya es consideren crítics o irrenunciables a causa de l'impacte que poden tenir sobre el sector com per exemple aquells que fan referència als pagaments directes i a la superfícies o hectàrees de conreu sobre les quals s’aplicaran finalment els pagaments directes, a la regionalització dels pagaments directes, als ajuts associats, a la distribució de recursos en les àrees de transició, als programes de de desenvolupament regional, al repartiment dels fons FEDER i als ajuts Leader". Així, el conseller ha demanat que s’aclareixi la postura del Ministeri pel que fa al pagament per hectàrees, ja que Catalunya tem que el Ministeri vulgui limitar les superfícies sobre les quals s’apliquin finalment els pagaments. Pel que fa a la regionalització, defensada com a prioritat pel document conjunt català, Pelegrí ha demanat al Ministeri que aporti la informació dels estudis que s’estan fent sobre aquest tema. Pelegrí ha reclamat també una revisió i reequilibri entre CCAA dels percentatges de repartiment dels fons Feader senyalant que "des de Catalunya no podem acceptar aquesta proposta ja que ens suposarà continuar amb el resultat de la mala negociació del repartiment del FEADER dins de l’Estat espanyol del 2006 que ens ha portat al fet que nosaltres hàgim d'assumir cofinançaments superiors al 50% mentre en altres     Comunitats Només han de contribuir amb un 25%, la qual cosa comporta un repartiment injust per Catalunya.
 D’altra banda, el conseller ha manifestat que, en el procés de transició de la PAC antiga a la nova, "s’hauria d’analitzar si s’ha de fer de manera suau o ràpida, un cop establertes les regions productives, donat que els el que permetria analizar en detall l’impacte de la nova distribució de  fons i  en base a això establir la dinàmica de la convergència". Pel que fa als ajuts associats, la Generalitat reclama que s’inclogui la ramaderia de manera explicita en el document, ja que "és necessari buscar la seva inclusió (o consideració) en aquesta nova PAC , que no figura en el document, mentre que en la distribució de recursos basats en “criteris mediambientals i socioeconòmics” Catalunya considera que s’hauria d’introduir el tema de la gestió de risc i  incloure mesures estabilitzadores de rendes". Quant a la possibilitat de conjugar programes de desenvolupament regional amb un programa de desenvolupament “nacional”, Pelegrí ha mostrat una postura totalment contrària.

Grup Pons, a la Fancy Food de Washington

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes (PRODECA), dóna suport a la participació d’empreses agroalimentàries catalanes en el Pavelló que organitza la Federació d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) en la fira Summer Fancy Food Show 2012, que se celebrarà a Washington del 17 al 19 de juny. El Grup Pons, amb vins emparats per la DO Costers del Segre, hi participa. Fancy Food Washington és un saló de gran relleu en el sector d’aliments elaborats i amb valor afegit, i l’exposició de productes gourmet més important i de més dimensió de la Costa Est dels Estats Units. Amb 2.400 expositors en la darrera edició, convoca compradors nord-americans i internacionals procedents de 87 països diferents. Les recents edicions de Fancy Food Show van atreure de 19.000 a 32.000 visitants, entre minoristes del segment gourmet i delicatessen, restauradors, hotelers, botigues especialitzades i empreses de càtering.

Enoturisme i xarel·los, demà a Segura Viudas


Segura Viudas celebra demà dissabte una nova i completa jornada d'enoturisme especialment dirigida als seguidors de les seves plataformes de comunicació en els mitjans socials. Aquesta activitat respon al doble obectiu de “donar a conèixer la potencialitat de l'Heretat Segura Viudas com a destí enoturístic i fidelitzar les persones que segueixen l'actualitat de la marca als mitjans socials”. Així, fa algunes setmanes es va endegar un concurs a la pàgina de l'empresa http://www.facebook.com/heredadseguraviudas del que n'han sortit els 16 convidats a la jornada.
El programa de la jornada començarà amb un esmorzar als jardins de la casa abans del passeig naturalista que introduirà el paisatge, la natura i la història de l'Heretat i que conduirà els assistents fins una lliçó magistral de viticultura de brotació dirigida per Sebastià Raventós, responsable de viticultura de l'Heretat. Tot seguit es realitzarà una visita a les caves per presentar el procés d'elaboració dels caves i vins de Segura Viudas enllaçant, tot seguit, amb un tast específic de xarel·los en que hi participarà l’enòleg Ton Raventós. El protagonista d’aquest tast horitzontal serà el vi Creu de Lavit 2009 i 2010, “amb l’objectiu d’endinsar-nos en els matisos i els atributs d'aquesta varietat autòctona”. Finalment, els menjadors de la masia acolliran un aperitiu i un dinar de temporada proposat pel xef Pere Massana del restaurant Cal Pere del Maset, on no hi faltaran productes de proximitat com les cireres, el lluç de platja, el préssec de l'Ordal o el gall del Penedès. En el decurs del dinar, a més, els enòlegs de la casa aniran il·lustrant les harmonies dels caves i vins Segura Viudas en una tertúlia gastronòmica compartida amb tots els assistents.

Miquel Torres Maczassek, nou director general de Torres a partir de setembre



Aquest divendres signo a la secció d'Economia de La Vanguardia la decissio final a Torres per rellevar Miguel A. Torres al capdavant de la direcció general. La companyia, que vol mirar amb optimisme el futur, queda en mans de la cinquena generació amb la voluntat de girar full davant el convuls període de profunds canvis a l'organització directiva dels darrers dos anys. El relleu coincideix amb un moment molt dolç per a Torres:

Torres deja en manos de su hijo la dirección general


RAMON FRANCÀS
Vilafranca del Penedès

Miguel Torres S.A. ha iniciado el proceso de transición en su órgano directivo para dejar paso a la quinta generación al frente de la empresa familiar. Miquel Torres Maczassek (1974), el único hijo varón del presidente, asumirá el cargo de director general del grupo a partir de septiembre. Miguel A. Torres continuará ejerciendo la presidencia del grupo. Mireia Torres Maczassek mantendrá el cargo de directora general de Jean Leon y de la bodega de Torres en el Priorat, así como el de asesora enológica del grupo.  Ramon Francàs

Fruita, volum i elegància al Castell de Raimat Xarel·lo Chardonnay 2011


Avui divendres signo a La Vanguardia una columna dedicada a un interessant vi delk Grup Codorníu. Es tracta del Castell de Raimat Xarel·lo Chardonnay 2011, un vi voluminós i elegant on predomina la fruita i on la fusta és pràcticament imperceptible:



CASTELL DE RAIMAT XAREL·LO CHARDONNAY 2011
DO Costers del Segre
Grupo Codorníu
PVP: 9,90 euros

Fruta, volumen y elegancia


RAMON FRANCÀS
Barcelona

Tras recibir la añada del 2010 la medalla de oro en la edición del Concours Mondial de Bruxelles celebrada en la ciudad portuguesa de Guimarães el pasado mes de mayo, el Castell de Raimat Xarel·lo Chardonnay acaba de estrenar la redonda añada 2011. Hinojo, fruta carnosa de hueso y notas muy disimuladas de la crianza en barrica de roble con diversos grados de tostado se funden en un vino cremoso, con sensaciones de almíbar, con textura, pero que no pierde la elegancia. Es un vino redondo con fruta madura (melocotón y albaricoque pero también piña) que responde a una añada cálida que obligó a adelantar la vendimia buscando un mayor equilibrio y frescura. La vinificación de las dos variedades de uva que se conjugan al 50% en este vino se realiza por separado. Tanto parte del xarel·lo como del chardonnay se han criado en barricas nuevas en las que se ha practicado battonage, y el resto se ha vinificado en depósitos de acero inoxidable para encontrar una mayor armonía. Ya dijo el filósofo, orador y político romano Séneca que la armonía total de este mundo está formada por una natural aglomeración de discordancias. La xarel·lo le aporta carácter mediterráneo y la chardonnay cierta tropicalidad. El equipo del enólogo en jefe Mark Naim lo define como “una selección de selecciones”, tanto en la viña como en las barricas. Las uvas son fruto de una agricultura sostenible practicada en viñedos certificados por el Consell Català de Producció Integrada. Desde la bodega aconsejan este voluminoso blanco para maridar, especialmente, con carnes blancas, pescados, arroces y pastas.
 

dijous, 14 juny de 2012

Melodioses copes de vi

El saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu va acollir ahir un singular i molt interessant concert. Es tracta del Concert de Cristalmonio, un conjunt de copes plenes de vi utilitzades com instrument musical. Els  seus acords van maridar amb grans vins espanyols amb melodies clàssiques dels grans mestres: J. S. Bach, Mozart, Schubert, Verdi, Fauré i Debussy. Una vegada escoltats els fragments musicals i explicada la unió que suscita un vi determinat amb la melodía precisa, el públic assistent va tastar la selecció de vins. Carlos Delgado, crític de vins del diari El País, va ser l’encarregat de maridar els vins amb la melodia interpretada per Gianfranco Grisi, músic expert en el maneig del Cristalmonio, acompanyat al piano per Alexis Delgado. Els vins que van maridar amb les melodies clàssiques van ser de Jean Leon, Torelló, Terras Gauda, L'Equilibrista, Matarromera i Finca Allende.

Lluna plena, sopar de vinya i vins, a Solegibert amb la Confraria dels Vins del Bages

A la Vinya Matacans de Solegibert d'Artés (N 41º47.008 E 01º56.320) tindrà lloc el dissabte 7 de juliol el Sopar a la Vinya de la Confraria dels Vins del Bages. L'acte començarà entre les vuit i les nou del vespre. Es beuran productes de la casa Solergibert: P'da 2010, Toc Solergibert 2011, Magnum 50 aniversari Enric i Conxita, el cava serà el reserva brut nature del Gibert i a les postres hi haurà vi bullit. El preu del tast i el sopar és de 25€ per als socis, i de 35€ pels no socis. Cal inscripció prèvia (es poden formalitzar a  www.confrariabages.com o al telèfon 609 88 66 34). L'aforament es limita a 150 persones. L'organització diu que hi haurà a la llum de la lluna plena “una taula llarga i bons amics! I, sobretot, bons productes de la terra. Pernil a banda, tots els productes son de proximitat”.

Roger Viusà marida a Sons del Món




Sons del Món és un festival que, segons la seva organització, té una idiosincràcia molt especial “perque té una sèrie de valors afegits molt atractius: música, enologia i gastronomia”. Els artistes que hi toquen són Jorge Drexler, Love of Lesbian, Els amics de les Arts, Marina Rossell i Manuel Carrasco. Per a cada concert es fa un maridatge amb un vi concret a càrrec de l'enòlec Roger Viusà, i la cuina va a càrrec Sergi Arola. Aquest dimecres s’ha fet la presentació d'aquest maridatge de vins i la degustació dels mateixos amb Roger Viusà a l'Escola d'Hosteleria de l'Alt Empordà,. concretament a la sala Ferran Adrià. El festival es fa del 30 de juny al 28 de juliol al Conjunt Monàstic de Vilabertran i la Ciutadella de Roses. Informació i venda d’entrades: www.sonsdelmon.cat

Tornen els préssecs d'Ordal i els caves de Subirats




El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, inaugura a les onze del matí d’aquest dissabte una nova edició del Mercat del Préssec d'Ordal. L’acte tindrà lloc a la plaça Subirats de Sant Pau d'Ordal (Alt Penedès). Al Mercat del Préssec d'Ordal 2012 la degustació que s'ofereix a tots els compradors de "Música a les Vinyes", el maridatge de caves de Subirats amb Préssec d'Ordal, s'elabora amb els caves Albet i Noya, Fèlix Massana Ràfols, Guilera, Júlia Bernet i  Llopart La Temporada Gastronòmica del Préssec d'Ordal, on col.laboren una vintena de restaurants del Penedès, i que també se celebra coincidint amb la temporada del Préssec d'Ordal, és una iniciativa que organitza el celler Albet i Noya i encara no ha comunicat quins seran els restaurants per aquest any. El Mercat del Préssec d’Ordal és organitzat pel Patronat de Turisme de Subirats i l’Associació de Productors del Préssec d’Ordal amb la col.laboració de la Diputació de Barcelona, tots els caps de setmana dels mesos de juny, juliol i agost a la Plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal (Subirats).

Teniu més informació del Mercat del Préssec d'Ordal 2012 a http://www.turismesubirats.cat/mercat-del-pressec-dordal

La DO Tarragona convida avui al cine, i a una copa




La DO Tarragona convida avui dijous, a les 20.00 hores a la Sala 8 i Mig del complexe Ocine Les Gavarres de Tarragona, a l’estrena mundial del llargmetratge “GHOST TRACK”, del director Fabrizio Rossetti. La pel·lícula (www.ghostrackmovie.com), que pren com a fil conductor la música i les relacions humanes que s'estableixen, ha estat rodada a París, Beirut, Malta, Istanbul, Berlín, Barcelona i a Tarragona, al circ i a l'amfiteatre, amb el reconegut actor Fermí Reixach. Es comptarà amb la presència d'actors i el director. L'entrada a l'estrena és gratuïta i no cal invitació. Abans de la projecció de la película se servirà una copa de vi oferta per la DO Tarragona, que està “molt satisfeta” pel fet que una pel·lícula rodada a Tarragona s’estreni brindant amb els vins de la DO Tarragona.  El punt de partida de la pel·lícula és un fragment de l’himne compost a Sant Joan Baptista per Paulus Diaconus, una peça en llatí del segle VII en què l’inici de cada vers correspon a una nota musical. Cadascun d’aquests versos dóna títol a les set històries del film, que han estat rodades en diferents llocs del món i en diferents llengües (àrab, anglès, castellà, francès, etc.). Aquesta universalitat és essencial en la pel·lícula, ja que per desig del director sempre s’haurà de projectar en versió original subtitulada.

dimecres, 13 juny de 2012

El Torelló 3D, el millor escumós del 2012 segons Vino + Gastronomia



La guia dels 300 millors vins espanyols que han sortit al mercat el 2012 publicada per la revista Vino + Gastronomia ha atorgat 94 punts al cava Torelló 3D By Custo Brut Gran Reserva 2007. De fet, l'ha considerat el millor escumós del 2012. És un cava elaborat majoritàriament amb la varietat xarel.lo i té una criança de 48 meses. És un cava tridimensional fruit, segons Torelló, de "la fusió entre la tradició i la modernitat, el luxe i la sofisticació".

Can Bonastre surt "al rescat"

Aquesta tarda he rebut un comunicat de Can Bonastre que m'ha fet dibuixar un somriure.  El comunicat diu que començaran l'estiu ben diferent que Rajoy, o sigui, “rescatant”. Diuen que volen rescatar “l'optimisme i les ganes d'iniciar nous projectes, sense obsessionar-nos per la pujada d'impostos” i també “el plaer de contemplar les estrelles escoltant música jazz sense preocupar-nos per la prima de risc” o “el gust de la bona cuina i d'un bon vi, que no depenen de la gestió dels polítics sinó de la passió de moltes persones treballadores”. També volen rescatar “l'aroma de les roses als peus de la vinya, que acompanyen nits d'amor i passió sense interessos exagerats” i “tot allò que ens permet gaudir dels petits plaers de la vida”. Afegeixen que la cultura del vi és també la cultura del benestar i proposen un Sant Joan sota les estrelles el dissabte 23 amb un trio de jazz, un sopar de revetlla, cava i coca (hi ha dues opcions de menú).  D'altra banda, el restaurant Tribia ofereix la seva terrasasa durant l'estiu i dues noves opcions de menú, amb primers per compartir, segon d'arròs o carn a la brasa, postres, aigua i vi del seu celler. Pel divendres 29 de juny han programat la primera trobada empresarial a Can Bonastre, a la terrassa Montserrat. Ho han organitzat juntament amb la Unió Empresarial de l'Anoia i la Unió Empresarial del Penedès. L'acte serà gratuït,  amb degustació de vins i gastronomia, i només s'ofereix a empreses de la zona. Les inscripcions cal fer-les a uea@uea.cat. Les places són limitades.

300 representants de cooperatives, divendres a l'assemblea de la FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha convocat la XIX Assemblea General Ordinària per aquest divendres, 15 de juny, en el municipi de Lavern-Subirats (Alt Penedès). Està confirmada l’assistència d’uns 300 representants de cooperatives a l’acte, que comptarà amb la presència de la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, i nombroses autoritats. En el decurs de l’assemblea, està previst presentar les dades macroeconòmiques del sector recollides en l’Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya. A més, els assistents valoraran el Pla estratègic 2012-2015, que recull les línies de treball estratègiques amb la finalitat de garantir la competitivitat del sector en els pròxims anys. Abans de començar l’acte i amb l’objectiu de potenciar el coneixement mutu entre les cooperatives, els assistents faran una visita guiada a les instal·lacions de les cooperatives vinícoles Cevipe i Covides, a Sant Sadurní d’Anoia.

Tast d'escumosos de tot el planeta, a La Treva de Vilanova



Tot i que s’emmarca dins la primera edició de la fira vilanovina Temps de Vi, un dels actes no es farà fins al dijous 21 de juny. Es tracta d’un singular tast a cegues d’escumosos de qualitat de tot el planeta que tindrà lloc a la nova braseria i vinateria La Treva de la geltrunenca plaça Lledoners, de Vilanova i la Geltrú. Tots els vins escumosos són del Grup Freixenet i el tast serà dirigit per l’enòloga Glòria Collell. S’hi tastaran a cegues un xampany de la històrica maison Henri Abelé de Reims, un escumós australià de Wingara Wine Group, un de californià de Gloria Ferrer, un altre de mexicà del celler Sala Vivé i caves de Segura Viudas i Freixenet. També es podria incloure al tast el cava amb el qual Freixenet ha volgut retornar als seus orígens, el Casa Sala de Sant Quintí de Mediona. El tast a cegues, que es limita a un màxim de 50 persones, es completarà amb una selecció de tapes de La Treva. Participar-hi costa 35 euros. Les inscripcions cal fer-les telefònicament: 93 893 77 18. Segons l’enòloga Glòria Collell, “el tast té la intenció de familiaritzar els participants amb el món dels diferents escumosos, explicar les característiques de cada zona i donar algunes pautes per a poder-los identificar”.

Dos vins catalans premiats amb un Manojo de bronze



La Garnatxa d'Empordà Solera del Celler Coop. d'Espolla (Empordà) i el cava Les Tres Naus Brut Nature de la Coop. Agrícola de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà), amb sengles Manojo de bronze, són els únics vins catalans premiats a l’edició del 2012 dels premis Manojo, un concurs nacional que premia els vins de cellers cooperatius i que enguany ha arribat a la catorzena edició.

dimarts, 12 juny de 2012

Dol per la mort de Pau Albornà


Des d'aquesta talaia vull sumar-me a les mostres de condol per la irreparable pèrdua en accident de trànsit a Barcelona del periodista Pau Albornà, l'editor de 7 Caníbales, responsable de premsa de San Sebastian Gastronomika i fill de Roser Torras (GSR) i de Jaume Albornà. Des de GSR s'ha afirmat que "tenia només 25 anys i ja havia portat al seu benvolgut diari digital -7 Caníbales- al lloc més alt de la premsa gastronòmica d'Internet. Tenia només 25 anys i ja era un dels periodistes gastronòmics més talentosos. Tenia només 25 anys i ja apreníem d'ell". S'afegeix també que era "impetuós, vital, sincer" i que "la seva curta però intensa trajectòria, com a periodista i com a home, ens ha fet ser millors en el nostre treball i en la nostra vida. Pau va ser un periodista, un home, d'una sola peça. El trobarem a faltar; però el seu exemple ens acompanyarà sempre". Coses del destí, fa només una setmana que m'havia convençut per publicar a la seva revista digital  un primer article d'opinió. És un article polèmic que una altra revista no em va voler publicar. El Pau m'animava, però, afirmant: "Hi ha coses que s'han de dir Ramon, i a mi em sembla molt bé".
 El velatori serà aquest dimecres al tanatori de Sant Just Desvern (c/ Narcís Monturiol, s/n), de 19 a 20.30 horae, i el dijous, de 8.30 a 12 hores. L'enterrament serà al mateix tanatori el dijous a les 12.
A continuació us adjunto l'emotiu article que li ha dedicat Xavier Agulló a la Revista Gastronòmica Digital 7 Caníbales (http://www.7canibales.com/):

En memoria del periodista, del amigo, del “hermano”
No me es fácil, en este momento de aturdimiento y dolor, centrar la cabeza y equilibrar los dedos en el teclado. Pau, “nuestro Pau”, Pau Albornà, el colega, el amigo, el periodista, nos ha dejado de una manera intempestiva, atroz. Y en mi mente se agolpan no sólo los recuerdos, que son muchos con él, junto a él, sino también las sensaciones, las emociones.
A Pau, “nuestro Pau”, le gustaba decir lo mucho que había aprendido de mí en lo que se refiere al oficio que nos unía, el periodismo; pero yo, ahora, quisiera desvelar lo mucho que yo estaba aprendiendo de él, porque ésta se la debo. Pau, “nuestro Pau”, era, para los que trabajábamos con él, una constante lección de pasión periodística, de honestidad sincera, de autenticidad inquebrantable. Ahí estaba su enseñanza. Pau, “nuestro Pau”, me enfrentaba en cada texto, en cada comentario, al periodismo de verdad, que, como es sabido, los profesionales de largo recorrido vamos dejando a trozos por el camino. Pau no. Pau era un periodista de pura cepa, un periodista sin adjetivos. A Pau, “nuestro Pau”, no le gustaban ni las críticas ni las frivolidades: él era un maestro en la investigación de las fuentes, en la entrevista en profundidad, en el reportaje currado… Pau disfrutaba trabajando la información, contrastándola, moldeándola con un estilo que poco a poco lo iba definiendo como un escritor dotado; Pau vibraba con el conocimiento y con su gestión en este 7caníbales que dirigió y que supo llevar, desde la humildad pero también con la fuerza, al liderazgo de la prensa gastronómica digital. Porque Pau, “nuestro Pau”, llevaba el periodismo en la sangre…
… Pau. “Mi Pau”. Te lloraremos, hermano, pero sólo porque no tendrá maldita gracia no poder comentar el partido contigo, en la cocina, los lunes, ni charlar cada mañana sobre las últimas novedades junto a tu ordenador, ni discutir titulares, ni compartir tantas ilusiones que habíamos diseñado juntos.
Porque, por lo demás, aquí estás, colega. Y tu mirada desaliñada pero fiera de verdad y justicia seguirá iluminando mi camino, nuestro camino.
“Salut, nen!”
Xavier Agulló    

Artur Mas dóna les gràcies a Parxet per "l'exemple" que dóna



El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquesta tarda la importància que “tots plegats ens conjurem per donar publicitat, per fer propaganda en el millor sentit de la paraula, de totes aquelles coses positives que està fent el nostre país, que són moltes”. El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant la visita que ha fet a la Cava Nova de Parxet a la Finca de Montargull, a Sant Sebastià dels Gorgs (Avinyonet del Penedès). Artur Mas ha donat les gràcies a Parxet “per l’exemple que doneu de cara a la gent que pot pensar que el panorama està gris o negre”. El cap del Govern ha recordat que “quan lluites pots perdre o guanyar, però quan no lluites ja has perdut i ha afegit que “estem en aquesta cruïlla en què no ens queda més remei que lluitar, no tirar la tovallola, intentar seguir endavant, fer-lo el millor possible”. “Sabem que lluitant podem guanyar i és la nostra obligació col·lectiva, perquè un país es fa a base de la suma d’esforços i de voluntats i de projectes de moltíssima gent”, ha reblat.
            El president ha visitat la Cava Nova de Parxet acompanyat la seva esposa, Helena Rakosnik. També hi han assistit l'alcalde d'Avinyonet del Penedès, Oriol de la Cruz Marcè; el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí; el conseller delegat de Parxet, Ramon Raventós i Basagoiti, i el president de Parxet, Ramon Raventós Saenz, entre d'altres. La Cava Nova de Parxet, que té accés al control vinícola de 120 hectàrees, està gestionada en règim d’agricultura ecològica. La instal·lació té 6.500 m2 i el 90% de la superfície construïda està soterrada i dissenyada amb criteris de sostenibilitat, eficiència energètica, de control de temperatures i integració paisatgística. Les naus de criança estan soterrades entre 10 i 17 metres sota el nivell de les vinyes i disposen d’espais de 8 metres d’alçada. La nova cava, que permet incrementar la capacitat de criança de Parxet, ha representat una inversió de cinc milions d’euros, entre finca agrícola, naus d’elaboració, criança, degorjament i tiratge.

Artur Mas visita les noves caves de Parxet al Penedès

El president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat de la seva esposa, Helena Rakosnik, visitarà aquesta tarda la Cava Nova de Parxet, a la Finca de Montargull a Sant Sebastià dels Gorgs (Avinyonet del Penedès). Després de fer un recorregut per les instal·lacions del celler, hi haurà parlaments de l'alcalde d'Avinyonet del Penedès, Oriol de la Cruz Marcè; del conseller delegat de Parxet, Ramon Raventós i Basagoiti, i del president Mas. A l'acte també hi assistiran el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el president de Parxet, Ramon Raventós Saenz, entre d'altres.

Descobrir racons, vinyes i cellers, el cap de setmana amb l'Alt Penedès Nordic Walking



El proper cap de setmana, dies 16 i 17 de juny, es durà a terme la segona edició del Alt Penedès Nordic Walking, una innovadora proposta per conèixer el territori d’una manera saludable. Durant dos dies, Vilafranca del Penedpes i  Mediona seran l’escenari de la proposta Alt Penedès Nordic Walking, una iniciativa que permetrà per segon any consecutiu acostar aquesta innovadora manera de fer salut a través del complet exercici de la Marxa Nòrdica, i a la vegada descobrir alguns racons del territori. El dissabte dia 16 per la tarda es dedicarà a una jornada formativa d’iniciació a la tècnica de la Marxa Nòrdica, que es complementarà amb una sortida cap a la muntanya de Sant Pau. L’activitat de diumenge per la seva banda, consistirà en tres propostes adequades als diferents nivells dels participants, que tindran com a punt de sortida i arribada al innovador celler de Mas Rodó (a 500m d’alçada), ubicat a Mediona, on es podrà escollir entre un recorregut de 15 a 18 km, un de 12 a 15 km, i un de 7 a 8 km. Els acompanyants i participants a la cursa, podran gaudir d’una visita gratuïta al celler de Mas Rodó amb una degustació. D’aquesta manera, “es coneixerà el territori  i un dels atractius turístics de la zona”.
Les inscripcions i condicions de participació en la segona edició del Nordic Walking entre vinyes, es poden consultar a www.nordicwalkingseries.com. El Nordic Walking entre vinyes és una iniciativa del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, i compta amb la col·laboració del Patronat de Comerç i Turisme de Vilafranca, el celler Mas Rodó Vitivinícola i l’entitat ADV Fruita Dolça de l’Alt Penedès.  
 

Quarta edició del Sopar Solidari per la lluita contra el càncer a Vallformosa




Vallformosa lluitarà contra el càncer al Quart Sopar Solidari el proper divendres 13 de juliol. El fons recaptat en aquest sopar anirà destinat a l’Institut Català d’Oncologia i a l’associació penedesenca Ampert. El Sopar Solidari per la lluita contra el càncer és una iniciativa del celler Vallformosa que el divendres 13 de juliol arribarà a la quarta edició. Aquest és un acte solidari on es sumen molts esforços per part de diferents entitats, empreses i particulars per recollir fons per la lluita contra el càncer. En aquest sentit, des del 2007 Vallformosa manté un acord de col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’any 2011 es va sumar l’associació Ampert. Aquest és un compromís social adquirit i a la vegada un homenatge a Martí Via i Bertran, director d’operacions de Vallformosa que va morir ara farà quatre anys després d’una llarga lluita contra aquesta malaltia. Els diners recaptats durant aquest acte solidari aniran destinats en un 80% a l’ICO i en un 20% a Ampert per finançar el projecte “La comunicació cura. Construcció d’una plataforma digital” de l’ICO. Es dissenyarà una plataforma virtual amb format de xarxa social privada per a malalts de càncer i persones que ho han superat. El suport social s'associa amb un increment de la qualitat de vida dels pacients, mitjançant l'alleugeriment dels efectes de les experiències estressants o el malestar emocional. Aquesta xarxa social farà sorgir sentiments d'alleugeriment que ajudaran a afrontar la malaltia de manera més efectiva i incrementarà la salut a nivell fisiològic. Tamnbé es finançarà el transport dels pacients des del seu domicili fins al centre Duran i Reynals, on seran tractats a través de l’Associació Ampert.
El Sopar Solidari per la lluita contra el càncer tindrà lloc el proper divendres 13 de juliol, a les 8 del vespre, a les instal·lacions de Vallformosa a Vilobí del Penedès. Durant l’acte els convidats podran gaudir d’un aperitiu als jardins, del sopar, i de diverses actuacions musicals i algunes sorpreses. El preu del sopar és de 95 euros i per a més informació i reserves cal trucar al 93 897 82 86 o enviar un correu electrònic a sopar.solidari@vallformosa.es. També està oberta l'opció de fer donatius a fila 0.

Un operador turístic especialitzat en viatges culturals s'interessa pels cellers modernistes

Representants de l’operador turístic belga B-Tours i B-Concentives han visitat recentment tres cellers modernistes de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha elaborat el programa de visites, amb el suport del celler modernista d’El Pinell de Brai i dels patronats municipals de Turisme de l’Espluga de Francolí i Reus, a més del patronat comarcal de Turisme de l’Alt Camp. Així doncs, durant la seva estada a la Costa Daurada i a les Terres de l’Ebre, han visitat els cellers modernistes de Nulles, de l’Espluga de Francolí i d’El Pinell de Brai, a més del patrimoni modernista de Reus i el Gaudí Centre. La petició de l’organització del programa de visites va arribar des del Centre de Promoció Turística de l’Agència Catalana de Turisme al Benelux. B-Tours i B-Concentives, un operador turístic especialitzat en viatges culturals adreçats a persones d’un cert poder adquisitiu i majoritàriament majors de 50 anys, va fer la visita aprofitant la seva estada a Catalunya coincidint amb el Buy Catalunya. Es tracta d’una jornada comercial, organitzada des de l’Agència Catalana de Turisme, que va tenir lloc el passat dijous, 7 de juny, a Barcelona i que va acollir a 170 tour operadors procedents de 31 mercats internacionals diferents i a representants de 220 empreses o institucions catalanes.

Acord entre la DO Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona



Aquest dimarts signo en exclusiva a La Vanguardia, a la secció Viure, l'acord que han segellat la DO Catalunya i l'Ajuntament barceloní i que permetrà a la DO Catalunya mantenir l'empara i la representació dels vins amb la marca Barcelona:


Vía libre a la marca 'Barcelona' tras un acuerdo con la DO Catalunya


RAMON FRANCÀS
Barcelona

El Ayuntamiento de Barcelona tendrá finalmente vía libre para registrar la marca colectiva 'Barcelona' en la Oficina Española de Patentes y Marcas tras resolver la única oposición con la que topó la iniciativa, presentada por el Consejo Regulador de la Denominación de Origen Catalunya. El presidente de la DO Catalunya, Xavier Pié, y el primer teniente de alcalde del consistorio barcelonés, Joaquim Forn, han llegado a un acuerdo que se ha visto rubricado por separado. Pié estampó su firma el pasado miércoles en el despacho de la oficina técnico-jurídica de patentes y marcas Morgades del Rio de Barcelona. En el epígrafe 33 queda salvaguardada la pretensión de la DO Catalunya de mantener el amparo y regulación de los vinos con la marca 'Barcelona'. De hecho, actualmente las únicas viñas legales del término municipal de Barcelona son las que son de titularidad del Ayuntamiento barcelonés en Can Calopa de Dalt, en el parque de Collserola. Se plantaron variedades representativas de diferentes zonas litorales del Mediterráneo, como las autorizadas syrah y garnacha y como las experimentales aglianico, agiorghitiko y sangiovese. La primera producción, de edición muy limitada, data del 2003. El destino principal de estos vinos es el de ser servidos en los actos oficiales del consistorio de la Ciudad Condal. Con el acuerdo, la DO Catalunya mantiene el amparo y representación de unos vinos que acogió desde su inicio. En los próximos días el texto donde se ha sellado el pacto será enviado al Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) de la Generalitat por ser ésta la institución que tutela a la DO Catalunya.
    La oposición de la DO Catalunya, presentada el 26 de marzo de este año, se ha resuelto en poco más de dos meses. Xavier Pié no tiene dudas de que el acuerdo alcanzado es “satisfactorio para ambas partes”, y apunta que ha habido buena predisposición para “arreglar la cuestión” y evitar que pueda haber “futuros problemas”. El reproche planteado por el Consejo Regulador que preside Pié a través de su agenrte de marcas implicaba la paralización del registro formal de la marca Barcelona ante el Ministerio de Indústria. Ayuntamiento y Consejo Regulador se habían dado de plazo máximo hasta el viernes pasado para alcanzar una salida consensuada.
    El documento del acuerdo, al que ha tenido acceso La Vanguardia, recoge que “el Ayuntamiento de Barcelona tiene interés en conjugar los intereses municipales con los de la DO Catalunya, y a estos efectos considera necesario reconocer el obligado cumplimiento de la normativa sectorial de la DO Catalunya”. También se indica que “el Ayuntamiento de Barcelona reconoce el papel esencial del Consejo Regulador de la DO Catalunya en la protección y defiende del interés público de la mencionada DO y, en consecuencia, manifiesta el pleno cumplimiento de la normativa de la DO Catalunya con respecto a la tramitación de los expedientes relativos a las solicitudes cursadas para la utilización dentro de la clase 33 de la marca colectiva 'Barcelona'”. De esta forma y en lo que haga referencia a los vinos, el consistorio barcelonés dará “pleno cumplimiento” de la normativa de la DO Catalunya y pedirá a su Consejo Regulador un informe preceptivo relativo al cumplimiento por parte de los solicitantes de los requisitos y los parámetros técnicos y de calidad establecidos por el reglamento de la DO Catalunya. Este informe tendrá carácter vinculante en caso de que se pongan en evidencia graves incumplimientos de los requisitos técnicos y de calidad establecidos en la DO Catalunya.
    La Catalunya es la principal denominación de origen vitivinícola catalana en volumen. Su producción amparada se acerca ya a los 60 millones de botellas. Durante el 2011 se comercializó un volumen equivalente a 55,7 millones de botellas, de las cuales 23,1 (41,5%) corresponden al mercado interior y los 32,6 millones restantes (58,5%) se han destinado a los mercados exteriores. Si se comparan estas cifras con las del año 2010 se observa un crecimiento en ambos mercados, más acusado en el exterior, un +7%, y más moderado en el interior, un +1,8%. El crecimiento total de comercialización con respecto al ejercicio anterior ha sido de 2,5 millones de botellas (+4,8%). En el 2011 se ha superado en más de un millón de botellas el máximo histórico de 54,5 millones registrado en 2008.

dilluns, 11 juny de 2012

UP demana al Ministeri que es faciliti als consumidors la identificació d’aliments produïts a Europa i a països tercers

Unió de Pagesos, a través de la Unió d’Unions, ha demanat al Ministeri d’Agricultura que es reconegui l’esforç de la pagesia per a la salut de les persones i la millora del medi ambient en una reunió mantinguda avui a Madrid amb el director general de Sanitat de la Producció Agrària del Ministeri, Valentín Almansa, i el subdirector general de Sanitat i Higiene vegetal i forestal, José Antonio González. El sindicat els ha traslladat les seves propostes sobre l’ús sostenible dels productes fitosanitaris per tal pal·liar l’increment del cost de producció que patirà la pagesia com a conseqüència de l’entrada en vigor de la nova normativa a partir de l’1 de gener del 2014. Unió de Pagesos també ha demanat que es reforcin els controls dels productes importats per evitar la introducció de noves plagues i malalties, garantir el compliment de les normes de comercialització i assegurar que es respectin els volums d’importació segons els acords comercials de la Unió Europea (UE) amb països tercers, com l’acord amb Marroc que entrarà en vigor aquest any. El sindicat ha recordat als representants del Ministeri d’Agricultura la necessitat d’informar a la societat de l’esforç que fa la pagesia catalana, de l’Estat i d’Europa en general, per complir amb les garanties de protecció per a la salut humana i el respecte al medi ambient, amb l’objectiu que el consumidor pugui escollir lliurement consumir productes de la UE o de fora, i els ha demanat que aquesta informació s’inclogui en el Pla d’acció nacional d’ús sostenible de fitosanitaris.
    Unió de Pagesos també ha exposat els problemes que tenen alguns cultius menors en no disposar de sistemes de defensa sanitària contra algunes plagues i malalties, així com de la pèrdua de competitivitat que suposa tenir el Registre de Productes Fitosanitaris més lent d’Europa, ja que per registrar un producte fitosanitari a Espanya es necessita una mitjana de 54 mesos davant de la mitjana de 24 mesos a la majoria de països de la UE. El director general de Sanitat de protecció agrària s’ha compromès a estudiar totes les propostes presentades pel sindicat i donar una resposta amb la màxima celeritat. A més, ha informat de l’elaboració d’un Pla d’actuació amb l’objectiu de desbloquejar el Registre de productes fitosanitaris. En el document lliurat per Unió de Pagesos als representants del Ministeri també es demanava millorar la regularització de la classificació i pesatges per a les canals de porc i boví de carn, una autorització provisional de nous medicaments per al sector cunícola, i mesures per eradicar la tuberculosi en les cabres de llet o per garantir el proveïment de les vacunes contra la llengua blava de les cabres, entre altres.

Cicle de conferències culturals, a Viladellops

Aquest dissabte, 16 de juny, comença un nou cicle de conferències culturals que tindran lloc a al celler Viladellops del Massís del Garraf. Temes tan diversos com ara història, pintura, fotografia o cuina seran protagonistes del nou cicle, que de la mà d’especialistes en aquestes matèries s’aproparan al públic. La primera xerrada tindrà lloc aquest dissabte a les 12h, i anirà a càrrec de  Josep Tort i Miralles, que parlarà sobre la figura de Mir Geribert "Príncep rebel", persona històrica vinculada al Penedès-Garraf que va crear un comtat independent entre el món cristià i el morisc. Aquesta xerrada tindrà la presència de representants de l'Arxiu Nacional de Catalunya. La segona conferència tindrà lloc el dissabte 30 de juny, a les 18h, i anirà a càrrec de la doctora Carmen Bueno, llicenciada en Belles Arts.  Bueno farà una xerrada al voltant de la pintura i el món del vi titulada "Eros en el jardí  de Baco". Es farà un passeig per l’historia des de les primeres pintures relacionades amb el vi del món grec fins a Ticciano i l’escola de Venècia. Les conferències tindran lloc a la capella de Viladellops, i a continuació els assistents gaudiran d’una copa de vi al celler, on tindrà lloc el debat posterior a la xerrada. L'aforament és limitat, per la qual cosa es prega confirmació a info@viladellops.com

"Exitosa i espectacular” tercera edició de la 'Vinya dels artistes' del Celler Mas Blanch i Jové


L'organització ha qualificat d'”exitosa i espectacular” la tercera edició de la 'Vinya dels artistes' del Celler Mas Blanch i Jové de la DO Costers del Segre. La festa d’aquest dissabte a la nit, dedicada a l’escultor Esteve Casanoves, ha seguit la trajectòria marcada per Mas Blanch i Jové els últims anys i ha tornat a aconseguir crear un clima màgic per inaugurar l’escultura dissenyada pel propi artista: ‘La Llum Planant Damunt la Terra” de més de 8 metres. Una impressionant obra que integra el ferro, el vidre i la llum en la seva fusió amb la terra i que a partir d’aquest moment presideix des de les altures La Vinya dels Artistes. La nit va transcórrer enmig d’un bell paisatge on s’hi barrejà dansa, teatre, poesia i acrobàcies amb un maridatge de productes de la terra i els vins Saó Blanc, Saó Rosat, Saó Abrivat i Saó Expressiu de Mas Blanch i Jové. El públic va gaudir de l’espectacle de la creadora artística Maria Vera que va inaugurar el singular amfiteatre integrat en el paisatge garriguenc concebut per Casanoves i que Mas Blanch i Jové ha creat per posar-lo a disposició del col·lectiu artístic. L’espectacle de Vera , “A la Molla de l’Os, l’Olivera”, fou una aposta vinculada amb el concepte de l'harmonia, una al·legoria a l’amor on el propi escenari natural actuà de princesa i el públic, de príncep. Una viola, en Natal Paruzek, tocant peces electròniques de loops fets en directe, coreografies desfragmentant frases de moviment repetides per explicar “com podria ser tota l’eclosió del natura ficada en un petit pot”, dansa de la coreògrafa i ballarina Ana Andujar sobre l’escenari de terra per evocar l’enyorança de l’enamorat amb fragments de la peça Spleen amb música de flauta de Lorena Alcaraz... Tot això i per acabar, una dansa pausada, propera al micromoviment, guiada per la titella de 160 cm. de Joan Reverte, una vela onejant projectant el videoart de l’Alfonso Ferri i una Nana de Manuel de falla per acomiadar el públic que marxà de l’amfiteatre seguint la flautista i la titella...    
L’encesa inaugural de l'escultura de l’Esteve Casanoves "La Llum Planant Damunt la Terra” va venir marcada pel preciós exercici de llaç que l’acròbata Gemma Watson Lou va realitzar a més de 8 metres d’altura. Aquesta presentació de l’escultura ha estat la culminació d’un procés de creació que ha durat més de 9 mesos. Finalment, es va presentar el vi "Saó Expressiu a Esteve Casanoves": cada ampolla és una obra única de l'artista i l'edició està limitada a només 300 ampolles màgnum. Es va acabar la nit enmig de la Vinya dels Artistes amb un maridatge dels vins Saó Blanc, Saó Rosat, Saó Abrivat i Saó Expressiu amb cuina del territori i amb música sota les estrelles... Sens dubte, diu la organització, "fou una nit inoblidable i irrepetible, gràcies a la sensibilitat d'un celler familiar: Mas Blanch i Jové, els vins del qual no paren d’acumular premis (Decanter World Wine Awards, Concours Mondiel de Bruxelles...) i altes puntuacions en les més prestigioses guies espanyoles i internacionals (Wine Advocate de Parker, Guía Peñín ...) i tots ells amb una relació qualitat / preu excel·lents".

UNA MICA D’HISTÒRIA

Guinovart, un dels grans pintors catalans contemporanis, reconegut a tot el món, té exposada l'última obra que va crear (l’impressionant mural “In Vino Veritas” de 10’5 metres, dedicat al món del vi) donant la benvinguda als visitants del celler Mas Blanch i Jové, a la DO Costers del Segre. Guinovart, gran amic de la família, també va ser l'ideòleg de la "Vinya dels Artistes": una iniciativa única i pionera que integra plenament el vi en l'univers artístic. Una sala d'exposicions a l'aire lliure, enmig de la vinya, on escultures magistrals són testimonis del creixement dels ceps. La Vinya dels Artistes es va inaugurar oficialment el 2010 i, com a homenatge a l'esperit que la va concebre, es va dedicar l’Any 0 a Guinovart, inaugurant de forma pòstuma la seva escultura "L'Orgue de Camp". L'Any 1 va estar dedicat al músic, compositor i creador Carles Santos, qui va crear l’obra “Vi Sonor”, un gran espectacle que va reunir més de 400 persones. Cinc pianistes, un violí penjat i un cor, en una bella nit d'estiu, van aconseguir transportar els convidats en un viatge a través de la història de la gastronomia i la música. Com a testimoni del seu pas per la Vinya dels Artistes, Carles Santos va deixar la seva llegendària barca "La Sargantaneta" navegant a sobre d’una de les alzineres L’objectiu de Mas Blanch i Jové és “fer créixer aquest somni de Guinovart i amb la col·laboració d’artistes de diferents disciplines, crear un patrimoni cultural que enriqueixi el territori”.

24 cellers del Penedès elaboren vins o caves ecològics

La sala d’actes del Consell Comarcal va acollir divendresxuna jornada sobre “Perspectives econòmiques de la producció vitivinícola ecològica al Penedès”. Organitzada per l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, amb la col·laboració de la DO Penedès, l’Associació Vinícola Catalana, Incavi, el Departament d’Agricultura de la Generalitat  i la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona. La jornada va servir per reflexionar sobre el present i el futur dels vins ecològics de la DO Penedès. Va obrir la jornada el vicepresident Jesús Salius, que va parlar sobre la necessitat d’acompanyar les empreses penedesenques que apostin per elaborar productes ecològics i sobre la voluntat del Consell Comarcal d’incentivar les iniciatives que puguin ajudar a vendre la marca “Penedès”. Salius va anunciar que el Consell Comarcal ha sol·licitat a la UE finançament per ajudar el sector vitivinícola del Penedès a afrontar la reconversió completa cap a la producció ecològica. Jesús Salius va presentar el programa de la jornada, basat “en allò que ja s’està fent i que s’està fent bé”. El programa incloïa temes com: la normativa sobre producció agrària ecològica en la vinya, les dades estadístiques sobre producció i les tendències de mercat de la producció ecològica. Val a dir que els únics vins que han augmentat les vendes a l’estranger, enmig del panorama de la crisi econòmica, han estat els vins ecològics, perquè els mercats nòrdics demanden aquest tipus de producte. Dues empreses de l’Alt Penedès que han aconseguit produir i comercialitzar amb èxit els seus vins Penedès ecològics i caves ecològics, Recaredo i Eudald Massana Noya, van exposar la seva experiència.
La jornada va continuar amb la presentació del “Catàleg de vins i caves ecològics de l’Alt Penedès” que ha elaborat el Consell Comarcal. La vicepresidenta Lluïsa Llop va explicar que el catàleg recull el cens de cellers de la comarca que elaboren un o més vins o caves ecològics (actualment, 24 cellers). El catàleg es repartirà gratuïtament entre els visitants i els clients d’aquests cellers; també es lliurarà a totes les persones que ho sol·licitin a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Consell Comarcal (Tel. 93 890 00 00) i es podrà descarregar del web del Consell (www.ccapenedes.cat). Va cloure la jornada el president del Consell Comarcal i director de la DO Penedès, Francesc Olivella. Olivella va emmarcar l’aposta per una DO Penedès ecològica en la línia dels projectes que defensen una protecció integral del territori, com la Carta del Paisatge o l’Ordenança del Paisatge. “La tendència dels mercats és apostar per la recuperació de les espècies autòctones i per la diversitat dels vins minerals, elaborats a partir de sòls diferents que traslladen les seves característiques diferencials al raïm i al vi. (...) La DO Penedès ha estat tradicionalment una DO pionera en la incorporació de tècniques destinades a millorar la qualitat (l’emparrat, la fermentació controlada, la confusió sexual en la lluita contra el corc, etc.)”. Igualment, Francesc Olivella va anunciar la propera celebració al Consell Comarcal d’una jornada més tècnica sobre la producció ecològica per preparar els viticultors i les empreses davant l’entrada en vigor d’una nova directiva europea que regularà els productes que es poden utilitzar en les vinyes. També va explicar que un dels objectius de l’actual legislatura comarcal és crear un viver de cellers perquè els petits viticultors de l’Alt Penedès puguin elaborar i comercialitzar els seus propis vins i caves.

Més públic que mai al Ral·li País del Cava

Aquest dilluns signo a la secció Gente de La Vanguardia la noticia de la celebració ahir de la setema edició del Ral·li de Cotxes d’Època País del Cava, una iniciativa plenament consolidada que ahir va rebre més públix que mai:


Viejas glorias entre viñedos y cavas


RAMON FRANCÀS
Sant Sadurní d’Anoia

Un total de 38 viejas glorias del automovilismo recorrieron ayer los verdes viñedos del Penedès y sus cavas en la séptima edición del Ral·li de Cotxes d’Època País del Cava. Un Talbot de 6 cilindros de 1926, propiedad de Jaume Vila de Caldes de Malavella, se impuso en una votación popular que valoró este museo rodante con vehículos fabricados hasta 1930 que organiza la Confraria del Cava Sant Sadurní y el Clàssic Motor Club del Bages. En total se emitieron unos 350 votos. La de ayer fue la edición que congregó más público, según el vocal de la junta de la Confraria del Cava encargado de la organización del Ral·li y presidente del Noia Freixenet, Jaume Esteve. Solo en Vilafranca del Penedès unas 2.000 personas se congregaron en la Rambla de Sant Francesc para admirar a los coches de época y votarlos. Durante la jornada se vivieron diversas anécdotas, como la de un participante que pinchó antes de darse la salida y que no tuvo más remedio que reincorporarse a la comitiva  cuando ésta ya había iniciado su recorrido por la comarca del Alt Penedès. Otro de los participantes no pudo arrancar su coche, pero no quiso renunciar al Ral·li. Optó por cambiar de vehículo, aunque no pudo ser votado por ser posterior al 1930. El presidente de la Confraria del Cava, Pere Bonet, dijo que el Ral·li de Cotxes d’Època País del Cava es ya “un clásico”. Lo califica como una iniciativa “estéticamente muy bella”. Para Bonet, “es todo un relax y un respiro ver, con todo lo que está cayendo, estas formidables joyas automovilísticas entre viñedos”.
            La séptima edición arrancó con un desayuno en las cavas Mont Marçal, de Castellví de la Marca. Los participantes también recalaron en Caves Bolet, Oriol Rosell, Joan Sardà, Covides, Emendis, Rovellats y Caves Lavernoya. En cada una de las cavas los participantes fueron obsequiados con una botella de cava. El Ral·li, que finalizó con una comida y con la entrega de premios en la sede de la Confraria del Cava de Torre Ramona, en Subirats, contó también con la colaboración de los ayuntamientos de Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès, Castellví de la Marca, Castellet i la Gornal y Sant Martí Sarroca, así como también de Protección Civil Remer.
           


diumenge, 10 juny de 2012

Arriba el Wine 3.0



El celler de la DO Rueda Herrero Bodega (Nieva, Segòvia) ofereix la possibilitat d'elaborar vi personalitzat als consumidors seguint els seus gustos personals. Ho fan amb la varietat veredejo. La inivciativa s'anuncia com una "experiència única". S'afegeix que per primer cop el consumidor pot elaborar el seu vi online i endur-se'l a casa. Es diu Wine 3.0 i les ampolles són ben futuristes. Els consumidors/elaboradors només han de contestar algunes preguntes. Els interessats, però, han de crear un perfil d'usuari (http://www.elaboratuvinoonlineherrerobodega.com/inicio) abans de fer l'encàrrec d'un vi que també s'anuncia com el primer que és "nadiu digital". Fan tres tipus de vi segons les suggerències dels consumidors: Agua (estil clàssic), Tierra (més personal i ideal per als qui agraden els vins amb caràcter marcat i pels amants del verdejo) i Aire (per als qui agradem els vins per compartir).